!

Blake Crouch amerikai

1978. (Statesville, Észak-Karolina, Egyesült Államok) –

Nemférfi
Honlapblakecrouch.com

Képek 1

Könyvei 22

Blake Crouch: Wayward Pines
Blake Crouch: Sötét anyag
Blake Crouch: A pokol kapujában
Blake Crouch: Az utolsó város
Blake Crouch: Hamis emlékek
Blake Crouch: Véres arany
Blake Crouch: Menekülj
Blake Crouch: Pines
Blake Crouch: Dark Matter
Blake Crouch: Wayward

Kapcsolódó sorozatok: Wayward Pines-trilógia · The Wayward Pines angol · Forward angol · Összes sorozat »


Népszerű alkotóértékelések

NannyOgg P>!

Blake Crouch

Sokáig gondolkoztam, hogyan kellene cizelláltan megfogalmaznom, hogy Blake Crouch mennyire csapnivaló író, és emellett döntöttem:

Blake Crouch rettenetesen csapnivaló író.

Általában nem mondok ítéletet szerzőről anélkül, hogy legalább három könyvét el nem olvastam volna, de mivel a Wayward Pines trilógiában egy morzsányi írói fejlődést nem tapasztaltam az első és az utolsó mondat között, úgy veszem, BC esetében megvolt a három. Többet pedig nem tervezek.
Nem vártam tőle, hogy új távlatokat nyit az irodalomban, még csak azt sem, hogy a maga szórakoztató irodalmi nemében majd kimagaslik. Szóval hogy nem gondoltam, hogy Stephen King szintjét megüti, de azért azt sem, hogy Suzanne Collinst alulmúlja, pedig erősen ez történt, és ez aggodalomra ad okot. Ahhoz ugyanis, hogy az ember közepes író legyen, kb. annyi kell, hogy ne legyen sajátos stílusa, viszont amit elmesél, álljon meg a lábán, és minimum semleges szájízt hagyjon maga után, de leginkább azt a kellemes, agysejtpihentető érzést, hogy „megint elolvastam egy limonádét, képes vagyok tovább funkcionálni”. Ezzel szemben emberünkről a következő mondható el:

1. Egy darab stílusjegye van, az is bicskanyitogatóan idegesítő: a tőmondatokból álló bekezdések, amik valószínűleg a feszültség fokozására és a dráma hangsúlyozására szolgálnak, minden oldalon ötször, legtöbbször teljesen indokolatlanul, kb. így:
Ma este hazajöttem.
Éhes voltam.
Bekapcsoltam a sütőt, hogy előmelegítsem.
Főztem vacsorát.
(Ki szeretném emelni, hogy sem az előadásmódot, sem a téma jelentőségét illetően nem túlzok.)
2. Ne menjünk bele abba, hogy a Wayward Pines történetének mennyire nincs értelme, és mennyi logikai bukta van benne. De azért arra egy közepes író is emlékszik, hogy most akkor a főhőse éppen fogságban volt, amikor a fia született (első kötet), vagy tisztán emlékszik a felesége arcára szülés közben (második kötet). Ésatöbbi.
3. Leiner Laura sem jó író, de az ő karakterei (a penészvirág Renit kivéve) legalább baromi viccesek. Blake Crouch karakterei nemtől és életkortól függetlenül teljesen egyformán egysíkúak, unalmasak, közhelyesek és fantáziátlanok, és szimpátia helyett azon drukkoltam, hogy mindenki haljon meg minél előbb, aztán ugorjunk.
4. Hagy ne térjek ki a párbeszédekre. Az unalmas, semmitmondó, közhelyes párbeszédekre. Hagy ne.

Blake Crouch ezzel az előadásmóddal akkor is hazavágta volna a WP-t, ha történetesen lett volna a sztorinak értelme. Ez tipikusan az a trilógia, aminek a filmadaptációja predesztinálva van arra, hogy jobb legyen, mint a könyv, mert legalább az írói faktor teljességgel ki van iktatva, és nem kell magamat azon felhúzni, ahogy szerencsétlen botladozik. Lehet, hogy a történet még így sem kerek, de legalább nem tőmondatokban van az arcomba nyomva.

Instant feketelista.

5 hozzászólás
Szilvi00 P>!

Blake Crouch

Én szeretem Blake Crouch történeteit (4 könyvét olvastam eddig), mert pörgősek és izgalmasak. Rendre remekül felépíti a feszültséget, majd rövid tőmondatokkal tovább fokozza a drámai hatást. Viszont ahogy a mondás is tartja, jóból is megárt a sok! Van egy tuti, jól működő receptje, főleg ami a karaktereket illeti. Ez nálam eddig be is vált, de ha nem lép ki hamarosan a komfortzónájából és nem próbálkozik meg valami újjal és eredetivel, unalmas lesz.

Gothic01>!

Blake Crouch

Egy életre megjegyeztem Blake stílusát, ugyanis a Sötét anyag olvasása közben nem is tudom pontosan felidézni, mennyi idő kellett, mire képes voltam viszonylag megbarátkozni az írásmódjával. Még egy íróval se találkoztam, aki ennyire… jobb kifejezést nem tudok rá találni, szellősen és leírások nélkül vezet egy történetet. A mondatai nagyon rövidek, tőmondatok a javából, gyakran egy vagy maximum két szóból állnak és akkor is új sorba kerülnek, ha ezt nem teszi indokolttá az úgynevezett feszültségfokozás. Hanem hétköznapi szituációkban is megejti, hogy egy jelenet minden, legfeljebb öt szavas mondatát új sorba rakja. Nem könnyű megszokni és nekem változatlanul trehány beütésű megoldás ez… de maga a történet, amit kiötöl és, ahogy azt végigvezeti, zseniális. Bombasztikus. A Sötét anyag a tavalyi év egyik legnagyobb élménye lett nekem, csak ez a szokatlan írásmód és pár karakterekhez köthető, a végkifejlet szempontjából elhanyagolhatónak tekinthető gikszer miatt nem lett kedvenc.

BarbarBaarbiii>!

Blake Crouch

Nagyon jól ír :) A Wayward Pines trilógia egyszerűbb letehetetlen volt :)

Nushi P>!

Blake Crouch

Minden magyarul megjelent könyvét olvastam. Letehetetlen!

cukkini>!

Blake Crouch

Csak a Wayward Pines trilógiát olvastam tőle, bár az is éppen elég ahhoz, hogy máshoz is kedvet kapjak. A sorozatról (filmes) annyit, hogy nagyon kicsavarták a sztorit. Próbáltak több dolgot a trilógiából belevinni, ami akkor még elvileg kész sem volt. Könyvben jobban tetszett egyébként :)


Népszerű idézetek

tmezo P>!

Mekkora csoda, ha az ember mindennap hazamehet valakihez.
Ha szeretik.
Ha várják.
Azt hittem, hogy életem minden egyes pillanatát értékelem, de miközben itt ülök a hidegben, rájövök, hogy mennyire magától értetődőnek vettem. És miért is ne tettem volna? Amíg minden össze nem dől, fogalmunk sincs arról, hogy mi mindenünk van, és az mennyire törékenyen és tökéletesen áll össze.

244. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csoda · Jason Dessen
tmezo P>!

– Az élet rövid. Ne legyél dühös. Az időpocsékolás lenne.

75. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · Jason A. Dessen (Jason2)
1 hozzászólás
Angele>!

– Tudod, hogyan szokták definiálni az elmebajt?
– Hogyan?
– Hogy az ember ugyanazt teszi meg újra és újra, és eltérő eredményt vár.

247. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amanda Lucas · Jason Dessen
Kókuszka>!

– Mi lehetne értékesebb az emlékeinknél? – kérdezte a férfi. – Azok határoznak meg minket és alakítják ki az önazonosságunkat.

30. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emlék
mate55 P>!

Minek épít az ember homokvárat, ha nem láthatja összedőlni?

Kacsamadár>!

A tegnap a múlté. A holnap merő rejtély.Minden nap ajándék, így hát ragadd meg a napot!Dolgozz szívvel-lélekkel, élj boldogan,és élvezd az életed Wayward Pinesban!

Noctua P>!

Amíg minden össze nem dől, fogalmunk sincs arról, hogy mi mindenünk van, és ez mennyire törékenyen és tökéletesen áll össze.

244. oldal, TIZENEGY

Kókuszka>!

Megbékélt a gondolattal, hogy a kudarcokkal való szembesülés hozzátartozik az élethez, és a kudarcokat néha olyan emberek testesítik meg, akiket valaha szerettünk.

18. oldal

tmezo P>!

– Miért vesznek el az emberek olyan nőket, akik a zsarnokoskodó anyjukra hasonlítanak? Vagy az őket elhagyó apjukra? Azért, hogy lehetőségük nyíljon helyrehozni a dolgokat. Felnőttként kijavítani mindazt, ami gyermekkorukban bántotta őket. Lehet, hogy ennek a felszínen semmi értelme, de a tudatalatti a saját ritmusára menetel. (…)

227. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amanda Lucas · tudatalatti