Bittera Dóra magyar
Katalógusnév | Bittera Dóra |
---|
Könyvei 1
Kapcsolódó sorozatok: Bűvös Szakács · Összes sorozat »
Fordításai 47
Népszerű idézetek
A japánok úgy gondolják, húsz év gyakorlattal már egészen jó rizst lehet főzni.
224. oldal Japán mesterek
A bajorok, ha épp nem isszák a sört, akkor főznek vele.
75. oldal Becsületes virsli
A ma ismert gint az angol történelem formálta olyanná, amilyen- az italban a gyarmatok fűszerei úgy olvadnak össze kerek egésszé, mint fénykorában maga a brit birodalom.
151-152. oldal
A ribizkelikőr a 19. század elején vált divattá: francia vendéglőkben sokáig úgy állt az asztalon, mint a kenyér, a só vagy a mustár. Ezzel „kerekítették le” a fanyarabb francia borokat, de desszertet, fagylaltfélét ízesítettek vele. Házilag is elkészíthető, habár ügyelni kell rá, hogy a ribizlit éretten kell leszedni s azonnal feldolgozni.
123. oldal
Gin és vérkeringés
Azt mondják, Nagy-Britannia két vívmánnyal járult hozzá a világ kulináris kultúrájához: a portóival (ami portugál) és a szivarrral (ami nem ennivaló). A felsorolás persze nem teljes, mert hiányzik belőle még a gin (ami holland eredetű).
151. oldal
A balzsamecet-mármint az eredeti-az ecetek Rolls Royce-a.
146. oldal Gyönyörök völgye Emilia-Romagna
A kínai nagy fal építésekor, a Krisztus előtti 3. században, az építőmunkások „védőételként” kapták a rizsborban savanyított káposztát, amely, tapasztalati alapon laktató és tápláló erőforrásnak bizonyult. Hippokratész univerzális gyógyszerként javallotta, Cato úgy vélte, a pestis egyes fajtái ellen is hatékony.
20. oldal A kán káposztája
A jó hal egészséges, nem kisrészt a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak miatt. Fontos, hogy ezek adott kombinációkban, természetes környezetükben jelenjenek meg ( a margarin nem válik szívbaráttá attól, hogy omega-3 zsírsavat kevernek bele).
33. oldal Hal és hosszú élet
A világ valódi kovászait-amelyekhez nem adnak élesztőt-mindig sajátossá teszi a helyi liszt, víz, levegő. A világ legjobb kenyerei ilyen természetes kovásszal készülnek. Ettől ízesebb lesz a kenyér ( sokkal több aromaanyag keletkezik a lassú érlelődés során), sokkal tartósabb is ( a jó kovász megakadályozza más, káros mikroorganizmusok elszaporodását), ráadásul egészségesebb (könnyebben emészthető, kevésbé penészedik).
52. oldal A megmentett kovász
Emilia-Romagna régió neve azokból az időkből származik, mikor a gallok küzdöttek errefelé a rómaiakkal: a gallok területét hívták Emiliának, a rómaiak által elfoglalt tengerparti sávot Romagnának.
147. oldal