!

Berta Ádám magyar

1974. december 29. (Szeged) –

Tudástár · 4 kapcsolódó alkotó

NemFérfi
Életrajz

Könyvei 6

Berta Ádám: Miki nem finnyás
Berta Ádám: Nem attól vizes a hal
Berta Ádám: Baleset az építkezésen
Berta Ádám: A kígyó feje
Berta Ádám: A haramiák
Berta Ádám: Egon nem fáradt

Fordításai 25

Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka
J. Kenner: Édes rabság
Stephen King: Rémálmok bazára
Rachel Gibson: Jégbe zárt szívek
Karin Slaughter: Nadragulya
Kimberley Freeman: Vadvirágok lányai
Jane Austen – Seth Grahame-Smith: Büszkeség és balítélet meg a zombik
Karin Slaughter: Sebek
Karin Slaughter: Sikoly
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa

Antológiák 4

Király Levente (szerk.): Körkép 2015
Turi Tímea (szerk.): Körkép 2016
Turi Tímea (szerk.): Körkép 2018
Turi Márton (szerk.): Utópia 501

Népszerű idézetek

>!
Kuszma P

Eszébe jutott a toklász. Alsó tagozatban toklászokat dobáltak a lányok hajába, de valahogy máshogy hívták őket. Az volt a szex.

16. oldal, Mosquitoes on the Beach

Kapcsolódó szócikkek: toklász
31 hozzászólás
>!
Csabi P

– Nem attól vizes a hal, mert a többiek is vizesek, hanem mert vízben úszik – mondja, mikor hazafelé sétálnak.

72. oldal

13 hozzászólás
>!
gesztenye63 P

– Azt hiszed, a feleséged vagy a kölyköd a tiéd, mert ugyanabból a hűtőből szeditek ki a kaját, ugyanarra a folyosóra nyílik a hálószobátok. Közben meg? A laptop a lényeg meg a mobil. Hiába vagytok együtt testben, az e-mail meg a Messenger meg a sok fotócsere komoly, ellenálló gyökérszőröket növeszt. Hidd el, egyszerűen képtelenség kontrollálni, hogy hol jár az agyuk.

76. oldal

7 hozzászólás
>!
balagesh IP

Az embernek ne legyen menedzserbetegsége, mert akkor ő akar minden lenni: masiniszta meg kalauz meg utas. A végén meg még sín is, de akkor átmegy rajta a vonat.

231–232. oldal (11)

2 hozzászólás
>!
Kuszma P

Náluk otthon így vették el a nehézségek, a megrázkódtatások élét: impotensen topogtak, sertepertéltek a megtörtént baj körül, amíg az egész valahogy ki nem fáradt.

>!
balagesh IP

Ami belül kedvességnek indul, kívülről meghunyászkodás.

15. oldal (1)

>!
gesztenye63 P

Nem új felismerés, de beleborzongott. Régen tudta, hogy lesz egy pillanat, amikor bizonyos dolgokat már nincs kitől megkérdezni. Nem csak azt, hogy hol készült a kép, kitől kapta az anyja ezt a fura sapkát, vagy magának vette-e, pontosan hány éves volt ezen, és minek örült. Hanem egyebekre sem tud rákérdezni. Távoli rokonok biztos akadnak, ám hiába, az ember nem adathordozó.

224. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mulandóság
>!
Csabi P

A lerohadt mopedot bevágtuk egy bozótba a határban, előtte azért még lefotóztam a telómmal. Szar gép volt, de az a régifajta szar, én meg kicsit mindig ráizgulok a retrófilingre. Hiába, az új cuccok se jobbak, csak azok valahogy tök másképp csesződnek el, nincs bennük semmi romantika.

62. oldal

>!
Csabi P

NYUGTALANSÁG

Az asztal végében ül egy szörny. Vacsorázunk. Senki nem tudja, mióta tart vagy ismétlődik ez az étkezés. El kell döntenem, én ez vagyok-e, aki itt eszik, vagy valaki más, például az, aki most rögtön kisétál ebből a nyomasztó házból, és soha többé nem tér vissza.

A döntésben hátráltat, hogy sajnos csak kilencéves vagyok. A szörny a féltestvérem. Ha fel mernék nézni, látnám, hogy nem szörny, hanem egy vak, szellemi fogyatékos fiú, aki örökké dühös. Nem merek felnézni. Így azt se látom, hogy apa, anya és a nővérem fel mernek-e nézni.

Az étel rossz, viszont szerencsére kevés. Felmerül a kérdés, akkor miért nyúlik ennyire hosszúra az étkezés. Talán épp amiatt tűnik ilyen hosszúnak, mert kevés az ennivaló. Ahogy kezd kiürülni a tányérom, minden falat egyre kisebb. Már az elsőt sem kívántam, úgyhogy tök mindegy.

Elegáns házban lakunk. Apa rettentő magas, neki van a világon a legkeskenyebb csípője. Ugyanakkora, mint az enyém. Csak ha állunk, épp egyvonalban van a homlokommal. Apa hol katona, hol ideggyógyász. Barna tányérsapkája és fehér köpenye is van. Az orra vörös és bibircsókos. A képe is vörös. A szeme táskás, a szeme fehérje gyanús árnyalatú. Természetesen alkoholista, de ez későbbi betoldás. Körülbelül a féltestvérem halálának évében jut majd tudomásomra. Akkor már huszonnyolc éves leszek. Ugyanennél az asztalnál. Még mindig. Rossz belegondolni. A szörny teste ívben megfeszül, hanyatt fekszik, már nem fetreng, keze ökölbe szorul. Mintha mindig is ökölbe szorult volna, de most végleg úgy maradt. Görcs. Ideggörcs. Felmondta a szolgálatot a szervezete. Apa négy évvel élte túl. Volt négy nyugodt éve, de nyilván nem tudta értékelni.

A szörny gyorsan, mohón eszik. A tányért is pillanat alatt kinyalja. Hiába nem nézek oda, tisztában vagyok vele. Orra apró, homloka alacsony. Az orra és ajka közötti távolság kicsi. Egész koponyája aprócska. Állandóan mérges. A vacsora akkor ér véget, amikor már nem kér enni.

117. oldal

1 hozzászólás
>!
DaTa P

Miki soha nem gondolta, hogy a világot alapvetően számító döntések sorozata alakítja. Ha egyedül maradt, ki sem látszott az önelemzésből, ellenben ha emberek között volt, mindig magából indult ki, ezért fel sem merült benne, hogy mások tetteit és szavait cinikus taktikázás, blöff és képmutatás vezérelheti.

23. oldal