!

Berecz János magyar

1930. szeptember 18. (Ibrány) –

NemFérfi
Wikipédiahttps://hu.wikipedia.org/wiki/Berecz_János_(politikus)

Könyvei 11

Berecz János: Kádár élt… 1.
Berecz János: Kádár élt… 2.
Berecz János: Vállalom
Berecz János: Ellenforradalom tollal és fegyverrel
Berecz János: Kádár élt… 3.
Berecz János: Az én rendszerváltásom
Berecz János: Kádár élt… 4.
Berecz János: Kihívások, válaszok
Berecz János: Visszanézve
Berecz János: Vitáink és egységünk

Népszerű idézetek

>!
Molnár_Gyula

[François Mitterrand] Érdeklődött Kádár felől, és válaszoltam, hogy éppen határtalálkozója van Ceaușescuval. Szegény – buggyant ki belőle. Majd minden jót kívánva, üdvözletét küldte Kádárnak, és tovább vonult.

258. oldal, Francia kapcsolataink a látogatás után

>!
Almost_Zed

Bábolnán különösen otthonosan érezte magát a szovjet főtitkár, kapott is ajándékba egy hatos fogatot. […]
A hat lóval később én is találkoztam a Moszkva mellett lévő egyes számú állattenyésztő gazdaságban, aspiránskodásom idején (1963-67). […] Egyik látogatásunk során szemügyre vettük a gyönyörű lovakat. Beszélgettünk, természetesen magyarul. Váratlanul nagyon izgatott lett néhány ló: nyerítettek, patáikkal dobbantottak, kaparták az almot. A kísérőnk elárulta, hogy ezek Hruscsov bábolnai lovai. Nekünk kellett megnyugtatni őket úgy, hogy simogattuk a fejüket, nyakukat, és halk hangon magyarul beszéltünk hozzájuk. Megnyugodtak. Az állat is ért az „anyanyelvén”.

>!
Almost_Zed

Kifejezetten tiltakozott, ha nem vették figyelembe elveit. Emlékszem, egyszer, mikor külügyes osztályvezető voltam, az agitpropos KB-titkár, Győri Imre szobájában tájékoztattam őt az új feladatokról, mert a felügyelő, szokásához híven, ismét gyengélkedett, és Győri helyettesítette. Úgy tizenegy tájban, a megszokott határozott kopogtatás után belépett Kádár. Én el akartam menni, de visszaültetett, mondván, ez a tanulság nekem sem árt. Azonnal a tárgyra tért: „Titkár elvtárs, olvasom a mai Népszabadságban, nagybetűkkel szedve, hogy Kádár János meglátogatta a sakkbajnokságot. Alatta kisbetűkkel, hogy megnyílt a sakkbajnokság. Győri elvtárs, nem az a hír, hogy meglátogattam, hanem az, hogy megnyílt a sakkbajnokság. Nem az a hír, hogy odamentem, hanem, hogy megnyílt. Gondolja, odamentem volna, ha nem nyílik meg? Nem kell elhallgatni a látogatásomat, de a fő hír, hogy megnyílt a sakkbajnokság.” A kiscserkész azonnal kész volt a válasszal: „Utánanéztem, és Rényi Péter volt az ügyeletes szerkesztő, ő pedig nem ért a sporthoz.” Erre Kádár: „Tudja, titkár elvtárs, ez nem sport, ez politika!”