!

Benedek István Gábor magyar

1937. október 29. (Gyula) –

Tudástár · 6 kapcsolódó alkotó

Képek 1

Könyvei 23

Benedek István Gábor: A komlósi Tóra
Benedek István Gábor: Miskolc, Zsidó utca ’46
Benedek István Gábor: Ez lett a vesztünk, mind a kettőnk veszte…
Benedek István Gábor: Artúr
Benedek István Gábor: „Holnapra a világ”
Benedek István Gábor: Boldog vesztegzár
Benedek István Gábor – Berta Pál: Harmadik háború
Benedek István Gábor – Vámos György: Tépd le a sárga csillagot
Benedek István Gábor: Varázs
Benedek István Gábor: Földalatti-történet

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Rakéta Regénytár Magvető

Antológiák 1

Budapesti aggadák

Népszerű idézetek

Ibanez P>!

…az embernek elsősorban önmagán kell segíteni. Akiben viszont megvan a tett lehetősége, de semmit nem csinál, sőt kívülről várja sorsa jobbra fordulását, azt nem szabad támogatni.

Ibanez P>!

Nos, amit most elmesélek, az olyan régen esett meg, hogy talán nem is novellába, inkább történelmi eszmefuttatásba kívánkozna, De mit keresne egy balek zsidó holmi hivatalos históriában?

(első mondat)

Amapola P>!

… Dávid, aki ugyan megkövetelte, hogy a katona meghaljon érte, de hogy meghajoljon előtte, azt nem kívánta.

77. oldal

Ibanez P>!

Tegyen meg nekem valamit. Mondjon rám áldást, de zsidóul. Annyi a bajom, olyan rohadt az életem, hátha könnyít rajtam a héber ima.

daniagi>!

Furcsa lelki helyzet a menekülés. Az ember helyesen teszi, ha nem néz vissza, nem rágódik a kialakult helyzeten, átugrik ok-okozati összefüggéseken, s csak előre néz. És mindig a pillanatnyi feladat foglalkoztatja. Abban elmerül, ott teljes figyelemével helytáll, s ezzel visszafogja magában a fantáziálást, a töprengést, a szomorúságot.

Dávid Debrecenben – 384. o.

daniagi>!

– És vajon mit akarna Bonaparte, ha bevonulna ide? – kérdezte.
– Tudakolja inkább azt, mit akarnának tőle a magyarok. A főurak nem fogadnák odaadással, ebben biztos lehet. A magyar arisztokraták, a mágnások, végül is jól megvannak Béccsel, s ha néha pörölnek is, ez az összetartozásuk jele. A párizsi forradalom eseményei, a guillotine-ok egy akolba terelték valamennyiüket. Nálunk véresen leszámoltak a rokonszenvezőkkel, s hihetetlenül erős, népes besúgóhálózatot építettek ki. Vagyis Bonapartét ez a díszes spiontársaság sem fogja repesve várni. Ha az örökös konzul megígéri, hogy a nemesek továbbra sem fizetnek adót, megtarthatják jobbágyaikat, s persze a robotot, a deresjogot, talán köszöntenék. A katolikus egyház és a klérushoz kötődő klientúra nyilvánvaló, hogy elutasítja a francia rendet. És akkor ki marad? A reformátusok, akik félnek a pápista franciáktól? Tudják, önök, hogy nemrég itt az egyik faluban lázongás támadt, mert a lakosság, a nép nem engedte, hogy a gyerekeket, az ördög praktikájára, írni-olvasni tanítsák? Azt mondták: ha a kisfiúk, a kislányok könyvet vesznek a kezükbe, lassan, de biztosan a szüleik ellen fordulnak és megtagadják anyjukat-apjukat. Velük akar majd Bonaparte új világot teremteni?!

Hoidusco kalandjai – 449-450. o.

Amapola P>!

Hadd iktassak ide valamit. A filiszteus élet ugyanis vonzó. Az áldozati ünnepi eseményeket lehetett kedvelni. Tánc, dal, szeretkezések, kedélyes ivászatok kísérték ezeket az összejöveteleket.

83. oldal

AnitaZoé P>!

– Képzelje – mondta a nővérke –, a szállodát, ahol dolgozik, két teljes hétre lezárják. A vendégek és alkalmazottak ott kerülnek karanténba. – „Vesztegzár a Grand Hotelban” – tette hozzá, s mert a közismert Rejtő-könyvre célzott, jókedvűen felnevetett.

57. oldal

AnitaZoé P>!

Szegvári azt fejtegette, mennyire helytelen, hogy csak itallal lehet letegeződni nálunk.
– Én legszívesebben egy kiadós töltött káposztával ennék mindenkivel pertut – szögezte le.

283. oldal

imrekati>!

Szegény Krajcsák Katalint a Parlament egyik női fodrásza vezette tévútra. Egy ízben haját nemcsak szőkére festette, hanem gyönyörű loknikba is rendezte. És azt mondta, ezzel a megoldással máris több évet fiatalodott. A képviselőnő ilyenformán jóval magabiztosabb lehet. Ez kellett Halásznénak, aki másra sem vágyott, mint a kiszámítható, szavatolt sikerre Tehát hetente megújította a frizuráját, s ha netán megbomlott egy-egy oldallokni a fején, már kifejezetten rosszul érezte magát. Kényszeressé vált nála ez a képzet. Egy ízben a tíznapos moszkvai hivatalos útja azért ment tönkre, mert a pártszállóban, a híres Lomovkán, a fodrásznő elrontotta a frizuráját, teljesen rossz helyen fésülte ki, és borzasztóan fésülte be a kérdéses tincset. És ezzel nemcsak elrontotta a kedvét, hanem fölingerelte úgy, hogy ráordított. A házigazdák udvariasan elfogadták modortalanságát, bocsánatot kértek, de ő olybá vette, hogy női bája, kedvessége, határozottsága győzedelmeskedett ugyan, s ha nem sikerült is a program száz százalékosan, annak kizárólagos oka a picinyke hiba a haján.
Innentől kezdve kizárólag saját mércéjének megfelelően lépett ki a nyilvánosság elé: tökéletes frizurával, öltözékben és sminkkel. Nem tudta, hogy a háta mögött nevetnek rajta, és „loknis libának” csúfolják.

249. oldal

Benedek István Gábor: Artúr Egy pesti orvos politikai kalandjai