!

Bene Zoltán magyar

1973. április 8. (Kecskemét) –

NemFérfi
Életrajz

Könyvei 13

Bene Zoltán: Fekete föld
Bene Zoltán: Áramszünet
Bene Zoltán: Keserédes
Bene Zoltán: Hollók gyomra
Bene Zoltán: Az érdemes, nemes Rózsasándor kalandjai
Bene Zoltán: Továbbmondott történetek
Bene Zoltán – Kovács Lászlóné – Mednyánszky Miklós: Város a Vár alatt
Bene Zoltán: Farkascseresznye
Bene Zoltán: Út
Bene Zoltán: Ásatás

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Tiszatáj könyvek

Szerkesztései 2

Bene Zoltán (szerk.): Szeged effekt
Bene Zoltán (szerk.): Szeged effekt 2.

Illusztrálásai 1

Bene Zoltán – Kovács Lászlóné – Mednyánszky Miklós: Város a Vár alatt

Antológiák 3

Fülöp G. Dezső (szerk.): Mobil kávéház
Bíró Gergely (szerk.): Az év novellái 2005
Erős Kinga (szerk.): Az év novellái 2018

Népszerű idézetek

>!
Szelén P

… ne nehezítsd meg a gyereked életét azzal, hogy hogy mindenben megkönnyíted azt!

38. oldal, 2. fejezet - Kíra

>!
olvasóbarát P

Ezek a szép szál, sudár legények, hírhedett bicskások és istenkáromlók, a Maroson úsztatták a fenyőt a messzi fejedelemségből a torkolatig, majd onnan a nagy Tiszán Szegedig, a mi városunkig. Egyik nagybátyám régóta közéjük tartozott, ezért fogadták be az öccsét, az apámat is. A folyón mérföldhosszú fakaravánokat kormányoztak végig, hogy aztán célhoz érvén egyes dolgos kezek szép száldeszkákra hasogassák a csupasz fatörzseket, hogy a hozzáértők hajókat ácsolhassanak azokból a deszkákból, megint mások meg kereskedhessenek vele, akár a sóval az Akaliak, míg bírták a szép ringású hajókat.

7. oldal

>!
SteelCurtain

Amit elszalasztasz, végérvényesen el is tűnik, soha semmit be nem tudsz pótolni, soha semmit jóvá nem tudsz tenni!

Bene Zoltán: Fekete föld Az egyiptomi Amenemhát története a Krisztus előtti 592–520. közötti évekből, ahogyan azt ő maga előadja

>!
Doma2 

Miként másoknak, nekem sem könnyű elfogadnom, mit tesz velünk az idő, ez az egyirányú utca, amelyikben képtelenség lassítani, megállni, vagy visszafordulni.

203. oldal

>!
Mandula8

– Az igazság előbb-utóbb diadalt arat, ezt nekem elhihetik. Még ha nem is így történik mindennap, még ha a látszat nem is ezt mutatja, akkor se legyenek kételyeik.

30. oldal

>!
Szelén P

A jóléti társadalomban, és akárhogyan hőbörgünk ellene, mi abban élünk, aki nem hiszi, járjon utána, mondjuk, Ugandában, szóval a jóléti társadalomban a boldogtalanság és a nélkülözés kéz a kézben járnak.

37. oldal, 2. fejezet - Kíra

>!
Jacket

A gimnáziumban szembesülnöm kellett a saját korlátaimmal és a világ működéséből adódó korlátokkal egyaránt. Egyfelől be kellett látnom, hogy sem kellőképpen gátlástalan, sem kiugróan tehetséges, sem igazán vonzó nem vagyok. Magabiztosságom és önbizalmam ugyancsak gyönge lábakon áll. Rá kellett ébrednem, hogy híján vagyok azoknak a tulajdonságoknak, amelyek egy sikeres élet alapfeltételei, vagy legalábbis egyikből sem rendelkezem elegendő koncentrációban.

222. oldal, File020: korlatok.docx fejezet - Áramszünet, Kortárs Kiadó, 2018

>!
Mandula8

– S ki tudja, azok-e a jók, akiket annak hiszünk, avagy súlyos tévedésben élünk…? – tűnődött Rózsasándor.

95. oldal

>!
Mandula8

S nem telt belé hosszú idő, mikoron a világban újra kisiklott az igazság gőzmozdonya, és egy, csak egy legény taszíthatta vissza a sínekre. Mert az igazság, bármit állítsanak is a széplelkek, gyönge és védtelen élőlény, s hiába halad eltökélten a maga útján, oly könnyű kibillenteni egyensúlyából, akár a fél lábon ugráló gyermeket. Ha pedig egyszer kibillent, szörnyű nehéz újra pályára állítani, elhárítani előle az akadályokat. A legtöbb esetben annyira nehéz, hogy voltaképpen lehetetlen.
Rózsasándorról is sokan állítják, hogy valójában önző, kegyetlen, más kincsére, jószágára áhítozó, a pórnéppel mit sem törődő garázdaként élte az életét. Szerencsére azért akadnak szép számmal, akik nem dőlnek be az ilyesféle alaptalan híreszteléseknek, tudományosnak álcázott propagandaszólamoknak, s olyannak őrzik lelkükben az érdemes, nemes betyárt, amilyen a valódi valóságban volt. Ezek a történetek elsősorban nekik szólnak.

60. oldal

>!
nodael

Az éjszaka jócskán pangott már, amikor felkerekedtetek, és kiléptetek az utcára. Esett az eső, ebben is biztos vagy, és tavasz-illata volt mindennek. A közlekedési lámpák sárgán villogtak, a zebra csúszott. Vizes hajad a szemedbe lógott, ezen nevettetek, te is nevettél, pedig még mindig pocsék volt a kedved.

A sün

Kapcsolódó szócikkek: eső · tavaszillat