!

Bencsik Orsolya

1985 (Topolya) –

Nem

Könyvei 3

Bencsik Orsolya: Több élet
Bencsik Orsolya: Akció van!
Bencsik Orsolya: Kékítőt old az én vizében

Fordításai 1

Ana Ristović: P. S.

Antológiák 6

Dávid Ádám – Gaborják Ádám (szerk.): Jelen!
Turi Tímea (szerk.): Körkép 2018
k. kabai lóránt – Reményi József Tamás (szerk.): Próbaidő
Nagy Gabriella (szerk.): Duna-legendárium
Cserjés Katalin – Szauter Dóra (szerk.): Merőleges viszonyok
Faragó Kornélia (szerk.): Rituális labdajátékok

Népszerű idézetek

>!
cippo IP

Szeretem, ha a védőborító és a kemény kötés színben és mintában eltér egymástól, mert akkor variálhatóbb, öltözékemhez könnyebben illeszkedő.

A SÉTÁLÁS, AZ OLVASÁS ÉS A SZERETÉS FENE NAGY ÉRZÉSÉRŐL

>!
cippo IP

ha nyelvtelen a nyelv
akkor világod is világtalan

WITTGENSTEIN KONTRA TANDORI

>!
kacago_Morfinista I

Mivel én csak sörözni szoktam, kizárólag az én kedvemért a polgármester (a műkedvelő) vett vagy fél tucat limenkás Lavot a Rodában.

81. oldal

3 hozzászólás
>!
cippo IP

Sétálni egy konkrét könyvvel. Evvel, csakis evvel szeretek. Hónom alatt, mert mellkasomhoz csak akkor szorítom, ha a birtoklást nyomatékosítani akarom, vagy ha szeretném, ha a velem szembejövő látná, hogy mit olvastam, olvasok, netalán fogok olvasni. Az evvel lehet egy állandósult konkrétság – ebben az esetben egyfajta ereklyeként vagy bibliaként működik – de egy mindig újabb és újabb tárgyra vándorló, kijelölő pozíció is lehet – s hogy ebben a pillanatban melyik könyv az evvel, ez vagy a divattól, vagy a kelltől, vagy az ajánlástól stb. függ.

A SÉTÁLÁS, AZ OLVASÁS ÉS A SZERETÉS FENE NAGY ÉRZÉSÉRŐL

>!
cippo IP

azt szerettem ahogy egy nagykabát egy kiskanállal keverget egy feketét de nem issza (meg) mert talán szívdobogást kap tőle szóval nem ihatja de legalább ott gőzölög előtte legalább kavargathatja hogy talán tényleg annyira kihűljön hogy szinte jéggé fagyjon fekete ebonittá

HANGOT AD

>!
vargarockzsolt P

Akció van

Akció van, ezt mondta a Pityu, miközben megsimogatta a kutyám fejét. A kutyám egy igazi véreb, csak nem annak néz ki. Én most írok először igazi fogalmazást, noha lassan már pont annyira leszek a harminchoz, mint a húszhoz. A Pityu az egyik barátom, most nem is tudom, miért éppen róla írok, hiszen van még egy pár barátom, és egyébként ő nem is a legviccesebb. Sőt ő nem is vicces, és már legalább két hónapja nem beszéltünk egymással. Nem hiányzok neki, akció is utoljára akkor volt, amikor éppen találkoztunk, és azt mondta, hogy: „Akció van!”.Ekkor simogatta meg a kutyám fejét, aki egyébként véreb, és Sunyinak hívom, mert egy nagy sunyi. A mama tyúkjait megfojtja és meg is eszi őket, aztán úgy tesz, mintha semmiről sem tudna. Mintha róka vagy menyét járt volna az ólak környékén. Én onnan tudom, hogy a tyúkokat valójában ő kapja el, hogy engem nem lehet becsapni. Akármilyen ártatlanul is próbál nézni, én átlátok rajta. Tudja ezt ő is, ha hívom, hogy Sunyi, rögtön lehajtja a fejét, és csak úgy kullog. A múltkor, amikor Pityu azt mondta, hogy: „Akció van!”, éppen kint voltam Sunyival a kertben, és arról beszéltem neki, hogy noha vannak bennünk vágyak, ösztönök mások megfojtására, mégsem tehetünk ilyent. Nem tehetünk meg bármit, amit szeretnénk, mert ha mindenki azt csinálná, amit akar, akkor totális káosz lenne. Össze-vissza öldösnénk le egymást. És egyébként is az az egyik parancsolat, hogy: „Ne ölj!”. Sunyinak sokat kell beszélni, és jól magyarázni, mert egy kicsit lassú a felfogása, és még a Pityu is korábban jött, úgyhogy nem tudtam elmondani mindent, amit szerettem volna. Pedig a Sunyinak azt is meg kellett volna hallgatnia, hogy a társadalmi szerződés előtt, szóval akkor, amikor még nem volt társadalmunk, hogyan éltünk. Ez azért olyan fontos, mert így nem lehet élni. Egyébként aztán, amikor hazaértem az akció után, noha nagyon kifáradtam, mégis elmondtam ezt Sunyinak. Át se öltöztem, csak úgy neki kezdtem. Kint a kertben. Sunyi egy kicsit nyüszített, szagolgatta a ruhámat, és sunyin pislogott a tyúkólak felé. Azt hiszem, azért írom ezt a fogalmazást, mert igenis fáj, hogy a Pityu mostanában nem keres. Attól félek, hogy lecserélt másra, pedig mi olyan jól megértettük egymást. Arra gondolok, hogy soha sem fog ilyen csajt találni, mint amilyen én vagyok. Szerintem az én kezemben jól áll a fegyver, és ha célzok, soha sem hibázok. Mostanában már arra jutottam, hogy gyakran elálmodozom azon, mi lenne, ha fognám a fegyverem, és egyedül vinném véghez az akciót.

75-76. oldal

>!
cassiesdream

TE EGY ÉRTELMETLEN FOLYAMAT MANIFESZTUMA VAGY NINCS JOGOD MEGSZÓLALNI kiabálná nagymama a máglyáról könnyei kifehérítenék az arcát

13. oldal (Ég ég el ne aludjék)

9 hozzászólás
>!
woolfe

A mama nyolcvanöt éves volt. Mióta ismertem, mindig azt mondta, az élet nem ünnep. Nem vár ránk semmi.

66. oldal

>!
odri

Ahogy egyre távolabb kerültem nagyapa halálától, és ahogy nagymama egyre nehezebben viselte az üresnek tűnő, ám valójában a ceruza által bevésett nyomot, egyre jobban megértettem, hogy csak a női térképek beszédesek. Keveset aludtam, állandóan a kenguruk dobogását és a maorik törzsi énekét hallottam, zavart a mellettem fekvő szuszogása, és az, hogy hiába szeretném tereit bejárni, folyamatosan egy olyan vaktérképbe ütközöm, melyen semmilyen szín, semmilyen jel nem ad értelmezni valót, melyre tehát tulajdonosának a keze soha semmit nem rajzolt be. És ekkor, noha még nem is hajnalodott, felkeltem az ágyból, és mint egy kenguru, elugráltam íróasztalához, hogy kezembe fogjam a radírt, és eltüntessek egy olyan halmot, aminek sohasem szabad heggyé válnia.

81. oldal

>!
cippo IP

az a jó ha buta a nő ha kevés a duma
ezért aztán a vizsgaidőszakban naponta edzett velem
1. nap – 10 mondat
összetetteket kerülni
lényeg a lakonikusság velősség nélkül
2. nap – 6 mondat
3. nap – 2 mondat
többi nap – tartani a kúrát

Harangot