!

Bartos Erika magyar

Erika Bartos

1974. február 7. (Budapest) –

Nem
Honlaphttp://www.bartoserika.hu/
Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Bartos_Erika

Képek 2

Könyvei 85

Bartos Erika: Bogyó és Babóca karácsonya
Bartos Erika: Bogyó és Babóca
Bartos Erika: Bogyó és Babóca az óvodában
Bartos Erika: Anna és Peti – Irány az óvoda!
Bartos Erika: Bogyó és Babóca – Évszakos könyv
Bartos Erika: Anna és Peti – Kistestvér érkezik
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Megmondalak!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Játsszunk együtt!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Süss fel, Nap!
Bartos Erika: Bogyó és Babóca beteg

Kapcsolódó sorozatok: Bogyó és Babóca, Anna, Peti és Gergő, Brúnó Budapesten, Bogyó és Babóca lapozók, Uğurböcegi sevecen ile salyangoz tomurcuk

Szerkesztései 1

Bartos Erika (szerk.): A bátorságpróba

Illusztrálásai 76

Bartos Erika: Bogyó és Babóca karácsonya
Bartos Erika: Bogyó és Babóca
Bartos Erika: Bogyó és Babóca az óvodában
Bartos Erika: Anna és Peti – Irány az óvoda!
Bartos Erika: Bogyó és Babóca – Évszakos könyv
Bartos Erika: Anna és Peti – Kistestvér érkezik
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Megmondalak!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Játsszunk együtt!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Süss fel, Nap!
Bartos Erika: Bogyó és Babóca beteg

Antológiák 2

Lovász Andrea (szerk.): Válogatós
Lovász Andrea (szerk.): Toppantós

Népszerű alkotóértékelések

>!
worsi ASP

Bartos Erika

Az a bajom Bartos Erikával, hogy alapvetően jó, amit csinál, csak ahogy csinálja, az nem az igazi.
Sokan azzal érvelnek, hogy de hát a gyerekek szeretik, és ez a lényeg. Tény, szeretik (a lányom a napokban szabályos hisztirohamot kapott, mikor az AnnaésPetike valamiért büntetésből fölkerült a polc tetejére, "bármi mást, csak azt neeeeee!"). Az alapötlete az APG-könyveknek szerintem is jó (miszerint meséljük el a gyerekek napjait színes képekkel illusztrálva). A BogyóésBabóca is cuki lehetne, erdei kisgyerek-állatok kalandjai, vagyis kisgyerekek kis kalandjai erdei állatos köntösben.
Ami az egésszel a bajom, az a kivitelezés:
– A rajzok. A három szál hajuk, a max. ötféle érzelem, amit ki tudnak fejezni (és azt is kb. egyformán), az aránytalanság (a baglyok kisebbek, mint a katica), a tévedések (a csigának nincs lába!! meg a bogaraknak általában 6 darab van, nem 2, a süninek meg 4, nem 0). Az APG-könyvekben meg az a mérhetetlen rendetlenség (iszonyat mennyiségű játék a lakásban mindenhol), ami miatt átláthatatlanok a képek.
– A szöveg. A falat kaparom tőle. Bugyuta, túl egyszerű, no meg három réteg rózsaszín cukormázzal le van öntve, hogy kicsit se legyen életszerű. És mesterkélt az egész.

Oké, lehet azt mondani, hogy pont az egyszerűség meg a biztonságos közeg az, ami a gyerekeknek jó. De könyörgöm, annyi jó gyerekkönyv létezik, amitől nem kapok se én, se egy csomó másik anyuka lábrázást pusztán attól, hogy meglátom a gyerek kezében (és akkor még a mesélésről szó se volt!), ezeket is simán meg lehetett volna úgy csinálni! Kicsit több ideig tartott volna a kiadása – de talán több szülő szeretné.

24 hozzászólás
>!
Trudiz P

Bartos Erika

Gyönyörű rajzaival, rímeivel, tartalmas mondanivalójával elkápráztatja kis és nagyobb olvasóit :) Kedvencem: Együtt lenni jó!

>!
bonnie9 +SP

Bartos Erika

Időbe tellett megkedvelnem őt. Eleve valamiért fenntartással kezelek minden kortárs mesét, és a gyerekek előtt csak annyit láttam belőle, hogy nagyon-nagyon-nagyon egyszerűek a rajzok és nagyon-nagyon-nagyon egyszerűek a mesék, és nagyon nem akartam belőle olvasni. Aztán fiaim születtek és megkönnyebbülten felsóhajtottam, hogy hát akkor valószínűleg nem is kell. Aztán nagyobbik első karácsonyára férj beállított lelkesen egy karácsonyi Bogyó és Babóca kötettel. Én meg lelkesen mosolyogtam, mert ő olyan lelkes volt. Aztán elkezdtük olvasni, egyiket a másik után, megismertük az erdő lakóit. Bennem persze dolgozott a cinikus: hol vannak ezeknek a „gyerekeknek a szüleik”, pedig vannak felnőttek (óvónéni, dadus); miért vannak ember-állatok (bogarak) és állat-állatok (pók,sün,béka,kukac,kanári,szarka,rák,stb.); az állat-állatok is gyerekek (Sün Soma 10 éves), akkor miért mások mégis; hogy lehet, hogy egy helyre járnak óvodába, mégsem találkoztak azelőtt az erdőlakók; miért változik egyik képről a másikra a szoba belseje; és még néhány ilyen felnőtt fejjel „logikus” kérdés. Csupa olyan, ami a 2,5 évesben fel sem merül, nem is érdekli. Viszont élvezi a történeteket, amik vele is megesnek, megeshetnek. A terjedelmük körülbelül pont esti mesének való. Szereti a rajzokat (és nem csak ezeket, sok különböző mesekönyv forog a polcon, különféle illusztrációkkal, bonyolultabbakkal és csúnyábakkal is – rá kellett jöjjek, nem marad vissza a fejlődésben BE-tól). És szép lassan én is megkedveltem, megszerettem ezeket a figurákat. Most már szívesen keresgélek a kötetek közt, vannak kedvencek is. És igaz ez a rajzfilm változatára is – bár Pogány Judit nekem az örök Vuk és Dagobert unokaöccsei, most egy komplett erdőt szólaltat meg, hasonlóan emlékezetesen.

2 hozzászólás
>!
Mareszkaresz P

Bartos Erika

Annyira, de annyira nem értem miért ezek a mesekönyvek vannak divatban. Olyan buták a rajzok és a történet.

14 hozzászólás
>!
Lahara ISP

Bartos Erika

Azt hiszem, hogy amit csinál, nem az én műfajom. Ezt az értékelést egy boltban félig elolvasott mesekönyve alapján írom. A meséi olyan buták, a rajzai is. Bocs. Mondanám, hogy egyszerű vonalkezelés, de semmi sincs itt például Réber László játékosságából, és úgy tűnik nekem, mintha minden képen a szereplők valami erős drog hatása alatt épp szállnának.
Ha még arra gondolok, hogy gyerekeknek írta, próbálom úgy nézni, mint amikor én voltam gyerek, az akkori énemmel. Nem, ez az akkori énemnek sem jön be.

>!
Gáborr_Nagy

Bartos Erika

Az egyik Annapeti történetből tudom, hogy a hölgy héliumot lélegez ki. Felfúj pár lufit a csini szájával, és azok a kölkök feje fölött lebegnek madzagon.

3 hozzászólás
>!
Lysandra

Bartos Erika

Én szeretem az írásait, a könyvei az egész családunkon végigjártak: mikor ovis voltam, anyukám olvasott belőlül nekem, utána 1. osztályban ezekből gyakoroltam az olvasást, aztán én olvastam az óvodás húgomnak, majd évekkel később óvodás unokahúgomnak.
Szerintem a könyvei aranyosak, életem első könyvei voltak, ezek indítottak el a „könyvmolyság” felé :)

>!
kpityike

Bartos Erika

Csak dicsérni tudom az írónőt, pontosan tudja, hogyan kell ehhez a korosztályhoz szólni. Sok gyerekkönyvvel próbálkoztam, de az Anna Peti könyvek hozták meg mindkét gyerekemnél az áttörést, azóta a nagylányom igazi könyvmoly lett, kisfiam is szívesen hallgat és igényli a meséket (olvasni most tanul). Sok bírálatot hallottam Bartos Erikával kapcsolatban, de személyes tapasztalatom felülírja ezeket. Az Anna, Peti, Gergő sorozat kedvenc lett, bár már kinőttük őket az itthoni könyvtár darabjai maradnak.

>!
Reelka

Bartos Erika

Konyvei nagy nepszerusegnek orvendenek itthon, legyen szo az Anna, Peti, Gergo sorozatrol, Bogyo es Babocarol, vagy verseskonyveirol, mindet imadjuk. Kisgyerekek mindennapjaiba jol beleillesztheto tortenetek ezek, szeretheto karakterekkel, vidam illusztraciokkal. A konyvespolcunkra is igyekezzuk a kedvenceket beszerezni, mert a konyvtarunkban hamar elkapkodjak a gyerekek. Mi is a B betunel kezdjuk a keresgelest :)


Népszerű idézetek

>!
Quiconque

Nem akarok felkelni még,
ilyen korán reggel!
Nem akarok piros pulcsit,
kérlek, anya, tedd el!
Nem akarok reggelizni,
kicsit fáj a hasam.
Nem akarok fésülködni,
ne húzd meg a hajam!
Nem akarok cipőt venni,
nem látom a párját!
Nem akarom cipelni a
hátamon a táskát!
Nem akarok tornazsákot,
nem bírok el ennyit!
Nem akarok, nem akarok,
nem akarok semmit!

62. oldal

>!
Kuszma P

Apa, Anya, Anna, Peti és Gergő egy vasárnapi napon bevásárlásból igyekeztek hazafelé.

48. oldal, Én leszek az első!

11 hozzászólás
>!
encus625 P

A szobor élénken foglalkoztatja a a nagyvilágot. Az amerikai Viral Nova portál 2014-ben Anonymust választotta a világ legborzongatóbb szobrának, bár a titokzatos jelző sokkal inkább illik az alkotás. A fiatalok közül sokan Darth Sidiushoz hasonlítják: a Csillagok háborúja sorozat sötét nagyura ugyanilyen kámzsában látható a világhírű filmben.

240. oldal

Bartos Erika: Budapest titkai Érdekességek nevezetes épületekről

Kapcsolódó szócikkek: Csillagok háborúja · Darth Sidious
2 hozzászólás
>!
Ninácska P

– Nagyon várom már, hogy kinyíljanak a tulipánjaim! – mondta Babóca.

9. oldal

>!
Ninácska P

Egy tél végi délután a kis barátok Babóca házában üldögéltek.

(első mondat)

>!
Qwerf

Boszorka

Éjjel az égen boszorka röppen,
Seprűje zúg az éjjeli ködben.
Zizzen a fátyla, süvege csillan,
Csizma a lábán, már el is illan.

Éjjel az égen boszorka libben,
Boszorka persze igazán nincsen,
Tán csak a hollók szállnak a szélben,
Fénylik a tolluk, éjfeketében.

18. oldal

Bartos Erika: Hógolyó Versek óvodásoknak

>!
Ninácska P

Egy nyári délutánon vihar tört ki az erdőben.

25. oldal

>!
Ninácska P

Egy nyári napon az erdő kis lakói kirándulni indultak színes léghajójukkal.

(első mondat)

>!
Ninácska P

Együtt biztosan megtaláljuk a nyuszidat! – helyeselt Baltazár is.

7. oldal