!

Bartos Erika magyar

Erika Bartos

1974. február 7. (Budapest) –

Tudástár · 1 kapcsolódó alkotó · 1 film

Nem
Honlapbartoserika.hu

Képek 2

Könyvei 111

Bartos Erika: Bogyó és Babóca karácsonya
Bartos Erika: Bogyó és Babóca
Bartos Erika: Bogyó és Babóca az óvodában
Bartos Erika: Bogyó és Babóca – Évszakos könyv
Bartos Erika: Anna és Peti – Irány az óvoda!
Bartos Erika: Bogyó és Babóca világot lát
Bartos Erika: Anna és Peti – Kistestvér érkezik
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Megmondalak!
Bartos Erika: Bogyó és Babóca beteg
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Süss fel, Nap!

Kapcsolódó sorozatok: Bogyó és Babóca · Anna, Peti és Gergő · Brúnó Budapesten · Brúnó · Ria und Ralf német · Uğurböcegi sevecen ile salyangoz tomurcuk török · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Bogyó és Babóca lapozók

Szerkesztései 1

Bartos Erika (szerk.): A bátorságpróba

Illusztrálásai 96

Bartos Erika: Bogyó és Babóca karácsonya
Bartos Erika: Bogyó és Babóca
Bartos Erika: Bogyó és Babóca az óvodában
Bartos Erika: Bogyó és Babóca – Évszakos könyv
Bartos Erika: Anna és Peti – Irány az óvoda!
Bartos Erika: Bogyó és Babóca világot lát
Bartos Erika: Anna és Peti – Kistestvér érkezik
Bartos Erika: Bogyó és Babóca beteg
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Megmondalak!
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Süss fel, Nap!

Antológiák 3

Lovász Andrea (szerk.): Toppantós
Szlukovényi Katalin (szerk.): Diridongó
Lovász Andrea (szerk.): Válogatós

Népszerű alkotóértékelések

worsi P>!

Bartos Erika

Az a bajom Bartos Erikával, hogy alapvetően jó, amit csinál, csak ahogy csinálja, az nem az igazi.
Sokan azzal érvelnek, hogy de hát a gyerekek szeretik, és ez a lényeg. Tény, szeretik (a lányom a napokban szabályos hisztirohamot kapott, mikor az AnnaésPetike valamiért büntetésből fölkerült a polc tetejére, "bármi mást, csak azt neeeeee!"). Az alapötlete az APG-könyveknek szerintem is jó (miszerint meséljük el a gyerekek napjait színes képekkel illusztrálva). A BogyóésBabóca is cuki lehetne, erdei kisgyerek-állatok kalandjai, vagyis kisgyerekek kis kalandjai erdei állatos köntösben.
Ami az egésszel a bajom, az a kivitelezés:
– A rajzok. A három szál hajuk, a max. ötféle érzelem, amit ki tudnak fejezni (és azt is kb. egyformán), az aránytalanság (a baglyok kisebbek, mint a katica), a tévedések (a csigának nincs lába!! meg a bogaraknak általában 6 darab van, nem 2, a süninek meg 4, nem 0). Az APG-könyvekben meg az a mérhetetlen rendetlenség (iszonyat mennyiségű játék a lakásban mindenhol), ami miatt átláthatatlanok a képek.
– A szöveg. A falat kaparom tőle. Bugyuta, túl egyszerű, no meg három réteg rózsaszín cukormázzal le van öntve, hogy kicsit se legyen életszerű. És mesterkélt az egész.

Oké, lehet azt mondani, hogy pont az egyszerűség meg a biztonságos közeg az, ami a gyerekeknek jó. De könyörgöm, annyi jó gyerekkönyv létezik, amitől nem kapok se én, se egy csomó másik anyuka lábrázást pusztán attól, hogy meglátom a gyerek kezében (és akkor még a mesélésről szó se volt!), ezeket is simán meg lehetett volna úgy csinálni! Kicsit több ideig tartott volna a kiadása – de talán több szülő szeretné.

29 hozzászólás
bonnie9 P>!

Bartos Erika

Időbe tellett megkedvelnem őt. Eleve valamiért fenntartással kezelek minden kortárs mesét, és a gyerekek előtt csak annyit láttam belőle, hogy nagyon-nagyon-nagyon egyszerűek a rajzok és nagyon-nagyon-nagyon egyszerűek a mesék, és nagyon nem akartam belőle olvasni. Aztán fiaim születtek és megkönnyebbülten felsóhajtottam, hogy hát akkor valószínűleg nem is kell. Aztán nagyobbik első karácsonyára férj beállított lelkesen egy karácsonyi Bogyó és Babóca kötettel. Én meg lelkesen mosolyogtam, mert ő olyan lelkes volt. Aztán elkezdtük olvasni, egyiket a másik után, megismertük az erdő lakóit. Bennem persze dolgozott a cinikus: hol vannak ezeknek a „gyerekeknek a szüleik”, pedig vannak felnőttek (óvónéni, dadus); miért vannak ember-állatok (bogarak) és állat-állatok (pók,sün,béka,kukac,kanári,szarka,rák,stb.); az állat-állatok is gyerekek (Sün Soma 10 éves), akkor miért mások mégis; hogy lehet, hogy egy helyre járnak óvodába, mégsem találkoztak azelőtt az erdőlakók; miért változik egyik képről a másikra a szoba belseje; és még néhány ilyen felnőtt fejjel „logikus” kérdés. Csupa olyan, ami a 2,5 évesben fel sem merül, nem is érdekli. Viszont élvezi a történeteket, amik vele is megesnek, megeshetnek. A terjedelmük körülbelül pont esti mesének való. Szereti a rajzokat (és nem csak ezeket, sok különböző mesekönyv forog a polcon, különféle illusztrációkkal, bonyolultabbakkal és csúnyábakkal is – rá kellett jöjjek, nem marad vissza a fejlődésben BE-tól). És szép lassan én is megkedveltem, megszerettem ezeket a figurákat. Most már szívesen keresgélek a kötetek közt, vannak kedvencek is. És igaz ez a rajzfilm változatára is – bár Pogány Judit nekem az örök Vuk és Dagobert unokaöccsei, most egy komplett erdőt szólaltat meg, hasonlóan emlékezetesen.

2 hozzászólás
Trudiz >!

Bartos Erika

Gyönyörű rajzaival, rímeivel, tartalmas mondanivalójával elkápráztatja kis és nagyobb olvasóit :) Kedvencem: Együtt lenni jó!

Dénes_Gabriella P>!

Bartos Erika

Faék egyszerűségű történetek, a kidolgozás pedig… nulla. Tanulságos is lehetne, de csak olyan, mintha egyszerűen nullának nézné a gyermekek képességeit.
A rajzok sem valami jók. Sőt.
De a marketingje, na az rohadt jó.

2 hozzászólás
sztinus>!

Bartos Erika

Mióta az eszemet tudom, és a gyermekeimnek mesèlni kellett Anna Petit, Bogyó és mtsi-t, kínok kínjàt éltem àt minden egyes mondattal. Aztán taktikát váltottam, és átírtam a mondatokat. Most pedig megfordult a vilàg. Gyógypedagógussá vàlok, ès megismertem az érzèkenyítés vilàgát, és BE remekeit a témában. Kértem Tőle, adott; Ő szemèlyesen. Beült a Bárczira, hogy ott hallgassa mindezt, amikről írt. Egy csoda, azt mondom, és most hálás vagyok, hogy vannak ezek a könyvek, mert hasznàlom kis köreimben, hogy minél több gyerek megtudja milyen fogyatèkkal èlni, bármilyen hiànnyal, és talán ezzel teszünk valamit a vilàgért.

Lysandra >!

Bartos Erika

Én szeretem az írásait, a könyvei az egész családunkon végigjártak: mikor ovis voltam, anyukám olvasott belőlül nekem, utána 1. osztályban ezekből gyakoroltam az olvasást, aztán én olvastam az óvodás húgomnak, majd évekkel később óvodás unokahúgomnak.
Szerintem a könyvei aranyosak, életem első könyvei voltak, ezek indítottak el a „könyvmolyság” felé :)

kpityike>!

Bartos Erika

Csak dicsérni tudom az írónőt, pontosan tudja, hogyan kell ehhez a korosztályhoz szólni. Sok gyerekkönyvvel próbálkoztam, de az Anna Peti könyvek hozták meg mindkét gyerekemnél az áttörést, azóta a nagylányom igazi könyvmoly lett, kisfiam is szívesen hallgat és igényli a meséket (olvasni most tanul). Sok bírálatot hallottam Bartos Erikával kapcsolatban, de személyes tapasztalatom felülírja ezeket. Az Anna, Peti, Gergő sorozat kedvenc lett, bár már kinőttük őket az itthoni könyvtár darabjai maradnak.

Lahara IP>!

Bartos Erika

Azt hiszem, hogy amit csinál, nem az én műfajom. Ezt az értékelést egy boltban félig elolvasott mesekönyve alapján írom. A meséi olyan buták, a rajzai is. Bocs. Mondanám, hogy egyszerű vonalkezelés, de semmi sincs itt például Réber László játékosságából, és úgy tűnik nekem, mintha minden képen a szereplők valami erős drog hatása alatt épp szállnának.
Ha még arra gondolok, hogy gyerekeknek írta, próbálom úgy nézni, mint amikor én voltam gyerek, az akkori énemmel. Nem, ez az akkori énemnek sem jön be.

SzTEtti>!

Bartos Erika

Akkor ismertem meg Bartos Erika nevét, mikor először kezdtem el meséket kutatni a kicsi lányomnak. Bogyó és Babóca jött velünk szembe, és a kislányom imádta nézni a mesét. Aztán elkezdtünk úgy olvasni, hogy nézte a könyvet is. Most pont itt tartunk. Tucatjával hordom haza fél éve a könyvtárból a Bogyó és Babóca, illetve az APG könyveket. Van olyan, hogy egyben lemegy 2 Bogyó, vagy 3-4 APG mese e
is, mert annyira érdekli! És ez a lényeg! Hogy a gyerekem szereti, és nem ölnekgyilkolnak benne, nincsenek undorító szörnyek benne, és hülyeségre sem tanítja. Egyszerű, érthető. Mind a szöveg, mind a képi világ.És az ő 2 éves buksijának ez tökéletesen megfelel.
Ami nekem -fél* az az, hogy utálom a bogarakat, rovarokat, különös tekintettel a pókokra, így mikor a barlangi pókos részek vannak a Bogyó és Babócában, akkor keményen megugrik a pulzusom meg a vérnyomásom. És hadarni is kezdek, hogy haladjunkmár. :D

csakegyluca P>!

Bartos Erika

Olyan szinten jól tud írni gyerek könyvet, hogy csak ámulok és bámulok. Még a felnőttekkel is megszeretteti. Gyermekkoromat ő kisérte végig. Való életben egy szeretetreméltó, kedves, jó lelkű írónő. Kedvencem. Ő a példaképem. Sok munkát fektetett műveibe.


Népszerű idézetek

Quiconque>!

Nem akarok felkelni még,
ilyen korán reggel!
Nem akarok piros pulcsit,
kérlek, anya, tedd el!
Nem akarok reggelizni,
kicsit fáj a hasam.
Nem akarok fésülködni,
ne húzd meg a hajam!
Nem akarok cipőt venni,
nem látom a párját!
Nem akarom cipelni a
hátamon a táskát!
Nem akarok tornazsákot,
nem bírok el ennyit!
Nem akarok, nem akarok,
nem akarok semmit!

62. oldal

2 hozzászólás
Kuszma P>!

Apa, Anya, Anna, Peti és Gergő egy vasárnapi napon bevásárlásból igyekeztek hazafelé.

48. oldal, Én leszek az első!

11 hozzászólás
Tarja_Kauppinen IP>!

Mielőtt megszülettél, egy nő és egy férfi voltunk. De amikor megérkeztél hozzánk, akkor Anya és Apa lettünk.

22. oldal

Bartos Erika: Örök ölelés Mesék az örökbefogadásról

csgabi P>!

A Köztisztasági Múzeumban egy kedves néni várta őket. Sok mindent mesélt az ott látható régi kukásautókról. Megtudták azt is, hogy a kuka szó valójában egy rövidítés: a német Keller Und Knappich Augsburg cég nevének rövidtése. Ők gyártották az első szemétszállító autót.

151. oldal

5 hozzászólás
csgabi P>!

Vacsora után anya pilótakekszet és vaníliás karikát tett az asztalra. Nem sejtette, hogy ezzel veszekedést vált ki apa és Frici bácsi között.
– Hmm, pilótakeksz… a világ legfinomabb keksze – szögezte le apa.
– De csakis a vaníliás karika után – vágta rá Frici bácsi.
Hamarosan a fiúk is bekapcsolódtak a vitába. Brúnó apa mellett érvelt, Beni Frici bácsihoz csatlakozott.
– Elég! Ezt nem hiszem el! Most tényleg össze fogtok veszni egy keksz miatt? – dörrent rájuk anya.
– Már össze is vesztünk – jelentette ki Brúnó.
– Akkor inkább sósat kaptok – döntötte el anya, és elővette a ropit.

185. oldal

8 hozzászólás
Izolda P>!

A Szabadság-szobrot Kisfaludi Strobl Zsigmond 1947-ben mintázta Thuránszkyné Gaál Erzsébet rendelőintézeti asszisztensről. A művész az utcán látta meg az ismeretlen fiatal nőt, és felkérte modellnek.

35. oldal

2 hozzászólás
encus625 P>!

A szobor élénken foglalkoztatja a a nagyvilágot. Az amerikai Viral Nova portál 2014-ben Anonymust választotta a világ legborzongatóbb szobrának, bár a titokzatos jelző sokkal inkább illik az alkotás. A fiatalok közül sokan Darth Sidiushoz hasonlítják: a Csillagok háborúja sorozat sötét nagyura ugyanilyen kámzsában látható a világhírű filmben.

240. oldal

Bartos Erika: Budapest titkai Érdekességek nevezetes épületekről

Kapcsolódó szócikkek: Csillagok háborúja · Darth Sidious
2 hozzászólás
Qwerf>!

Boszorka

Éjjel az égen boszorka röppen,
Seprűje zúg az éjjeli ködben.
Zizzen a fátyla, süvege csillan,
Csizma a lábán, már el is illan.

Éjjel az égen boszorka libben,
Boszorka persze igazán nincsen,
Tán csak a hollók szállnak a szélben,
Fénylik a tolluk, éjfeketében.

18. oldal

Bartos Erika: Hógolyó Versek óvodásoknak

BookShe>!

TRAKTOR

Berreg a traktor,
Pöffen a füstje,
Dübörög az úton,
Indul a földre.

Durrog a traktor,
Kattog a völgyben,
Zötyörög a hűvös,
Hajnali ködben.

Döccen a traktor,
Zörren a zöldben,
Döcörög a békés
Reggeli csöndben.

6 hozzászólás