!

Barbara Pym brit

1913. június 2. (Oswestry, Anglia) – 1980. január 11. (Oxford)

Teljes névBarbara Mary Crampton Pym
Wikipédiahttp://en.wikipedia.org/wiki/Barbara_Pym

Képek 11

Könyvei 16

Barbara Pym: Barátnők és ballépések
Barbara Pym: Őszi kvartett
Barbara Pym: Meghalt a szép galamb
Barbara Pym: Excellent Women
Barbara Pym: Less Than Angels
Barbara Pym: No Fond Return of Love
Barbara Pym: Quartet in Autumn
Barbara Pym: Some Tame Gazelle
Barbara Pym: A Glass of Blessings
Barbara Pym: A Few Green Leaves

Népszerű idézetek

>!
sztimi53 P

(…) és talán egy jóképű férfi iránti szerelem éppen azért mulandóbb, mert nem kíván annyi együttérzést és képzelőerőt a nőktől?

272. oldal, 23. fejezet (Európa, 1988.)

Kapcsolódó szócikkek: együttérzés · szerelem
3 hozzászólás
>!
Uzsonna 

…az illatról köztudott, hogy nagy mestere az emlékek felidézésének.

237. oldal

>!
Uzsonna 

Az élet teljében is velünk a halál.

221. oldal

>!
Uzsonna 

… mi más az egész élet, ha nem a rendkívüli lehetőségek végtelen sora.

254. oldal

>!
sztimi53 P

Amikor Jane hazaért, Nicholast a hallban találta, kis csomaggal a kezében. Jane-t megint megérintette a különös érzés, hogy ez az első tavaszi este, talán Nicholas is megérezte, és ajándékot hozott neki.
– Nézd – mutatta Nicholas, és kibontotta a csomagot. – Arra gondoltam, hogy a kis földszinti mosdóba teszem.
Négy állat formájú, különböző színű szappant rakott ki az asztalra, egy medvét, egy nyulat, egy elefántot és egy teknősbékát.
– Babaszappan, tulajdonképpen gyerekeknek való – magyarázta Nicholas. – Kirakom őket az üvegpolcra. – Boldogan, magában dúdolva eltűnt a mosdóban.
Ha igaz, hogy a férfiak csak egyet akarnak, gondolta Jane, az talán csak annyi, hogy hagyják békén őket a szapanállatkáikkal és egyéb ártatlan vackaikkal…
– Szívem – kiabált utána – , képzeld…
– A teknősbékát fogom először használni – hallatszott a férje hangja a kis mosdóból.

160-161. oldal

>!
Véda MP

Mire Letty nagy óvatosan megkockáztatta, hogy akkor tehát az új háziúr netalántán nem is angol, hanem, ha fogalmazhat így az ember, külföldi. Miss Embrey válasza legalább ilyen diplomatikus volt, amennyiben kijelentette, hogy ó, bizonyos értelemben igen.
-Hogy hívják? – kérdezte Mária.
-Mr. Jacob Olatunde. – Miss Embrey pedánsan szótagolta a nevet, mintha előzőleg gyakorolta volna.
-Szóval fekete. – tapintott ismét a lényegre Mária.
-Hát ami a bőre színét illeti, az nem az, amit szokványosan fehérnek tekintenének, de közülünk például ki állíthatná magáról, hogy fehér? – kérdezte Miss Embrey, és végigmérte három lakóját, Lettyt a maga malacrózsaszín arcával, aztán a fakó olajbarna Máriát és a pergamensárga Miss Spurgeont: ahányan, annyifélék. – Tudják, én sokáig éltem Kínában, úgyhogy nem sokat adok az ilyen megkülönböztetésekre. Mr. Olatunde egyébként nigériai.

81. oldal

>!
sztimi53 P

– És kihez ment férjhez? – kérdezte Miss Marrow.
– Egy antropofágushoz – jelentette ki Miss Doggett ellentmondást nem tűrő hangon. – Azt hiszem valamiféle tudományos munkát végez.
– Én azt hittem, az antropofágus azt jelenti, hogy kannibál. Aki emberhúst eszik – csodálkozott Jane.
– Hát, a tudomány olyan sokat haladt előre… – mondta bizonytalanul Miss Doggett.
– Talán antropológushoz – vélte Jane -. az sokkal valószínűbb. Ha jól tudom, az antropológusok nem élnek emberhússal, bár tanulmányozzák az emberevőket, Afrikában és másutt.
– Igen, az lehet – mondta megkönnyebbülten Miss Doggett. – Elég gyorsan olvastam el Mrs. Bonner levelét. De a lényeg az, hogy rendkívül jó parti, jóképű és magas, írta Mrs Bonner. Azt hiszem több, mint száznyolcvan centi.
– Sosem értettem pontosan, miért olyan fontos, hogy egy férfi magas legyen – mondta Jane –, bár bizonyára vannak egyéb jó tulajdonságai is. Már csak a hölgy kedvéért is remélem.
– Zseniális elme – válaszolta Miss Doggett. – azt hiszem, Miss Lathbury nagyon sokat segített neki a munkájában. Mrs Bonner azt írja, még gépelni is megtanult, hogy lemásolhassa a kéziratait.
– Akkor muszáj volt feleségül vennie – mondta élesen Miss Morrow. – Ha valaki ilyen odaadó, az még a zsarolásnál is rosszabb. Ez elől egy férfi se menekülhet.
– Hát igen, ebben van valami – helyeselte Jane. – Bár persze így legalább biztos lehet benne, hogy hasznos feleséget kap – tette hozzá kicsit szomorúan, mert a tulajdon haszontalanságára gondolt.

157-158. oldal

>!
orvosi_székfű

I suppose an unmarried woman just over thirty, who lives alone and has no apparent ties, must expect to find herself involved or interested in other people's business.

1. oldal

>!
orvosi_székfű

Did we really need a cup of tea? I even said as much to Miss Statham and she looked at me with a hurt, almost angry look, 'Do we need tea?' she echoed. 'But Miss Lathbury…' She sounded puzzled and distressed and I began to realise that my question had struck at something deep and fundamental. It was the kind of question that starts a landslide in the mind.
I mumbled something about making a joke and that of course one needed tea always, at every hour of the day or night.

227. oldal

>!
sztimi53 P

Vajon miért van mindig több nő, mint férfi az ilyen üléseken, töprengett Jane. A férfiakban gyengébb a nyájösztön, nem szeretik, ha egy kollégájuk előadást vagy beszédet tart, vagy talán egészen egyszerű a magyarázat: azért nem jönnek el, mert nincs alkohol. Persze akadt néhány férfi, aki rendszeresen eljárt, valamennyiük körül kis csapat rajongó nő nyüzsgött. Jane eddig még egyik csoporthoz sem csatlakozott, szívesebben maradt szabadon, hogy – mint remélte – tárgyilagosan figyelhesse a többieket.

147. oldal