!

Balatoni József

Könyvei 5

Balatoni József: Kamaszharc
Balatoni József: Osztályharc
Balatoni József: Jocó bácsi világa
Balatoni József: Tanulj szabadon, taníts szabadon
Balatoni József: Jocó bácsi világa 2.0

Népszerű idézetek

>!
Amapola P

– Életüket és vérüket ajánlják, latinul valami vitamin.
– Vitam et sanguinem.
– Pontosan ezt mondtam én is!

201. oldal

>!
Mileva

Az órán az egyik alapelv az, h nincs rossz válasz. Sokkal rosszabb nekem, ha mindenki ül és hallgat. Egy rossz válaszért nem szabad letorkolni a diákokat, mert azzal csak azt érjük el, hogy nem fog beszélni, mert félni fog attól, h rosszat mond. Az meg senkinek sem célja. És kérdést is bármikor fel lehet tenni. Sőt, van olyan, h én is rosszul mondok valamit, mert én is hibázhatok, sőt, szoktam is. És akkor nyugodtan ki lehet javítani engem.

17. oldal

>!
Amapola P

Pusztába kiáltott szó … Büszkén vállalom. De manapság néha félve szabad csak kimondani ezt, mert azonnal sztereotípiák sokasága tolul az emberek fejébe – és ki a szájukon. Azért vagyok tanár, mert máshová nem vettek fel, a társadalom naplopója vagyok, mert naponta alig dolgozom és egész nyáron lógatom a lábamat, évek óta folyamatosan béremelést kapok, aztán mégis tűntetek; jó nekem, mert a jobb jegyért fiatal lányokat dughatok meg, halálra szívathatom a gyerekeket, azért tanítok törit, mert biztos náci/kommunista/hungarista vagyok. Magyarázkodhatnék, de már nem teszem. Nincs értelme, inkább odébbállok, és nem foglalkozom ezekkel a mondatokkal. Nem érdekel már, ki mit gondol, és ki mit hisz.
PEDAGÓGUS VAGYOK!

86. oldal

>!
Amapola P

Ülök a 4-6-os villamoson. Észreveszem, hogy két csinos hölgy mutogat felém, susmorognak, és mosolyognak. Hát, jólesett, de nem értettem. Azért mosolyogtam rájuk, és magamban azt gondoltam, de jó érzés, hogy felismertek a tévéből, újságból vagy az internet es oldalamról.
– Nézd már, tényleg ott van! – mondta az egyik lány, még mindig felém mutogatva. Továbbra is mosolyogtam, csak már jobban.
– Tényleg, de jól néz ki, és milyen aranyos! – itt már kezdtem zavarba jönni, de persze a májam hízott rendesen, és nagyon mosolyogtam már.
– Menjünk oda, simogassuk meg! – hát, itt már vörösödve elfordultam oldalra, amikor észrevettem, hogy a vállamnál egy aranyos vadászgörény édesen alszik egy srác kezében.
Hangosan felröhögtem.
Innen is köszönöm a csajoknak, helyrebillent az egóm!

53. oldal

>!
Aquarius

Minden szakításba belehal egy kicsit az ember, de aztán valahogy mindig fel tud állni és menni tovább.

127. oldal

Balatoni József: Kamaszharc Találkozás egy fiatalemberrel…

>!
robinson P

Ma már jót mosolygok azon, hogy valaha naplót írtam, ráadásul kézzel.

6. oldal

Balatoni József: Kamaszharc Találkozás egy fiatalemberrel…

>!
Aquarius

Miért kell mindent megmagyarázni? Miért kell foglalkozni azzal, amin úgysem lehet változtatni? Miért nem lehet itt és most élni, a jelenben, és megélni a pillanatot? Igen, emberek vagyunk, a magunk erősségeivel, gyengeségeivel, a hibáinkkal és a tökéletlenségünk tökéletességével.

135. oldal

Balatoni József: Kamaszharc Találkozás egy fiatalemberrel…

>!
Amapola P

Egy hely volt, ahol nem dadogtam, az pedig a színpad: nagyon szerettem verset mondani, mert ott úgy beszéltem, mint mások. És pont ezzel kapcsolatban jött a legnagyobb pofon. Megnyertem egy iskolai szavalóversenyt, aminek nagyon örültem és izgatottan készültem a megyeire.
Majd a tanáraim azt mondták, hogy nem mehetek el, mert nagyon rossz lenne, ha ott elkezdenék dadogni, és leégetném az iskolát vele. Zokogtam, mert nem értettem az egészet.
A szüleim próbáltak vigasztalni, de ebben a helyzetben ők is csak értetlenül és dühösen álltak. Kilencéves voltam ekkor. Ezek után évekig nem mondtam verset.

20. oldal

>!
Aquarius

Barátság… Olyan nagy szó ez, és sokan olyan könnyen dobálóznak vele.

118. oldal

Balatoni József: Kamaszharc Találkozás egy fiatalemberrel…

>!
Aquarius

[…] kamaszként rémisztő ráébredni, hogy az emberi élet egyszer csak véget ér. Emberek vagyunk, akik éreznek, és mindent érteni akarnak. A világot, a reakciókat, a jelent, a jövőt, a múltat, önmagukat és másokat. De miért is?

135. oldal

Balatoni József: Kamaszharc Találkozás egy fiatalemberrel…