!

Arnaldur Indriðason izlandi

1961. január 28. (Reykjavik) –

Tudástár · 1 kapcsolódó alkotó · 3 film

Nemférfi
Facebookhttps://www.facebook.com/pages/Arnaldur-Indri%C4%91ason/114574625226184

Képek 4

Könyvei 51

Arnaldur Indriðason: Vérvonal
Arnaldur Indriðason: Kihantolt bűnök
Arnaldur Indriðason: Hidegzóna
Arnaldur Indriðason: Hideg nyomon
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok
Arnaldur Indriðason: Hipotermia
Arnaldur Indriðason: Rókalyuk
Arnaldur Indriðason: Gyalázat
Arnaldur Indriðason: Reykjavíki éjszakák
Arnaldur Indriðason: Jar City

Kapcsolódó sorozatok: Erlendur felügyelő · Inspector Erlendur angol · Commissario Erlendur olasz · Erlendur izlandi · Erlendur svéd · Erlendur Sveinsson német · Flovent Thorson német · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Skandináv krimik Animus


Népszerű alkotóértékelések

Bla I>!

Arnaldur Indriðason

Arnaldur Indridason Izland fővárosában, Reykjavíkban született. A helyi egyetem történelem szakán végzett 1996-ban, majd újságíróként, forgatókönyvíróként, filmkritikusként dolgozott.
Első regénye 1997-ben jelent meg, s ebben már Erlendur felügyelő a főszereplő, aki eddig összesen tizenhárom Indridason-regény központi alakja. Így a magyarul eddig megjelent regényekben Erlendur Sveinsson, egy kemény és nehezen megközelíthető nyomozóként jelenik meg, aki azonban nagy empátiával bír.
A szerző olvasói különösen azt kedvelik, hogy minden könyve magán viseli sajátos írói stílusát, amely meglehetősen jellemző a legtöbb skandináv krimire, egyszerű, minimalista ábrázolás, szimpatikus főszereplő: zárkózott, melankolikus, magányos karakter, aki munkájának él, s közben saját családja gondjaival is küzd.
A szerző egy egyszerű, gazdaságos – mondhatni ökonomikus –, ugyanakkor nagyon erős és kifejező stílust használ, amely érdekes történetekkel, jól kidolgozott karakterek briliáns párbeszédeivel nagy figyelmet fordít a részletekre. Ahol ezt szükségesnek érzi csodálatos leírásokat, az érintetlen természet sajátos izlandi és atmoszférikus képeit idézi fel. Az időjárás és a táj fontos szerepet játszanak. Ugyanakkor Arnaldur egy kritikus, olykor kicsit ironikus társadalmi képet is fest. Mint egykori újságíró, utálja a nagy felhajtást, nem írja túl könyveit. Minden információ a történetet szolgálja.
Arnaldur társadalmi problémák köré szövi az Erlendur-thrillereket. Korábbi újságírói munkáit alkotóan felhasználva tartalmas üzenetet nyújt az olvasónak, hogy többet biztosítson, mint egyszerű felszínes szórakozás. Magam eddig négy könyvét olvastam, s mindegyik magával ragadott, volt amely könnyekig meghatott.

Könyvei eddig huszonhat országban jelentek meg. 2002-ben (a Vérvonallal) és 2003-ban (a Kihantolt bűnökkel) is elnyerte a a skandináv krimiírók szövetségének díját. 2005-ben neki ítélték a brit krimiírók szövetségének Arany Tőr nevű díját Kihantolt bűnök című regényéért. Ő volt az első nem angolszász díjazott szerző.

Judit_Sike P>!

Arnaldur Indriðason

Skandináv író, azon belül is izlandi. Nem csalódtam benne sem.
Imádom a stílusát, egyszerű, érthető, és hihetetlenül izgalmas. Erlendur személyét is kifejezetten szeretem, a zárkózott zseni karaktere egyszerűen zseniálisan lett megalkotva. Nekem kicsit azokra a nyomozókra emlékeztet, akiket imádunk, mert észreveszik azokat a kis semmiségeket is, amik a nyomozás szempontjából nagyon fontosak, de az átlagos emberek elsiklanak felette (sokszor Poirot és Columbo jut eszembe)
Nagyon kevés mellékszálat találunk a könyvekben, általában csak a lényegre hivatkozik, nincs mellébeszélés. Bemutatja a szereplők magánéletét is, de ezt is csak annyira, hogy ne terelje el a figyelmet a történésekről, és ne legyenek felesleges oldalak elpazarolva.
Az izlandi tájat, életet is szépen bemutatja, és izlandi neveket is használ (ami egyrészt nagyon jó, hiszen megismerjük az ottani neveket, másrészt néha zavaró, mert én időnként nem tudok különbséget tenni köztük)

Tomcheck>!

Arnaldur Indriðason

A skandináv krimi egyik legragyogóbb képviselője. Nem túl bonyolult történeteket ír, nem a mesteri kémjátszmák, sokszereplős kavarások, hanem az Erlendur felügyelővel kapcsolatos kerettörténet teszi ezeket a bűnügyi regényeket felejthetetlenné. Erlendur, aki saját rámálmaival (rettenetes emlékeivel és félrecsúszott gyerekeivel bajlódik), és nem ül repülőre, mert fél elhagyni Izlandot, aki legszívesebben a hóban eltűnt gyerekekről olvasgat esténként – a krimiirodalom olyan felejthetetlen karaktere, mint Scherlock Holmes. Azt hiszem, ez az atmoszféra és ez a karakter teszi felejthetetlenné az Arnaldur Indridason-krimiket.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

mate55 P>!

Nem létezett semmiféle támogató hálózat a családon belüli erőszak áldozatai számára.

11. oldal

2 hozzászólás
mate55 P>!

Megöregedtem, fáradt vagyok és beteg. És nem gondolom, hogy hiányozni fogok bárkinek is. Valahogy mégsem érzem vonzónak a halál gondolatát.

103. oldal

csillagka P>!

Arra gondolt, hogy leszokik a cigaretta miatti aggodalmaskodásról.

120. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erlendur Sveinsson
2 hozzászólás
Bla I>!

A legtöbben kinőnek belőle, de van aki egész életében csak gyűjtögeti a lemezeit meg a könyveit.

148. oldal

robinson P>!

Sosem érezte jól magát egyenruhában, valahogy az volt az érzése, mintha valami jelmezben bohóckodna.

Bla I>!

A sors, mitől legjobban
rettegett, idővel osztályrésze lett.

88. oldal

2 hozzászólás
csillagka P>!

– Meg lehet úszni Izlandon a bigámiát? – kérdezte Sigurdur Óli.
– Nem – jelentette ki Elínborg. – Ahhoz túl kevesen vagyunk.

88. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Izland
szadrienn P>!

− Szóval nem egyértelmű kivégzés volt? Tarkólövés, vagy ilyesmi?
− Kivégzés? − kérdezett vissza Elínborg. − Ugyan már, Izlandon vagyunk! Ebben az országban majdnem kétszáz éve hajtották végre az utolsó kivégzést, azt is bárddal.

132-133. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elínborg