!

Árkos Antal magyar

Bodó Géza

1924. június 17. (Budapest) –

Nemférfi

Könyvei 1

Bodó Géza: Barlang a szigeten

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Delfin könyvek Móra

Fordításai 34

Arthur Conan Doyle: A sátán kutyája
Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Herman Wouk: Zendülés a Caine hadihajón
Cecil Bødker: A szellemleopárd
Louis Vaczek: A Hudson vándora
F. Scott Fitzgerald: Az ólomkristály
E. Nesbit: Hárman a vasút mentén
Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 2.
Dagmar Chidolue: Toni, te drága

Népszerű idézetek

Szelén>!

Visszatért a szigetre, s a barlangban és környékén kezdett tenni-venni. Sok dolga nem akadt, a feketék ellátták élelemmel, a házat meg nem érte károsodás, az ostrom semmiféle nyomot nem hagyott rajta, s hivogatón várta, hogy Tom megtelepedjék benne. Amikor néhány órára magára hagyták a feketék, hirtelen feltámadt kíváncsiságától hajtva kinyitta a kincseskamrát. Meglepte a ládák nagy száma. Kiemelte a legkisebbet, és kivitte a világosságra.
A rengeteg aranypénz látványa az első pillanatban elkápráztatta, de azután eszébe ötlött, mennyi halálnak vált okozójává ez a pénz, s haragosan csapta le a fedelet. A pisztolyok, kardok már jobban felkeltették érdeklődését. Ekkor támadt az az ötlete, hogy felfegyverzi a feketéket, és megtanítja őket puskával bánni. Márpedig puska volt elég, fölösen is, hiszen a barlangban is akadt néhány. Apja fegyvereit gondosan elrejtette, a többit azonban kiosztotta a feketéknek.
Ezek először tiltakoztak, hozzá sem akartak nyúlni a titokzatos szerszámokhoz, de aztán lassan mégis megbarátkoztak a gondolattal, hogy elsajátítsák Tom tudományát.
A fiú napokig magyarázgatta nekik a puska részeit, kezelését, töltését, majd miután úgy látta, hogy mindez már jól, sőt meglepően jól megy, a legügyesebbeknek megengedte, hogy céltáblára lőjenek.
Nagy volt az öröm, amikor az első lövések becsapódtak! Na, nem éppen a céltábla közepébe, inkább csak a szélébe, sőt a szomszéd céltáblába, de hát ez is nagyszerű eredmény volt a kezdeti húzódozás után.

Szelén>!

Vacsora után Ralph felment Tommal a fedélzetre. Gyönyörű, holdfényes este volt. Az Ír-tengerszokásától eltérően most nem volt haragos, enyhe északkeleti szél fújt, amely könnyedén repítette előre úszó házukat. Messziről idevilágítottak a parti világítótornyok, s a holdfényben jól látszottak az útjelző bóják.

Szelén>!

Bobby etetése komoly fejtörést okozott: fogalmuk sem volt, tej híján mit adhatnak a csöppségnek.

Szelén>!

A nőstény oroszlán visszatért vackához, és nem találva kölykét, felbőszülten indult elrablója után. Csak azért nem érte utol, mert Tom már régen a táborban volt, mire az oroszlán felfedezte a „bűntényt”.