!

Anton Pavlovics Csehov orosz

А. П. Чехов, Anton Tschechow, Anton Chekhov, Csehov Antal, Антон Чехов, Антон Павлович Чехов

1860. január 29. (Taganrog, Oroszország) – 1904. július 15. (Badenweiler, Németország)

Tudástár · 12 kapcsolódó alkotó · 32 film

Teljes névАнтон Павлович Чехов
Nemférfi
Életrajz

Képek 6

Könyvei 97

Anton Pavlovics Csehov: Sirály
Anton Pavlovics Csehov: Három nővér
Anton Pavlovics Csehov: A csinovnyik halála
Anton Pavlovics Csehov: Cseresznyéskert
Anton Pavlovics Csehov: A 6-os számú kórterem és más írások
Anton Pavlovics Csehov: Ványa bácsi
Anton Pavlovics Csehov: Négy színmű
Anton Pavlovics Csehov: Drámák és elbeszélések
Anton Pavlovics Csehov: A 6-os számú kórterem
Anton Pavlovics Csehov: A kutyás hölgy

Kapcsolódó kiadói sorozatok: A Világirodalom Remekei Európa · Talentum diákkönyvtár Akkord · Színház az egész Magvető · Osiris Klasszikusok Osiris · Populart Füzetek Interpopulart · Horizont könyvek Kriterion · A világirodalom klasszikusai Kossuth · A világirodalom klasszikusai · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi · Orosz Remekírók Európa · Fehér Holló Könyvek Magvető · Már tudok olvasni! Móra · Populart füzetek – világirodalom Interpopulart · Klub klasszikusok Magyar Könyvklub · Zsiráf könyvek Móra · A Színház folyóirat drámamellékletei Színház Alapítvány · Magvető Remekírók Magvető · NTK-klasszikusok Nemzeti Tankönyvkiadó · Dráma Európa · Kincses Könyvek · Heti klasszikusok Maecenas, Magyar Hírlap · Diákkönyvtár Szépirodalmi · Csehov művei Magyar Helikon · Egyetemes regénytár Singer és Wolfner · Árgus Ifjúsági, Dacia · Modern írók könyvtára · Csehov Antal összes elbeszélő művei Népszava · Tolnai Világkönyvtár Tolnai · Külföldi regényírók Franklin-Társulat · Nemzeti Színház Színműtár Nemzeti Színház · Olcsó regény Athenaeum · A világirodalom dekameronja Új Idők Irodalmi Intézet · Athenaeum Könyvtár · Új Elzevir Könyvtár Magyar Helikon · A nagyvilágból Vitéz · Szórakoztató regények · Európa Diákkönyvtár Európa · Penguin Classics Penguin · A világirodalom klasszikusai Európa · Penguin Little Black Classics Penguin angol · Kentaur könyvek Noran · Janus Kétnyelvű könyvek Európa · Tale Blazers Perfection Learning angol · Penguin Great Loves Penguin angol

Antológiák 41

Domokos János (szerk.): A világirodalom legszebb elbeszélései I-III.
Pomogáts Béla (szerk.): Doromboló
Kepes András (szerk.): Könyvjelző – Kepes András válogatása a XX. századi világirodalomból
A világirodalom legszebb drámái I-II.
Kreutzer-szonáta
Papp Sándor Zsigmond (szerk.): Régi idők karácsonya
Borbás Mária (szerk.): Halhatatlan szerelmesek I–II.
Veress István (szerk.): A macska ezer arca
Pomogáts Béla (szerk.): Macskakalendárium
Gerencsér Zsigmond (szerk.): Orosz elbeszélők

Róla szóló könyvek 14

Cserna-Szabó András: Mérgezett hajtűk
Radnai Annamária (szerk.): Csehov szerelmei
Levendel Júlia: Így élt Anton Csehov
Gereben Ágnes: Csehov világa
Alekszandr Roszkin: Csehov élete
Rév Mária: Csehov századfordulója
M. Muratov – L. I. Tyimofejev: Az orosz irodalom klasszikusai
Regéczi Ildikó: Csehov és a korai egzisztenciabölcselet
Peterdi Nagy László: Csehov színháza
Janet Malcolm: Reading Chekhov

Kiemelt alkotóértékelések

kaporszakall>!

Anton Pavlovics Csehov

’Mindnyájan Gogol köpönyegéből bújtunk elő’ – mondta állítólag Dosztojevszkij.

’Mindnyájan Csehov szakadékából másztunk elő’ – mondhatnák a XX. század legjobb novellistái, köztük olyan nagyságok, mint Kafka, Mansfield, Hemingway, Flannery O’Connor, Juan Rulfo vagy Julio Cortázar.

Mert az a fajta rendkívül hatékony tömörítés, ami az ő kései ’novelláiban’ (nem véletlenül tettem idézőjelbe) található, előtte szinte példátlan (… na jó, esetleg Diderot vagy Mérimée már tudott hasonlót…). Regények egy novella terjedelemben: ez az érett Csehov receptje, minden minimalista számára a tökéletesség példaképe, egyben az irigység tárgya.

’A menyasszony’,a ’Jonics’, ’A kutyás hölgy’, a ’Szakadékban’ mind-mind úgy mond el húsz oldalban egy egész (vagy több egész) emberi sorsot, hogy érezzük: ami itt kimaradt, az csupán lényegtelen előzmény vagy logikus következmény, és amit kaptunk, az be van fejezve.

Turgenyev mellett ő az egyetlen európai író a XIX. századi orosz irodalomban. Értve ezalatt azt, hogy elsősorban európai és csak másodsorban orosz, és ’kívülállóként’, elfogultság nélkül szemléli népét. Nem isteníti a vodkavedelő, asszonyverő muzsikot (Tolsztoj), nem érzi úgy, hogy a pravoszláv orosz népnek szent küldetése van (Dosztojevszkij). A halál árnyékában élő orvos bonctermi alapossággal elemzi honfitársainak életét, és a diagnózisa kegyetlen.

Ezek a történetek nem depressziósoknak valók.

A novella mellett megújította a dráma műfaját is, nem provinciális orosz, hanem világirodalmi szinten.

Néha elgondolkozom, mi lett volna, ha … Mi lett volna, ha nem viszi el a tuberkulózis 1904-ben, hanem megéri 1917-et, és az azutáni éveket? Én úgy gondolom, emigrált volna (nagyon tisztán látott), és – Gorkijjal ellentétben – nem tér haza (nem volt megalkuvó). De úgy gondolom, nem vált írói nyelvet, mint Nabokov (egyrészt elvből, másrész, mert már öreg is hozzá), és tovább írja remekmívű novelláit az anyanyelvén, mint leghívebb és legkiválóbb követője, Bunyin.

De nem így történt: 1904 véget vetett az ’Unalmas történet’-nek, anélkül hogy a szerző megkapta volna az irodalmi Nobel-díjat (amit a nagyeszű bizottság első ízben egy Sully Prudhomme nevű franciácska szimbolistácska költőcskének volt szíves odaítélni, akit manapság egy jó ízlésű szerkesztő még egy versantológiába sem vesz be). Ám mindez ma már közömbös: Csehov addig szól hozzánk, amíg lesz nyomdagép (vagy Kindle…) és olvasó. Addig nem halhatott meg nyugodtan, míg az üzenetet át nem adta…

… a céltalanul elfecsérelt életről, az efeletti kétségbeesésről vagy az ebbe való fásult belenyugvásról. A sikertelen kitörési kísérletekről. Arról, hogy a már az első felvonásban a falon lógó puska a harmadik felvonásban majd elsül…

Olvassátok és nézzétek, és próbáljatok belőle okulni! Amíg nem késő!

3 hozzászólás
Sceurpien I>!

Anton Pavlovics Csehov

Ő volt az első drámaíró, akit megkedveltem, és egyben az első orosz is, akit bírtam. Tolsztoj egyedül az Ivan Iljics-et tudta olyannak alkotni, amilyen az én ízlésem, Csehovban ellenben négy dráma után sem csalódtam, mindegyik megütötte azt a szintet, hogy legalább 4-est adnék nekik jó szívvel.


Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

Olvasni fogunk a hosszú őszi estéken, rengeteg könyvet elolvasunk, és megnyílik előttünk egy csodálatos új világ…

Kapcsolódó szócikkek: könyv · ősz
3 hozzászólás
Aguirre>!

MEDVEGYENKO
Miért jár mindig feketében?
MÁSA
Az életemet gyászolom. Boldogtalan vagyok.

1 hozzászólás
Frank_Waters I>!

JELENA ANDREJEVNA
De szép idő van ma… Nincs meleg…

Szünet

VOJNYICKIJ
Ilyen időben kedve volna az embernek felakasztani magát…

Első felvonás

3 hozzászólás
madárka>!

TREPLJOV […]
Igen, mindinkább arra a meggyőződésre jutok: nem az új vagy a régi forma a fontos, hanem az, hogy írjon az ember, ne törődjön semmiféle formával, csak írjon, mert szabadon árad a lelkéből az írnivaló.

Negyedik felvonás

Kapcsolódó szócikkek: írás
Szelén>!

Mi, oroszok, nagyon szeretjük a magasröptű gondolatokat, de mondja, az életben miért járunk olyan nagyon-nagyon alacsonyan?

40. oldal (Akkor, 2005)

Aguirre>!

TRIGORIN
(keresgél egy könyvben) 121. oldal, 11. és 12. sor… Megvan… (Olvassa) „Ha valaha kell majd neked az életem, csak gyere érte és vidd.”

Harmadik felvonás

discipula_magistrae>!

Az imént elszunnyadtam, és azt álmodtam, hogy a bal lábam nem az enyém.

Második felvonás

Papírtigris>!

A boldogságot […] nem tudjuk élvezni. Csak kívánjuk.

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
girlhu>!

SZORIN
Majd én megyek, és kész. Egy pillanat. (Jobbra indul és énekel) „Két gránátos Franciahonba tart…” (Visszatekint) Egyszer, amikor ugyanígy énekelni kezdtem, a helyettes államügyész azt mondta: „Önnek erős hangja van, méltóságos uram…” Aztán eltűnődött és hozzátette: „…de pocsék”. (Nevetve el)

Első felvonás

Pity>!

Trepljov: […] Nem olyannak kell ábrázolni az életet, amilyen, nem is olyannak, amilyennek lennie kellene, hanem olyannak, ahogy álmainkban megjelenik.