Anthony Bourdain amerikai
1956. június 25. (New York, USA) – 2018. június 8. (Kaysersberg-Vignoble, Haut-Rhin, Franciaország)
Teljes név | Anthony Michael Bourdain |
---|---|
Katalógusnév | Bourdain, Anthony |
Könyvei 11
Népszerű idézetek
Az új pincér nem tudja, mi a prosciutto, ettől egy kicsit kiborulok.
223. oldal
Ha valaki azt gondolja, van olyan étel, amibe margarint tehet, máris hagyja abba az olvasást, úgyse tudok segíteni rajta.
95. oldal
Az aszpirint ropinak hívjuk, mert úgy esszük, mint a cukrot.
266. oldal
Sült fokhagyma. A fokhagyma fenséges dolog. Kevés olyan alapanyag van, amely annyiféle ízt tud produkálni, ha megfelelően bánnak vele. Főben járó bűn, ha valaki nem megfelelően nyúl a fokhagymához. Öreg, égett vagy kiszáradt fokhagymát használni vétek, fokhagymanyomót pedig használni megbocsájthatatlan. Tiszteljük a fokhagymát! […] Nyomjuk össze a kés lapjával, de soha ne tegyük fokhagymanyomóba, mert ami abból kijön, az biztosan nem fokhagyma. Ha kicsit sütjük zsengébb és édesebb lesz az íze. Tegyük be egészben a gerezdeket a sütőbe, aztán ha már barnásan puhára sültek, nyomjuk ki a héjukból.
97-98. oldal
A legtöbb ember nem is érti, hogy a profi konyhaművészet nem csupán a receptekről szól, nem az étel újszerű feltálalásáról, és nem is az alkotóelemek, az ízek és textúrák lehető legkreatívabb összehangolásáról – ezeket a dolgokat jóval azelőtt elrendezik, hogy a vendég leült volna vacsorázni. A szakácsművészet az ételek elkészítését jelenti, és sokkal inkább az állandóságról szól, az azonos mozdulatok agyatlan ismétléséről, a feladatok nap mint nap azonos módon történő elvégzéséről.
66. oldal