!

André Dominé

KatalógusnévDominé, André

Képek 3

Könyvei 3

André Dominé – Joachim Römer – Michael Ditter: Kulinária
André Dominé: Die Welt der Spirituosen und Cocktails
André Dominé: El Vino

Szerkesztései 2

André Dominé (szerk.): Francia kulinária
André Dominé (szerk.): Bor

Népszerű idézetek

janetonic>!

Ki volt Jansson?

A válasz a címben feltett kérdésre egyáltalán nem olyan könnyű. Néhányan úgy gondolják, hogy az étel Pelle Janzon (1844-1889) svéd basszistáról kapta a nevét. Mások azt állítják, hogy a név az Egyesült Államokból származik. Ott egy svéd illetőségű prédikátor, bizonyos Eric Jansson alapított szektát, aszkézist hirdetve az élet minden területén. Egy napon azonban az egyik szektatag rajtakapta, amint éppen a szardellás felfújtban gyönyörködik – Jansson prédikátor tehát kísértésbe esett. Érthető módon nagyon nagy volt a megrökönyödés a közösségben.
A legújabb információk szerint azonban az étel mégis inkább egy azonos című, akkoriban népszerű svéd filmnek köszönheti a nevét, melynek 1929-ben volt a bemutatója. Egy vendéglősnő és szakácsnője, akik szerint a „burgonya-szardella gratin” elnevezés nem volt elég csábító, a film megtekintése után átkeresztelték ezt az akkoriban már jól ismert ételt.

Jansson's frestelse – Jansson kísértése

1 kg közepes nagyságú burgonya
2 doboz szardellafilé
5 vöröshagyma
őrölt fehér bors
5 dl tejszín
2-3 ek. zsemlemorzsa
vajdarabkák

A megtisztított burgonyát vékony hasábokra, a meghámozott hagymát karikákra vágjuk. A szardellát lecsöpögtetjük, felaprítjuk (az olaját félretesszük).
A sütőt 200 C-fokra előmelegítjük.
Egy kizsírozott sütőformába rétegezzük a burgonyát, a hagymát és a szardellát úgy, hogy a tetejére egy réteg burgonya kerüljön. Közben minden réteget megszórunk fehér borssal. A tetejére csöpögtetünk kevés szardellaolajat, ráöntjük a tejszínt. Megszórjuk a zsemlemorzsával és a vajdarabkákkal. Lefedjük, és az előmelegített sütőben kb. egy órán át sütjük. Az utolsó 15 percben fedő nélkül ,hogy szép színt kapjon.

109. oldal, Svédország

Kapcsolódó szócikkek: 1929 · szuflé, felfújt