!

André Cognat francia

1938 (Lyon) –

NemFérfi
Wikipédiahttps://fr.wikipedia.org/wiki/André_Cognat

Képek 2

Könyvei 1

André Cognat: Antekume, avagy egy másik élet

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Világjáró


Népszerű idézetek

>!
Ditta P

Kicsúfolnak néhány ügyetlen vadászt. Nagyon sok jóakarat kell ahhoz, hogy valaki elvétsen egy tőle néhány méternyire úszó disznót. Palanaéva alamuszi képpel fordul Molokóhoz.
– Te hányat öltél meg?
– Egyet sem. Amelyiket üldözőbe vettem, azt Antekume lőtte le.
– Igen, mert úgy kergetted, mintha azért futottatok volna, hogy megtudjátok, melyikőtök a gyorsabb, de nem te nyertél!

400. oldal (Gondolat, 1984)

>!
SteelCurtain 

Amikor Mimi-Sziku megtudja, hogy Alaszavanival Cayenne-ba készülök, néhány levelet bíz rám, hogy különböző falvakban adjam át bizonyos lányoknak. A levelek tartalmát illetően nem titkolódzik. “Feleségül vettem Kumaját, – írja nagyjából mindegyik levélben – de nyugodj meg, ez nem változtat semmin, minden úgy marad közöttünk, mint eddig…”

350. oldal

>!
SteelCurtain 

– Lehet, hogy meghalok, de ez mindenkivel megesik. A kívülállóknak nem kell beleavatkozniuk. Ez csak rám tartozik.
– Jó, akkor mondd meg, hogyan temessünk el?
Egyáltalán nem zavar, hogy a többiek ilyen bizonyosra veszik a halálomat.

322. oldal

>!
SteelCurtain 

– Megmondtam, hogy ne indulj el egyedül! Jól tudod, hogy mi, vajanák mindig csoportosan utazunk. Figyelmeztettelek, de te soha nem hallgatsz rám!
Magánkívül van. Még soha nem láttam ilyen állapotban.
– Látom, most örülsz, hogy újra itt vagyok!
– Legközelebb a holttestedet fogják megtalálni! Rossz fiú vagy, nem szeretsz bennünket. Ha szeretnél, nem csinálnál ilyesmit!

46. oldal

>!
SteelCurtain 

Másnap reggelre a falun eluralkodik a kétségbeesés. Az ünnepi ékességeket és díszeket félredobják. Ma csak a halottnak van joga nyakláncokra, karkötőkre és a gyöngyös véjura, amit annyira szeretnek a vajana nők, és amit csak különleges alkalmakkor viselnek a piros kelméből szabott, hagyományos hagyományos ágyékkötő helyett. A nagynéni szüntelen jajveszékelés közepette helyezi unokahúga derekára a véjut, miközben az apa meg a férj üveggyöngyökből fűzött láncok tömegét tekeri a halott nyaka, karja és lábszára köré.

61. oldal

>!
SteelCurtain 

Mindenki tudja miről van szó, de elsősorban a gyerekek, akik kandi szemmel lesik a felnőttek minden tevékenységét, értik a csíziót, s olykor tisztes távolból követik az asszonyt, óvatosan, nehogy észrevegye őket.
A szerelmesek találkahelyének közelében elbújnak az alacsony fák mögött, és nevetésüket visszafojtva meglesik a titkos együttlétet.
Este a tűz körül cinkos mosollyal, alig álcázott célzásokkal szinte kínpadra vonják a házasságtörő párocskát. Szerencsére általában a férj az egyetlen, aki nem fogja fel a sunyi megjegyzések értelmét.

66. oldal

>!
SteelCurtain 

Az ámuló őslakosság szeme láttára elindították a gépszörnyeteget, amelynek egyáltalán nem használt az őserdei éghajlat: felmondta a szolgálatot. A pokoli lármát hirtelen nyomasztó csend követte. A madarak nem daloltak többé, a rovarok abbahagyták a zümmögést. Az erdő valamennyi lakója békésebb tájakra menekült. A vajanák gúnyos megjegyzéseket téve szemlélték a csökönyös masina fölé görnyedő, olajjal borított, verejtékező szerelőket.
Ez a hősköltemény tehát szárnyaszegetten félbeszakadt. A tizenharmadik kilométernél, további hitelek híján a közigazgatás elhatározta, hogy lemond az útépítésről.

93. oldal

>!
SteelCurtain 

A kutya tovább ugatott. Abban a hitben, hogy talán egy aguti lapul a növények között, ismét megkérdeztem:
– Belelőjek?
Nem, nem, totu, totu, totu!
Apám azt hitte, hogy ha vajana nyelven a “kuliputpe” szót mondaná, nem érteném meg, és kitörő nevetéssel folytatta:
Nem, nem, nem lőni! Totu, totu…
Visszatérve a faluba, jót mulatott a rovásomra.
– André nagy vadász, teknősbékát akart lőni!…

215. oldal

>!
SteelCurtain 

– Mindjárt megnézem… Hol fáj?
Képtelen vagyok válaszolni. Kezét a mellkasomra helyezi, majd végigtapogatja az egész testem.
– Egy holttestet hoztatok hozzám!
Bár nem kellemes ilyesmit hallani, nem nyugtalanít különösebben. Jól ismerem a vajana varázslók színlelt borúlátását. Egy haldoklót bíztatok a gondjaimra, ha sikerül megmentenem, ez azt jelenti, hogy valóban nagy sámán vagyok. Ha pedig meghal…nos, akkor már halott is volt!

314. oldal