!

Anar azeri

1938. március 14. (Baku, Azerbajdzsáni SZSZK, Szovjetunió) –

Teljes névAnar Rəsul oğlu Rzayev
NemFérfi
Honlaphttp://www.anar.az
Wikipédiahttps://ru.wikipedia.org/wiki/Анар
Életrajz

Könyvei 3

Anar: Kapcsolatok
Anar: Egy négyemeletes ház ötödik emelete
Anar: Fehér kikötő

Antológiák 1

Katona Erzsébet (szerk.): Repülő csészealj

Népszerű idézetek

>!
pwz ISP

(…) a „boldogságkeresés” semmi esetre sem a boldogság térbeli keresését jelenti. A boldogság vagy boldogtalanság magában az emberben van, magával viheti, mint egy bőröndöt, bárhová, akár a világ végére is, de az ettől se nem fogyatkozik, se nem növekszik.

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
>!
Zizzer

Hiszen a szerencse a maga százszázalékos ragyogásában mindig gyanús.

18. oldal

2 hozzászólás
>!
pwz ISP

(…) ha egy nő megkezdett üvegből kínál konyakkal, sose kérdezd, kivel kezdte meg.

92. oldal

>!
pwz ISP

Akármit is mondasz, a férfiak még megátalkodottabb pletykafészkek, mint a nők.

107. oldal

>!
pwz ISP

Ne felejtsd el: ha túl sok barátot akarsz, végül egy sem marad.

107. oldal

>!
Zizzer

– […] Tehát: sok embert láttam, ismertem, nehéz időket éltem át. És mindabból, amit átéltem, egy tanulságot szűrtem le: dolgozni kell. Az ember értéke, becsülete, lelkiismerete, lelke a munkájával mérhető. Az ember után csak az marad, amit elvégzett, megtett. Senki sem emlékszik rá, hogy milyen voltál: hazug vagy igazságszerető, bátor vagy gyáva. Csak arra fognak emlékezni: mit végeztél? Mit hagytál örökül a többieknek?

115. oldal

2 hozzászólás
>!
pwz ISP

Nála minden férfinak megvan a beosztása: a férj védőpajzsul kell, Szpartak a jóléthez, Dadas a karrierjéhez, Muhtar a hírnevéhez, te meg, hülyegyerek, a szórakozásához.

86. oldal

>!
pwz ISP

(…) azt hiszem, az életben nincsenek válaszok. Csak kérdések.

135. oldal

>!
Zizzer

– Igen, az életben kétfajta ember létezik. Az egyik dolgozik, téved, botladozik, elesik, felemelkedik, és ismét nekilát a munkának. A másik félreáll és figyel. Nem botlik, nem esik el. Nem is téved. Nyilván, ha semmit sem csinál, nem is tévedhet. De én úgy vélem, hogy éppen az a legszörnyűbb tévedés: félreállni és onnan ítélni meg a haladókat. Persze, ez a bíró, ez az ítélkező aztán büszkélkedik: tiszta vagyok, mint a pohár, soha nem tettem olyasmit, amit bánnom kellene. Igaz, nem tett. De kinek van szüksége az ő makulátlan tisztaságára? Ha ezt olyan áron érte el, hogy elfordult a harctól, a munkától, az élettől?

116. oldal

>!
Zizzer

Adok egy tanácsot – törte meg Tahmina a csendet –, ha egyszer megnősülsz okvetlenül légy féltékeny a feleségedre. Nem érdekes, hogy érzel-e ilyesmit, van nem, van-e rá okod, vagy nincs. Ha azt akarod, hogy a feleséged becsüljön, komolyan vegyen, feltétlenül légy féltékeny. Persze ne kicsinyeskedj, ne riaszd el magadtól sekélyes civódásokkal. Vannak férjek, akik ostobán, értelmetlenül féltékenyek. Nem erre gondolok. Viszont ha ,értékkel csinálod, úgy, hogy a feleséged tudja, szenvedsz, majd megöl a féltékenység, de amilyen tapintatos ember vagy, nem mutatod, akkor minden rendben lesz. Látod, mennyit tanulhatsz tőlem? De ha megkérdezik, ki tanított erre, mondd nyugodtan, hogy magadtól vagy ilyen okos…
– Nagyon köszönöm, igazán lekötelezel. De mire jó ez az egész?
Tahmina mélyet sóhajtott:
– A legegyszerűbb az lenne valahogy így magyarázni: az asszony azt gondolja – a férjem vagy azért nem féltékeny, mert közömbös irántam és nem szeret, vagy azért, mert szerinte túl ronda vagyok, akin úgysem akad meg senkinek a szeme. Persze ez így túl egyszerű, igaz? – kérdezte, és fürkészően figyelte a férfi arckifejezését. – Igen, ez túlságosan egyszerű volna. Csaknem képtelenség megmagyarázni, mi itt a lényeg. Egyszóval ne lőj túl a célon, ne veszítsd el a mértéket, de egy kicsi féltékenységre szükség van. Különben régen rossz.

48. oldal

2 hozzászólás