!

Alan Lee brit

1947. augusztus 20. (Middlesex, Anglia) –

NemFérfi
Wikipédiahttp://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Lee_(illustrator)

Könyvei 3

Alan Lee: A Gyűrűk Ura vázlatkönyve
Alan Lee: The Lord of the Rings Sketchbook
Alan Lee: The Hobbit Sketchbook

Illusztrálásai 26

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei
J. R. R. Tolkien: J. R. R. Tolkien meséi
J. R. R. Tolkien: The Hobbit
J. R. R. Tolkien: The Lord of the Rings
J. R. R. Tolkien: Beren és Lúthien
Alan Lee: A Gyűrűk Ura vázlatkönyve
J. R. R. Tolkien: The Silmarillion
J. R. R. Tolkien: The Children of Húrin

Népszerű idézetek

>!
Shanara

A listák számomra használhatatlanok. Ha valamit elő kell készítenem, például csomagolnom kell egy útra, még a valódi tárgyak összeszedése előtt egy nyitott bőröndöt rajzolok, körülötte a szükséges dolgok apró ábráival.

18. oldal (Európa Könyvkiadó, 2006.)

5 hozzászólás
>!
Cicu

A rohírok csapatai Dúnhargnál gyűltek össze, hogy Gondor védelmére induljanak. Hogy e jelenetet lefilmezhessék, extra sereget kellett összegyűjteni – jöhetett bárki, aki saját lovat tudott biztosítani.

145. oldal

>!
Shanara

Imádok fákat és erdőket rajzolni. Olyan ez, mintha embereket rajzolnék, akik korlátlanul nyúlnak és tekerednek, s akiknek a múltja ott van minden repedésben és görcsben – és évekig maradnak egy pózban! (…)
A versengő erők, melyek egy fa növekedését befolyásolják – a gravitáció, a szél és a fényigény – mind kiolvashatók az ágak csavarodásából és a törzs alakjából. A kéreg, akár a bőr, részben fedi a belső szerkezetet, az öreg fákról pedig sokszor már lefoszlott. Fákat rajzolni azonban sokkal inkább empátia, mint elemző munka kérdése, és ma már kissé könnyebbnek érzem, mint ifjú facsemete koromban.

87-89. oldal - Fangorn (Európa Könyvkiadó, 2006.)

2 hozzászólás
>!
Wilsonné

Az erdők azonban ma is csodálatot és tiszteletet keltenek bennünk, s azt az érzést, hogy érző lények közt vagyunk. Tolkien munkája magasztos és megindító módon emlékeztet minket erre.

91. oldal

>!
Shanara

Akárhányszor átdolgozom az éjszakát egy határidő miatt, mindig megesküszöm, hogy ez az utolsó alkalom. Általában az ellenkezőjét érem el annak, amit akarok, másnap rendszerint ködös elmével javítgathatom egy hajnali négykor készült rajz hibáit, míg egy jó alvás többet segített volna.

121. oldal (Európa Könyvkiadó, 2006.)

>!
Sastojci

Amikor valamin ennyire intenzíven, ilyen sokáig dolgozunk, a mindennapi gondjainkon kívüli események felpörögnek és távolinak tűnnek, mint egy gyorsított felvételben futó film. Háborúk zajlanak, kormányok buknak meg, emberek találkoznak, házasodnak és családot alapítanak, míg mi még mindig arról vitatkozunk, hogyan készíthetnénk minél élethűbb lávát, és hogy hogyan fessen az elpusztuló Gyűrű.

181. oldal

>!
Shanara

Angliában vannak még ősi erdőségek félreeső helyeken, amelyek túl sziklásak vagy mocsarasak a földműveléshez. Ez az egyenetlen talaj, üregeivel, felmeredő gyökereivel és kidőlt fáival, melyekből folyvást új élet sarjad, erősíti azt a benyomást, hogy élő labirintusban járunk.

24. oldal (Európa Könyvkiadó, 2006.)

>!
Wilsonné

A filmekben az egyik legfontosabb szerepet maga Új-Zéland játszotta fenséges hegyeivel, folyóival, völgyeivel és erdőivel.

52. oldal

>!
Shanara

Az egyik probléma az volt, hogy hogyan érzékeltessük egyszerű, de látványos módon, amint az entek eltérítik a folyót, Vasudvard elárasztására.
Egy építőmérnöki munkálatokat folytató entekről készült képsor kissé suta megoldás lett volna; elegánsabbnak és vizuálisan kielégítőbbnek tűnt hát egy megfelelő helyen felállított gát áttörése.

107. oldal (Európa Könyvkiadó, 2006.)

1 hozzászólás
>!
Shanara

Gollam csaknem szó szerint árnyék-archetípus, bensőnk azon része, amelyet legjobban félünk és tagadunk; a lény, aki pszichénk legmélyéről mászott elő, s a nyomunkban jár, hogy sose feledjük, mivé válhatunk.

110. oldal - A Mordorba vezető út (Európa Könyvkiadó, 2006.)