!

Alan Lee brit

1947. augusztus 20. (Middlesex, Anglia) –

Tudástár · 11 kapcsolódó alkotó · 8 kapcsolódó könyv · 3 film

KatalógusnévLee, Alan
Nemférfi

Könyvei 5

Alan Lee: A Gyűrűk Ura vázlatkönyve
Alan Lee: The Lord of the Rings Sketchbook
Alan Lee: The Hobbit Sketchbook
Alan Lee – Brian Froud: Fairies
Alan Lee: The Last Teacher

Illusztrálásai 32

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei
J. R. R. Tolkien: J. R. R. Tolkien meséi
J. R. R. Tolkien: The Hobbit
J. R. R. Tolkien: The Lord of the Rings
J. R. R. Tolkien: Beren és Lúthien
J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása
Alan Lee: A Gyűrűk Ura vázlatkönyve
J. R. R. Tolkien: The Silmarillion

Népszerű idézetek

Shanara>!

A listák számomra használhatatlanok. Ha valamit elő kell készítenem, például csomagolnom kell egy útra, még a valódi tárgyak összeszedése előtt egy nyitott bőröndöt rajzolok, körülötte a szükséges dolgok apró ábráival.

18. oldal (Európa Könyvkiadó, 2006.)

5 hozzászólás
Shanara>!

Imádok fákat és erdőket rajzolni. Olyan ez, mintha embereket rajzolnék, akik korlátlanul nyúlnak és tekerednek, s akiknek a múltja ott van minden repedésben és görcsben – és évekig maradnak egy pózban! […]
A versengő erők, melyek egy fa növekedését befolyásolják – a gravitáció, a szél és a fényigény – mind kiolvashatók az ágak csavarodásából és a törzs alakjából. A kéreg, akár a bőr, részben fedi a belső szerkezetet, az öreg fákról pedig sokszor már lefoszlott. Fákat rajzolni azonban sokkal inkább empátia, mint elemző munka kérdése, és ma már kissé könnyebbnek érzem, mint ifjú facsemete koromban.

87-89. oldal - Fangorn (Európa Könyvkiadó, 2006.)

2 hozzászólás
Wilsonné>!

Az erdők azonban ma is csodálatot és tiszteletet keltenek bennünk, s azt az érzést, hogy érző lények közt vagyunk. Tolkien munkája magasztos és megindító módon emlékeztet minket erre.

91. oldal

Cicu>!

A rohírok csapatai Dúnhargnál gyűltek össze, hogy Gondor védelmére induljanak. Hogy e jelenetet lefilmezhessék, extra sereget kellett összegyűjteni – jöhetett bárki, aki saját lovat tudott biztosítani.

145. oldal

Wilsonné>!

A filmekben az egyik legfontosabb szerepet maga Új-Zéland játszotta fenséges hegyeivel, folyóival, völgyeivel és erdőivel.

52. oldal

Shanara>!

Akárhányszor átdolgozom az éjszakát egy határidő miatt, mindig megesküszöm, hogy ez az utolsó alkalom. Általában az ellenkezőjét érem el annak, amit akarok, másnap rendszerint ködös elmével javítgathatom egy hajnali négykor készült rajz hibáit, míg egy jó alvás többet segített volna.

121. oldal (Európa Könyvkiadó, 2006.)

Shanara>!

Angliában vannak még ősi erdőségek félreeső helyeken, amelyek túl sziklásak vagy mocsarasak a földműveléshez. Ez az egyenetlen talaj, üregeivel, felmeredő gyökereivel és kidőlt fáival, melyekből folyvást új élet sarjad, erősíti azt a benyomást, hogy élő labirintusban járunk.

24. oldal (Európa Könyvkiadó, 2006.)

Wilsonné>!

Igazi mestere ő a ceruzarajz és a vízfestés ősi művészetének, e könyvben olvasható kommentárjai pedig jól érzékeltetik, hogyan került ily nagy bizonyossággal papírra a művész fantáziájának gyümölcse. (Ian McKellen)

Előszó

Kapcsolódó szócikkek: Ian McKellen
Wilsonné>!

Lee vázlatkönyve olyan, mint más művészek albumai, melyeket ismeretlen vidékeken tett utazásaik során készítettek. Ám ez esetben Alan Lee Középföldéről és lakóiról készült vázlatai megelőzték az utazást, az ország pedig, amelyet Új-Zélandon segített életre hívni, részben az ő keze munkáját dicséri. (Ian McKellen)

Előszó

Kapcsolódó szócikkek: Ian McKellen · Középfölde
Wilsonné>!

Alan Lee illusztrációit szépség és líraiság jellemzi. Művészete éppen azt örökíti meg, amit én is szerettem volna megörökíteni a filmeken. (PETER JACKSON)

Kapcsolódó szócikkek: Peter Jackson