!

Aharon Appelfeld izraeli

1932. február 16. (Jadova) – 2018. január 4. (Petah Tikva, Izrael)

NemFérfi
Wikipédiahttps://en.wikipedia.org/wiki/Aharon_Appelfeld

Könyvei 3

Aharon Appelfeld: Egy élet története
Aharon Appelfeld: Holt vágányok
Aharon Appelfeld: Badenheim, 1939 / Cili

Népszerű idézetek

>!
sztimi53 P

Az én világom a vasút. Valahányszor csattan a hátamon az ostor, vonatra ülök és menekülök. Csak egy vasúti kocsi ütemes zakatolása képes megnyugtatni és álomba ringatni.
Hová is lennék-e bódító zakatolás nélkül? Igaz, rövid időre egy ital és néhány cigaretta is elűzi félelmeimet, de csak a vonat, csak az képes teljes mértékben megnyugtatni.

30. oldal, Ulipius-ház kiadó, 2003.

Kapcsolódó szócikkek: vasút · vonat
12 hozzászólás
>!
Ibanez MP

Már megfigyeltem, hogy azok, akik a háború idején voltak gyerekek, gyanakvással viszonyulnak az emberekhez. A háború idején én is jobban kedveltem a tárgyak és az állatok társasságát. Az emberek kiszámíthatatlanok. Egy első pillantásra nyugodtnak és megfontoltnak tűnő ember is könnyen válhat vadállattá vagy akár gyilkossá.

>!
Ibanez MP

A kezet, mely egy darab kenyeret vagy egy vízzel teli konzervdobozt nyújt feléd, amikor már térdre rogytál a gyengeségtől, sohase felejted el.

>!
Ibanez MP

Megvizsgáltam a kérdést, és rájöttem: aki túlélte a háborút, mind azért menekült meg, mert a nagy veszély pillanatában valaki segített rajta. Nem Istennel találkoztunk a háborúban, hanem igaz emberekkel. A régi zsidó mondás, mely szerint a világ csak néhány jámbor ember jóvoltából marad fenn, ugyanúgy igaz volt akkor is, mint most.

>!
Carmilla 

(…) Gersom Sólem úgy irányította az óráit mint egy varázsló, mindenkit hipnotizált. Martin Buberről nem lehetett tudni, német stílusú professzor-e, vagy inkább haszid rabbi.

140. oldal (Park, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: Martin Buber
>!
barbarell_a

Amit nem árulnak el időben, az később hamisan hangzik.

169. oldal, 29. fejezet

>!
Carmilla 

    Csak annak van szüksége naplóra, akinek nehezére esik a beszéd.

116. oldal (Park, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: napló
>!
Sárhelyi_Erika I

A szerelem a vonaton páratlan a maga nemében. Olykor csak a soron következő állomásig tart, esetleg eggyel tovább. A fő dolog az, hogy a nőt soha nem látja viszont az ember. Néha persze belebonyolódik a kalandba, és a bőröndje mellett egyszer csak ott talál egy ostoba teremtést, aki folyvást kávét és cigarettát követel. Ezért nem győzöm ismételgetni magamban: szerelem két állomás erejéig, nem tovább. A futó szerelem roppant előnyös, és ugyanakkor soha nem fáj. Egy-két állomásnyi szerelemben nincs képmutatás, és hamar feledésbe merül. Minden kapcsolat, mely ennél hosszabbra nyúlik, beszennyezi az érzelmeket, és a későbbi vádaskodás veszélyét rejti magában. A nők, fájdalom, képtelenek ezt megérteni.

11. oldal (Ulpius)

>!
sztimi53 P

Valahányszor Izraelt említi nekem valaki, rosszkedvű leszek. Nagyon szeretnék odautazni, hogy összeszedjem magam. Megerősödve térnék ide vissza. Egy hónap Izraelben bátor embert faragna belőlem. Megtanulnék elszakadni a vasúttól, megtanulnék erdőben élni. Izrael megtanítana, hogy összpontosítsak, hogy soha ne térjek le a helyes útról, hogy ne hagyjam el magam. Csend. Ez az, amire szükségem van. És épp ez az, amit a vasút nem ad meg. Végül is mi a vasút? Csak egy köteg összegubancolódott idegszál.

77. oldal, Ulipius-ház kiadó, 2003.

>!
Sárhelyi_Erika I

Megtisztítottam a pisztolyt. Valahányszor megtisztítom, végtelen nyugalom tölt el, alábbhagy bennem a halálfélelem. Max mondta egyszer: a másvilágra gyorsan kell eljutni. – És az hogy lehetséges? – kérdeztem tőle. – Gyakorlat dolga – felelte.

121. oldal

5 hozzászólás