!

Agatha Christie angol brit

Agata Kristi, Αγκαθα Κρίστι, Агата Кристи, アガサ・クリスティ, Agatha Christie Mallowan, Mary Westmacott

1890. szeptember 15. (Torquay, Devon, Anglia, UK) – 1976. január 12. (Winterbrook, Oxfordshire, Anglia, UK)

Tudástár · 44 kapcsolódó alkotó · 7 kapcsolódó könyv · 82 film

Teljes névDame Agatha Mary Clarissa Christie (Miller)
KatalógusnévChristie, Agatha
Nem
Honlapagathachristie.com
Facebook@OfficialAgathaChristie
Instagram@officialagathachristie
Twitter@agathachristie

Képek 30

Könyvei 731

Agatha Christie: Tíz kicsi néger
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen
Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságok
Agatha Christie: Halál a Níluson
Agatha Christie: Öt kismalac
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában
Agatha Christie: Nyaraló gyilkosok
Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Kapcsolódó sorozatok: Hercule Poirot · Miss Marple · Tommy és Tuppence · Battle főfelügyelő · Ariadne Oliver · Arthur Hastings · Race ezredes · Felicity Lemon · Hercule Poirot angol · Miss Marple angol · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: POKET zsebkönyvek POKET Publishing, Sztalker Csoport · Agatha Christie Helikon · Albatrosz könyvek Magvető · Fekete Könyvek Európa · Agatha Christie – „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub · Krimik minden évszakban Helikon · Agatha Christie – A krimi királynője Európa · MesterDetektív Kiskönyvtár Kolonel, Sorger Kolon · Hunga könyvek Hunga-Print · Mary Westmacott-regények Partvonal, Hungalibri · Szent István Társulat – Szépirodalom Szent István Társulat · 1 pengős regények Palladis · Agatha Christie képregény Partvonal · Európa krimi Európa · Aquila könyvek Aquila · Pesti Hirlap Könyvek Légrády Testvérek · Palladis regénytár II. Palladis · Félpengős regények Palladis · 50 filléres regények Palladis · 111 filléres regények Kaland · A Detektívregények legjava Palladis · Helikon Zsebkönyvek Helikon · Harper Muse Classics: Painted Editions HarperCollins angol · Janus Kétnyelvű könyvek Európa · A Nova kalandos regényei Nova Irodalmi Intézet · Penguin Readers – Level 4 angol · Penguin Readers – Active Reading – Level 3 angol · Penguin Readers – Active Reading – Level 4 angol · Agatha Christie Graphic Novels HarperCollins angol

Antológiák 14

Klasszikus detektívtörténetek
Gimes Katalin (szerk.): A fagyöngyös gyilkosság
Kovács Nemere (szerk.): Áldozati báránycomb
Kuczka Péter (szerk.): 22 detektívtörténet
Karácsonyi krimik és rejtélyek nagy könyve
Géher István (szerk.): Ellenfelek
Veress István (szerk.): Vérfagyasztó históriák
John R. Crossland – J. M. Parrish (szerk.): The Mammoth Book of Thrillers, Ghosts and Mysteries
Der Ferien Krimi
Dorothy L. Sayers (szerk.): Az izgalom mesterei

Róla szóló könyvek 26

Marie Benedict: Mrs. Christie rejtélyes eltűnése
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak 2.
Jared Cade: Agatha Christie és a hiányzó tizenegy nap
Osvát Katalin: Agatha Christie, a krimi királynője
Szederkényi Olga: Irodalmi popikonok
John Escott: Agatha Christie – Woman of Mystery (Oxford Bookworms)
John Curran: Agatha Christie titkos jegyzetfüzetei
Lucy Worsley: Agatha Christie
Hadnagy Róbert – Molnár Gabriella: Agatha Christie krimikalauz
John Curran: Agatha Christie és a gyilkos szándék

Kapcsolódó zóna

!

Agatha Christie

709 tag · 709 karc · Utolsó karc: 2024. február 21., 04:59 · Bővebben


Kiemelt alkotóértékelések

pannik>!

Agatha Christie

Több mint 30 könyvének elolvasása után elérkezettnek látom az időt az írónő zsenialitásának magasztalásához egy értékelés formájában.
Azt hiszem megfelelő a szó, zseniálisan ír.
Lebilincselő, izgalmas, fordulatos könyvei és szereplői időről időre jó kikapcsolódást jelentenek és legtöbbször még csak a közelében sem járok a gyilkos kilétéhez.
Sokszor fordul elő, hogy egy gyengébb könyv után, nem is kérdés, mit olvassak, mert egy AC regényben nem lehet csalódni :)
Szereplőinek jellemrajzai és az agyafúrt büntettek kibogozásának nyomon követése minden alkalommal lenyűgöz. Poirot talán kicsit közelebb áll hozzám mint Miss Marple, de igazából mindkettőjüknek vannak brillírozásai valamint azok a könyvei is érdekesek amelyekben egyikük sem tűnik fel a színen. Szóval le kalappal az írónő előtt.

SteelCurtain>!

Agatha Christie

Agatha Christie állítólag mosogatás közben találta ki körmönfont gyilkosságait, melyek őt méltán emelték a krimikirálynő trónusára. Némi intelligenciával megvert férfiak azóta óvakodnak a házimunkát végző asszonyoktól. Érthető egyébként, hogy gondolkodásának középpontjában folyton a gyilkosság állt, hisz mindkét házasságában sikerült olyan párhoz kötnie életét, aki a hűtlenséget a szabadidősport legkellemesebb válfajának tekintette. Mi olvasók azzal feltétlenül nyertünk, hogy Ágota néni eme gyilkos ötleteit papírra vetette a gyakorlati megvalósítás helyett. Habár igen csekély a valószínűsége, hogy utóbbi esetben leleplezhették volna, mert a rendőrségnek sosem volt egy Hercule Poirot zsenialitásával rendelkező nyomozója. Agatha Christie bűnügyi történetek írása mellett eltűnő művész is szeretett volna lenni, ám első kísérlete már 11 nap után véget ért, s ez elvette a kedvét a további próbálkozásoktól. Botcsinálta detektíveknek és pangó üzletmenetű lélekbúvároknak azóta is csekély hasznú időtöltést kínál eltűnésének rejtélye. Jelen állás szerint az UFO-k alighanem ártatlanok.
Krimijei nemcsak új utakat tártak fel a bűnügyi irodalomban, de halhatatlan figurákat is teremtettek. Ma már kijelenthető, hogy időtállóak az írásai, és a legjobb úton halad, hogy minden idők legnagyobb példányszámú szerzője legyen.

1 hozzászólás
millalilla013 P>!

Agatha Christie

Eddig 6 könyvet olvastam a szerzőtől (most olvasom a 7-et), így úgy érzem, már értékelhetem.:))
Nagyon szeretem a műveit, nem véletlenül hívják a krimi királynőjének.:)) Zseniálisan szövi a szálakat, és mindig élethűek a karakterei. Könnyedén ki tudja játszani a krimiolvasó agyamat, amiért mindig bosszankodok, de mindig le is nyűgöz. Alig várom, hogy még több könyvét elolvassam!:)

Deziréé>!

Agatha Christie

Soha nem gondoltam volna, hogy szeretni fogom a krimiket, de Poirot történetei egyszerűen annyira izgalmasak. Imádom minden elolvasott Agatha Christie könyvet. Mindig tudja, hogyan kell az olvasó érdeklődését fent tartani. Olyan frappáns mindegyik bűnügy, de Poirot mindig rájön az igazságra. Nagyon megkedveltem Poirot papát.
Az írónő könyvei igazi remekművek.

Totti86>!

Agatha Christie

Agatha Christie egy istenáldotta tehetség volt. Már első regényében, A titokzatos styles-i esetben is olyan bölcsesség és széles látókörűség jellemezte, mint szerintem kevés hasonló korú embert.
Visszatérő szereplőit mindig profin választotta ki a történeteihez. A sztorik színvonala szinte töretlen, az írónő ritkán nyúlt nagyon mellé.
A Christie-recept egyszerű: egy fondorlatos bűntény, egy titokzatos indok, amely általában mégis mindig pénz vagy szerelem, sok karakteres szereplő, egy profi vagy teljesen amatőr nyomozó, élvezetes, stílusos történetvezetés, egy-egy elejtett fontos apróság és egy döbbenetes nagyjelenet. A történetek mégis mindig kiismerhetetlenek, a végkifejlet szinte sosem látható előre.
Idén 100 éves az Agatha Christie-életmű, de úgy hiszem, annak ellenére, hogy az általa ábrázolt világ már ma is ismeretlen, még 100 év múlva is olvasni fogják a könyveit.

encus625 P>!

Agatha Christie

Nem véletlenül Ő a Krimi Királynője! :)
Sokáig, ha krimit olvastam, akkor az ő műveihez nyúltam. Most, hogy már mindet olvastam legalább egyszer, néha olvasok más írótól is, de attól csak még inkább megerősödök abban, hogy Ő a legjobb. Persze nem mindegyik könyve egyformán jó, de mindegyikben van valami különleges. Nagyon szeretem az álnév alatt írt könyveit is.

2 hozzászólás
Ibanez P>!

Agatha Christie

Bár még messze vagyok attól, hogy azt mondhassam, sokat olvastam tőle, de voltaképpen már két krimije után egyetértettem azzal, hogy tényleg királynő a krimiírók között. Egyszerűen hihetetlen, hogy valakik ennyire körmönfont, fordulatos, kibogozhatatlannak és megoldhatatlannak tűnő – s mégis megoldható – történeteket talált ki. S mindegyik története annyira más, nem készültek egy kaptafára, még az egy sorozatba tartozó kötetek sem (Poirot a kedvenc természetesen). A könyveit csak falni lehet, úgy kell belekezdeni, hogy még aznap befejezhessük, különben oda a nyugodt éjszakának! :-D

Lynn>!

Agatha Christie

Nem lehet 5-nél több csillagot adni, pedig adnék.
Érdekes, hogy a Miss Marple novellák után úgy tűnik, harcedzett lettem, mert könnyebben ki tudom találni, hogy ki az elkövető. Mert ugyan hagyhatnám magam sodortatni a történettel, de a bennem lakó vezérhangya mindig elindul és rejtvényt akar fejteni.

Gorkie >!

Agatha Christie

Egyszerűen zseniális írónő!
Képes az orromnál fogva vezetni.
A könyvei részletesen kidolgozottak, elképesztő csavarokkal megírva.
Nincsenek tele akció jelenetekkel, mégis izgalmasak.
A nyomozói hihetetlen találékonyak és okosak, ugyanakkor szerethetőek.
Hatalmas kedvenc!


Népszerű idézetek

Sli P>!

De ha igazam van – gondolta Poirot –, végül is az a természetes, hogy igazam legyen… hiszen az a rendje, hogy igazam legyen…

273. oldal, 21. fejezet (Európa, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
6 hozzászólás
gazibla IP>!

Az élet olyan, mint egy vonat, mademoiselle. Megy tovább. És jó is, hogy így van.

332. oldal

9 hozzászólás
worsi P>!

– Ha használná a szürke agysejtjeit, és olyan tisztán látná az ügyet, mint én, ön is rájönne, barátom.

188. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
9 hozzászólás
DCinti>!

– Én azt hiszem, a világ olyan, amilyenné az ember formálja.

21. oldal, December huszonkettedike

Kapcsolódó szócikkek: formálás · világ
10 hozzászólás
Kiara P>!

C'est bien! Akkor hát mozgósítsuk a szürke kis agysejtjeinket.

125. oldal (Európa, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
4 hozzászólás
h_orsi>!

Túlságosan jó idő van ahhoz, hogy bezárkózzunk.

7. oldal, 1. fejezet (Európa, 2011)

20 hozzászólás
worsi P>!

– Mindig az idegeimre ment az az átkozott zsiráf.

320. oldal, Harmincadik fejezet (Európa)

Kapcsolódó szócikkek: zsiráf
11 hozzászólás
gybarbii>!

– Említettem, barátom, hogy olvasni kell a klasszikusokat.

75. oldal

5 hozzászólás