!

Aczél Endre magyar

1944. szeptember 2. (Budapest) – 2018. július 3. (Budapest)

Tudástár · 1 kapcsolódó alkotó

Képek 1

Könyvei 8

Aczél Endre: Acélsodrony – A hatvanas évek
Aczél Endre: Acélsodrony – A hetvenes évek
Aczél Endre: Acélsodrony – A nyolcvanas évek
Aczél Endre: Acélsodrony – Az ötvenes évek
Aczél Endre: Amit megírhatok
Aczél Endre – Török Péter: Acélsodrony – Sport 1962–1989
Aczél Endre: Acélsodrony – Az ötvenes évek II.
Aczél Endre: Híradó-puccs

Szerkesztései 1

Aczél Endre – Bánkuti Gábor – Dunay Csilla – Farkas Ildikó – Szirmai S. Péter (szerk.): Volt egyszer egy blokád

Népszerű idézetek

Tiger205>!

Ha Latinovitsot mondok, Ruttkait is mondanom kell. Ők ketten a Rómeó és a Víg színpadán önnön szerelmüket is eljátszották, ami – a bennfentesek számára legalábbis – még izgalmasabbá tette a dolgot. Ahogy ami kerten nézni tudják egymást, suttogták mindenfelé az akkori Pesten. A Shakespeare-remek után következett egy O'Neill-klasszikus. ugyancsak kettejükkel. Ez volt az Amerikai Elektra, ahol is Ruttkai Lavíniát, Latinovits meg Orint alakította.

78. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Latinovits Zoltán · Ruttkai Éva
1 hozzászólás
Tiger205>!

„és csodálatos színházi produkciók"
Az izgalom másutt volt, nagyon nagyrészt a klasszikusokban. Csodálatos előadásokat lehetett mi akkortájt. és néha azt gondolom, ez a jelző még fukar is. Ilyen volt a Madách Hamlet, Gábor Miklóssal a címszerepben. Az amúgy is intellektuális hajlamú, kurzuspolitikusból töprengő emberré lett Gábornak ezt az alakítását azóta sem tudta senki felülmúlni, megközelíteni sem. Az egész város a Hamletről beszélt akkortájt. Nem sokkal később már Latinovits Zoltánról.

77. oldal

Tiger205>!

…Az egész város a Hamletről beszélt akkortájt. Nem sokkal később már Latinovits Zoltánról.

Ennek a Debrecenből Miskolc érintésével Budapestre érkezett fiatal színésznek olyan kisugárzása volt a színpadon. hogy mihelyt megjelent, vibrálni kezdett körülötte minden. Beszélni is másként beszélt, mozogni is másként mozgott. mint bárki más. Ha hirtelenjében európai példát kellene mondanom, a lengyel Olbrychskít és az orosz Viszockijt említeném. Mind a kettővel meg tudott telni az egész színpad. mit a színpad, az egész színház.

77-78. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Budapest · Debrecen · Latinovits Zoltán · Miskolc
pelika_Bp>!

De könnyű, ugye, elképzelni, hogy mekkora öröm, katartikus öröm volt annak idején Illésékkel együtt énekelni, hogy virág sincsen, te sem vagy már, miért hagytuk, hogy így legyen?! Az ilyesmit minden nemzedék kitermeli magából, kivéve ha Győzike válik a bálványává. Akkor nincs menekülés. Akkor nincs protest. Akkor már nem egy nemzedék, hanem csak a magamfajta öreg értelmiségi kérdezheti: miért hagytuk, hogy így legyen?

1968

sagittarius>!

Ami itt következik, az nem kabarétréfa, véresen komoly: az 1950-es, brazíliai labdarúgó-világbajnokságon való részvételtől India válogatottja azért lépett vissza, mert a FIFA nem engedélyezte, hogy játékosai mezítláb játsszák a mérkőzéseiket.

94. oldal, 1950 - Focivébé Rióban (Park, 2014)

pelika_Bp>!

Egy körülbelül 20 centiméter átmérőjű műanyag korongról van szó, amelyet mágneses vas-oxid-bevonattal láttak el. Tárolókapacitása 100 és 130 kilobájt között mozog, ami 60 A4-es méretű lapoldalnak felel meg. A flopi első változatai külső burok nélkül készültek, miáltal könnyen belepte őket a por. A lemezt tehát idővel négyzet alakú boritékba helyezték, amelyet belülről védőanyaggal béleltek ki. A húszcentis korong közepén két nyílás látható. Az egyik a meghajtóé, amely a korongot forgatja, a másik az olvasófejé, amely a flopiról olvas, és rá is ír. A meghajtók és a flopik rendkívül drágák, megvásárlásukra csak nagyon nagy vállalatoknak van pénzük. Számítani lehet arra, hogy a továbbiakban az úgynevezett merevlemezek, azaz a winchester névre hallgató tárolókapacitások, továbbá azok a mágneses szalagok, amelyek sok megabájt adatot tudnak rögzíteni, eljelentéktelenítik és a nagy számitógépek szempontjából hasznavehetetlenné teszik a flopit.

1970

1 hozzászólás
pelika_Bp>!

A konyak a dolgozók itala, amelyet a munkásosztály és a parasztság választott képviselői útján fogyaszt.

1978 - Gőzkieresztő szelep

pelika_Bp>!

Azok, akik ma kettős állampolgárságért üvöltöznek, nyilván nem is emlékeznek azokra az időkre, amikor a jugoszláviai (vajdasági) magyarok szegény rokonnak tekintették a magyarországi magyarokat, mert miközben azok még jórészt el voltak zárva a Nyugattól, ők szabadon utazgathattak, vállalhattak munkát s létesíthettek kisvállalkozásokat odahaza kint megkeresett pénzükből…. Nincs olyan emlékem, hogy a hetvenes vagy a nyolcvanas években a vajdasági magyarok magyar állampolgárságot akartak volna maguknak, olyan viszont van, hogy büszkén az orrunk elé tolták a vívmányaikat, lett légyen szó akár anyagi gazdagodásról vagy kulturális szabadságról. Szeretném nyugtázni, hogy én a vajdasági magyarokban a ma létező magyar „hazafiságnak”, „nemzeti összetartozásnak” még az elemeit sem tudtam fölfedezni, amikor jól ment nekik, mihozzánk képest igazán jól.

87. oldal

pelika_Bp>!

Akik nem tudják, mi a siker neve, tanulják meg ezt a két szót: Fekete város. Körülbelül akkortájt, amikor a Magyar Televízió ünnepséget rendezett kétmilliomodik előfizetőjének, a tapasztalt és jó ízlésű Zsurzs Éva hétrészes sorozatot készített Mikszáth Kálmán regényéből. […..]
A történet székhez szegezte egész Magyarországot. Hiszik, nem hiszik, ezt a vízművek jelentéseiből tudtuk meg annak idején. Tudniillik a vízszolgáltatók központi mérőórái elárulják, mikor megy a magyar vécére. Nos, A fekete város vetítése idején nem ment. Csak előtte, s főként: utána. Lett is abból baj. Hirtelen szűkössé váltak a kapacitások.

1972 - A fekete város

Molu P>!

Mielőtt útnak indultunk volna Kínába, tudván, hogy ott se rádió, se tévé, se mozi, se színház, se hangverseny, se újság, se kirakat nem lesz, megkérdeztem egy pekingi veteránt, hogy ha mindez nincs, mit lehet csinálni? Öregem, válaszolta, napjában hatszor félholtra eheted magadat az éttermekben, és körülbelül ennyi.

79. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kína