!

A. J. Cronin skót

1896. július 19. (Cardross, Skócia) – 1981. január 6. (Montreux, Svájc)

Tudástár · 17 kapcsolódó alkotó · 1 film

Teljes névArchibald Joseph Cronin
NemFérfi

Könyvei 27

A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt
A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok
A. J. Cronin: A mennyország kulcsa
A. J. Cronin: Gracie
A. J. Cronin: Garasos évek
A. J. Cronin: Az élet elébe
A. J. Cronin: A körorvos
A. J. Cronin: A hattyúcímeres kastély
A. J. Cronin: Három szerelem
A. J. Cronin: A mesterdalnok

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Lektúra könyvek · Olcsó kiadás · Halhatatlan könyvek


Népszerű alkotóértékelések

>!
Eta IP

A. J. Cronin

Zseniális érzéke van a drámához. Karakterei élnek, és sosem feketék-fehérek, hanem a szürke különböző árnyalatait váltogatják. Konfliktusaik fájdalmasan az életet tükrözik. És amit külön szeretek benne: bár sokszor elbuknak a jó karakterek, és győznek a rosszak, mégis mindig a JÓ győz, ami valahol mindig ott van, nyilvánvalóan és kitörölhetetlenül.


Népszerű idézetek

>!
mandarina

[…] és tisztán látom, hogy csak azok a dolgok érnek valamit, melyekért küzdeni kell. Ami csak úgy könnyen az ember ölébe hull, nem nyújt igazi örömet, kielégülést.

4 hozzászólás
>!
mandarina

Amit mindig sejtett, azt most már világosan, kristálytisztán látta: bármit mondjanak is a cinikus emberek, a boldogság belső ügy, egy teljesen szellemi állapot, mely független minden vagyontól, birtoktól, világi kincstől.

188. oldal

1 hozzászólás
>!
Kókuszka P

Felejtsd el a pénzt, a pozíciót, mindent, becsüld az embereket saját értékük szerint.

176. oldal (Árkádia Budapest, 1987)

1 hozzászólás
>!
Zsucsima

(…) a bátorság éppen az, hogy a félelem ellenére is teljesítjük kötelességünket.

Második könyv IX. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: bátorság · félelem · kötelezettség
>!
tomgabee

– Gondoltam, hogy visszajössz – mondta egyszerűen. De nem bírta megállni, hogy a félelmetes igazságot ki ne mondja: – A régi barát mindig többet ér az újnál.

44. oldal (1992)

>!
Csoszi

Christine rendkívül nyugodt volt, szelíd és makacs. Saját fejével gondolkozott. Egyszer mosolyogva bevallotta Andrew-nak, hogy vitatkozó hajlamát skót nagyanyjától örökölte. De ez még közelebb hozta őket egymáshoz. Andrew gyakran megcsodálta a kis tanítónő bátorságát. Hiszen egyedül állt a világban, nem volt senkije egy beteg nagynénjén kívül, aki Bridlingtonban lakott. Andrew egészen elérzékenyült, ha erre gondolt. Úgy érezte, hogy van hivatva arra, hogy ezt a kislányt oltalmazza.

70. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Andrew Manson · Christine Barlow Manson
>!
Csoszi

Két karjával hirtelen átölelte Andrew nyakát, és belecsimpaszkodott. Úgy, mint régen… Andrew hosszasan a szemébe nézett. Végtelenül meghatotta ez a szeretet, ez a ragaszkodás, ez az önzetlen öröm és lelkesedés. Rettenetes lelkiismeretfurdalást érzett.
– Milyen derék teremtés vagy te, Christine! És én micsoda csirkefogó vagyok!

>!
ÁrnyékVirág P

Az őrültség ér a legtöbbet az egész világon.
Csak az őrült dolgokért érdemes élni a világon. Megmutatjuk, hogy így is lehet! Idealista alapon! Új értelmezést adunk a hippokráteszi eskünek: abszolút ragaszkodás a tudományos módszerhez, a pénzkérdés teljes háttérbe szorítása, semmi megalkuvás!

>!
tomgabee

Jamie-nek sohasem volt nagy jövedelme, de mindig szívesen költött egy szelet jó húsra, vagy szívesen elvitt a futballmeccsre egy elhagyatott fiút. Mindig jól használta fel a nehéz munkával megkeresett pénzt és – ami még fontosabb – könnyű szívvel költötte el.

135. oldal (1992)