!

A. I. Kuprin orosz

Alekszandr Kuprin, Александр Иванович Куприн

1870. szeptember 7. (Narovcsat, Orosz Birodalom) – 1938. augusztus 25. (Leningrád, Szovjetunió)

Teljes névАлекса́ндр Ива́нович Купри́н
Wikipédiahttp://en.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Kuprin

Könyvei 17

A. I. Kuprin: Szulamit
A. I. Kuprin: A boszorkány
A. I. Kuprin: Párbaj
A. I. Kuprin: Juju
A. I. Kuprin: Verem
A. I. Kuprin – Ivan Szergejevics Turgenyev – Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: A boszorkány
A. I. Kuprin: A gránátköves karperec
A. I. Kuprin: Válogatott elbeszélések
A. I. Kuprin: Salamon csillaga
A. I. Kuprin: Kisregények

Antológiák 4

Domokos János (szerk.): A világirodalom legszebb elbeszélései I-III.
Kreutzer-szonáta
Domokos János (szerk.): Huszadik századi dekameron I-II.
Dornbach Mária – Ágai Ágnes (szerk.): Göndörű nyírfácska
Muhari Ilona (szerk.): Édes keserűség
Tabák András (szerk.): Az erőd bevétele

Róla szóló könyvek 1

Bakcsi György: Orosz századforduló

Népszerű idézetek

>!
s_l_m

És megértette a király, hogy a nagy bölcsesség nagy szomorúsággal jár, és aki gyarapítja tudását – növeli bánatát is. És megtudta azt is, hogy néha nevetés közben is fájhat a szív és az öröm bánattal végződik.

27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bölcsesség · nevetés · tudás
1 hozzászólás
>!
MariannaMJ

Három dolog van a világon, amit nem értek és egy negyedik is, melyet nem tudok felfogni: a sas útja az égen, a kígyóé a sziklán, a hajóé a tengeren és a férfi útja az asszony szívéhez.

66. oldal

3 hozzászólás
>!
Traclon

…aki farkasok között él, annak velük együtt kell ordítania.

55. oldal

>!
s_l_m

Gyermekem, ezerszer szerethet az ember, de igazán mégiscsak egyszer szeret.

91

5 hozzászólás
>!
Ákos_Tóth IMP

Egy másik tiszt, Jepifanov hadnagy, abban lelte kedvét, hogy legényének olyan bonyolult kérdéseket tett fel, amelyekre valószínűleg maga sem tudott volna válaszolni. „Mi a véleményed, barátom – kérdezte például –, a monarchia restaurációjáról a mai Franciaországban?” S a legény szemrebbenés nélkül megadta a választ: „Hadnagy úrnak jelentem, nem lesz abban hiba.”

31. oldal (Európa, 1988)

>!
Vata

Nemhiába mondta valaki, hogy a válás ugyanaz a szerelemnek, mint a szél a tűznek: a gyenge szerelmet eloltja, de az erőset még nagyobb lángra lobbantja.

72. oldal

>!
s_l_m

– Rövid az emberi lét, de az idő végtelen és az anyag halhatatlan. Meghal az ember és rothadó testével hizlalja a földet, a föld neveli a kalászt, a kalász termi a magot, az ember megeszi a kenyeret és táplálja vele testét. Elmúlik sok-sok évszázad és megismétlődik minden a világon, ismétlődnek az emberek, az állatok, a kövek, a növények. Az idő és az anyag változatos körforgásában mi ketten is ismétlődünk te veled, én szerelmem.

122

>!
Ákos_Tóth IMP

Még a külföldi lapok is megemlékeztek a hadosztályunkról, olyan híres volt a céllövésben. Tíz százalékkal felülmúlta a legjobb eredményeket – nem kis dolog az, kérem! Hanem aztán csaltunk is ám, a kutyafáját! Az egyik ezred kölcsönkérte a másiktól a jó lövészeket. Máskor pedig, amikor egy-egy század lőtt célba, a szubaltern-tisztek a fedezék mögül revolverükből lődöztek a céltáblára. Az egyik század olyan feltűnő eredményét ért el, hogy megszámlálták a találatokat, és kiderült, hogy öt golyóval több talált célba, mint amennyit a századnak kiadtak. Százöt százalékos találat volt.

134. oldal (Európa, 1988)

>!
Ákos_Tóth IMP

– Becstelenség megütni egy katonát – szólt most közbe tompa hangon Romasov, aki eddig némán hallgatta a beszélgetést. – Nem lehet megütni egy olyan embert, aki nem üthet vissza, sőt még ahhoz sincs joga, hogy védekezésül az arca elé emelje a kezét, és még a fejét sem meri félrefordítani. Szégyen ilyesmit csinálni!

137-138. oldal (Európa, 1988)

>!
Traclon

Rég megfigyelték, hogy a szerelmi szenvedélyek tüzében elhamvadt és felőrlődött, kiélt és elnyűtt férfi már sohasem tud erős, teljes szerelemre gyúlni, amely egyszerre önfeláldozó, tiszta és szenvedélyes.

230. oldal