Zero 0


Több mint négy éve moly ★★★★

Összes kitüntetés 2


Kedvenc könyvek 28

Kedvenc alkotók: Charles Bukowski, Dimitri Verhulst, Douglas Coupland, drMáriás, Irvine Welsh, John Kennedy Toole, Ken Kesey, Para-Kovács Imre, Szerhij Zsadan, Szily László, Thomas Pynchon, Vágvölgyi B. András, Viktor Pelevin, William S. Burroughs


Aktuális olvasmányok

>!
2014. július 25., 11:06
>!
2014. augusztus 15., 10:34

Utolsó karc

+
>!
Zero

A cikk eredetileg megjelent: http://gepnarancs.hu/2013/01/roaring-silence/

Roaring silence

Ez az írás minden lesz, csak korrekt nem. Hogy is lehetne? Amikor először olvastam ezt az abszurditást, majdnem könnyekig idegesítettem magam. A hajamat téptem. Malin betiltották a zenét. Olvasd el az előző mondatot újra meg újra, míg be nem áll a dühkitörés.

A zene univerzális nyelv, a hangokat mindenki érti. Önjelölt majd felkent zenebuziként egyszerűen képtelen vagyok nem indulatból nyilatkozni, de azért majd megpróbálok ügyesen lavírozni, nehogyaztán a végén bájerzsolti mélységekbe emelkedjek.
Eleve abszurdum, hogy betiltanak egy olyan dolgot, ami már évezredek óta összekötő kapocs emberek között, legyen fekete, fehér, sárga, kék, zsidó, szcientológus, Wicca papnő vagy rasztafari. A zenének eddig még csak megköszönhetünk dolgokat. Jómagam tagja vagyok a last.fm nevű szociális hálónak, ahol már rengeteg kellemes embert ismertem meg pusztán közös ízlés alapján. Összetartó erő, a legjobb nyugtató, a lélek túladagolhatatlan kábítószere. Ereje van. Adjatok nekem két jó zenészt, és garantálom, hogy kifordítanám ezt a beteg világot a sarkaiból.
Még abszurdabb, hogy betiltják a zenét egy olyan helyen, ahol ez a mindennapi embernek olyan szintű lételeme, mint a kenyér meg a víz. Rengeteg ismert zenész került ki Maliról, jó részük még a Sziget fesztivált is megjárta. Ali Farka Touré óta tudjuk, hogy a blues sem amerikai találmány. Akit jobban is érdekel a téma, annak ajánlom LeRoi Jones „A blues népe” című kötetét.
A legrosszabb viszont mindennek a miértje. Mi másért persze, vallási okokból. Mint annyiszor, az egyház, akár valami parazita, belerág az emberek lelkébe, beletapos azzal, hogy elveszi azt, ami igazán fontos. Persze félreértés ne essék, nekem semmi gondom nincsen emberek különböző hitével. Sőt, a zene a hit nevében nagyon hasznos és figyelemfelkeltő is lehet, gondoljunk csak a Free Tibet fesztiválra, ahol olyan előadók léptek fel Tibet szabadságáért, mint a Red Hot Chili Peppers vagy a Beastie Boys (R.I.P. MCA! Peace out!). A hit gyönyörű dolog, erőt ad a továbbhoz, az egyháznak egyszerűen nem lenne szabad elvenni szegény emberek lelkének kenyerét. Gusztustalan, felháborító, arcpirító ez az egész, rosszul leszek, akárhányszor szóba hozzák előttem ezt a hírt.
Nem akarom leállatozni a radikálisokat, a már említett bunkó magyar „politikus-újságíró” (?) megtette más csoportok ellen, de mégis nagyon nehéz egyéb jelzővel illetni olyan embereket, akik tehetséges zenészek otthonába törnek be, elkobozzák, összetörik, megsemmisítik felvételeiket, hangszereiket, kvázi száműznek világhírű muzsikusokat Azawad pszeudo-állam területéről, ami mostanra kb. Mali 60%-át fedi le. Úgyhogy nem is fogok jelzőzni.
A vallások egyetemes (és közös!) célja, hogy az emberek megtanuljanak a hit erejével békében élni egymás mellett. Talán hatalmas tájékozatlanságomról adok tanúbizonyságot, amikor megkérdem: az iszlám nem ezt akarja? A kérdésemben látom, benne van a válasz is. Sajnos nem. Felesleges rombolás, emberek tönkretétele Allah nevében. Gyönyörű. Remélem, hogy ezek az emberek egyszer, egy normális világban elnyerik méltó büntetésüket.
A világ többi részének pedig tennie kéne ez ellen valamit, még mielőtt Maliban teljesen letekerik a volumét.

Molnár Barnabás