spinakker 7


Összes kitüntetés 6


Kedvenc könyvek 53

Kedvenc kiadók: Ad Astra, Agave Könyvek, Európa, Magvető, Osiris


Utolsó karc

+
>!
spinakker

Miért tűnik úgy, hogy a Földön bárkit el lehet érni hat lépésben?
A kiváló Veritasium csatorna legutóbbi videójában ezt tárgyalta:

https://www.youtube.com/watch?v=TcxZSmzPw8k

„Hogyan képesek a hálózatok mind rövid útvonal elérésére annak ellenére, hogy pontok milliárdjaiból álnak? A válasz ezeknek a hálózatoknak az erős összekapcsoltságából következik.”
Barabási Albert-László: Behálózva, 42. oldal (Helikon, 2013)

Óriási kudos a srácnak, hogy megemlíti Karinthyt – ezt eddig nem láttam még a témában.
És még nagyobb kudos, hogy mennyire alapos*. Egy átlagos pop-tudományos videó ott meg is állna, hogy bárkit el lehet érni hat, vagy annál kevesebb lépésben, de ő jobban megvizsgálja Milgram módszerét, így pl. megemlíti, hogy Milgram jó marketing tudással élve nem dolgozta fel azokat az eredményeket, amikor a lánc megszakadt.

Viszont meg kell említeni azt is, hogy a hat lépés elmélete a köztudatban túlságosan leegyszerűsítve él. Nem azt állítja az elmélet, hogy bárkit el lehet érni kevesebb, mint hat lépésben, hanem átlagosan lehet őket így elérni. Van, akit jóval kevesebb, van, akit több lépésben.
Ehhez mondjuk az is hozzátartozik, hogy azóta a globalizációval a világ még jobban beszűkült. Pl. egy kutatás megvizsgálta ezt a jelenséget a Facebook kapcsolatokat felhasználva, és azt vették észre, hogy ez a szám lecsökkent átlagosan 5-nél kevesebbre. Persze ez is torzít, hiszen a Facebookot a legtöbben személyes telefonkönyvként kezelik. De pont ebben rejlik a kis világ titka: az emberek minél több véletlenszerű, a kis megszokott életterükön túlmutató kapcsolattal rendelkeznek, annál könnyebben lehet elérni fizikai és társadalmi térben távol élőket – annál jobban leszűkül a világ.
Azért meg kell említeni, hogy még így is vannak áthidalhatatlan távolságok. Mostanában végzett vizsgálatok szerint (azta…) a világ még mindig elég erősen meg van osztva rasszok és társadalmi-gazdasági osztályok szerint, és az átjárás bizonyos csoportok között nagyon nehéz, vagy lehetetlen. Úgyhogy csak óvatosan az emberi közelség iránt érzett optimizmussal.

Obligát módon a srác is megismételte a kísérletet, bár ez nyilvánvalóan torzító több okból. Mégis, érdekes, hogy mennyi ember tudta végrehajtani, illetve, mennyi országból: 32. Sajnálattal láttam, hogy Magyarországról senki nem jutott el hozzá – ha előbb láttam volna a videót, akkor ez nem történt volna meg.

Kis kiegészítés: most találtam egy interjút Barabásival, ahol leírja, mi is a véleménye a hat lépés elméletről:
„A hálózatkutatás egyik legtúlértékeltebb és leghaszontalanabb része a hat kézfogás elmélete. Matematikailag és szakmailag szörnyen triviális, egy 1929-es Karinthy-novella óta ismerjük az alapgondolatot, tehát nem is új, és teljesen véletlen hálózatokban is megvan ez a jelenség. De mémmé vált, az emberek értik, ergo erre a platformra lehet építeni, hogy utána más tudást is be tudjunk hozni.”
http://index.hu/tudomany/2015/02/20/az_nsa_primitiven_hasznalta_a_begyujtott_adatokat

* Hivatkozik Barabási könyvére is.

Kapcsolódó könyvek: Barabási Albert-László: Behálózva · Duncan J. Watts: Six Degrees

Barabási Albert-László: Behálózva
Duncan J. Watts: Six Degrees