prupul  P 4


Olvassunk novellát ★ Olvassunk Kínáról! ★ Molynyomozó ★★★★ Olvassunk franciául ★ Molynyomozó 2. ★★★★ Több mint három éve moly ★★★★ A Lélekveszélyben című könyv olvasása

Összes kitüntetés 7


Kedvenc könyvek 10


Aktuális olvasmányok

>!
2012. március 4., 16:51
>!
2012. március 4., 16:52

Utolsó karc

+
>!
prupul P

A próbáljuk meg kibogozni Kína nemzetiségeit-karcok első része következik:

A nasik (nakhi, naxi)

A nasik a Kínában hivatalosan is elismert nemzetiségi kisebbségek közé tartoznak. Alan Winnington könyvében így ír róluk: „Licsiangot főként nasik lakják, egy nemzeti kisebbség, amelynél még erősen megtalálhatók az errefelé elterjedt matriarchális házasság nyomai. Az itteni asszonyok állítólag vasrúddal kormányozzák a férjüket, bár én ennek látható nyomaival nem találkoztam. Keményített főkötőt viselnek, akárcsak a holland nők, és hosszú, lengő szoknyát. Ami a nők főkötőit, hosszú szoknyáit és a kiterjesztett két karunknál alig szélesebb, macskaköves sikátorokat illeti – a felettünk lebegő havas hegycsúcstól eltekintve – akár Hollandiában is lehettünk volna, nem is szólva az utca mentén csörgedező kis patakokról, amelyek vizén kacsák úsztak vad iramban ár ellen vagy „csorogtak” szelíden lefelé. A város messze északra, Szecsuan és Tibet vadonai és pusztaságai felé vezető ősi kereskedelmi utak találkozásánál fekszik.” (Hideghegyek rabszolgái, 22-23. o.) Licsiang (Lijiang) óvárosa amúgy 1997 óta világörökségi helyszín.

A nasikhoz sorolják a moszókat is (róluk majd egy későbbi karcban). A hasonló eredet és szembetűnő nyelvtani hasonlóság ellenére két különböző kultúrájú csoport. A nasikra inkább a kínai han, míg a moszókra a tibeti kultúra volt hatással. (Wikipédia)

A Föld népei sorozatban talán róluk írnak nucsiként: „A Kuku-nor környékén élnek a nomád szifánok, akik Indiával és Nepállal kereskednek. Nevük gyűjtőnév: a szorosabb értelemben vett szifánokra, moszókra és a nucsikra, valamint a velük rokon kisebb népekre vonatkozik. Számuk 48 000; ebből kb. 15 000 a kínai Jünnan tartományban él, a többiek a Szecsuan tartomány nyugati részében. Éppúgy világos bőrűek és magas növésűek, mint a kelet-tibetiek. A férfiak copfot és réz fülbevalót hordanak.” (A Föld népei 2. – Ázsia népei, 453. o.)

„A nucsik észak felől vándoroltak délre. Kb. 14 000-en élnek a Szalven és a Mekong felső folyása mentén a Jünnan tartomány északnyugati részén. Alacsony termetűek, hajuk hullámos. Testi jellegeikben közel állnak a lolókhoz és a moszókhoz. Sok bennük a nem mongolid elem. Nyelvük valószínűleg a tibeti-burmai szifán csoportjához tartozik.” (A Föld népei 2. – Ázsia népei, 454. o.)

(Bár ezek alapján nem egyértelmű, hogy most akkor magasak vagy alacsonyak..)

A képek licsiangi nasikat ábrázolnak. Nagyon érdekelt az a bizonyos keményített főkötő, leginkább ezek a kék félköríves fejfedők illettek a leíráshoz. További portékat és egyéb licsiangi képeket itt lehet még nézegetni: http://www.thierrycoulon.com/travel/china/lijiang, http://www.trekearth.com/gallery/Asia/China/South/Yunnan/Lijiang/.

A karcolt képek forrása: http://www.allposters.com, http://www.trekearth.com, http://www.madaboutphotography.net.au, http://www.chinadiscovery.com, http://www.audleytravel.com.

Kapcsolódó könyvek: Kiszely István: A Föld népei 2. – Ázsia népei · Alan Winnington: A hideghegyek rabszolgái

Kiszely István: A Föld népei 2. – Ázsia népei
Alan Winnington: A hideghegyek rabszolgái
4 hozzászólás