Odett 24


Összes kitüntetés 22


Kedvenc könyvek 15

Kedvenc sorozatok: Bartimaeus, Borbíró Borbála, Daughter of Smoke and Bone Trilogy, Ólomerdő

Kedvenc szereplők: Calcifer, Cthulhu, Prospero

Kedvenc alkotók: Gaura Ágnes, Kleinheincz Csilla, Kosztolányi Dezső, Mikszáth Kálmán

Kedvenc kiadók: Akkord, GABO, Metropolis Media, Typotex


Utolsó karc

+
>!
Odett
2015. könyvekben – kérdez – válaszol

Köszönöm @LianneHide, hogy rám gondoltál :)

1.Legjobb könyv, amit 2015-ben olvastál.
Ezen sokat gondolkoztam, hogy mi legyen, de maradjunk annyiban, hogy ez: Julian Barnes: Flaubert papagája Minden írni vágyó, szépirodalomszerető embernek ajánlom, Geoffrey Braithwaite irodalomprofesszor figurája meg igazán a szívemhez nőtt. A könyv tartalmaz egy ún. mintavizsgát, hát azon meg dobtam egy hátast. Ezt a könyvet nagyon sokat fogom újraolvasni. Most hirtelen össze sem tudom foglalni, milyen sok ponton érintett meg a könyv, de valószínűleg én teljesen mást olvasok ki belőle, mint a többség. Feltettem egy idézetet belőle, és teljesen más reakciók jöttek rá, mint amit nekem jelentett. De azért itt az idézet: http://moly.hu/idezetek/478525

2. Legjobb folytatás, amit 2015-ben olvastál.
Hát ez egyértelmű: Kleinheincz Csilla: Üveghegy Nagyon-nagyon tisztelem az írónőt, és nagyon szerettem ezt a könyvét. A történet, a motívumok, és a stílus, minden közel állt a szívemhez. Engem is elhagyott az anyukám kiskoromban, akárcsak Emesét, így a könyv nagyon mély húrokat pendít meg a lelkemben mindig.

3. Legnagyobb csalódás.
Tara Sivec: Csábítások és csemegék Senkit nem szeretnék megbántani, de ez a könyv valami katasztrófa. Talán ha egyszer nevettem rajta szívből, a poénjai gyengék, és kínos, ahogy az írónő debilizálja a saját karaktereit. Egyetlen mentsége van, a már nem emlékszem a nevére, de a férfikarakter normális lett, egy átlagos pasi, végre nem az az abuzív, mostanában divatos férfihím. Kár, hogy az elbeszélői hangja nem nagyon különbözik a főhősnőjétől, de hát, istenem…

4. Legnagyobb meglepetés.
Gaura Ágnes: Embertelen jó című novelláskötetét választom. Gaura Ágnes olyan oldalát mutatta meg nekem a novelláiban, amit a Boriverzumos történeteiben nem fedeztem fel, persze, lehet, az én hibám. Vannak köztük nagyon komplex és mély történetek, amik nagy hatást gyakoroltak rám, most épp újraolvasom a kedvenc novelláimat, szeretnék majd írni róluk a blogomra.

5. Kedvenc új szerző (debütáló vagy számodra új).
Joe Abercrombie lesz, olvastam tőle a Joe Abercrombie: Half a King – Az uralkodót, és meglepően tetszett, szóval számomra új terület volt, és folytatni fogom a másik sorozatával is.

6. Legújabb kedvenc karakter.
Marad Attila a Boriverzumból :) Ő örök kedvenc.

7. Egy könyv, amin sírtál.
Graham Joyce: A katicák éve Nem spoilerezem el, de van egy tengerparti jelenet, ahol bizony úgy hullottak a könnyeim, mint a záporeső. Most visszagondolok a könyvre, és még most is átjárja a lelkem a történet hangulata, nagyon különleges könyv, nagyon szerettem.

8. Egy könyv, ami boldoggá tett.
J. Goldenlane: A herceg jósnője Már olvastam kisebb koromban, de most újraolvastam ezt is meg a folytatást, és igen boldoggá tett. Záróvizsga előtti héten olvastam, pihenésképpen, tanulás közti szünetekben, és bizony sokat segített, hogy meg tudjam őrizni a lelki épségem, és kiválóan elterelte a figyelmem a rettegésről, szóval nagyon boldoggá tett.

9. Kedvenc filmadaptáció, amit idén láttál.
F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby Én csak idén láttam a filmet, és nagyon tetszett, a könyvet is szeretem, bár én már nem hiszek a „zöld fényben”.

10. A legszebb könyv, amit idén vásároltál (vagy kaptál).
Nem tudok választani, de tényleg nem, de ide is az Kleinheincz Csilla: Üveghegyet mondom.

11. Mely könyveket szeretnéd elolvasni az év végéig?
Nagyon hosszú a lista, hagyjuk is :)

12. Új megjelenés, amit még nem olvastál, de szeretnél.
Helene Wecker: A gólem és a dzsinn
Ez mintha az előző kérdés egy változata lenne :D

13. Legjobban várt új megjelenés az év második felére.
Kettő is van, természetesen az új Gaura-kötet, és a Mellékes igazság folytatása, az Ann Leckie: Ancillary Sword

Megtartom a 13 +1 pontot, ez nincs az eredetiben, az itt fel nem vállalt olvasási tevékenységem, azaz árnyékos oldalam kedvéért, kedvenc M/M sorozatom, amit az idén olvastam: Lisa Henry – J. A. Rock: The Two Gentlemen of Altona Ez egy nagyon igényes, Shakespeare-utalásokkal átszőtt M/M regény, bár a lekoptatott detektív-rosszfiú kapcsolatra épül, maga a történet, az írásmód, a stílus minden nagyon igényes. Kár hogy idehaza ilyen meg ehhez hasonló sem fog soha az életben megjelenni.

Kedves @luthienlovemagic és @nakomiyu, van kedvetek? Én rátok gondoltam :)

Kapcsolódó könyvek: Julian Barnes: Flaubert papagája · Kleinheincz Csilla: Üveghegy · Tara Sivec: Csábítások és csemegék · Gaura Ágnes: Embertelen jó · Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája · Joe Abercrombie: Half a King – Az uralkodó · Graham Joyce: A katicák éve · J. Goldenlane: A herceg jósnője · F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby · Helene Wecker: A gólem és a dzsinn · Lisa Henry – J. A. Rock: The Two Gentlemen of Altona · Ann Leckie: Ancillary Sword

6 hozzászólás