Noro  MP 101


Összes kitüntetés 57


Kedvenc könyvek 59

Kedvenc sorozatok: A Malazai Bukottak Könyvének Regéje, Black Company, Burton & Swinburne, Confluence, Discworld, Eternal Sky, Hyperion Cantos, Ködszerzet, Kultúra, Liveship Traders Trilogy, Night's Dawn, Őrség, Revelation Space, Takeshi Kovacs, The Age of Unreason, The Legends of Camber of Culdi, The Runelords - Earth King, The Uplift Cycle, Xeelee

Kedvenc szereplők: Anton Gorogyeckij, Benjamin Franklin, Éjszem, Hídégetők, Moist von Lipwig, Shrike, Sir Richard Francis Burton, Takeshi Kovacs, Vészmadár

Kedvenc alkotók: Alastair Reynolds, Brandon Hackett, Brandon Sanderson, China Miéville, Dan Simmons, David Brin, David Eddings, Elizabeth Bear, Glen Cook, Greg Keyes, Harry Turtledove, Juliet E. McKenna, László Zoltán, Liz Williams, N. K. Jemisin, Neal Stephenson, Paul McAuley, Peter F. Hamilton, Robin Hobb, Stephen Baxter, Steven Erikson, Szergej Lukjanyenko, Terry Pratchett

Kedvenc kiadók: Angry Robot, Corgi, DAW, Del Rey, Gollancz, Orbit, Pyr, Spectra, Tor Books


Aktuális olvasmányok

David G. Hartwell – Kathryn Cramer (szerk.): The Hard SF Renaissance
Tim Lebbon: Dusk
>!
2015. március 27., 22:16

Utolsó karc

+
>!
Noro MP
Szerepjáték

Tegnap felfedeztem egy 1996-os, mindössze nyolc részt megért TV-sorozatot, amely a Vámpír: a Maszkabál szerepjáték filmes adaptációjának nevezte magát. A címe Kindred: The Embraced. Egyébként nem szoktam vámpíros dolgokat nézni, és a játékot is csak addig játszottam, amíg nem nyílt alkalmam átnyergelni a Werewolf / Mage párosra, ugyanis kicsit sem élveztem egy élőhalott helyébe képzelni magam. De ezúttal nem bírtam a kísértéssel, egyszerűen meg kellett néznem a pilot epizódot, csak hogy lássam, mit hoztak ki belőle?

A történet alapvetően egy maffia-film. Az epizód nagy részében csak annyi eltérést vehetünk észre, hogy a főszereplők Corleone család helyett Ventrue vagy Toreador klánokról beszélnek (a riválisaikat pedig természetesen Brujah-nak nevezik. Egyébként még sosem esett le nekem, hogy ez spanyolosan „Bruha”-nak ejtendő, pedig logikus :) Sokat mondok, ha a jelenetek egytizedében láthatunk valamiféle misztikus, természetfeletti eseményt. Ez egyébként teljesen jogos, a koncepcióba illő megoldás – hiszen Maszkabál, tetszik érteni, vagyis nem villogtatjuk az agyarainkat!

A promóciós szöveg szerint a film még „szexi” is, de valószínűleg nem okozok meglepetést azzal, hogy az eltelt 19 évben ezt már sokszorosan meghaladták.

Itt írhatnék még részletesen arról, hogy mit őriztek meg a játék világából és mit nem, de ez talán nem olyan fontos. Nyilván sokat kellett egyszerűsíteniük ahhoz, hogy legalább az alapok befogadhatóak legyenek a tévénézők számára, és szerintem az is jó ötlet volt, hogy a vámpírok kismértékben ellenállóak lettek a napfénnyel szemben – ugyanis utálom, ha egy filmben kizárólag éjszakai jelenetek vannak. Hangulatilag igenis jól felismerhető a filmen az eredeti világ, bár egy-két vízköpőt azért felrakhattak volna a házakra, hátha úgy kicsit gótikusabb lesz az összhatás.

Más kérdés persze, hogy mit mondana az egész annak, aki a játékról mit sem tud. Túl sok támpontot szerintem nem ad.

De a fő problémám mégiscsak az, hogy egy fantasy jellegű film szerintem ennél több látványosságot* igényel. Szimpatikusabbnak találtam volna, ha a forgatókönyvet mondjuk Robert Weinberg modorában készítik el, aki aztán tényleg mindent meg szokott mutatni a világból. Az ő könyveit egyébként ki nem állhatom, túl sok bennük az akció és a varázslat, túl kevés a karakter és a hangulat. A tévében viszont pont az akcióra és a világ látvány-elemeinek kiemelésére lett volna szükség. Ellenben a film történetét lehet, hogy szívesebben olvastam volna könyv alakban, hiszen az a fajta intrika és erkölcsi tipródás, amit bemutatni próbál, írásban sokkal jobban átjönne.

Egyszóval a Kindred: The Embraced sem adta vissza a hitemet abban, hogy létezik jól megírt, és főleg az adott médiumnak megfelelően tálalt vámpírsztori, de egy kis nosztalgiázásra nem is volt olyan rossz.

* Ehhez mondjuk hozzátartozik, hogy én még a Dresden-akták TV-változatában is kevésnek találtam a varázslást :)

Kapcsolódó könyvek: Cynthia Summers (szerk.): Vámpír: A maszkabál · Robert Weinberg: Vérháború

Cynthia Summers (szerk.): Vámpír: A maszkabál
Robert Weinberg: Vérháború