myaurelia 176


Több mint három éve moly ★★★★ Vándorlás Darvasi László világában ★ Csökkentsd a Várólistádat 2012 ★★★ Csökkentsd a várólistádat 2013 ★★★ Virginia Woolf emlékére ★ Parti lesz a könyvtárban. ★ Egy tavasz Vámos Miklóssal ★ Faludy György 100 ★ Kampány a magyar írókért ★ Magyarok előnyben ★★★ 175 éve született Erzsébet, osztrák császárné és magyar királyné ★ Egy év a mágikus realizmus bűvöletében ★ Molyboltos vevő ★★★★ Molynyomozó 3. ★★★★ Molynyomozó 2. ★★★★ Molynyomozó ★★★★

Összes kitüntetés 76


Kedvenc könyvek 22

Kedvenc sorozatok: Agatha Raisin, Hercule Poirot

Kedvenc szereplők: Agatha Raisin, Atticus Finch, Bendegúz, Bernie Rhodenbarr, Hans Hubermann, Hercule Poirot, Médea Mendesz, Nemecsek Ernő, Sorel Mihály

Kedvenc alkotók: Darvasi László, Göncz Árpád, Isabel Allende, Sajdik Ferenc, Salman Rushdie, Varró Dániel, Zsoldos Vera

Kedvenc kiadók: Európa, Magvető


Aktuális olvasmányok

>!
2013. szeptember 23., 21:31

Pór Judit (szerk.): A test ördöge Huszadik századi francia kisregények

>!
2014. november 16., 11:03
>!
2014. november 20., 11:55

Utolsó karc

+
>!
myaurelia

A fenti képen Ady és Csinszka már együtt szerepelnek, de az első találkozásuk nem volt szerelem első látásra. Közismert, hogy a lány írt először az akkor már ismert költőnek, egy közös távoli rokonukra és ezáltal az atyafiságukra hivatkozva. Ady kb. fél év elteltével válaszolt. Ezután mindketten élték a saját életüket, de a levélváltás mégis megmaradt kisebb-nagyobb intenzitással. Csinszka eljátszott a gondolattal, hogy Ady felesége lesz, de időközben megismerkedett Lám Bélával, Ady pedig Dénes Zsófiával, akit feleségül akart venni. Csinszka többször hívta Adyt látogatóba, de Ady csak akkor fogadja el a meghívást, amikor Zsukával (Dénes Zsófia) tervezett házassága kudarcba fulladt.
Ady 1914. április 23-án vonatra ült, hogy meglátogassa Csinszkát. Előző este azonban Nagyváradon mulatott, ezért csak Bánffyhunyadon vette észre, hogy már le kellett volna szállnia. Meg kellett várnia azt a vonatot, ami visszaviszi Csucsáig, ezért kb. este 9 óra körül érkezett meg. Az apa nem volt otthon, a lányra nagymamája és idős nagynénje vigyázott. Az első találkozás Csinszka elmondása alapján "Csalódás volt, öröm és szomorúság. A csalódás pár percig tartott – a kedvessége, a jósága, a hangja győzött. Örömöm volt, mert mégis teljesült vágyam. A szomorúság pedig megmaradt, mert én, aki addig soha kimulatott férfit még nem láttam, az egész váradi mulatozás természetes következményeit – hátgerincsorvadásra magyaráztam.
Adyt feszélyezte, hogy milyen benyomást tett a lányra, ezért Pestre visszatérve levelet írt neki, amiben igyekezett jobb színben feltüntetni magát.
"Változatlan szégyennel és dühvel fáj, hogy annyi készülődés után úgy kellett magamat Magának megmutatnom, ahogy tettem. Az az átkozott nagyváradi koincidens, voltaképpen annak a reakcióját érzem máig. Holott más vagyok, mint amilyennek látott, habár kedves, finom, türelmes ítélkező volt Maga.
A többit már ismerjük.

forrás: http://moly.hu/konyvek/robotos-imre-az-igazi-csinszka
A kép forrása: http://www.huszadikszazad.hu/1925-szeptember/kultura/ady-tragediaja

Kapcsolódó könyvek: Robotos Imre: Az igazi Csinszka

Robotos Imre: Az igazi Csinszka