lejla 125


Összes kitüntetés 32


Kedvenc könyvek 19

J. K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Csukás István: Nyár a szigeten
Jean Webster: Kedves Ellenségem!
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
Charlotte Brontë: Jane Eyre
Alexandre Dumas: A három testőr
Vavyan Fable: Jégtánc
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Lev Tolsztoj: Anna Karenina
Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember
Szabó Magda: Abigél
Jane Austen: Értelem és érzelem

Kedvenc sorozatok: A három testőr, Csodaidők, Harry Potter, Őrség, Pern sárkánylovasai, The Princess Diaries, The Witcher

Kedvenc szereplők: Andrej Nyikolajevics Bolkonszkij herceg, Anton Gorogyeckij, Aragorn, Athos, Daniel Belloq (Mogorva), Denisa Wry, Dr. Robin McRae (Sandy), Elinor Dashwood, Éomer, Éowyn, Faramir, Giin Raas, Grandmére, Hiccup, Jade, Jane Eyre, Konsztantyin Dmitrics Levin, Merteuil márkiné, Milady, Natasa Rosztova, Ned Land, Nymphadora Tonks, Rabonbán, Remus Lupin, Ríviai Geralt, Sallie McBride, Scarlett O'Hara, Toothless, Vinkó Szilárd

Kedvenc alkotók: Charlotte Brontë, Görgey Etelka, J. K. Rowling, J. R. R. Tolkien, Jane Austen, Margaret Mitchell, Nick Hornby, Robert Merle

Kedvenc kiadók: Libri


Aktuális olvasmányok

Terry Pratchett: Baff!
Kate Mosse: Labyrinth
Richard Adams: Watership Down
Virginia Woolf: Orlando (angol)
>!
2016. április 28., 22:31
>!
2016. március 28., 15:32
>!
2016. március 16., 21:37
>!
2015. augusztus 21., 09:45

Utolsó karc

+
>!
lejla 

Mennyi jó könyvet olvastam az idén!

Törlesztettem jó néhány adósságot. Elolvastam a két sci-fi óriásklasszikust: az egyik (Frank Herbert: A Dűne) jobb volt, mint a másik (Isaac Asimov: Az Alapítvány trilógia), elolvastam egy elcsalt középiskolás kötelezőt (Stendhal: Vörös és fekete), pedig rendes stréberhez méltón, szinte mindent elolvastam, talán egy van még ezen kívül, de kötve hiszem, hogy a Beszterce ostromára egyhamar ráveszem magam. Nagy szégyen, de eddig a Háború és béke is kimaradt az életemből, de 2015-ben ezt is sikerült pótolni. Az vett rá végre az elolvasására, hogy jövő év elején jön a könyvből készült BBC sorozat, amelyet a világért sem hagynék ki, de amelyet nem akartam a könyv elolvasása előtt megnézni. No de most már jöhet.

Folytattam megkezdett sorozatokat: az imádni valóan cuki How to Train Your Dragon sorozatot, és a tavalyi év nagy felfedezettjét, Anne McCaffrey Pern sárkánylovasai sorozatát. Még régebben elkezdtem magyarul a Neveletlen hercegnő könyveket olvasni, de valahogy sosem jutottam tovább a 4. vagy 5 résznél, most angolul előröl kezdtem és be is fejeztem. Rávettem magam, hogy befejezzem végre az Éhezők viadalát, és végigszenvedtem magam a Mockingjay elképesztő izgalmain (Pite vagy Gél?). Elolvastam Szergej Lukjanyenko Őrség-sorozatának utolsó két részét is, valamint az Emlékek őre folytatását. És megjelent persze az idei év győztese, Andrzej Sapkowski Witcher sagájának legújabb része angolul: a Baptism of Fire. Számomra ez vitte el az idei év legjobb könyve – most alapított – díját.

Felfedeztem egy új sorozatot is: J.K Rowling álnéven írt krimisorozatát, a Cormoran Strike-regényeket. Az új rész az idén októberben jelent meg angolul és már ott tartunk, hogy nem is voltam hajlandó kivárni a magyar megjelenést. A következő londoni látogatás alkalmával pedig meg kell nézni Strike Danmark streeti irodáját.

A dűne és az Alapítvány mellett más sci-fiket is olvastam: A Vének háborúját, Az időutazás napját, és kis fáziskéséssel az utóbbi évek legjobb sci-fijének kikiáltott A marsit is. Fantasy fronton Pern sárkánylovasai, a neveletlen sárkányok és Geralt mellett két Gaiman-könyv (a Csillagpor és az Amerikai istenek), egy Harry Potter újraolvasás (az első hangoskönyvem), Kleinheincz Csilla Üveghegye, a Terabithia, és életem első Terry Pratchett-könyve, az Őrség! Őrség! képviselte a műfajt. Az utóbbi könyv olvasás (vagyis tkp. valamilyen Pratchett-könyv olvasás) is a levegőben lógott már egy ideje, de végül a szerző sajnálatos halála adta meg az utolsó lökést, hogy @Szávitrí-t megkérdezzem, mit ajánl. A könyv végül egész viccesen jutott el hozzánk, a férjem „álcázásként” kérte kölcsön, hogy Szávitrí előtt le ne bukjanak a szülinapi meglepetéssel.

Olvastam még az idén Veszedelmes viszonyokról, Francia históriáról, Jégtáncról (old favourite) Nick Hornby olvasmányairól, Julia Child életéről Franciaországban, Harold Fry valószínűtlen zarándoklatáról (ami után úgy kellett felmosni magam a padlóról), valamint kóbor macskákról, kutyákról és emberektől (James Bowen: A Street Cat Named Bob, Magos Judit: Demény – Most én ugatok, és Magos Judit: Demény – Kóbor kalandjaim).

Most pedig jöhet a rendszeresnek mondható téli Annak Karenina olvasás valamint a The Silmarillion, mert ezt még nem olvastam angolul és végre sikerült megszerezni.