Jesper_Olsen 180


Összes kitüntetés 56


Kedvenc könyvek 32

Kedvenc sorozatok: Fandorin, Időfutár, Jonathan Hunt Kalandok, Ködfátyol-sziget krónikái, Lufi, Narnia Krónikái, Rumini

Kedvenc szereplők: Gandalf, Hercule Poirot, Miss Marple, Tánczos Csuda Mózsi

Kedvenc alkotók: Agatha Christie, Anthony De Mello, Antoine de Saint-Exupéry, B. S. Aldrich, Barsi Balázs, Böjte Csaba, Bruno Ferrero, C. S. Lewis, David Attenborough, Fekete István, Ghyczy-Dráveczky Zsuzsa, Ghyczy Zsuzsa, Gyökössy Endre, J. R. R. Tolkien, Just Béla, Karczag György, Kodolányi János, Korzenszky Richárd, Meša Selimović, Mitch Albom, Nagy Katalin, Rejtő Jenő (P. Howard), Szabó Magda, Szent-Gály Kata, Wass Albert


Aktuális olvasmányok

Roger testvér: Benned a szív békessége
Henry J. M. Nouwen: Idegen a Paradicsomban

Roger testvér: Benned a szív békessége Gondolatok az év minden napjára

>!
2015. január 1., 11:50

Henry J. M. Nouwen: Idegen a Paradicsomban Beszámoló egy trappista kolostorból

>!
2015. március 25., 18:49

Utolsó karc

+
>!
Jesper_Olsen 
Túrák és kirándulások, természetkedvelés

Idén először – folytatódik a forráskutatás

Tavaly már írtam róla, hogy szeretnék minél több, a Pilisben és a Visegrádi-hegységben található forrást felkeresni (egy jelvényszerző túramozgalom érdekében is). Ősszel voltak már ilyen túráim, ill. beszámolóim. Ma ismét ennek érdekében keltem útra.

Busszal jutottam (f)el Dobogókőre, amely a jégkár után még mindig katasztrófa sújtotta terület. Innen az Öreg-vágás felé indultam, majd a csúcskő kódjának feljegyzése után (ez egy másik túramozgalomhoz kell) megközelítettem a Király-kutat. Még mielőtt elértem volna, rátértem egy erdőben kígyózó aszfaltos útra. Ezen mentem több, mint 6 kilométert – de nem egyfolytában. (Így sem tetszett a lábaimnak.)

Időről-időre a különféle források kedvéért kitérőket tettem. Hol néhány tíz métert kellett csak megtenni, de éppen a legelsőnél (a Déri/Nagyboldogasszony-forráshoz) bő fél kilométert (80 méter szinttel), patakmedren, kidőlt-kifordult fákon át (vagy kerülgetve azokat). Utam során a madárcsicsergés és a fűrészek zaja kísért (szerencsére több volt a madárfütty), a források közelében a vízcsobogás mindig kellemes hangja is érvényesült. Láttam sárga lepkéket, napozó gyíkokat és egy sárgarigót is.

Jártam még a Miklós, a Júlia és a Fényes-forrásnál (ez utóbbit egyesek átkeresztelték). Hiába kísértettek a közeli magaslatok (Rám-hegy, Árpádvár), ez a mai túra nem erről szólt, így ellenálltam a csábításnak.

Az út befejező szakasza a Dömösre ereszkedő Téry-út változatos etapja volt. Sajnos épp Dömösön (már az idővel is harcolva) a térképen jelzett két forrásból egyet sem találtam meg. Sikerélményként ért viszont, hogy egy jó futással elértem a buszt. Ez majdnem 16 km megtétele után (szint most alig 400 m) kissé nehezemre esett.

Lehetett volna akár 9 „találatom” is, de néhol eleve meg sem próbáltam (fakitermelés, ill. időhiány miatt), a 9-ből 5 azért sikerült. Forráskeresésemet hamarosan folytatom.

Képek: https://plus.google.com/photos/100605149753899469245/albums/6127268877068153505?authkey=CPnOkqilkcqlVQ

7 hozzászólás