Jesper_Olsen 100


Összes kitüntetés 60


Kedvenc könyvek 36

Amin Maalouf: Szamarkand
Amin Maalouf: A keresztes háborúk arab szemmel
Anne Brontë: Wildfell asszonya
Gilbert le Mouel: Isten a metrón
Ghyczy-Dráveczky Zsuzsa: Asszony a fáraók trónján
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
Franz Werfel: A Musza Dagh negyven napja
Fekete István: Tüskevár
Szabó Magda: Abigél
Mary Westmacott (Agatha Christie): Az óriás kenyere
Ray Bradbury: Fahrenheit 451
Wass Albert: Tizenhárom almafa

Kedvenc sorozatok: A kínai detektív, Akcelerátus-trilógia, Fandorin, Időfutár, Jonathan Hunt Kalandok, Ködfátyol-sziget krónikái, Lufi, Narnia Krónikái, Rumini

Kedvenc szereplők: Gandalf, Hercule Poirot, Miss Marple, Tánczos Csuda Mózsi

Kedvenc alkotók: Agatha Christie, Amin Maalouf, Anthony De Mello, Antoine de Saint-Exupéry, B. S. Aldrich, Barsi Balázs, Böjte Csaba, Bruno Ferrero, C. S. Lewis, David Attenborough, Fekete István, Friedrich Glauser, Ghyczy-Dráveczky Zsuzsa, Ghyczy Zsuzsa, Gyökössy Endre, J. R. R. Tolkien, Just Béla, Karczag György, Kodolányi János, Korzenszky Richárd, Meša Selimović, Mitch Albom, Nagy Katalin, Rejtő Jenő (P. Howard), Szabó Magda, Szent-Gály Kata, Wass Albert


Utolsó karc

+
>!
Jesper_Olsen
Túrák és kirándulások, természetkedvelés

Gyalogszerrel Nagykovácsitól hazáig

Nem bírtam itthon maradni. Nem bírtam tovább „élménytúra” nélkül. Ki kellett mozdulnom. Némi töprengés után az a gondolatom támadt, hogy eltömegközlekedem Nagykovácsiba, majd onnan hazagyaloglok. És így is lett…

Reggel vonattal és két, remek csatlakozású busszal jutottam el a kirándulás kiindulópontjára. Kellemes volt az idő. Miközben elkezdtem a Kálvária-kápolnához való felkapaszkodást, sok teljesítménytúrázónak kinéző ember jött szemből, akikkel lelkesen üdvözöltük egymást. A kápolnánál visszanéztem Nagykovácsira és megkerestem a helyi geokapszulát (sajnos a jelszó nem volt benne). Még tovább emelkedve, a Nagy-Szénás tanösvény nyomvonalán értem el a kéktúra útját.

Sokan kirándultak errefelé (itt már nem a TT-sek), sokaknak volt a Nagy-Szénás a célpontja ezen a ragyogó délelőttön. Menet közben rengeteg(féle) vadvirágot láttam, a városból kiérve pedig madárszót és tücsökciripelést hallhattam, mindez pedig igazi jókedvre hangolt. A Nagy-Szénás alatt lévő egykori menedékháznál friss emléktáblát találtam (tegnap avatták), 90 éve épült az azóta sajnos le is rombolt turistalétesítmény.

Már csak pár száz méter, de fölfelé, és fent állhattam ismét a Nagy-Szénás lapos platóján. Kissé párás, de mégis pompás körpanoráma tárult az ide felkapaszkodók elé (jellegzetes hegyek-hegycsúcsok, több kilátó, az esztergomi Bazilika, néhány település sorra felismerhető volt). A szokásos szél most sem hiányzott (sőt, most tulajdonképpen jól is esett). Nehéz volt innen továbbindulni.

Lefelé már kevesebb emberrel találkoztam, de ez éppen jó volt így, hiszen egy újabb geoládát jobb volt szemtanúk nélkül megtalálni. Újabb virágos és árvalányhajas mezők következtek, utána a kedvenc pihenőrétemen fogyasztottam el szendvicseimet (miközben távolabbról épp a déli harangszó hallatszott). Folytatás hosszas ereszkedéssel a Kőris-völgyben, rövid megállással az Erzsébet-kútnál.

A végére még beterveztem egy kis kunkort, letértem a kék jelzésről és kitérőt tettem a Gomba-szikla, valamint a piliscsabai Kálvária felé, majd újra a kékre lépve közelítettem meg otthonunkat. A településen már túlzottan meleg (és kevés árnyék) fogadott, így ez bizonyult a legnehezebb résznek. Jó, hogy már nem kellett a hazautazás „fáradalmait” elviselni, hiszen célba értem.

Táv: 14,1 km, szint: 450 m

Fényképek: https://picasaweb.google.com/100605149753899469245/6287…

4 hozzászólás