Jesper_Olsen 49


Összes kitüntetés 57


Kedvenc könyvek 32

Kedvenc sorozatok: Akcelerátus-trilógia, Fandorin, Időfutár, Jonathan Hunt Kalandok, Ködfátyol-sziget krónikái, Lufi, Narnia Krónikái, Rumini

Kedvenc szereplők: Gandalf, Hercule Poirot, Miss Marple, Tánczos Csuda Mózsi

Kedvenc alkotók: Agatha Christie, Amin Maalouf, Anthony De Mello, Antoine de Saint-Exupéry, B. S. Aldrich, Barsi Balázs, Böjte Csaba, Bruno Ferrero, C. S. Lewis, David Attenborough, Fekete István, Ghyczy-Dráveczky Zsuzsa, Ghyczy Zsuzsa, Gyökössy Endre, J. R. R. Tolkien, Just Béla, Karczag György, Kodolányi János, Korzenszky Richárd, Meša Selimović, Mitch Albom, Nagy Katalin, Rejtő Jenő (P. Howard), Szabó Magda, Szent-Gály Kata, Wass Albert


Aktuális olvasmányok

Roger testvér: Benned a szív békessége Gondolatok az év minden napjára

>!
2015. január 1., 11:50

Utolsó karc

+
>!
Jesper_Olsen
Túrák és kirándulások, természetkedvelés

Tatabánya és vidéke

Szép időt jósoltak mára, gondoltam, nem maradhatok itthon. Sógorommal – egy két átszállásos vonatozás után – már 3/4 9-kor megtettük a mai első lépéseket.

Először a tatabányai Csónakázó-tavat néztük meg, eddig (szégyen?) nem is hallottam róla. Pedig érdemes körülnézni, üde színfoltja a városnak ez a hely. Vannak itt bátor galambok és óvatos kacsák, köreiket róják a futók, különös napóra mutatja az időt egy apró szigeten…

Innen néhány köztéri szobor megszemlélése közben tértünk vissza a városközpontba, majd a piros jelzésen (no meg a sok egyéb „körön”, melyek vsz. a Gerecse 50 TT jelei) szépen felkapaszkodtunk a Turulhoz. (Netes forrás szerint 420 lépcső segíti a feljutást.) Fényképezés után átsétáltunk a Szelim-barlanghoz, mely hatalmas méreteivel és sok különféle méretű nyílásával (ablak, terasz, tetőablak, vészkijárat, stb.) igazi élményt nyújtott. Az innen nyíló kilátásban gyönyörködve tízóraiztunk.

A következő látnivalóhoz kb. másfél kilométer erdei séta árán jutottunk el. Meglepő módon a Ranzinger Vince-kilátónál éppen nem volt más rajtunk kívül. Így 156 lépcsőfokot leküzdve hamarosan fentről élvezhettük az elénk táruló látványt. A kilátót egyébként az egykori XII-es akna felvonójából alakították ki, 30 méter magas.

Innen a piros háromszög jelzésen térdszaggató ereszkedéssel jutottunk le egy nagy erdei útkereszteződéshez, majd a jelzések adta lehetőséget kihasználva, egy kört megtéve újra ide érkeztünk. Még egy kilométert kellett megtenni, hogy a János-forrás éppen csak csordogáló vizének közelében jól megérdemelt szendvicseinket elfogyaszthassuk.

Innen már csak vissza kellett ballagni a városba és megvárni, míg a vonatok hazaszállítanak bennünket (a leghosszabb szakaszt sikerült oda-vissza olvasással tölteni :-)). (Érdekes módon a tatabányai vasútállomáson tűnt el először a nap a felhők mögé, addig az egész túrán szépen sütött.)

Sok szépet láttunk, mindezért 11,2 km-nyi utat és 416 méter szintet „áldoztunk”. Érdekes, hogy a nagy levélszínesedés még nem jellemző errefelé (hazafelé a Duna partján vonatozva sokkal színesebb látkép tárult elénk). Jó volt látni, hogy sokan kimozdultak ezen a szép napon.

Képek: http://u4.hu/x/4AQ

7 hozzászólás