Jesper_Olsen 71


Összes kitüntetés 56


Kedvenc könyvek 32

Kedvenc sorozatok: Fandorin, Időfutár, Jonathan Hunt Kalandok, Ködfátyol-sziget krónikái, Lufi, Narnia Krónikái, Rumini

Kedvenc szereplők: Gandalf, Hercule Poirot, Miss Marple, Tánczos Csuda Mózsi

Kedvenc alkotók: Agatha Christie, Anthony De Mello, Antoine de Saint-Exupéry, B. S. Aldrich, Barsi Balázs, Böjte Csaba, Bruno Ferrero, C. S. Lewis, David Attenborough, Fekete István, Ghyczy-Dráveczky Zsuzsa, Ghyczy Zsuzsa, Gyökössy Endre, J. R. R. Tolkien, Just Béla, Karczag György, Kodolányi János, Korzenszky Richárd, Meša Selimović, Mitch Albom, Nagy Katalin, Rejtő Jenő (P. Howard), Szabó Magda, Szent-Gály Kata, Wass Albert


Aktuális olvasmányok

Roger testvér: Benned a szív békessége
Amin Maalouf: A tévelygők

Roger testvér: Benned a szív békessége Gondolatok az év minden napjára

>!
2015. január 1., 11:50
>!
2015. május 26., 11:15

Utolsó karc

+
>!
Jesper_Olsen
Túrák és kirándulások, természetkedvelés

Dunabogdány környékén jártam

Ma ismét útra keltem, bár az ígért meleg nem igazán kirándulóidő. Bemelegítésként Esztergomban megnéztem a Szent Tamás-hegyen található napórát (van egy napórás túramozgalom, ahhoz kerestem itt a választ), majd a busz Dunabogdányba „röpített”. A faluban megnéztem a templomot, elhaladtam a temető és egy pici kápolna mellett, majd megérkeztem a Tünde-forráshoz. (Nem sikerült a nyomára akadnom, ki lehetett Wiesengrindl Tünde, akiről a forrás a nevét kapta.) Kedves, nyugodt hely ez, sajnos maga a forrás nem működik.

Innen egy, a térképen szereplő utat néztem ki, amelyen majd jól átvágok a zöld jelzéshez. Az út hamar „elhalványult” és kezdetét vette az iránytartásra törekvő bozótharc. Valószínűleg vadcsapásokon is haladtam, kétszer nagy csörtetést váltva ki. Aztán elvadult telkekhez értem (néhol megsértve a magántulajdon szentségét), és nagy nehezen kivergődtem egy tisztább részre, majd egyre határozottabb utakra térve elértem a zöld jelzést. (Ez a küzdelem nagyon nem hiányzott – bár a kullancsok talán másként gondolják…)

A jelzett úton egy elkóborolt, fura hangokat hallató kecskével találkoztam, majd most már jó iramban lépkedve, elég gyorsan elértem a Disznós-kutat/József-forrást. A közelében van az Etetői-rét, én azonban visszafordultam és kicsit arrébb fogyasztottam el a szendvicsemet. A Büdös-forrás megtalálására is kísérletet tettem, de nem vagyok biztos benne, hogy valóban azt láttam. Visszatérve a falu közelébe a kecskével már nem futottam újra össze, viszont sikeresen megtaláltam a zöld forrás jelzés letérését, (majd annak újabb leágazását) és elérkeztem a Khüllenberg-forráshoz. A 19. században foglalt forrást 1964-ben felújították, de most már ráférne egy újabb rendbehozás. (Remélhetőleg a kilátóépítési láz forrásszépítési lázzá alakul – optimista szerk. megj.)

Innen egy kellemes úton ereszkedtem le a községbe, a térképen jelzett Kossuth-forrást nem sikerült felfedeznem. Útba esett a Kálvária, nagyon szép lentről is, fentről is (és útközben még geoládára is bukkanhat az érdeklődő). Ekkor már nagyon meleg volt, kerestem az árnyékos utcarészeket és még egy hűvös boltba is bevettem magam, mielőtt megkezdtem volna kétórás hazautazásomat.

Összességében elégedett vagyok a mai forrásvadászat eredményével, ha minden igaz, akkor már csak egy túrára van szükségem ahhoz, hogy teljesítsem a Pilisi források túramozgalmat.

Fényképek:
https://plus.google.com/photos/100605149753899469245/albums/6150622182079841697?authkey=CPHgsrDcyp7yrgE

7 hozzászólás