Goofry 127


Orosz élet Ljudmila Ulickaja tollából ★ Nagy László versek olvasása ★ „Minden tetőről látni a napot.” _avagy olvassunk Pilinszkyt!!_ ★ Angyalok citeráján avagy olvassunk Dsida Jenőtől ★ Olvassunk Weöres Sándort! Olvassuk Kurt Vonnegut műveit! ★ Őfelsége szigorúan gyöngéd sörgyári táncórája – Avagy olvassunk Bohumil Hrabalt ★ Barangolás az erdélyi irodalom erdejében ★ Olvassuk Wass Albert műveit! ★ Bicikli a könyvekben ★ Maugham és a molyok ★ Rejtő Jenő ★ Olvassunk versesköteteket! Ismerkedj meg Joyce Carol Oates műveivel ★ Olvassuk (újra) Popper Péter műveit! ★ Eszperente

Összes kitüntetés 44


Kedvenc könyvek 20


Aktuális olvasmányok

>!
2014. augusztus 20., 09:27
3 hozzászólás
>!
2014. október 27., 16:32

Utolsó karc

+
>!
Goofry
Zene a könyvben

„Ahol egy hegedű van, az már Európa” – olvastam egyszer. Hozzátenném: Kant és Bach, Vivaldi és Mozart korának boldogságát ott találom, ahol egy zongora áll, ahol felhangzik a régi, nyugati, többszólamú, az összhangzattan és az ellenpont jóságos és kérlelhetetlen törvényei szerint fogantatott zene. A honvágy alábbhagy a könyvtárakban, eltűnik az orgonasípok közt. Megszereztem Bach zongoraműveit, a „Fúga művészeté” -t is; így lettem én parcus deorum cultor et infrequens*, völgyünk legszorgalmasabb templom látogatója.

(…)

Egyszer felballagott egy távol élő kolonista, aki véletlenül akkor jött a faluba, amikor az orgona jókedvében minden sípjában szólt. Egy ideig hallgatott, figyelt, aztán megkérdezte: „Hogyan tanult meg ezen a gépen zenélni?” „Megmondom: most nemrég vette az egyház – mondtam –, s vele adták a használati utasítást is. Azt elolvastam.” „Könnyű annak, aki olvasni tud!” – sóhajtotta hallgatóm.
(Könyv-rezümé:73;75.o.)

*Lj.: …isteneknek ritka, fukar híve. (Horatius: Önmagamhoz)

link: http://www.youtube.com/watch?v=XXQY2dS1Srk

Kapcsolódó könyvek: Alexander Lenard: Völgy a világ végén

Alexander Lenard: Völgy a világ végén
2 hozzászólás