bsusanne 0 2

5 figyelő · 5 figyelt


Egy gésa emlékiratai ★ Olvassunk buszon, villamoson, trolin, metrón, vonaton vagy autóban utasként! Walt Disney mesék ★ Szabaduljunk meg együtt a mumusoktól ★ Könyvek, amelyek könnyet csaltak az arcunkra ★ Olvassunk Fejős Éva-könyveket! ★ Piroska és a farkas, állt a könyvön, meg a vörös pötty is rajta volt … ★ Olvassunk (újra) Neil Gaiman-t! ★ Nora Roberts – Melyik a kedvenced? ★ A Halkirálynő meg a többiek – avagy olvassunk Vavyan Fable könyveket! ★ Hol vagy Piroska? ★ Olvassunk fantasy könyveket ★ Legendák nyomában ★ íjász ★ Chloe Neill~Chicagoland Vampires Series ★ Olvassunk a strandon! 2012 ★

Összes kitüntetés 66


Kedvenc könyvek 6

Rejtő Jenő (P. Howard): Egy bolond száz bajt csinál Hidasi Judit: Na és, hogy tetszik Japán? Fejős Éva: Bangkok, tranzit Neil Gaiman: Csillagpor Madách Imre: Az ember tragédiája Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége

Aktuális olvasmányok

>!
2014. április 19., 11:12

Utolsó karc

+
>!
bsusanne

Karc az Olvassunk Bereczki Zoli szövegeket! kihíváshoz:

1./ Az élet az úr

„Mert az élet az úr,
lelkünk szárnyaló.
Rosszon győz a jó,
Ez így való…”

Az Oroszlánkirály c. rajzfilm örökérvényű betétdala adja számomra a mindennapok nehézségei közepette a legnagyobb erőt. Valahányszor hallgatom, könnyek gyűlnek a szemembe, egyszersmind reménnyel és bátorsággal töltődöm fel. Ráébreszt arra, hogy problémák mindig voltak és lesznek, ez ellen semmit sem tehetünk. Ám az élet soha véget nem érő körforgásában mi is és a sorsunk is változik, előbb-utóbb ránk ragyog a felhők közül a fény.

2./ Ajándék:

„Én kincseket nem adhatom
Csak szívemet, mint a legszebb darabom,
Nem óra ő, sem drágakő,
De bármi volt, csakis érted zakatolt.”

Számomra azért örök kedvenc ez a dal, mert kifejezi, miben rejlenek az igazi értékek. Nem azért szeretünk valakit, mert folyton drága ajándékokkal lep meg. A szerelemnek szívből kell jönnie, és magára az emberre kell irányulnia, nem a vagyonára. Az a házasság tartós, amibe a felek szívüket-lelküket beleadják, és elfogadják egymást minden pozitív és negatív tulajdonságukkal együtt.

3./ Kerek egész

„Hát gyere velem, játsszunk egy darabban,
Mert ugye tudod, jobb lesz, mint magadban…”

Az ember alapvetően társas lény. Ha nincs társunk, sohasem élhetünk teljes életet. Olyanok vagyunk, mint a félhold, mely hosszú időn át várja a másik felét. Ha végre megérkezik, együtt „kerek egésszé” lesznek, teliholdként tündökölnek az éj sötétjében.
Ez a dal a bús magányban is megerősít, hogy ha egy darabig egyedül is kell megküzdenünk a hétköznapok szürkeségével, valahol vár a társunk, akivel előbb-utóbb összehoz minket a sors.

4./ Lehetsz király

„Lehetsz király, hiába vagy!
A mosolyod úgyis az arcodra fagy!
Királynak lenni az mámorító,
De mi tudjuk azt, mi az igazi jó!”

A Rómeó és Júlia c. musical betétdala volt az első szám, amit hallottam Zolitól. Egyből magával ragadott a ritmusa, az a pulzáló energia, mely a dalból árad. A szegény koldusok, „utcafiúk” ugyan nem élnek fényűző életet, mégis megvan mindenük, ami kell: szabadság, fesztelen öröm és szórakozás. Ezt az udvarban élő gazdag trónörökösök és királyok sosem élhetik át.
Ismét az élet egyik legfőbb axiómája rajzolódik ki előttünk: a pénz nem boldogít!

5./ Bolond beszéd

„S már látom is a szemeden,
csak mosolyogsz a szövegen,
de van vigasz.

Hogy bármennyire banális
még soha nem volt ennyire
és így igaz.”

Ez a bájos dal már a Moulin Rouge c. filmben felhangzott eredetijében is rögtön a szívembe lopta magát.
Mindannyian átéltük már az érzést: legyünk bár bátrak, harcos amazonok vagy nagylegények, amikor arra kerül a sor, hogy bevalljuk szívünk választottjának az érzéseinket, mintha valaki átmenetileg elvenné a hangunkat. Ha mégis megtudunk szólalni, a gondolatban gondosan előkészített szónoki beszéd előadása helyett visszamegyünk a gyerekkorba: csak gügyögni tudunk, értelmetlen szavakat suttogunk-dadogunk.
De nem baj, hiszen talán éppen így lobbantjuk fel kedvesünkben az örök szerelem lángját. Hallhatja és láthatja, hogy mi is csupán emberek vagyunk, fajunk minden tökéletlenségével és gyengeségével együtt. És ennél aranyosabbak már nem is lehetnénk…

Összefoglalva nekem az a véleményem, hogy Zoli minden műfajban remekel. Ugyanazzal a hittel és szenvedéllyel áll ki a színpadra a Rómeó és Júlia c. musical Mercutiójaként, mint mikor koncertjein a „The lion sleeps tonight…” c. örök kedvenc popdalt énekli el.
Istenadta tehetsége van arra, hogy egész lényével közvetítse az emberek számára a zene értékét. Bízom benne, hogy ez a képessége a jövőben sem vész el, s sokáig élvezhetjük még ezt a csodálatos sokszínűséget.