Vigyázat! A fülszöveg cselekményleírást tartalmaz.
1885-öt írunk. Philip Carey kilencéves korában árvaságra jut. Hogyan nevelkedik a felhőtlen jómódból, szeretetből hirtelen kicsöppent gyerek, milyen jellemformáló iskolákat jár ki? Vidéki paplak, rideg angol fiúnevelő intézet, Heidelberg, a századforduló forrongó szellemi életének mögöttes területe, a párizsi művészvilág bohém módra élő, koplaló, szerető, vigadó és szenvedő jellegzetes alakjai, majd London – az orvosegyetem, a közkórházak nyomasztó és nagy emberismeretre nevelő légköre, háttérben az új barátok, kapcsolatok, tőzsdei spekulációk, a búr háború – s amíg Philip ezt a sok-sok stációt végigjárva férfivá érik, és végül révbe ér, életének egén hosszú éveken át ott tornyosul egy reménytelen, megalázó és megszomorító, csak rosszat adó, és mégis, mégis: áhítva vágyott, keserves nagy szerelem sötét felhője.
Címkék
Top értékelések
Viszonylag lassan olvastam, mivel vastag könyvről is van szó…lényegében tetszett, Maugham stílusa bejött.
Annyira szerettem volna a főhősre ordítani néha, hogy legyen már benne büszkeség, menjen tovább, de aztán mindig be kellett vallanom magamnak, hogy van ez a pusztító érzés, amikor az ember a józan ész ellenére cselekszik, nem ura tetteinek, és kívülről rendkívül szánalmas. Szerintem az emberek nagy többsége megtapasztalja ezt kisebb-nagyobb mértékben, és utólag maga előtt is szégyelli magát. Tökéletesen adja vissza ezt az állapotot Maugham, és pont emiatt néha kinyílt a könyv olvasása közben a bicska a zsebemben. Rám nagy hatással volt.
Ez tipikusan az a klasszikus, amit hosszú téli estéken, a kandalló mellett, hintaszékben ülve, lábunkat pokrócba burkolva, kezünkben vörösboros pohárral szokás olvasni. Nem utolsó sorban a vaskos kötet jól mutat a könyvespolcon.
Akiknek ez a kedvence, még ezeket szeretik
- Lipták Gábor: Amiről a vizek beszélnek
- Colleen McCullough: Róma első embere I-II.
- Colleen McCullough: Fűkoszorú I-II.
- Colleen McCullough: Fortuna kegyeltjei I-II.
- Colleen McCullough: Caesar asszonyai I-II.
- Colleen McCullough: Caesar háborúi I-II.
- Lothar-Günther Buccheim: A tengeralattjáró (Das Boot)
- Mikszáth Kálmán: A tót atyafiak / A jó palócok
- Borisz Vaszilijev: A hajnalok itt csendesek