Troilus és Cressida 15 csillagozás
Az 1602 körül keletkezett Troilus és Cressida Shakespeare legkeserűbb komédiája. Az idealista-tapasztalatlan trójai királyfi, Troilus és a görögökhöz pártolt Calchas lánya, az alig felfoghatóan hűtlenné lett Cressida körül forgó szerelmi és harci történet lerántja az ókor nagy küzdelméről a romantikus mázat. A cinikus Pandarus és a mocskos szájú Thersites kommentárjainak fényében a trójai háború hősi témája komikus béka-egér harccá változik, és az emberi erőlködések hiábavalóságára, az eszmények fertőzöttségére és az emberek aljasságára mutat rá. Shakespeare cinikus megvetéssel vájkál az államférfiak és nemzeti hősök indítékainak szennyében, gőgben, brutalitásban, féltékenységben, a hamis becsületeszmény okozta hiábavaló vérpazarlásban, kicsinyes gyűlölködésben és magasztos szavakkal takarózó kéjvágyban. Az ember alantas ösztönök rabja csupán, és gyarlósága megrontja a becsületes eszményeket is.

Nem volt rossz, bár kicsit szétszórt darab, pl. értelme nem sok volt, de Thersites (a mocskosszájú görög) miatt megérte elolvasni.
Nagyon szeretem ezt a művét, valamikor kívülről tudtam az egészet, mivel volt szerencsém, igaz csak statisztaként, de szerepelni benne.
Bujaság, bujaság; mindig harc és bujaság: csak ez nem megy ki divatból.
V. felvonás, 2. szín
Ha nem ész kötötte a barátságot, könnyen felbontja a butaság.
II. felvonás, 3. szín
A nő, míg kérik, angyal:
Kincs, ami nincs: a kéj, élvezve, meghal:
Semmit se tud a lány, míg meg nem érti,
Hogy a reményt túlbecsüli a férfi,
S hogy az elnyert szív üdve sose oly
Édes, mint mikor a vágy ostromol.
Első felvonás 2. szín
THERSITES
[…]
Szakadjon rád bőséges özönével az emberiség közátka, az őrület meg az ostobaság! Ég oltalmazzon tanítómestertől, ne környékezzen meg a tudomány! Legyen vezéred mindhalálig a vér! s ha majd a nő, aki kiterít, azt mondja, hogy szép hulla vagy, leteszem rá a hét esküt, hogy soha mást nem göngyölt szemfedőbe, csak leprásokat. Ámen. Hol van Achilles?
PATROCLUS
Mi lelt, istenes életre adtad a fejedet? imát mondtál?
THERSITES
Azt; hallgassa meg az Ég!
II. felvonás, 3. szín
Ezek után ágyat szerzek nektek; az ágyat pedig, hogy ne fecsegjen édes légyottotokról, nyomjátok agyon.
III. felvonás, 2. szín
PARIS.
A reg halad, és az idő, midőn
Ki kell adnunk őt e vitéz görögnek,
Sietve jő. Kedves öcsém, Troilus,
Tudasd a hölgygyel, mit kell tennie,
S siettesd őt e végből.
III. szín
Mikor a közösség nem kas, amelybe
Maga gyűjtését behordja ki-ki,
Hogyan legyen méz? Rejtsd csak el a rangot,
Feszít a senki az álarcos menetben!
I. felvonás, 3. szín