Vinkó József (1951) A Stúdió c. televízió magazin műhelyének Érdi Sándor, Szegvári Katalin és Kepes András mellett legrégibb munkatársa. Műfordító, újságíró. Eddig félszáz fordítását, színpadi adaptációját játszották színházaink, íróként, szerkesztőként 12 könyve jelent meg, legutóbb Lengyel Menyhért: Életem könyve és a Zürich útirajz. Ezúttal 1984-89 között írt riportjainak színe-javát válogatta kötetbe. Az itt közölt írások azonban nem utánközlések. A televízióban sugárzott, illetve az Új Tükör vagy a Taps című lapokban közölt interjúkat a szerző kiegészíti újabb találkozásainak anyagaival, sőt beszámol az interjúk létrejöttének nemegyszer kalandos történetéről is. A kötet minden egyes darabja önmagában is élvezetes olvasmány, ám a 17 riport együttese ennél többet is ad: bepillantást enged a XX: század végének gondolkodásmódját és kultúráját meghatározó író- és művészegyéniségek alkotáslélektani problémáiba éppúgy, mint a magánéletébe, s akaratlanul is tükrözi a századvég szellemi erjedését.
Georges SIMENON, az élő írógép
Jean-Paul BELMONDO, a kedves csirkefogó
Jean MARAIS, az örök kamasz
Roland TOPOR, az isten humora
Tadeus KANTOR, a halál rendezője
Annie GIRARDOT, a méregzsák
Erich von DÄNIKEN, az ördög vírusa
Friedrich DÜRRENMATT, a vén rebellis
Most olvassa
Várólistán
Kívánságlistán
Top értékelések
Jó kis könyv, átüt rajta a Stúdió-hangulat: intelligens interjúk, bepillantás a XX. század második felének párizsi művészvilágába. Félig (egészen) történelem, paradox: a nagy amerikanizáció közepette szinte egzotikusnak ható európa-esszencia.
Kepes mellett, az ő korosztályából a mai média már nem bír el másik entellektüel-riportert, így Vinkó jórészt parkolópályán van, amit a magam részéről igencsak sajnálok…
Külső linkek
Nincsenek linkek.