!

A beavatott (Divergent 1.) 674 csillagozás

Veronica Roth: A beavatott Veronica Roth: A beavatott

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

EGYETLEN DÖNTÉS
alapján megtudhatod, kik az igazi barátaid
EGYETLEN DÖNTÉS
meghatározhatja az értékrendedet
EGYETLEN DÖNTÉS
örökre megmutathatja, kihez és mihez vagy hűséges
EGYETLEN DÖNTÉS, AMELYTŐL MEGVÁLTOZOL

Beatrice Prior az antiutópisztikus Chicagóban él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy a családjával maradjon-e, vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent – még önmagának is.

Eredeti mű: Veronica Roth: Divergent

Eredeti megjelenés éve: 2011

Szereplők népszerűség szerint

Négyes (Tobias Eaton) · Beatrice Prior (Tris) · Christina · Will

Helyszínek népszerűség szerint

Hancock-épület · Sears Tower

Hirdetés

Kedvencelte 309

Most olvassa 89

Várólistára tette 342

Kívánságlistára tette 484

Kölcsönkérné 18

Elcserélné vagy eladná

>!
★★★★★ Eladó Elcserélhető
rebel könyve

Kiemelt értékelések

+
>!
Lanore P
Veronica Roth: A beavatott

Vannak olyan könyvek, amikről egyszerűen tudom, hogy nem az én könyveim, nem fognak tetszeni, és általában igazam is van. Node ezzel hogy tévedhettem ekkorát?? IMÁDTAM!!
Pörgős, izgalmas, újszerű, letehetetlen! Az egyetlen dolog, ami egy picit zavart, hogy a világról nem tudtunk meg sokat. Az alapötlet érdekes volt, miszerint 5 alaptulajdonság csoportjai közé kell besorolni az embereket, de hogy ezt ki találta ki és miért, miért pont ez az 5 csoport, mi volt a célja vele, az nem nagyon derült ki, szívesen olvastam volna többet a rendszer kialakulásáról, és a többi csoportról is.
De ha ezt az apróságot félreteszem, akkor minden mással tökéletesen elégedett vagyok! A főszereplő, Tris végre nem az a szokásos gondokkal küzdő, piruló arcú jókislány, tele van olyan tulajdonságokkal, amik emberibbé, igazibbá tették. Amikor kellett, önző volt, hazudott, úgy idomult a környezetéhez, hogy a legjobban jöjjön ki a helyzetekből, bátor volt, bevállalós. Négyes pedig… elképesztően titokzatos (naná), vonzó pasi a színész, akit a szerepre választottak a filmhez viszont nagyon nem jön be :S, a szerelmük nagyon lassan alakul ki, csigalassúsággal, de nekem még ez is tetszett, végre nem egy elkapkodott szerelem volt első látásra. És végre, végre nem volt szerelmi háromszög!! Ó, és a félelemszimulációk… annyira részletesek voltak, olyan jól voltak megírva, hogy kedvem támadt kipróbálni… milyen érzés lehet végigmenni a saját félelmeiden, és szembenézni velük? Nagyon kíváncsi lennék rá. A végére úgy begyorsultak az események, hogy csak kapkodtam a fejem, folyt a vér, hullottak az emberek. Nekem való! Jöhet a folytatás :)

57 hozzászólás
+
>!
dinnyemano P
Veronica Roth: A beavatott

Hol bújkált előlem eddig ez a könyv? Miért nem mondta senki, hogy ennyire jó?! És én miért is nem akartam ezt elolvasni? Komolyan nem tudom, nem értem!
Amúgy is szeretem a disztópiákat, de ez az eddigi legjobb számomra az olvasottak közül! Nagyon magával ragadott, képtelen voltam letenni! Teljesen beszippantott. :) Nagyon tetszett az írónő által kreált világ, illetve az, ahogyan felépítette ezt az egészet. Tetszik, ahogy Öt csoportba sorolja az embereket, és hogy dönthetnek ki hova tartozik. Bár azt sajnáltam, hogy nem mindegyik csoportról esett egyformán szó, de talán majd a későbbiekben. Minden esetre nagyon érdekes volt olvasni a csoportokról.
A két főszereplőt nagyon megkedveltem. Tris kifejezetten szimpatikus főhősnő, élvezetes volt az ő szemszögéből látni a történetet. Na és Négyes….! Egyszerűen nem lehet nem szeretni! Áradozhatnék róla elég sokáig, de inkább már a folytatást olvasnám, hogy még jobban belemerülhessek ebbe a világba, és megtudjam mi lesz a főhőseinkkel. :)

49 hozzászólás
+
>!
janka0416
Veronica Roth: A beavatott

Borító: 5/5 – 4 <3
Cselekmény: 5/5** – Sírjak vagy nevessek?
Ha választhatnék akkor a barátságosak csoportjához csatlakoznék. Igaz,hogy nem volt túl sok infó róluk, de valamiért nagyon megmaradt bennem. Lehet,hogy a vége miatt.
A történet főhőseiről annyit mondanék, nem a megszokott felállás. Gazdag vagyok, szőke, 180 cm stb. Nem!
Ahogy a könyv is írja:
EGYETLEN DÖNTÉS
alapján megtudhatod, kik az igazi barátaid
EGYETLEN DÖNTÉS
meghatározhatja az értékrendedet
EGYETLEN DÖNTÉS
örökre megmutathatja, kihez és mihez vagy hűséges
EGYETLEN DÖNTÉS, AMELYTŐL MEGVÁLTOZOL
Divergent/ Beavatott imádtalak! Márciusban az első sorból foglak nézni!
*Ellie Goulding – Dead In The Water* – https://www.youtube.com/watch?v=kPtU774_Ze0

2 hozzászólás
+
>!
anikho
Veronica Roth: A beavatott

Nagyon várom már a filmet! és be is vallom, hogy a film előzetese jobban felkeltette az érdeklődésem mint a könyv fülszövege maga. De ez lehet Theo James miatt volt, aki Négyes alakítója lesz az adaptációban. :P Nem is igazán számít minek a hatására olvastam el, az a lényeg, hogy nem bántam meg!
Apropóó. Örülök, hogy inkább Négyesnek hívjuk. Féltem a Tobias névtől, csak lassan sikerült a Tóbiás megnevezést kiverni a fejemből…

Szeretem a jól megírt disztópiákat és ez a könyv bizony ilyen. Itt is megbizonyosodunk arról, hogy a politikának milyen elképzelhetetlen hatalma van az átlagos emberek élete felett, és milyen szinten képes néhány torz világszemlélettel rendelkező egyén tönkretenni az emberek életét. Érdekesnek találtam a társadalom csoportokra osztását, bár én nem tudnék választani hova is tartozzak. Lehet elfajzott vagyok?

Ez a könyv számomra mégis inkább a félelmekről szólt. Elgondolkodtam azon nekem vajon hány félelmem van, és hogy szembe mernék-e nézni velük. Rájöttem, hogy rengeteg igazságot olvastam a könyvben, az önfeláldozás és a bátorság tényleg elég közel van egymáshoz.
Tris személyében egy igazi lányt ismerhettem meg, igazi hezitálásokkal, hiszen a való életben is ennyit őrlődik egy ember a tetteit illetően, mert próbálja kitalálni hogyan cselekedjen, hogy az helyes legyen. Úgy helyes, hogy az jó legyen a társadalomnak, a családtagjainak, szeretteinek, de közben mégse hazudtolja meg a saját természetét. Tris nagyon nehéz döntések meghozatalára kényszerül, csupán azért, hogy ő és a hozzá közel állók életben maradjanak, így ennek köszönhetően elég sok megrázkódtatásban van része. Az írónő minden nehézség nélkül csökkentette a jó oldalt is, nem félt attól, hogy onnan is megöljön valakit, amitől a könyv tartalma még mélyebb lett.

A könyv érdekes hangulata egy cseppnyi humorral van fűszerezve, ami nincs eltúlozva, annyi van amennyi kell. Na és a szerelmi szál is puhítja a dolgokat. Tris és Négyes szerelménél olvastam már nagyobb szerelemről és valószínűleg olvasni is fogok, de mégis nagyon tetszett. Igazi kapcsolat van közöttük, ami lassan bontakozik ki, és ettől olyan hihető. Szurkolok nekik, hogy a továbbiakban is maradjanak meg egymás mellett!

A vége fantasztikusra sikerült, nagyon szeretném már olvasni a következő részt. Egyik bonyodalomból ugrottunk a másikba, de nem éreztem azt, hogy ez egy hirtelen összecsapott vég lenne. Ez így volt jó, éreztem a feszültséget, hogy Tris-ék kifutnak az időből és akkor vége lesz mindennek. De nem így történt szerencsére. Bízom benne, hogy a film is legalább ilyen jól fog sikerülni és nem ferdítik el benne a dolgokat.

1 hozzászólás
+
>!
Roselyn
Veronica Roth: A beavatott

Átnyergelek a disztópiákra… Kész. Ebből a könyvből is látszik, hogy tiniirodalom, és tiniirodalom közt is akkora a szakadék, hogy nehéz szavakba önteni. Ha egyszer a fiam nagyobb lesz, az ilyen könyvet, mint ez is, ajánlani fogom neki. Mert van tartalma, mondandója. Fiatalos, de mégis komoly, még felnőtt fejjel is. Értékelhető. Érzelmes, de helyenként brutális. Kerek. Nem is tudom hová dicsérjem… :D:D:D Ez a fajta kategória az, ami a mai fiatalságot jellemzi, legalábbis nagyon bízom benne. (Ha kiderül, hogy nem nekem van igazam, és a tényleg jellemző könyv a Twilight, akkor már most félek a következő generációtól… :D). Lényeg a lényeg, ez a könyv megéri az odafigyelést. Bővebben itt:
http://roselynkonyv.blogspot.hu/2014/02/veronica-roth-beavatott-2012.html

3 hozzászólás
+
>!
Csenge_Nemesapáti
Veronica Roth: A beavatott

Tetszett a könyv, de valahogy nem nyűgözött le teljes mértékben. Talán az is baj volt, hogy annyi helyről hallottam, milyen fantasztikus, hogy túlzott elvárásaim lettek. Meg néha picit úgy éreztem, lassan haladt a történet, bár a disztópiáknál ez normális. :) Maga a világa, a karakterek és a gondolatok nagyon tetszettek, de valahogy mégsem éreztem azt a „wow" érzést. :)
Bele tudtam képzelni magamat a szereplők helyébe teljes mértékben. És hogy vajon egy ilyen világban és helyzetben, hogyan döntenék, cselekednék… Hát nem könnyű, hogy vajon magamhoz, a családomhoz, a csoportomhoz, vagy kihez lennék hű. Ez egy kemény élet, az biztos.
Örültem a szerelmi szálnak és hogy nincs egy harmadik fél. :) Mivel ez egy disztópia, több romantikát nem várhattam, bár jólesett volna, hiszen Négyes… awwww…. imádtam a pasit!!!! :D <3 Nagyon jól elültette az írónő a gyanúmat, hogy nem is gondoltam arra, hogy ki is igazából Négyes. Ügyes volt! :)
Izgalmas is volt, főleg a vége, ott már a körmeimet rágtam idegességemben, hogy vajon mi lesz Trissel és Négyessel. :)
És a befejezés… Tiszta kegyetlenség!!!! Azonnal folytatom is a 2. résszel, és ha minden igaz, hamarosan a 3. is jön! :)
A könyv borítóját meg külön kiemelném, nagyon szép. :)
Mindenesetre a film előtt el szerettem volna olvasni, és ez sikerült. Nagyon remélem, hogy jó lesz, nem rontják el, mert szerintem egy nagyon látványos filmet lehet belőle csinálni. :)

13 hozzászólás
+
>!
lena91 P
Veronica Roth: A beavatott

Nagyon tetszett, pedig igazából annyira nem is volt kedvem elolvasni.
Eleinte idegenkedtem attól, hogy ennyire szétválasztják az emberi – nevezzük tulajdonságnak –, szóval tulajdonságokat, de ahogy haladtam vele egyre inkább megtetszett.
Tris nagyon jó főszereplő „anyag”, szerintem mindenki bele tudja élni magát a helyzetébe.
Amikor képbe jött Négyes… na onnantól aztán nem volt megállás. Én beleolvastam a végébe (tudom, tudom nem kellett volna) és sikerült olyant látnom, ami miatt egész könyv alatt izgulhattam, amíg aztán ki nem derült valójában, hogy mi történt (szerencsére minden úgy lett, ahogy vártam , de villámsebesen olvastam ám a könyvet:)).
Hú de örülök, hogy mostanában ilyen jó könyvek kerülnek a kezem közé:)

5 hozzászólás
+
>!
Fummie
Veronica Roth: A beavatott

Itt abbahagyni olyan, mintha néznél egy filmet, és a mondat közepén jönne a reklám, te meg csak állsz ülsz ott, és nem érted, mi történt. Ezennel hadat üzenek a függővégeknek. (Bővebben később: http://fummiekonyvtara.blogspot.hu/2014/03/veronica-roth-beavatott-divergent-1.html)

6 hozzászólás
+
>!
PimPo 
Veronica Roth: A beavatott

Vááá…ez a könyv. IMÁDOM!!♥ Mi a francért tartogattam ezt a könyvet eddig? *verem a fejem a falba*
Nagyon-nagyon sok jót olvastam/hallottam erről a könyvről, és emiatt kicsit féltem is tőle. Féltem, hogy nekem már nem fog tetszeni, mert túl sokat fogok várni tőle. Féltem, hogy nem hozza azt a szintet amit elképzeltem. De szerencsére minden jól alakult és minden képzeletemet felülmúlta. Amikor elkezdtem olvasni, akkor már tudtam, hogy kedvenc lesz. Eléggé pörgős a története, és alig tudtam letenni. Nem csoda, hogy hajnalban fejeztem be. Teljesen beszippantott.
Számomra már az elején volt benne egy csavar, amikor a csoport választások voltak. Aztán minden oldal valami érzelmet váltott ki belőlem, mert az egyiken fülig érő szájjal vigyorogtam a másikon már teljes sokkba voltam.
Olyan volt ez a könyv nekem mint egy film. Amikor egy nagyon jó filmet nézek annyira belemerülök, hogy egyszer csak azon kapom magam hogy vége. Na ennél is az volt…és átkozódtam, hogy miért lett ilyen hamar vége?!
Tetszett ez az ötlet, hogy öt csoportra lettek osztva az emberek. A Bátraknál elég kemény a beavatás (én biztos nem bírtam volna) és le a kalappal Tris előtt hogy végig tudta csinálni. Én nagyon megszerettem ezt a csajt. A többi szereplő is jól ki volt találva és a szívemhez nőttek. Legfőképpen Négyest…áhw*-*♥ Annyira jó pasi, őt csak szeretni lehet. Élveztem minden percet amit vele tölthettem. Tetszett, hogy a kettejük szerelme fokozatosan nyílt ki és nem volt benne harmadik fél. Vagy volt, csak megölte magát?!O.o
A félelemszimulációk meg különösen tetszettek. Azért kíváncsi lennék, hogy én milyen félelmekkel találnám szembe magam. Bár ha olyanok lennének mint Trisnek Négyessel…hmm, nem lenne kifogásom ellenük.:D

Ellie Goulding- Beating Heart <3
https://www.youtube.com/watch?v=miss21Qm4bI

6 hozzászólás
+
>!
Lunea_Charlotte 
Veronica Roth: A beavatott

Befejeztem… Fura , mivel totál érzelemmentesen olvastam végig, alig tudott megérinteni :/ Habár mentségemre legyen mondva sokszor belejöttem és alig tudtam letenni a kezemből. :D Maga a történet nagyon jó volt! A szereplők is már-már tökéletesen kidolgozottnak mondhatnám. :) Tris , egy nagyszerű főszereplője a könyvnek, tényleg már élőnek gondolnám. :) Négyes pedig, … ez igen! Ritkán találkozom ilyen fiú szereplőkkel. :) Habár talán egyszer-kétszer sikerült megdobogtatni a szívem , mégis megkedveltem.
És maga a világ… OMG! Imádtam az egész lényegét , az alaptörténetet , a csoportokat , a helyeket , mindent! :D Annyira jól ki volt dolgozva és ki volt gondolva. :) Szerintem , ha egy világfelépítés díj is létezne a világon , ez a könyv minden bizonnyal lenne a dobogós első! :)
Sajnálom , hogy nem tudott annyira megfogni , pedig igazán jó volt a főhősnő. De most annyira nem volt kedvem ezt olvasni , olyan rég tologattam , mait meg is bántam , de azért szerintem várhatott volna még , míg megjön az a bizonyos kell-egy-dísztópia korszak. :) Máskülönben csak nyögve végezem ki őket és a végén csodálkozom , hogy milyen nagyszerű és mégis nehezen adom meg a 4 csillagot…
Azért még várom a folytatást. :D majd egyszer… xD
Bővebben: http://lalalunea.blogspot.ro/2014/03/veronica-roth-beavatott-divergent-1.html


Népszerű idézetek

+
>!
Nilla I

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

– Azt hiszem, szerelmes vagyok beléd – folytatja halvány mosollyal. – De azért várok még, amíg megbizonyosodom róla, és csak akkor fogom elárulni neked.

427. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Négyes (Tobias Eaton)
+
>!
Lex 

… – Megszoktam, hogy mindig kimondom, amire gondolok. A mamám szerint az udvariasság mások becsapása, csak szép csomagolásban.

78. oldal

+
>!
kellyolvas P

– A mi agyunk azonban sokféle irányban gondolkodik. Nem vagyunk képesek egyetlen gondolkodásmódra leszűkíteni a működését, és ez félelmet kelt a vezetőinkben. Azt jelenti ugyanis, hogy bennünket nem lehet irányítani. Ez pedig azt, hogy akármit is tesznek, mi mindig is gondot jelentünk majd számunkra.
Úgy érzem, mintha valaki friss levegőt fújt volna a tüdőmbe. Nem vagyok Önfeláldozó. És Bátor sem.
Elfajzott vagyok.
Akit nem lehet irányítani.

390. oldal

1 hozzászólás
+
>!
Reika97

– Te is félsz tőlem, Tobias?
– Rettegek – feleli mosolyogva.

359. oldal, 31. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Beatrice Prior (Tris) · Négyes (Tobias Eaton)
+
>!
Roni_olvas P

– Most sírnom kellene? – kérdezem. A hangomat elnyeli az inge. – Talán valami nem stimmel velem?…….

– Tudok én bármit is szerinted a könnyekről? – kérdezi szelíden.

279. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Beatrice Prior (Tris) · Négyes (Tobias Eaton)
+
>!
No_Exist

Hiszünk a hétköznapi bátor tettekben és a bátorságban, amely arra készteti az embereket, hogy álljanak ki egymás mellett.

187. oldal

+
>!
Renkaa P

– Ez borzasztó – mondja Will, komolyságot színlelve. – Ez az én barátnőm. Kemény, mint egy vattacsomó.
– Ó, fogd már be!

362. oldal

+
>!
No_Exist

Van, hogy az embernek nincs más választása, mint a sírás vagy a nevetés.

186. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nevetés · sírás
+
>!
Charming

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

– Tudod, a srácok többsége élvezné, ha bezárva találná magát egy ilyen szűk helyen kettesben egy lánnyal – mondom, a szememet forgatva.
– De az nem, aki klausztrofóbiától szenved, Tris! – Négyes hangja most már kétségbeesett.

289. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Beatrice Prior (Tris) · Négyes (Tobias Eaton)
+
>!
ayachii

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

– És te hogy boldogultál a molylepkéiddel?
– Megígérted, hogy ezt senkinek sem árulod el! – kiált fel Christina, és rácsap a karomra.
– Molylepkék – ismétli meg Will. – Te félsz a molylepkéktől?
– Nem, csak a röpködő molylepkéktől – feleli Christina. – Amikor tömegesen rajzanak, és mindenhol ott vannak. Az a sok szárny és láb… és… – beleremeg, és megrázza a fejét.
– Ez borzasztó – mondja Will, komolyságot színlelve. – Ez az én barátnőm. Kemény, mint egy vattacsomó.
– Ó, fogd már be!

362. oldal


Ha tetszett ez a könyv, akkor ezeket is olvasd el