!

A beavatott (Divergent 1.) 1455 csillagozás

Veronica Roth: A beavatott Veronica Roth: A beavatott

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

EGYETLEN DÖNTÉS
alapján megtudhatod, kik az igazi barátaid
EGYETLEN DÖNTÉS
meghatározhatja az értékrendedet
EGYETLEN DÖNTÉS
örökre megmutathatja, kihez és mihez vagy hűséges
EGYETLEN DÖNTÉS, AMELYTŐL MEGVÁLTOZOL

Beatrice Prior az antiutópisztikus Chicagóban él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy a családjával maradjon-e, vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent – még önmagának is.

Eredeti mű: Veronica Roth: Divergent

Eredeti megjelenés éve: 2011


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Négyes · Beatrice Prior (Tris) · Christina · Will · Eric

Helyszínek népszerűség szerint

Hancock-épület · Sears Tower


Hirdetés

Kedvencelte 586

Most olvassa 176

Várólistára tette 481

Kívánságlistára tette 594

Kölcsönkérné 24

Elcserélné vagy eladná

>!
1.800 Ft ★★★★★ Eladó
Etelka13 könyve Veronica Roth: A beavatott
>!
2.500 Ft ★★★★★ Eladó
Kitti_Kovács_3 könyve Veronica Roth: A beavatott
>!
2.500 Ft ★★★★☆ Eladó
Sas_Karina könyve Veronica Roth: A beavatott
>!
1.800 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Linducka könyve Veronica Roth: A beavatott

Kiemelt értékelések

+
>!
Lanore P

Vannak olyan könyvek, amikről egyszerűen tudom, hogy nem az én könyveim, nem fognak tetszeni, és általában igazam is van. Node ezzel hogy tévedhettem ekkorát?? IMÁDTAM!!
Pörgős, izgalmas, újszerű, letehetetlen! Az egyetlen dolog, ami egy picit zavart, hogy a világról nem tudtunk meg sokat. Az alapötlet érdekes volt, miszerint 5 alaptulajdonság csoportjai közé kell besorolni az embereket, de hogy ezt ki találta ki és miért, miért pont ez az 5 csoport, mi volt a célja vele, az nem nagyon derült ki, szívesen olvastam volna többet a rendszer kialakulásáról, és a többi csoportról is.
De ha ezt az apróságot félreteszem, akkor minden mással tökéletesen elégedett vagyok! A főszereplő, Tris végre nem az a szokásos gondokkal küzdő, piruló arcú jókislány, tele van olyan tulajdonságokkal, amik emberibbé, igazibbá tették. Amikor kellett, önző volt, hazudott, úgy idomult a környezetéhez, hogy a legjobban jöjjön ki a helyzetekből, bátor volt, bevállalós. Négyes pedig… elképesztően titokzatos (naná), vonzó pasi a színész, akit a szerepre választottak a filmhez viszont nagyon nem jön be :S, a szerelmük nagyon lassan alakul ki, csigalassúsággal, de nekem még ez is tetszett, végre nem egy elkapkodott szerelem volt első látásra. És végre, végre nem volt szerelmi háromszög!! Ó, és a félelemszimulációk… annyira részletesek voltak, olyan jól voltak megírva, hogy kedvem támadt kipróbálni… milyen érzés lehet végigmenni a saját félelmeiden, és szembenézni velük? Nagyon kíváncsi lennék rá. A végére úgy begyorsultak az események, hogy csak kapkodtam a fejem, folyt a vér, hullottak az emberek. Nekem való! Jöhet a folytatás :)

58 hozzászólás
+
>!
Bradshaw

Az a pillanat felbecsülhetetlen, amikor elkezdek egy könyvet olvasni, és hirtelen azon kapom magam, hogy sötétségbe burkolózott minden, az eltelt órák csak perceknek tűnnek, s csak pár oldal maradt hátra.

Nem tagadom, a A Beavatott minden betűjét élveztem!
Egy másik világba repültem, ahol csak csoportok léteznek, a döntések fontos szerepet töltenek be az emberek életében, s ha egyszer a szavak elhagyták a szád, akkor nincs megállás. Viszont kivételek mindig akadnak, igaz Tris?

A könyv elején sokat gondolkoztam, hogy vajon melyik csoportba kerülnék, de rá kellett jönnöm, miközben Tris-szel együtt csináltuk végig a szimulációkat, hogy Elfajzott vagyok. Sok információt nem tudtunk meg róluk vagy arról, hogy mi történik a kerítésen túl, viszont ezeket a dolgokat csak apró hibáknak könyveltem el.

Mivel ez a könyv inkább arra tanít minket, hogy a döntések befolyásolják az életünket, de ha negatív irányt vesznek, akkor se csüggedjünk, mert mindent meg lehet változtatni – még utólag is. Tris élete erre egy tökéletes példa. Rég találkoztam ilyen „hibátlan” szereplővel. Tetszett, hogy egy alacsony, kevésbé csinos lány a főhősnő.
Apropó, ha már szereplőknél tartunk,ne feledkezzünk meg, ami legendás Négyesünkről. Istenem…mindenkinek kéne egy ilyen férfi az életébe. Legjobban azok a láthatatlan szikrák tetszettek, amik akkor bújtak elő, mikor Tris a közelében volt. Valamint a kedvenc részem az volt az egész történetben, amikor megtudtam a nevének az eredetét. Húú. Sosem gondoltam volna!

A Divergent számomra nem egy tanulságos könyv volt, hanem egy új élet, amiben bármikor szívesen visszamegyek!

Ui. Titokban reménykedem, hogy egyszer – a távoli jövőben – valaki kifejlesztet egy szérumot, ami segítségével én is szembenézhetek a félelmeimmel.

+
>!
janka0416

Borító: 5/5 – 4 <3
Cselekmény: 5/5** – Sírjak vagy nevessek?
Ha választhatnék akkor a barátságosak csoportjához csatlakoznék. Igaz,hogy nem volt túl sok infó róluk, de valamiért nagyon megmaradt bennem. Lehet,hogy a vége miatt.
A történet főhőseiről annyit mondanék, nem a megszokott felállás. Gazdag vagyok, szőke, 180 cm stb. Nem!
Ahogy a könyv is írja:
EGYETLEN DÖNTÉS
alapján megtudhatod, kik az igazi barátaid
EGYETLEN DÖNTÉS
meghatározhatja az értékrendedet
EGYETLEN DÖNTÉS
örökre megmutathatja, kihez és mihez vagy hűséges
EGYETLEN DÖNTÉS, AMELYTŐL MEGVÁLTOZOL
Divergent/ Beavatott imádtalak! Márciusban az első sorból foglak nézni!
*Ellie Goulding – Dead In The Water* – https://www.youtube.com/watch?v=kPtU774_Ze0

2 hozzászólás
+
>!
Anitiger P

A könyv eleje és az alapötlet az valami zseniális. Érdekes és izgalmas, ahogy folyamatosan fenntartja az érdeklődést az olvasóban. Nem olyasmi, amit könnyű félbehagyni – nem egyszer morogva tettem félre, hogy végezzem a dolgaimat.
Tulajdonképpen az első 3/4-e a könyvnek rendben van, aztán valami elromlott. Illetve spoiler nélkül mondhatom, hogy minden elromlott. Úgy érzem, ha írtak volna egy epilógust hozzá, akkor nem kéne trilógiává avatni ezt a könyvet, de mindenképpen érdekel hogyan tovább.

Tetszett a hosszas felvezetés és a ráérős megismerkedés ezzel a kifacsart Chicago-val. Ez ismét egy olyan világ, ahova szívesen „költöznék”. A könyv elején megállapítottam, hogy a logikus, könyvbu… könyvmániás Művelt csoporthoz tartozom és az utolsó oldalakon sem éreztem úgy, hogy ez bűn lenne. Hobbiból térképet bemagolni vagy könyveket venni és eldugdosni a család elől – ezeket ismerem… Jó lett volna a többi csoport ceremóniáiról, avatásáról, mindenről többet megtudni!

Mire a könyvig értem már megfilmesítették és csak amiatt szántam rá magam a várólistán való előrehozására, mert tele volt a Friss-em a lelkes filmélményekkel. Sajnos a megfilmesítés és a promo képek (de még az új borítós magyar kiadás miatt is) elém állítottak egy Négyest, egy Tris-t, akiktől meglepően könnyedén vonatkoztattam el olvasás közben! Főleg Tristől…

Az eredeti borítók nagyon tetszenek, imádom a kitalált világot és ezt az elosztást is. Nagyon tetszett minden, csak a vége az nagyon nem. Pedig jó kis csavarokkal jutottunk el az első rész végére! Van 2-3 szereplő, akit agyonlőnék, de összességében meg vagyok elégedve a főbb alakokkal!

(bővebb: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/04/veronica-roth-beavatott.html)

3 hozzászólás
+
>!
Lady_Hope

Sosem gondoltam volna hogy ennyire fog tetszeni!!
Magával ragadott, elgondolkodtatott, velem élt, segített és beavatott ez a könyv.
Mibe?
Hogy nem szabad félni. Hogy több vagy mint hiszed. Hogy nem kell hogy korlátok között élj. És a legjobb hogy ezt nem valami most divatos optimista szellemű emberfaragó, depressziósok által használt könyvön keresztül adta át, hanem egy izgalmas, pörgős, és isteni regényen.
Tetszett hogy Isten benne volt. Eddig nem találkoztam olyan utópikus művel, ahol szerepet kap a vallásosság, és örülök hogy itt igen.
A köszönetnyílvánításból pedig kiderül hogy azért mert a szerző is vallásos. :)
Akarom a második részt!!! :DD

5 hozzászólás
+
>!
anikho

Nagyon várom már a filmet! és be is vallom, hogy a film előzetese jobban felkeltette az érdeklődésem mint a könyv fülszövege maga. De ez lehet Theo James miatt volt, aki Négyes alakítója lesz az adaptációban. :P Nem is igazán számít minek a hatására olvastam el, az a lényeg, hogy nem bántam meg!
Apropóó. Örülök, hogy inkább Négyesnek hívjuk. Féltem a Tobias névtől, csak lassan sikerült a Tóbiás megnevezést kiverni a fejemből…

Szeretem a jól megírt disztópiákat és ez a könyv bizony ilyen. Itt is megbizonyosodunk arról, hogy a politikának milyen elképzelhetetlen hatalma van az átlagos emberek élete felett, és milyen szinten képes néhány torz világszemlélettel rendelkező egyén tönkretenni az emberek életét. Érdekesnek találtam a társadalom csoportokra osztását, bár én nem tudnék választani hova is tartozzak. Lehet elfajzott vagyok?

Ez a könyv számomra mégis inkább a félelmekről szólt. Elgondolkodtam azon nekem vajon hány félelmem van, és hogy szembe mernék-e nézni velük. Rájöttem, hogy rengeteg igazságot olvastam a könyvben, az önfeláldozás és a bátorság tényleg elég közel van egymáshoz.
Tris személyében egy igazi lányt ismerhettem meg, igazi hezitálásokkal, hiszen a való életben is ennyit őrlődik egy ember a tetteit illetően, mert próbálja kitalálni hogyan cselekedjen, hogy az helyes legyen. Úgy helyes, hogy az jó legyen a társadalomnak, a családtagjainak, szeretteinek, de közben mégse hazudtolja meg a saját természetét. Tris nagyon nehéz döntések meghozatalára kényszerül, csupán azért, hogy ő és a hozzá közel állók életben maradjanak, így ennek köszönhetően elég sok megrázkódtatásban van része. Az írónő minden nehézség nélkül csökkentette a jó oldalt is, nem félt attól, hogy onnan is megöljön valakit, amitől a könyv tartalma még mélyebb lett.

A könyv érdekes hangulata egy cseppnyi humorral van fűszerezve, ami nincs eltúlozva, annyi van amennyi kell. Na és a szerelmi szál is puhítja a dolgokat. Tris és Négyes szerelménél olvastam már nagyobb szerelemről és valószínűleg olvasni is fogok, de mégis nagyon tetszett. Igazi kapcsolat van közöttük, ami lassan bontakozik ki, és ettől olyan hihető. Szurkolok nekik, hogy a továbbiakban is maradjanak meg egymás mellett!

A vége fantasztikusra sikerült, nagyon szeretném már olvasni a következő részt. Egyik bonyodalomból ugrottunk a másikba, de nem éreztem azt, hogy ez egy hirtelen összecsapott vég lenne. Ez így volt jó, éreztem a feszültséget, hogy Tris-ék kifutnak az időből és akkor vége lesz mindennek. De nem így történt szerencsére. Bízom benne, hogy a film is legalább ilyen jól fog sikerülni és nem ferdítik el benne a dolgokat.

1 hozzászólás
+
>!
Tyna

Azt hiszem, komolyan kezdek disztópia rajongó lenni, valahogy ráéreztem az ízére és most már sorban falom a sorozatokat.Mindig kapok ezektől a könyvektől valami újat, soha nem tudom egyiket összehasonlítani a másikkal, számomra mindegyik egyedi.
Érdekes a világfelépítés, tetszik ez a rendszer már amennyire ez tetszhet valakinek és kifejezetten szerettem Tris fejében lenni.
Petert viszont szívesen ….. Tökéletesen megformált negatív karakter, nem emlékszem, hogy volt már olyan, aki hasonló érzéseket váltott volna ki belőlem, féltem tőle, gyűlöltem, ugyanakkor bántani is akartam. Még Eric sem volt rám ilyen hatással.
Négyes pedig…. jajj istenem azt hiszem szerelmes vagyok :D
Még megvárom mi lesz a 3. részben, aztán majd eldöntöm, hogy kedvenc lesz-e :)

7 hozzászólás
+
>!
_Enii_ P

Miért vártam vele ennyit? Csak tologattam,hogy majd majd….Kár volt,mert ez a könyv zseniális.Olyan világot teremt,amelyhez hasonlót még nem olvastam. Egyedülálló,felemelő és mesterien megírt. Én aki nem vagyok odáig a disztópiákért és a posztapokaliptikus regényekért,ezzel a könyvvel kedvencet avattam. :)
Folyamatos feszültségben tartott,ennek köszönhetően a figyelmem sehol sem lankadt. A döntés,a beavatás és azzal járó megpróbáltatások,majd a harc tökéletes egészet alkot. Az sem mellékes,hogy az írónőnek sikerült szerelmi szálat is csempésznie bele(ezért külön köszönet). Akkor,jöhet a következő rész. ;)

3 hozzászólás
+
>!
Sophiè

Ez a könyv…imádom. Annyira szerencsém volt, hogy akkor olvastam, amikor beteg voltam…
Az egész könyvnek a felépítése nagyon jó. A szereplők szerethetőek. A téma izgalmas és odavonzza az olvasó figyelmét a lapokra. Tetszettek a csoportok, bár néhány csoportról keveset tudtunk meg, remélem a többi részben majd elárul róluk dolgokat. Én a Bátrakhoz csatlakoznék, ők a legszimpatikusabbak számomra.

1 hozzászólás
+
>!
Csenge_Nemesapáti

Tetszett a könyv, de valahogy nem nyűgözött le teljes mértékben. Talán az is baj volt, hogy annyi helyről hallottam, milyen fantasztikus, hogy túlzott elvárásaim lettek. Meg néha picit úgy éreztem, lassan haladt a történet, bár a disztópiáknál ez normális. :) Maga a világa, a karakterek és a gondolatok nagyon tetszettek, de valahogy mégsem éreztem azt a „wow" érzést. :)
Bele tudtam képzelni magamat a szereplők helyébe teljes mértékben. És hogy vajon egy ilyen világban és helyzetben, hogyan döntenék, cselekednék… Hát nem könnyű, hogy vajon magamhoz, a családomhoz, a csoportomhoz, vagy kihez lennék hű. Ez egy kemény élet, az biztos.
Örültem a szerelmi szálnak és hogy nincs egy harmadik fél. :) Mivel ez egy disztópia, több romantikát nem várhattam, bár jólesett volna, hiszen Négyes… awwww…. imádtam a pasit!!!! :D <3 Nagyon jól elültette az írónő a gyanúmat, hogy nem is gondoltam arra, hogy ki is igazából Négyes. Ügyes volt! :)
Izgalmas is volt, főleg a vége, ott már a körmeimet rágtam idegességemben, hogy vajon mi lesz Trissel és Négyessel. :)
És a befejezés… Tiszta kegyetlenség!!!! Azonnal folytatom is a 2. résszel, és ha minden igaz, hamarosan a 3. is jön! :)
A könyv borítóját meg külön kiemelném, nagyon szép. :)
Mindenesetre a film előtt el szerettem volna olvasni, és ez sikerült. Nagyon remélem, hogy jó lesz, nem rontják el, mert szerintem egy nagyon látványos filmet lehet belőle csinálni. :)

13 hozzászólás

Népszerű idézetek

+
>!
Reika

– Te is félsz tőlem, Tobias?
– Rettegek – feleli mosolyogva.

359. oldal, 31. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Beatrice Prior (Tris) · Négyes
+
>!
Lex

– Megszoktam, hogy mindig kimondom, amire gondolok. A mamám szerint az udvariasság mások becsapása, csak szép csomagolásban.

78. oldal

+
>!
No_Exist

Hiszünk a hétköznapi bátor tettekben és a bátorságban, amely arra készteti az embereket, hogy álljanak ki egymás mellett.

187. oldal

+
>!
kellyolvas P

– A mi agyunk azonban sokféle irányban gondolkodik. Nem vagyunk képesek egyetlen gondolkodásmódra leszűkíteni a működését, és ez félelmet kelt a vezetőinkben. Azt jelenti ugyanis, hogy bennünket nem lehet irányítani. Ez pedig azt, hogy akármit is tesznek, mi mindig is gondot jelentünk majd számunkra.
Úgy érzem, mintha valaki friss levegőt fújt volna a tüdőmbe. Nem vagyok Önfeláldozó. És Bátor sem.
Elfajzott vagyok.
Akit nem lehet irányítani.

390. oldal

1 hozzászólás
+
>!
No_Exist

Van, hogy az embernek nincs más választása, mint a sírás vagy a nevetés.

186. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nevetés · sírás
+
>!
Roni_olvas

– Most sírnom kellene? – kérdezem. A hangomat elnyeli az inge. – Talán valami nem stimmel velem?…….

– Tudok én bármit is szerinted a könnyekről? – kérdezi szelíden.

279. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Beatrice Prior (Tris) · Négyes
++
>!
Renkaa P

– Ez borzasztó – mondja Will, komolyságot színlelve. – Ez az én barátnőm. Kemény, mint egy vattacsomó.
– Ó, fogd már be!

362. oldal

+
>!
Könyvmolykisasszony

Az emberi értelem képes megbocsátani bármi rosszat. Éppen ezért olyan fontos, hogy ne hagyatkozzunk rá.

97. oldal

+
>!
wildgica

Az emberek képtelenek sokáig elviselni az ürességet.

46. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is