!

A beavatott (Divergent 1.) 701 csillagozás

Veronica Roth: A beavatott Veronica Roth: A beavatott

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

EGYETLEN DÖNTÉS
alapján megtudhatod, kik az igazi barátaid
EGYETLEN DÖNTÉS
meghatározhatja az értékrendedet
EGYETLEN DÖNTÉS
örökre megmutathatja, kihez és mihez vagy hűséges
EGYETLEN DÖNTÉS, AMELYTŐL MEGVÁLTOZOL

Beatrice Prior az antiutópisztikus Chicagóban él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy a családjával maradjon-e, vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent – még önmagának is.

Eredeti mű: Veronica Roth: Divergent

Eredeti megjelenés éve: 2011

Szereplők népszerűség szerint

Négyes (Tobias Eaton) · Beatrice Prior (Tris) · Christina · Will

Helyszínek népszerűség szerint

Hancock-épület · Sears Tower

Hirdetés

Kedvencelte 326

Most olvassa 92

Várólistára tette 349

Kívánságlistára tette 495

Kölcsönkérné 19

Elcserélné vagy eladná

>!
★★★★★ Eladó Elcserélhető
rebel könyve

Kiemelt értékelések

+
>!
Lanore P
Veronica Roth: A beavatott

Vannak olyan könyvek, amikről egyszerűen tudom, hogy nem az én könyveim, nem fognak tetszeni, és általában igazam is van. Node ezzel hogy tévedhettem ekkorát?? IMÁDTAM!!
Pörgős, izgalmas, újszerű, letehetetlen! Az egyetlen dolog, ami egy picit zavart, hogy a világról nem tudtunk meg sokat. Az alapötlet érdekes volt, miszerint 5 alaptulajdonság csoportjai közé kell besorolni az embereket, de hogy ezt ki találta ki és miért, miért pont ez az 5 csoport, mi volt a célja vele, az nem nagyon derült ki, szívesen olvastam volna többet a rendszer kialakulásáról, és a többi csoportról is.
De ha ezt az apróságot félreteszem, akkor minden mással tökéletesen elégedett vagyok! A főszereplő, Tris végre nem az a szokásos gondokkal küzdő, piruló arcú jókislány, tele van olyan tulajdonságokkal, amik emberibbé, igazibbá tették. Amikor kellett, önző volt, hazudott, úgy idomult a környezetéhez, hogy a legjobban jöjjön ki a helyzetekből, bátor volt, bevállalós. Négyes pedig… elképesztően titokzatos (naná), vonzó pasi a színész, akit a szerepre választottak a filmhez viszont nagyon nem jön be :S, a szerelmük nagyon lassan alakul ki, csigalassúsággal, de nekem még ez is tetszett, végre nem egy elkapkodott szerelem volt első látásra. És végre, végre nem volt szerelmi háromszög!! Ó, és a félelemszimulációk… annyira részletesek voltak, olyan jól voltak megírva, hogy kedvem támadt kipróbálni… milyen érzés lehet végigmenni a saját félelmeiden, és szembenézni velük? Nagyon kíváncsi lennék rá. A végére úgy begyorsultak az események, hogy csak kapkodtam a fejem, folyt a vér, hullottak az emberek. Nekem való! Jöhet a folytatás :)

57 hozzászólás
+
>!
dinnyemano P
Veronica Roth: A beavatott

Hol bújkált előlem eddig ez a könyv? Miért nem mondta senki, hogy ennyire jó?! És én miért is nem akartam ezt elolvasni? Komolyan nem tudom, nem értem!
Amúgy is szeretem a disztópiákat, de ez az eddigi legjobb számomra az olvasottak közül! Nagyon magával ragadott, képtelen voltam letenni! Teljesen beszippantott. :) Nagyon tetszett az írónő által kreált világ, illetve az, ahogyan felépítette ezt az egészet. Tetszik, ahogy Öt csoportba sorolja az embereket, és hogy dönthetnek ki hova tartozik. Bár azt sajnáltam, hogy nem mindegyik csoportról esett egyformán szó, de talán majd a későbbiekben. Minden esetre nagyon érdekes volt olvasni a csoportokról.
A két főszereplőt nagyon megkedveltem. Tris kifejezetten szimpatikus főhősnő, élvezetes volt az ő szemszögéből látni a történetet. Na és Négyes….! Egyszerűen nem lehet nem szeretni! Áradozhatnék róla elég sokáig, de inkább már a folytatást olvasnám, hogy még jobban belemerülhessek ebbe a világba, és megtudjam mi lesz a főhőseinkkel. :)

49 hozzászólás
+
>!
janka0416
Veronica Roth: A beavatott

Borító: 5/5 – 4 <3
Cselekmény: 5/5** – Sírjak vagy nevessek?
Ha választhatnék akkor a barátságosak csoportjához csatlakoznék. Igaz,hogy nem volt túl sok infó róluk, de valamiért nagyon megmaradt bennem. Lehet,hogy a vége miatt.
A történet főhőseiről annyit mondanék, nem a megszokott felállás. Gazdag vagyok, szőke, 180 cm stb. Nem!
Ahogy a könyv is írja:
EGYETLEN DÖNTÉS
alapján megtudhatod, kik az igazi barátaid
EGYETLEN DÖNTÉS
meghatározhatja az értékrendedet
EGYETLEN DÖNTÉS
örökre megmutathatja, kihez és mihez vagy hűséges
EGYETLEN DÖNTÉS, AMELYTŐL MEGVÁLTOZOL
Divergent/ Beavatott imádtalak! Márciusban az első sorból foglak nézni!
*Ellie Goulding – Dead In The Water* – https://www.youtube.com/watch?v=kPtU774_Ze0

2 hozzászólás
+
>!
anikho
Veronica Roth: A beavatott

Nagyon várom már a filmet! és be is vallom, hogy a film előzetese jobban felkeltette az érdeklődésem mint a könyv fülszövege maga. De ez lehet Theo James miatt volt, aki Négyes alakítója lesz az adaptációban. :P Nem is igazán számít minek a hatására olvastam el, az a lényeg, hogy nem bántam meg!
Apropóó. Örülök, hogy inkább Négyesnek hívjuk. Féltem a Tobias névtől, csak lassan sikerült a Tóbiás megnevezést kiverni a fejemből…

Szeretem a jól megírt disztópiákat és ez a könyv bizony ilyen. Itt is megbizonyosodunk arról, hogy a politikának milyen elképzelhetetlen hatalma van az átlagos emberek élete felett, és milyen szinten képes néhány torz világszemlélettel rendelkező egyén tönkretenni az emberek életét. Érdekesnek találtam a társadalom csoportokra osztását, bár én nem tudnék választani hova is tartozzak. Lehet elfajzott vagyok?

Ez a könyv számomra mégis inkább a félelmekről szólt. Elgondolkodtam azon nekem vajon hány félelmem van, és hogy szembe mernék-e nézni velük. Rájöttem, hogy rengeteg igazságot olvastam a könyvben, az önfeláldozás és a bátorság tényleg elég közel van egymáshoz.
Tris személyében egy igazi lányt ismerhettem meg, igazi hezitálásokkal, hiszen a való életben is ennyit őrlődik egy ember a tetteit illetően, mert próbálja kitalálni hogyan cselekedjen, hogy az helyes legyen. Úgy helyes, hogy az jó legyen a társadalomnak, a családtagjainak, szeretteinek, de közben mégse hazudtolja meg a saját természetét. Tris nagyon nehéz döntések meghozatalára kényszerül, csupán azért, hogy ő és a hozzá közel állók életben maradjanak, így ennek köszönhetően elég sok megrázkódtatásban van része. Az írónő minden nehézség nélkül csökkentette a jó oldalt is, nem félt attól, hogy onnan is megöljön valakit, amitől a könyv tartalma még mélyebb lett.

A könyv érdekes hangulata egy cseppnyi humorral van fűszerezve, ami nincs eltúlozva, annyi van amennyi kell. Na és a szerelmi szál is puhítja a dolgokat. Tris és Négyes szerelménél olvastam már nagyobb szerelemről és valószínűleg olvasni is fogok, de mégis nagyon tetszett. Igazi kapcsolat van közöttük, ami lassan bontakozik ki, és ettől olyan hihető. Szurkolok nekik, hogy a továbbiakban is maradjanak meg egymás mellett!

A vége fantasztikusra sikerült, nagyon szeretném már olvasni a következő részt. Egyik bonyodalomból ugrottunk a másikba, de nem éreztem azt, hogy ez egy hirtelen összecsapott vég lenne. Ez így volt jó, éreztem a feszültséget, hogy Tris-ék kifutnak az időből és akkor vége lesz mindennek. De nem így történt szerencsére. Bízom benne, hogy a film is legalább ilyen jól fog sikerülni és nem ferdítik el benne a dolgokat.

1 hozzászólás
+
>!
Roselyn
Veronica Roth: A beavatott

Átnyergelek a disztópiákra… Kész. Ebből a könyvből is látszik, hogy tiniirodalom, és tiniirodalom közt is akkora a szakadék, hogy nehéz szavakba önteni. Ha egyszer a fiam nagyobb lesz, az ilyen könyvet, mint ez is, ajánlani fogom neki. Mert van tartalma, mondandója. Fiatalos, de mégis komoly, még felnőtt fejjel is. Értékelhető. Érzelmes, de helyenként brutális. Kerek. Nem is tudom hová dicsérjem… :D:D:D Ez a fajta kategória az, ami a mai fiatalságot jellemzi, legalábbis nagyon bízom benne. (Ha kiderül, hogy nem nekem van igazam, és a tényleg jellemző könyv a Twilight, akkor már most félek a következő generációtól… :D). Lényeg a lényeg, ez a könyv megéri az odafigyelést. Bővebben itt:
http://roselynkonyv.blogspot.hu/2014/02/veronica-roth-beavatott-2012.html

3 hozzászólás
+
>!
Csenge_Nemesapáti
Veronica Roth: A beavatott

Tetszett a könyv, de valahogy nem nyűgözött le teljes mértékben. Talán az is baj volt, hogy annyi helyről hallottam, milyen fantasztikus, hogy túlzott elvárásaim lettek. Meg néha picit úgy éreztem, lassan haladt a történet, bár a disztópiáknál ez normális. :) Maga a világa, a karakterek és a gondolatok nagyon tetszettek, de valahogy mégsem éreztem azt a „wow" érzést. :)
Bele tudtam képzelni magamat a szereplők helyébe teljes mértékben. És hogy vajon egy ilyen világban és helyzetben, hogyan döntenék, cselekednék… Hát nem könnyű, hogy vajon magamhoz, a családomhoz, a csoportomhoz, vagy kihez lennék hű. Ez egy kemény élet, az biztos.
Örültem a szerelmi szálnak és hogy nincs egy harmadik fél. :) Mivel ez egy disztópia, több romantikát nem várhattam, bár jólesett volna, hiszen Négyes… awwww…. imádtam a pasit!!!! :D <3 Nagyon jól elültette az írónő a gyanúmat, hogy nem is gondoltam arra, hogy ki is igazából Négyes. Ügyes volt! :)
Izgalmas is volt, főleg a vége, ott már a körmeimet rágtam idegességemben, hogy vajon mi lesz Trissel és Négyessel. :)
És a befejezés… Tiszta kegyetlenség!!!! Azonnal folytatom is a 2. résszel, és ha minden igaz, hamarosan a 3. is jön! :)
A könyv borítóját meg külön kiemelném, nagyon szép. :)
Mindenesetre a film előtt el szerettem volna olvasni, és ez sikerült. Nagyon remélem, hogy jó lesz, nem rontják el, mert szerintem egy nagyon látványos filmet lehet belőle csinálni. :)

13 hozzászólás
+
>!
Tyna 
Veronica Roth: A beavatott

Azt hiszem, komolyan kezdek disztópia rajongó lenni, valahogy ráéreztem az ízére és most már sorban falom a sorozatokat.Mindig kapok ezektől a könyvektől valami újat, soha nem tudom egyiket összehasonlítani a másikkal, számomra mindegyik egyedi.
Érdekes a világfelépítés, tetszik ez a rendszer már amennyire ez tetszhet valakinek és kifejezetten szerettem Tris fejében lenni.
Petert viszont szívesen ….. Tökéletesen megformált negatív karakter, nem emlékszem, hogy volt már olyan, aki hasonló érzéseket váltott volna ki belőlem, féltem tőle, gyűlöltem, ugyanakkor bántani is akartam. Még Eric sem volt rám ilyen hatással.
Négyes pedig…. jajj istenem azt hiszem szerelmes vagyok :D
Még megvárom mi lesz a 3. részben, aztán majd eldöntöm, hogy kedvenc lesz-e :)

7 hozzászólás
+
>!
lena91 P
Veronica Roth: A beavatott

Nagyon tetszett, pedig igazából annyira nem is volt kedvem elolvasni.
Eleinte idegenkedtem attól, hogy ennyire szétválasztják az emberi – nevezzük tulajdonságnak –, szóval tulajdonságokat, de ahogy haladtam vele egyre inkább megtetszett.
Tris nagyon jó főszereplő „anyag”, szerintem mindenki bele tudja élni magát a helyzetébe.
Amikor képbe jött Négyes… na onnantól aztán nem volt megállás. Én beleolvastam a végébe (tudom, tudom nem kellett volna) és sikerült olyant látnom, ami miatt egész könyv alatt izgulhattam, amíg aztán ki nem derült valójában, hogy mi történt (szerencsére minden úgy lett, ahogy vártam , de villámsebesen olvastam ám a könyvet:)).
Hú de örülök, hogy mostanában ilyen jó könyvek kerülnek a kezem közé:)

5 hozzászólás
+
>!
Fummie
Veronica Roth: A beavatott

Itt abbahagyni olyan, mintha néznél egy filmet, és a mondat közepén jönne a reklám, te meg csak állsz ülsz ott, és nem érted, mi történt. Ezennel hadat üzenek a függővégeknek. (Bővebben később: http://fummiekonyvtara.blogspot.hu/2014/03/veronica-roth-beavatott-divergent-1.html)

6 hozzászólás
+
>!
Cheril
Veronica Roth: A beavatott

Érdekes dolog, de a héten már ez a harmadik könyv, ami a kedvencem lett és egy nap alatt el is olvastam. Egyszerűen imádtam, mást nem is tudok mondani.
Igazából régóta szerettem volna elolvasni, de valahogy sohasem került a kezembe. Néhány hete megláttam, hogy filmet is készítenek belőle és az előzetes nagyon megfogott, ezért is vettem meg.
Olvastam már jó néhány disztópiát és idáig mind tetszett, szóval ez sem kivétel, de ez egy teljesen más YA típusú könyv. Egyáltalán nem hasonlít a legtöbb ifjúsági történetre sem.
Magáról a világról és a működéséről nem tudunk meg túl sokat. Talán ezt a témát feszegethették volna kicsit többet, mert például az 5 csoportból csak kettőt, talán hármat ismertünk meg. Viszont így sincs hiányérzetem, mert bár örültem volna neki, de még van rá idő, hogy a többit is megismerjük a többi kötetben.

A főhősnő, Tris, egy teljesen hiteles és emberi karakter. Nem erőltetett, zavaró vagy idegesítő, hanem egy teljesen „átlagosnak” vélhető lány. Ha kell megmondja a véleményét és a végsőkig ki is áll mellette, bátor és vakmerő. Egy olyan lány, akire mindenki szeretne kicsit hasonlítani.
Négyes, Tobias pedig szintén egy hiteles és kidolgozott karakter. Szintén bátor, okos és erős, lelkileg viszont megsebzett és magányos „katona”. A szerelmük elég lassan bontakozik ki, de ez így volt pont jó. És szerencsére itt nem volt szerelmi háromszög.

Ami még külön tetszett, hogy egy ilyen könyvet nem rontották el a humorral. Voltak benne vicces részek (nem túl sok, de szerintem egy disztópiánál nem is baj), de mind természetesen jött humor, nem pedig olyan, mint a legtöbb könyvben, hogy harchelyzet van, mit is tegyünk? Harcoljuk? Á dehogy, inkább humorizáljunk. Miért is ne?…
Ja és a félelemszituációk. Egyszer én is kíváncsi lennék rá, hogy mik is az én félelmeim és ezeken végigmenni, bár lehet én végig sem merném csinálni.
Nagyon várom a második részt, mert hát természetesen függőben maradt a cége.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

+
>!
Nilla I

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

– Azt hiszem, szerelmes vagyok beléd – folytatja halvány mosollyal. – De azért várok még, amíg megbizonyosodom róla, és csak akkor fogom elárulni neked.

427. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Négyes (Tobias Eaton)
1 hozzászólás
+
>!
Lex

… – Megszoktam, hogy mindig kimondom, amire gondolok. A mamám szerint az udvariasság mások becsapása, csak szép csomagolásban.

78. oldal

+
>!
kellyolvas P

– A mi agyunk azonban sokféle irányban gondolkodik. Nem vagyunk képesek egyetlen gondolkodásmódra leszűkíteni a működését, és ez félelmet kelt a vezetőinkben. Azt jelenti ugyanis, hogy bennünket nem lehet irányítani. Ez pedig azt, hogy akármit is tesznek, mi mindig is gondot jelentünk majd számunkra.
Úgy érzem, mintha valaki friss levegőt fújt volna a tüdőmbe. Nem vagyok Önfeláldozó. És Bátor sem.
Elfajzott vagyok.
Akit nem lehet irányítani.

390. oldal

1 hozzászólás
+
>!
Reika97

– Te is félsz tőlem, Tobias?
– Rettegek – feleli mosolyogva.

359. oldal, 31. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Beatrice Prior (Tris) · Négyes (Tobias Eaton)
+
>!
Roni_olvas P

– Most sírnom kellene? – kérdezem. A hangomat elnyeli az inge. – Talán valami nem stimmel velem?…….

– Tudok én bármit is szerinted a könnyekről? – kérdezi szelíden.

279. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Beatrice Prior (Tris) · Négyes (Tobias Eaton)
+
>!
No_Exist

Hiszünk a hétköznapi bátor tettekben és a bátorságban, amely arra készteti az embereket, hogy álljanak ki egymás mellett.

187. oldal

+
>!
Renkaa P

– Ez borzasztó – mondja Will, komolyságot színlelve. – Ez az én barátnőm. Kemény, mint egy vattacsomó.
– Ó, fogd már be!

362. oldal

+
>!
No_Exist

Van, hogy az embernek nincs más választása, mint a sírás vagy a nevetés.

186. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nevetés · sírás
+
>!
Charming

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

– Tudod, a srácok többsége élvezné, ha bezárva találná magát egy ilyen szűk helyen kettesben egy lánnyal – mondom, a szememet forgatva.
– De az nem, aki klausztrofóbiától szenved, Tris! – Négyes hangja most már kétségbeesett.

289. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Beatrice Prior (Tris) · Négyes (Tobias Eaton)
+

Ha tetszett ez a könyv, akkor ezeket is olvasd el