Könnyű ​vacsorák 0 csillagozás

Verhóczki István (szerk.): Könnyű vacsorák

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

>!
Anno, Debrecen
160 oldal · ISBN: 9633750466

Enciklopédia 4


Népszerű idézetek

Ninácska P>!

Csirkés lasagne

– 40 dkg házi laska- vagy csuszatészta
– só
– 60 dkg csirkemellfilé
– bors (fehér bors is lehet)
– 6 dkg vaj
– 25 dkg trappista
– 3 dl tejföl
– a tál kikenéséhez zsiradék

A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük.
A csirkemellfilét felszeleteljük, megsózzuk, borsozzuk. A húst a vajon pirosra sütjük.
A sajtot lereszeljük, majd a tejföllel együtt a tésztával összekeverjük, és azt a vajat is belecsorgatjuk, amiben a hús sült.
Egy 30x20 centis tepsit vagy tűzálló tálat kivajazunk, a fele tésztát beleterítjük. A sült húst ráfektetjük, a tészta másik felével befedjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal 180 fokon, 25-30 percig sütjük. Paradicsomsaláta illik hozzá.

Kapcsolódó szócikkek: lasagne · trappista sajt
1 hozzászólás
Ninácska P>!

Csopaki rakott metélt

– 15 dkg metélt tészta
– 15 dkg túró
– 2 dl tejföl
– 5 dkg vaj
– 25 dkg sajt
– 15 dkg füstölt hús (esetleg párizsi)
– só
– kakukkfű vagy oregánó

A tésztát sós vízben kifőzzük, majd alaposan lecsepegtetjük. Közben a túrót burgonyanyomón áttörjük, és a tejföllel, 5 dkg puha vajjal meg 5 dkg reszelt sajttal kikeverjük. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott, főtt füstölt húst, és még 10 dkg hasonlóan feldarabolt sajtot keverünk bele, majd kakukkfűvel vagy – ha van – oregánóval meg csipetnyi sóval ízesítjük. Végül mindezt összekeverjük a kifőtt tésztával, és a maradék vajjal kikent mély tűzálló tálba töltjük. A tetejére még 10 dkg vékonyra szelt sajtot fektetünk, és csak annyi időre toljuk a sütőbe vagy a grillbe, amíg a sajt rá nem olvadt, de megpirítani nem szabad. Salátával kínáljuk.

Kapcsolódó szócikkek: tészta
Ninácska P>!

Juhtúrós rakott krumpli

– 1 kg burgonya
– 20 dkg juhtúró
– 6 dkg vaj
– 1 csomó újhagyma
– 2 dl tejföl
– 2 tojás

Héjában megfőzzük a burgonyát, majd meghámozzuk, és a felét – a reszelő legdurvább fokán – egy deka vajjal kikent mély tűzálló tálba reszeljük. Erre terítjük a villával összetört, zöldjével együtt apróra vágott hagymával elkevert juhtúrót, majd a burgonya másik felét is ráreszeljük.
A tejfölt az egész tojásokkal meg a maradék – öt deka – olvasztott vajjal simára keverjük, amíg a teteje szépen meg nem pirult. (Újhagyma helyett egy nagy csokor kaporral is ízesíthetjük a túrót.)

Ninácska P>!

Nápolyi omlett

– 8 tojás
– 15 dkg spagetti
– 5 dkg lágy sajt
– 1 vastag szelet sonka
– 3 ek. olíva olaj
– 1 ek. tej
– 1 csipet szerecsendió
– parmezán (pármai) sajt
– só, bors
– vaj

Főzzük meg a spagettit, szűrjük le. Verjük fel a tojást, sóval, borssal ízesítjük, adjuk hozzá a tejet, az olajat, a szerecsendiót, a kis kockákra vágott sajtot, és sonkát. Olvasszunk vajat egy serpenyőben, és süssük meg benne az omlettet. Csúsztassuk lapos tányérba, és tegyük a közepére a forró vajban megforgatott spagettit. Reszeljünk rá parmezán sajtot, és néhány percre tegyük forró sütőbe.

Ninácska P>!

Orosz hússaláta

– 25 dkg sertéssült
– 2 kisebb főtt krumpli (kb. 15 dkg)
– egy kisebb alma
– egy közepes ecetes uborka
– 2 főtt tojás
– 8 dkg füstölt sonka
– 6 ek. kész majonéz
– egy csapott kiskanál mustár
– egy csapott kiskanál porcukor
– fél mokkáskanál őrölt bors
– csipetnyi só
– fél citrom leve
– fél csokor petrezselyem zöldje

A sertéssültet, a főtt krumplit, a kicsumázott (esetleg meghámozott) almát, az uborkát, a főtt tojást és a füstölt sonkát gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. A majonézt a mustárral meg a porcukorral ízesítjük, megborsozzuk, megsózzuk, a citromlevet belecsöpögtetjük, a felaprított petrezselyem zöldjével fűszerezzük. Salátalevelekre halmozva tálaljuk.

Ninácska P>!

Rizses zöldbab

– 800 g zöldbab (mirelit is lehet)
– 200 g rizs
– ½ húsleves (kockából)
– 150 g reszelt sajt
– 1 csokor petrezselyem zöldje
– 2 dl ketchup
– só
– 30 g vaj

A megmosott, alaposan lecsepegtetett rizst néhány percig „kipattogtatjuk” a felhevített vajon, hozzáadjuk a zöldbabot, felöntjük a húslevessel, tűzálló tálba tesszük, lefedjük, és előmelegített sütőbe a közepesnél kissé magasabb hőmérsékleten (200 fokon) puhára pároljuk. Még melegen összekeverjük a reszelt sajttal, és a finomra vágott petrezselyem zöldjével, kivizezett koszorúformába simítjuk – a forma alját az asztallaphoz ütögetjük, hogy mindenütt jól kitöltse –, néhány percet várunk, majd tálra borítjuk. Megöntözzük a felforrósított ketchuppal, és néhány petrezselyem levéllel díszítve azonnal tálaljuk. Csak melegen jó, friss idénysalátát kínálhatunk hozzá.

Ninácska P>!

Ananászos sertésszelet

– négy szelet kicsontozott sertéskaraj
– 8 db csirkemáj
– olaj
– 5 dkg vaj
– 2 tojássárgája
– 2 dl tejszín
– fél doboz ananász konzerv
– szerecsendió
– rozmaring
– só

A karajszeleteket kiverjük, megsózzuk, és a forró olajban hirtelen mindkét oldalát kisütjük. A hús forró olajában a májat is kissé átsütjük, de nem sózzuk, és hogy az olaj ne fröcsköljön, a májat lisztben meghempergetjük.
Az elősütött szeleteket kivajazott tűzálló tálra tesszük, egyenként megszórjuk szerecsendióval. A csirkemájat és az ananászt rávagdaljuk, meghintjük rozmaringgal. Öntünk alá egy evőkanál vizet; lefedjük alufóliával, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon 10 percig sütjük.
A tejszínbe belekeverjük a tojássárgájákat, és a szeletekre öntjük. Visszatesszük a sütőbe, és szép pirosra sütjük.
A májat utólag megsózzuk.

Ninácska P>!

Kukoricás göngyölt csirkemell

– 4 csirkemellfilé (egyenként 15 dkg)
– só, őrölt fehér bors
– egy közepes vöröshagyma
– 4 ek. olaj
– 20 dkg csemegekukorica
– 2 tojássárgája
– 4 ek. zsemlemorzsa
– 1 mokkáskanál chili
– 4 ek. + 1 csapott ek. liszt
– 1 mokkáskanál vegeta

A mellfiléket egyenként lapjában bevágjuk, kihajtjuk és kissé kiverjük. Utána megsózzuk, borsozzuk és félretesszük. A hagymát felaprítjuk, kevés olajon világosra sütjük. Ha kihűlt, a lecsöpögtetett kukoricát, a tojássárgáját meg a zsemlemorzsát hozzáadjuk, megsózzuk, csipetnyi chilivel és borssal fűszerezzük. Utána a hússzeleteken elosztjuk, feltekerjük és fogvájóval rögzítjük. A négy evőkanál lisztet a maradék chilivel fűszerezzük, és a töltött csirkemelleket beleforgatjuk. A maradék olajon pirosra sütjük, és kb. 3 dl vizet aláöntünk. Vegetával ízesítjük, és kb. 30 perc alatt megpároljuk. Amikor kész, a húsokat kiemeljük, a levet pedig egy kevés vízzel simára kevert liszttel sűrítjük.
Tálaláskor a csirkemellet felszeleteljük és levével leöntjük. Rizzsel kínáljuk.

Ninácska P>!

Csirkemell aszalt szilvával

– 4 dl víz
– 6 ek. cukor
– 25 dkg aszalt szilva
– fél dl rum
– 40 dkg csirkemáj
– 6 dkg vaj
– 2 ek. liszt
– 3 dl tejszín
– fél csokor petrezselyemzöld
– só
– bors

A vizet a cukorral öt percig forraljuk, ezalatt kissé besűrűsödik. A szilvát a szirupban öt percig főzzük. A tűzről levesszük, rummal ízesítjük, és a hűlni hagyjuk.
A nagyobb májakat félbevágjuk, a többit egészben hagyjuk, majd a megforrósított vajon megpirítjuk. A liszttel meghintjük, kicsit tovább sütjük, majd a tejszínnel felöntjük. A szilvát 1 dl sziruppal együtt hozzáadjuk, egy-két percig forraljuk, megsózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor felaprított petrezselyemzölddal díszítjük. Párolt rizs illik hozzá köretnek.
Készíthetjük más aszalt gyümölccsel is.

Ninácska P>!

Pórés rizottó

– 1 kg póréhagyma
– 40 dkg paradicsom
– 1 nagy vöröshagyma
– 5 dkg szalonna
– 2 ek. vaj
– 20 dkg rizs
– 5 dl húslé (leveskockából)
– fél tk. só
– késhegynyi feketebors
– csipetnyi kakukkfű
– 2 ek. vágott petrezselyem zöldje

A póréhagymáról levágjuk a sötétzöld leveleket és a gyökérrészt, a hagymát megtisztítjuk. Hosszába kettévágjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük és karikára vágjuk.
A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, negyedeljük és nagyobb kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát apróra kockázzuk.
Egy nagy lábosban felolvasszuk a vajat, rátesszük a hagymát, és állandó kevergetve üvegesre pirítjuk. Beleszórjuk a rizst, és tovább pirítjuk. Felforrósítjuk a húslét, közben a pórékarikákat a rizshez keverjük. Felöntjük a húslével.
Nagyon gyenge tűznél, 20-25 percig főzzük, szükség szerint kevés forró vizet öntünk hozzá. Belekeverjük a paradicsomot. Sóval, borssal, és kakukkfűvel fűszerezzük és lefedve készre pároljuk.
Tálalás előtt meghintjük petrezselyem zöldjével. Közben a szalonnát apróra vágjuk és száraz serpenyőben szép barnára sütjük. Tálaláskor rászórjuk a rizsre. Reszelt sajttal is meghinthetjük.


Hasonló könyvek címkék alapján

Gáll Tímea: Kölcsönkért kovász
Steiner Kristóf: Kristóf konyhája
Bernáth József: Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren
Tóthné Libor Mária: Limara Péksége
Beh Mariann: A kert konyhája
Borbás Marcsi: Édes békeidők
Király Ágnes: Egyszerűen fermentálj
Annie Gray: A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv
Váncsa István: Váncsa István szakácskönyve
Ambrus Éva: Anya, kérek még!