A Balogh család története 6 csillagozás

Veres Péter: A Balogh család történeteVeres Péter: A Balogh család történeteVeres Péter: A Balogh család története

„Semmi mást nem akartam vele – írja egy helyütt A Balogh család történetéről Veres Péter –, mint hitelesen ábrázolni egy faluszéli – gyepsori – földmunkácsalád életén keresztül, a saját elindító osztályom, a magyar nemzet jó egyharmadát jelentő szegényparasztság sorsát és gondolkozását az első világháború előtti, boldog békében, majd az utána következő háborúban és az ezt befejező őszirózsás forradalomban és így tovább az 1919-es Tanácsköztársaság meg az azt követő fehér ellenforradalom alatt, majd a második világháború és a bukásba torkolló nyilas-fasiszta korszakban.”
A trilógia kötetei: Szolgaság, Szegények szerelme és a János ésJulcsa, tehát az irodalmi művek általánosító erejével a szegényparasztság mintegy fél évszázados „történelmét” tárja fel. Az író mint osztályának eleven, lelkiismeretes emlékezete egy egész elsüllyedt világot ment meg számunkra a végleges feledéstől. Írása nem regény a szó közhasználatú értelmében, nem szociográfia, nem néprajzi mű, de nem is…(tovább)

Szépirodalmi, Budapest, 1967
1484 oldal

2.000 Ft ★★★★★ Eladó
nihil könyve

ppeva MP

Nagyon tetszett, méltatlanul elfelejtett könyv. A harmadik kötetben nekem már kicsit túl sok volt a munkásmozgalom. De az első kettő hihetetlenül jó volt. Olyan, mint egy szociográfia, regényben elbeszélve.

+++