Hogy volt 45 csillagozás

Vámos Miklós: Hogy voltVámos Miklós: Hogy volt

Vámos Miklós emlékei, portréi, vallomásai a huszadik század harmadik harmadából. Híres, sok esetben immár klasszikussá vált írókról, művészekről, szerkesztőségekről és kiadókról, szerkesztőkről és szerkesztettekről, cenzorokról és cenzoráltakról.
Mindenkinek ajánlható, aki szeretne gusztust kapni, hogy még többet olvasson róluk – tőlük.

Eredeti megjelenés éve: 2005

Ab Ovo, 2005

Elcserélhető
bjagica könyve

eme MP

Hogy volt, hogy nem volt – hogy lehetett, hogy őrizte meg az emlékezet, hogy szeretné látni a képzelet. Nosztalgiával, humorral, (ön)iróniával felelevenített pillanatok, személyesség – néha pici érzelmi túlfűtöttség. De ez utóbbi természetes is, hiszen a „válogatott bámészkodások” ugyan kifele, másokra tekintenek – de belülről, az elbeszélő szemével láttatnak. A másokra való emlékezés késztetésében benne van a mesélő saját múltjára való visszatekintésének vágya és persze a vissza-visszatérő kérdés: „meddig állok el?”, a felejtés fenyegetése: „talán eltűnök hirtelen”, mint azok akiknek neve, a mai átlagolvasó számára talán már nem mond semmit. Bevallom: magam sem ismertem sok nevet az említettek közül. De párat megjegyeztem magamnak, néhány szerzőre kíváncsi lettem – ezért is szeretem az ilyen írásokat: letörlik a port az elfeledett könyvekről, élővé varázsolják a holtakat, előtérbe csalogatják a kevésbé ismerteket. Mándy Ivánt, Lengyel Józsefet szeretnék olvasni, nem csak a várólistámon tartogatni, kíváncsi lettem Ring Lardner novelláira, jobban meg szeretném ismerni Gáll Istvánt, az Embert és természetesen Vámos Miklóst, aki őket és másokat ebben a kis kötetben életének állomásaira fűzve képsorozatba örökített. Kedvelem a beállításokat de a játékos pillanatképeket is – és azt, hogy a képeken mindenki mögül, mellől a szerző mosolyog vissza ránk.

bcsbcs

Röviden: egészen addig nem is sejtettük, hogy mi mindent veszíthetnénk azzal, ha Vámos nem írná meg ezeket a személyes emlékeit, amíg meg nem írta azokat. Köszönet érte! Hosszabban: http://blog.justhvk.hu/?p=4414

HAri P

Kedves iróniával mesél olyanokról, akiket jó így „testközelből” is látni. Kitűnő porté egy emlékezetes kor művészvilágáról, művészeiről.

Almost_Zed

Hangoskönyvként „olvastam”.
Érdekes, humoros, és ami fő, hogy olvasására csábít!

danka

bitangjó! olyan korrajz szerű. van belőle sok a kor szelleméből meg Vámosból is. a saját fanyarságával. érték.

Tama113 P

„A magamfajta mellének gyakran nekiszögezik a kérdését az újságírók: Kinek ír? Felelni sosem könnyű. E történetek esetében egyszerűbb. Abban bízva láttam neki, hogy fölkelthetem a fiatal olvasók figyelmét. Elsősorban azokét, kik még meg sem születtek, midőn modelljeim döntő többsége már egy következő életére készült.”
Az idézet szerint a célközönségbe tartozom, és fel is keltették a figyelmemet az egyes történetek. Több esetben is utánaolvastam az egyes szerzőknek, embereknek. Kellemes olvasmány volt…

Rea P

Az első Vámos könyvem. Érdekes kulisszatitkok ismert hírességekről..
Ahogy Ottlik Gézáról ír ,az meg különösen tetszett.

Janikó

hangoskönyvként még élvezetesebb! szeretem hallgatni hosszú utazás közben :)

StAngela

Hangoskönyvként volt hozzá szerencsém és nagyon tetszett.
Csak feküdtem az ágyon, hallgattam a szerzőt és azon gondolkoztam miért is nem ismerkedtem még meg eddig az említett írók munkáival,életével.
Miért is?! Nem tudom. Talán lusta voltam eddig hazai szerzők műveit olvasni.
A korrajz hiteles volt és Vámos stílusa is utánozhatatlan. :)
Végezetül annyit írnék, hogy Vámos Miklós jól protezsálta nálam Lengyel Józsefet!
Amint tehetem elolvasom a szerző általa említett könyveit. :)

eme MP

az nem baj, ha még sok mindent nem tudsz, az a baj, ha nem tudod, hogy nem tudod.

eme MP

A szájhagyomány Páger Antalnak tulajdonítja, hogy saját filmjét nézve a kivetítőben így szólott: Egészen a hatásom alá kerültem.

eme MP

[Várkonyi Zoltán] csak rohanva közlekedett. Vígszínház, főiskola, filmgyár, pártközpont, szövetség, külföldi utak… két végin a gyertyát. Egyszer a színművészeti előcsarnokában valamelyik felvételizőnek mutatta a haverja áhítattal: Nézd, ott jön a Várkonyi! Melyik az? Amelyik ott megy!

eme MP

[Mándy Iván] Végre valahára Rangos Irodalmi Díjat kapott, azt akarta, legyek ott a ceremónián. Egy fotós lekapott bennünket, amint épp kezet rázunk. Szakszerű MTI-fénykép lett belőle, e fölirattal: „Vámos Miklós Mándy Iván-díjat vesz át”. Nem rossz.

StAngela

…az atomkorban nem érünk rá hosszú szövegekre, a versek viszont harcba indulnak az igazságért, a kiszolgáltatottakért, a rászorulókért.

eme MP

[Ottlik Géza] nemcsak jelentős író volt, de a gerincesség élő szimbóluma is.

eme MP

Hallottam Vas Pista bácsitól, hogy Ottlik Géza bújtatta a nyilas időkben a Riadó utcai villájában, és nem csak őt. Kevés emberrel találkoztam, aki életét kockáztatta másokért. Még kevesebb íróval. (Pontosabban eggyel sem.) Az ilyen szobrot érdemel. Sőt, szoborcsoportot.

eme MP

Váratlanul újabb levelet kaptam Örkénytől. Már a borítékról tudtam, hogy tőle való: a feladó neve és címe zöld színnel, bélyegző lenyomataként állott rajta.

Tama113 P

Ladányinak csak egy kifogása volt ellenem: Te soha nem iszol alkoholt? kétségbeejtő… így a magyar irodalomban nem viszed sokra!

eme MP

Akkoriban idehaza csak az MTV sugározta adásait, fekete-fehérben. Boldog idők?