BezárásBe kell jelentkezned, hogy megtekinthesd az oldalt!

Vámos Miklós sikeres anyaregénye (Anya csak egy van) után most megírta az Apák könyvét, amely azonban vajmi kevéssé hasonlít párdarabjához. Amíg az előző igen koncentráltan ábrázolt egy szűk tárgyi környezetet és emberi világot, ez utóbbi a közép-európai és a magyar história háromszáz esztendejének történelmi dimenziójában fest tablóképet egy zsidó családról, szinte a klasszikus családregények modorában.
A mozaikos történet első epizódja 1705-ben, a Rákóczi-szabadságharc korában, a kuruc-labanc összecsapások zavaros közegében veszi kezdetét, az utolsó pedig az 1999. évi napfogyatkozás napjaiban zárul le, az ezredvég különös, kozmikus hangulatában. Ebben a keretben tizenkét fejezet során beszéli el az író a Stern (utóbb Csillag) família nemzedékeinek életét, éspedig a magánélet fejleményeire koncentrálva. Vámos látszólag elvész a családi élet apró-cseprő ügyeiben, szinte kirekeszti a külvilág – pontosabban a „nagypolitika” – történéseit, a magánéleti viszonyokat ábrázolja, helyenként minuciózusan, de mindig kedvtelve beszélve a köznapi mozzanatokról. És mégis: a történelem, a politika folyton beavatkozik az életükbe, mégpedig rendre kényelmetlenül, zaklatón, aggasztón, olykor életveszélyesen. Bármennyire is egymásra figyelnek Sternék, a rémes 20. század nagy fordulatait aligha tarthatják távol maguktól: a zsidótörvények, a háború, a Rajk-per, ’56 keretezi sorsukat. És annak a folytonos érzete, amit a zsidó sors jelent számukra. (Talán a kamasz Csillag Vilmos az első, aki a tudatlanság ártatlanságával szembesül saját zsidó mivoltával, épp akkor, amikor egy nálánál jóval „tapasztaltabb” lány beavatná a férfiasság oly áhított világába…) A Sternek, illetve Csillagok sorsa voltaképp az eltávozás és a hazatalálás, az emigráció és az otthonteremtés váltakozását példázza: e természetes emberi ragaszkodás-kötődés és a sors meghatározta taszítások, elválások furcsa, megszokhatatlan, mégis történelmi szükségszerűséget mutató dialektikáját. Mi minden megesik háromszáz esztendő alatt egy családdal! – sugallja Vámos Miklós, pedig valamennyi Stern csak egyet akar: valahogy boldogulni, a kríziseket túlélni, normális emberi kapcsolatokat fönntartani. És az egymást követő nemzedékek férfiai gondolataikat, tapasztalataikat, fölismeréseiket egy régi-régi, vászonba kötött füzetben, az „apák könyvében” rögzítik. Ennek bejegyzéssora adja a regény textusának egyik rétegét; a másikat az írói narráció. Mindkettő kiváló alkalom Vámos Miklós számára, hogy az egymást követő korok stílusában szóljon, ha kell a nyelvújítást megelőző archaikussággat, ha kell, biedermeier negédességgel, de mindig egyszerre mértéktartóan és meggyőző kifejezőerővel.
Az író végső soron belső látású korrajzot alkot, azt ábrázolja, miként élte át egy magyarországi zsidó család az elmúlt három évszázadot, és milyen tapasztalati anyag fogalmazódott meg mindebből az „apák könyvében”. Ilyenformán a hagyományos családregénybe egy különös optikájú, igen nagy belvilágú korrajz ötvöződik. Kitűnő regény.
(Legeza Ilona könyvismertetése)

Kívánságlistán

Top értékelések

cashews 8 hónapja 1× kedvenc
korábbi olvasás

vámosmiklós korszakom ezzel kezdődött, túlszárnyalni más könyve ezt nem tudta (szerintem). Jól felépített történet ami valószínűleg komoly felkészülést kívánt. Fordulatos, meglepő, örömteli, kegyetlen, szomorú. Akár az élet. Itt szerettem meg a családregény műfaját. A borító is telitalálat. Abszolút kedvenc! Olyan, amint évente tudnék újra olvasni akkor sem unnám meg!

Galambdúc 1 hónapja
→ 2010. február 11., 21:12

Nem voltak elvárásaim a könyvvel kapcsolatban, a címe számomra nem volt túl sokatmondó. Aztán belefogtam, és én is ingerenciát éreztem arra, hogy a családfát felvázoljam, kb. a 4. nemzedék után (foglalkozást, feleséget és elhalálozást is felírva). Ha ezt az ember nem teszi meg, hát könnyen elveszti a fonalat, és elvész a lényeg (szerintem). Mert a történet nagyon mesélős, kacskaringós, és rengeteg az oda-visszautalás, a visszatérő motívumok. De megéri elolvasni. A szerző valóban hatalmas háttérmunkát végzett, ez látszik, és a magyar nyelv változásait is figyelembe véve írta meg a regényt, ami nekem nagyon tetszik. A karakterek érdekesek, sokuk sorsa tragikus. Aztán a végére mégis ott a csattanó, aminek a mondanivalója számomra: az ember nagyon messzire kerül az őseitől, múltjától. Vajon tényleg ettől vagyunk-e, akik vagyunk? Ha többet tudnánk elődeink életéről, másképp élnénk, értékelnénk dolgainkat?
Dicséretes, hogy a 20. század legvégén Vámos M. vette magának a fáradságot, és visszarévedve a múltba, nem a mai korra jellemző stílusban írta meg ezt a könyvet.
Még fogok olvasni tőle, remélem nem csalódom majd.

mothertiger 1 hónapja 1 komment
korábbi olvasás

olvasmányos, fordulatos, hatására nekiláttam összerakni a családfánkat

Magdaléna 2 hónapja

nagyon jó könyv .

vargarockzsolt 3 hónapja

jó könyv, és fontos is

FruzsinaRacz 3 hónapja
korábbi olvasás

el sem tudom mondani mennyire szeretem. és nem csak az a mondanivalója, hogy hiába érsz el sok mindent az életben- mindenki meghal…de nem ám.

Badiga 5 hónapja
korábbi olvasás

Hihetelenül jó könyv, nem lehet letenni, de én a végére valami érdekesebbre számítottam!

BKatus78 5 hónapja
korábbi olvasás

Nagyon jó az alapsztori, csak egy kicsit jobban ki kellett volna dolgozni, hogy még jobban magával ragadjon.

→ 2009. november 12., 22:01

A fejezetek elején áprilistól márciusig egy-egy hónaprajz képezi a bevezetőt – mesteri! Egyedülálló alapgondolatra épül a 12 generációt végigkövető mű: az elsőszülött fiúkban megvan a képesség a múltba révedésre és olykor a perspectiva szemlélésére is, ezt örökítik át a csupán fiúkat nemző elsőszülött utódaikra. Némelyik áldásnak tekinti, a többség viszont szenved tőle. Az 1705-től az 1999-es napfogyatkozásig terjedő családtörténet lenyűgöző életrajzokat foglal magában, legjobban Sternovszky Bálint zenemester II. fejezetbeli históriája tetszett, de mindből van mit tanulni.

fruska 6 hónapja 1 komment

kedvenc magyarom

Top idézetek

padamak 4 hónapja 12× kedvenc

Boldogok, akik nem tudnak arról, amiről nem okvetlenül kell.

padamak 4 hónapja 5× kedvenc

Peches állat az ember, akkor is elvárják tőle, hogy szeressen, amikor semmi kedve hozzá.

padamak 4 hónapja 1× kedvenc

Eltoltad magadtól a múltat, de valamiképpen a jelen is ment vele… észre se vetted, milyen hiábavalóan peregtek napjaid, éveid.

padamak 4 hónapja 1× kedvenc

Könyvet, papirost tűzbe nem szabad! – ordította Stern István harmadszor is, kirugdosván a parázsból a még menthetőt.

Galambdúc 1 hónapja

Úgy érzem magam, mint aki a semmiből jött, márpedig aki a semmiből jött, arról föltehető, hogy a semmibe is tart – tényleg ezt akartad?

362. o.

padamak 4 hónapja

Ha választani kell, hogy az ember egy könyvet olvasson el százszor, vagy száz könyvet egyszer, jobban jár az előbbivel – idézte Barlay tanár urat.

334. oldal, dr. Csillag Balázs

padamak 4 hónapja

Csak az a kérdés, szabad-é az embernek az isteni tudásra ácsingóznia – Berda-Stern Mendel.

padamak 4 hónapja

Aaron Stern hüledezve constatálja, hogy hetvenkilencedik esztendejét tapossa, az egész família lázasan készülődik a nyolcvanadik ünneplésire, azt hiszik, a magas kor érdem, pedig nyűg inkább, mert egyre több a mardosó emlék.

Beja P 8 hónapja

– Mer én mondom! – Telegdi Jóska.

23. oldal, 5. mondat

Nincsenek linkek.