Ellenséget alkotni és más alkalmi írások 10 csillagozás

Umberto Eco: Ellenséget alkotni és más alkalmi írások

Önmaga jobb definiálásához, úgymond, minden társadalomnak és minden egyénnek szüksége van ellenségre, akitől különbözhet. Erről tettek bizonyságot a náci és fasiszta típusú rasszista rendszerek, amikor – tűrhetetlen faji érveléssel – rettentő ellenséget találtak ki maguknak. És ugyanezt bizonyítják ma is mindazok a társadalmak, amelyek úgy keresnek valamiféle, ellentmondást nem tűrő közmegegyezést, hogy például a bevándorlók „másságában” lelnek ellenségre.

Ezzel a kritikus és antiideologikus reflexióval kezdődik és egy sor alkalmi írással folytatódik Umberto Eco új esszégyűjteménye. A szerteágazó tartalom nagyon is jellemzi Eco sokrétű világát: szó esik ismét a médiáról, tudomány és politika „perverz” viszonyáról éppúgy, mint Eco kedvenc témáiról (abszolútum, tűz, listák), és persze, mint mindig, irodalomról és tömegkultúráról.

Az írásokat már-már rögeszmés szenvedély és kíváncsiság hatja át. Szerzőjük nemcsak korunk kultúrájának egyik vezető tekintélye és…(tovább)

Európa, Budapest, 2011
322 oldal · ISBN: 9789630791489 · Fordította: Sajó Tamás

Gandhi

HAri P

Ha egyszer találkoznék Ecoval, kipróbálnám az elméletemet.
Minden különösebb magyarázat nélkül odatennék elé mondjuk egy kabátgombot, egy mangalicakolbász meg egy rabbi lenyisszantott hajtincsét és türelemmel várnék.
Tuti, hogy 2 óra múlva lenne egy könyvnyi mondanivalója ezekről külön-külön, egymáshoz kapcsolódóan és elvonatkoztatva is. Ha kapna még 2 órát a különböző vonatkozású összefüggéseket vagy különbségeket többtucat irodalmi idézettel, egyéb forrásra hivatkozó lábjegyzettel majd történetileg megalapozott históriákkal is ellátná. Még további 2 óra múlva egy fergeteges előadást tartana mindebből Rómában, Párizsban és New Yorkban. Tokióban csak azért nem, mert éppen Prágában lenne.
Szóval nagyra tartom Ecot. Szeretem, hogy mindenről és mindig van mondanivalója. Szeretem, hogy még ha az olyan is, amivel nem feltétlenül értek egyet, akkor is érdekel.
Mint ez az előadásokból összeszerkesztett válogatás kötete is. Érdekes, gondolatébresztő és szellemes. És hogy mennyire széles a témapaletta? Szó van benne a szentségként tisztelt, Jézus lemetszett előbőrétől Victor Hugo túlzásokkal teli poetikáján és a megdöbbentő Ulyssesfikázáson keresztül a vándorló szigetekig sok mindenről, ami még akkor is figyelemtartó, amikor az unalmas listákat vagy a kacifántosan felülkombinált írói túlkapásokat prezentálja a kitartó olvasójának.
Viszont ezt az analitikus típusú olvasóknak nem javaslom egyszerre olvasni. Az írott előadások szövege és hatása olyan, ami továbbgondolkodásra ösztönöz, úgyhogy bár mohón vágyik rá a kíváncsiság, hogy olvassa a következő lapokat, de rá kell jönni, hiába is kapkodna vele, az előző utóélete elvenné a következőre való jelenbeli figyelmet.

egy_ember MP

Könnyed és elegáns, nagy műveltségi háttérrel megírt, színes példákkal (Cicerótól James Bondig) teleszórt változatos írások. Alkalmi munkák, rögtönzések komoly témákról, szórakoztatóan.
Szóba kerül az ellenségkép, az abszolútum, a tűz, az epifánia, az ereklyék, a sajt, a hedonizmus és az aszketizmus, a lista készítés mámora, Hugo és Joyce, a kommunikációs zaj, az elképzelt asztronómiák és az elveszett szigetek, a feuilleton és a felismerés mechanizmusa, a magzati lélek és a wikileaks.
Olvasható egyhuzamban, de akár csak egy írás miatt is.
Érdemes.

spinakker

Őszintén szólva ezt a könyvet csak a külseje miatt vettem meg: egy ilyen élénksárga borítójú, space invaderös könyv bárkinek a figyelmét felkelti (ez pedig egyértelmű előny az e-könyvekkel szemben). Pedig rizikós befektetés volt: Ecótól akkor még csak pár (zseniális) mondatot olvastam, és jelen kötet alkalmi írások gyűjteményét ígéri, ami kissé baljóslatú. Mintha összehordtak mindenféle írást, csak hogy kiadhassák egy híresség neve alatt.
Szerencsére Eco nem olyan szerzőnek tűnik, aki csak azért ír, hogy írjon. Habár valóban mindenhonnan lettek összegyűjtve az írások, az eklektikus témák csak elvétve találnak mellé.
Azok az írások tetszettek a legjobban, amelyekben valamiféle jelenségben mélyül el, legyen az akár modern (Ellenséget alkotni: miért van szüksége az embereknek és nemzeteknek akár önkényesen teremtett ellenségekre; Gondolatok a WikiLeaksről: miért nincsenek a kormányoknak többé titkai), vagy Eco kedvenc időszaka, középkori (Képzelt asztronómiák: térképészeti és csillagászati ismeretek és tévhitek történelméről). Azért, mert itt szabadon engedi humorát és intelligenciáját, és a még általam ismert dolgokról is izgalmasan mesél.
Kevésbé tetszettek azon írásai, amelyekben valamilyen akadémikus témát tárgyal (A Paradicsomon kívül rekedt magzatok: teológia(történeti) fejtegetés a lélek és az eredendő bűn öröklődéséről; Hugo, sajnos! A túlzás poétikája: Hugo miért a legnagyobb francia költő túlzásai és dagályossága ellenére), vagy valamilyen témáról készít listát (A tűz szép, Kincskeresés), mert vagy számomra ismeretlen az adott irodalmi mű, vagy pedig csak régi, obskúrus forrásokat idéz, határozott mondanivaló és következtetés nélkül.

legrin P

Nagyon tetszettek az esszék, igazán üdítő volt ilyet is olvasni. Bár Ecotól olvasni annyira pezsdítő mindig, olyan művelt és intelligens, ami elég ösztönző. :)

akire

„Végül megkérdezte, kik a mi ellenségeink.”

Eco címadó esszéjében egy párbeszédet idéz, amelyet egy pakisztáni taxisoförrel folytatott. Az Olaszországról keveset tudó ember a területi adatok és a népesség száma felől érdeklődött, majd további kérdéseket tett fel. „Türelmesen elmagyarázta, hogy azt akarja tudni, kik a mi ellenségeink, azok, akik gyilkolnak minket, és akiket mi gyilkolunk." Ő hárította a választ, majd utólag, hazafelé menve jutott eszébe, hogy ugyan külső ellenségről nem tud, de annál több belső viszály dúlja az országát. S ha már így járt, számba veszi az emberiség teljes történelmén átívelő idegengyártás, mint a saját identitás meghatározása témakörét, ami mindig, mindenhol működik, kivéve talán az Utópia országaiban.

A „Miért nem találják meg soha a szigetet" írásában azokat a helyeket veszi számba, ahol megvalósulhatna a tökéletes civilizáció – ellenség(kép) nélkül. A felsorakoztatott példák azt mutatják, hogy ezek, ha meg is voltak valaha, idővel a feledés homályába vesztek. Persze az a jelenség, hogy nemlétező földdarabok jelentek meg időről-időre a térképeken, a helymeghatározás kezdetleges módszerével is magyarázható lenne – de Eco távolhajózási kormányosként a kultúra vizeire evez.

Ezért is jó őt olvasni. Akkor is, ha épp nem a legnagyobb történeteit meséli. Ismerős a táj.

ParadoxH MP

Végül a középkor a nagy utazások kora volt, ám a rossz utak, a kiterjedt erdőségek és a révészekbe vetett bizalmon alapuló tengeri átkelések nem tették lehetővé megfelelő térképek készítését. Ezek a korban pusztán jelzésszernek voltak, mint a compostelai zarándokkönyv útmutatásai, és körülbelül ilyesmiket tartalmaztak: „Ha el akarsz jutni Rómából Jeruzsálembe, indulj dél felé, és útközben kérdezősködj.”

egy_ember MP

Az ellenség nemcsak arra jó, hogy saját identitásunkat meghatározzuk vele szemben, hanem arra is, hogy olyan akadályt képezzen, amellyel szemben felvonultathatjuk saját értékrendszerünket. Amikor tehát épp nincs kéznél ellenség, magunknak kell teremtenünk egyet.

ParadoxH MP

Jómagam mindig azon a véleményen voltam, hogy ha például megtudnám, hogy az újságok holnap valami ballépésemről akarnának tudósítani, ami igen nagy kárt okozna nekem, az lenne az első dolgom, hogy bombát helyezek el a rendőrség vagy az állomás mellett. Holnap az összes újság az első oldalon hozná ezt a hírt, s az én botrányom valahol hátul szerepelne a kisbetűs krónikában. Ki tudja, hány bombát helyeztek már el itt meg ott csak azért, hogy más híreket eltüntessenek velük a címlapokról. A bomba már csak azért is kézenfekvő metafora, mert olyan nagy zajt kelt, ami minden mást elhallgattat.

ParadoxH MP

Van tehát a zaj révén végzett szándékos cenzúra – ezzel találkozunk a tévében, a politikai botrányok kirobbantásakor és így tovább –, és egy akarattalan, de fatális cenzúra, amelynek során az önmagában teljesen legitim, ám túlzásba vitt információ (reklám, eladás stb.) zajjá alakul át. Ez – és itt most a kommunikáció területéről az etikáéra lépek át – életre hívta a zaj pszichológiáját és etikáját. Kik azok az agyalágyultak, akik iPoddal a fülükben mennek az utcán, akik nem bírnak egy órán át csöndben megülni a vonatban az újságjuk fölött vagy a tájat nézve, hanem azonnal be kell kapcsolniuk a telefont, hogy az utazás első felében bejelentsék, elindultak, a második felében pedig, hogy hamarosan megérkeznek? Ezek azok az emberek, akik immár nem tudnak zaj nélkül élni. Ezért van az, hogy az éttermek, amelyeket már amúgy is zajossá tesz a vendégek jövés-menése, még több zajt kínálnak a két bekapcsolt televízióval és a zenével; és ha megkérjük őket, hogy kapcsolják ki, úgy néznek ránk, mintha megbolondultunk volna. A zajnak ez az intenzív igénye immár drogként szolgál, és megakadályozza, hogy arra figyeljünk, ami valóban lényeges volna.

spinakker

Whorf arra is emlékeztet, hogy az eszkimók az egyetlen „hó” szó helyett különféle terminusokkal jelölik a hó négy különböző állagát, azaz több dolgot látnak ott, ahol mi csak egyet. Eltekintve attól, hogy ezt a megfigyelést vitatják, egy nyugati síelő is képes különbséget tenni a hó többféle fajtája között, és ha egy eszkimó kapcsolatba kerülne velünk, nem kellene sok idő rá, hogy megértse: amikor hóról beszélve az általa négy különböző módon nevezett dologra gondolunk, olyankor úgy viselkedünk, mint a francia, aki egyaránt glace-nak hívja a jeget, a jégcsapot, a fagyit, a tükröt, a kirakatüveget, és mégsem válik annyira foglyává tulajdon nyelvének, hogy reggel a fagyiba tekintve akarjon borotválkozni.

53., Abszolút és relatív

egy_ember MP

A filozófusok holizmusa hasonló a nyelvi holizmushoz, amely szerint egy adott nyel a maga szemantikus és szintaktikus szerkezete révén egy meghatározott világlátást kényszerít rá a beszélőre, aki ennek úgyszólván foglyává lesz. Benjamin Lee Whorf például felhívta rá figyelmet, hogy a nyugati nyelvek sok eseményt tárgyként analizálnak, s az olyan kifejezés, mint „három nap”, nyelvtanilag egyenértékű azzal, mint „három alma”, míg egyes észak-amerikai indián nyelvek folyamatközpontúak, és eseményeket látnak ott, ahol mi dolgokat – úgyhogy például a hopi nyelv az angolnál alkalmasabb lenne a modern fizika által tanulmányozott jelenségek leírására.

ParadoxH MP

Bízni abban, hogy létezik valami, ami igaz, alapvető fontosságú az emberi túlélés szempontjából. Ha nem gondolnánk, hogy amikor valakivel beszélünk, az illető vagy igazat, vagy hamisat mond, lehetetlenné válna a társas érintkezés. Még abban sem lehetnénk biztosak, hogy ha egy dobozra az van írva: „aszpirin”, akkor kizárhatjuk, hogy sztrichnin van benne.
Az igazságnak egy tükrözésszerű elmélete szerint az igazság nem más, mint adaequatio rei et intellectus (a tárgy és az értelem megfelelése), mintha elménk olyan tükör lenne, amely ha jól működik, s nem torz vagy homályos, úgy hűségesen tükrözi a dolgokat, ahogy azok előtte állnak.

Abszolút és relatív

ParadoxH MP

De miért vesznek el a szigetek?
A tengeijáróknak az ókortól fogva nem volt egyéb tájékozódási pontjuk a csillagoknál. Olyan eszközökkel, mint az asztrolábium vagy szextáns, meg tudták figyelni egy adott csillag magasságát a horizont fölött, és ki tudták számítani a zenittől való távolságát, és ismerve deklinációját, ebből a két adatból többé-kevésbé már meg tudták határozni, melyik szélességi fokon vannak, azaz mennyivel északabbra vagy délebbre egy ismert pontnál. Ahhoz azonban, hogy egy szigetet (vagy bármilyen más helyet) megtaláljanak, nem volt elég a szélességi fok, hanem a hosszúsági fok ismeretére is szükség volt. Köztudott, hogy New York és Nápoly ugyanazon a szélességi fokon vannak, ám éppígy az is, hogy nem ugyanazon a helyen: más hosszúsági fokon, azaz a meridián eltérő pontján fekszenek.
Ez az a probléma, amely szinte a XVIII. század végéig a legtöbb fejtörést okozta a tengerészeknek. Nem létezett olyan biztos eszköz, amellyel meg lehetett volna határozni a hosszúsági fokot, azaz hogy a hajó mennyivel van keletebbre vagy nyugatabbra egy adott pontnál.

egy_ember MP

…ha valaki, hát a nem hívő tudja, hogy ha nincs pokol és paradicsom, akkor kénytelen vagyunk itt a földön eljutni az üdvösségre a jóakarat, megértés, és morális törvények megszilárdításával.

ParadoxH MP

Egy elsős gimnazista is könnyen beláthatja, hogy ha Dante a Föld egy pontján leereszkedik a pokol bugyraiba, majd a másik oldalon a purgatórium hegyének tövében kijut az ismeretlen csillagokhoz, akkor nagyon is tudatában volt, hogy a Föld gömb alakú. Ugyanezen a véleményen volt Origenész és Szent Ambrus, Nagy Szent Albert és Aquinói Szent Tamás, Roger Bacon és Giovanni di Sacrobosco, hogy csak néhány nagy nevet említsek. Kolumbusz idejében az volt a vita tárgya, hogy a salamancai tudósok pontosabb számításokat végeztek az övéinél, és úgy tartották, hogy a nagyon is gömbölyű Föld sokkal nagyobb, mint amekkorának a genovai hiszi, s ezért értelmetlen megpróbálkozni a körülhajózásával. Kolumbusz viszont, aki jó navigátor volt, ám csapnivaló csillagász, sokkal kisebbnek hitte a Földet a tényleges méreteinél. Természetesen sem ő, sem a salamancai tudósok nem sejtették, hogy Európa és Ázsia között egy további kontinens fekszik. A salamancaiak, minthogy igazuk volt, tévedtek; és Kolumbuszt, akinek nem volt igaza, de makacsul kitartott saját tévedése mellett, végül győzelemre segítette a vakszerencse.