!

A lista mámora 3 csillagozás

Umberto Eco: A lista mámora
Régikönyvek.hu · 8.900 Ft –15% 7.565 Ft
Könyvtár

Umberto Eco új könyve, melyet mind megközelítése, mind szerkezete A Szépség történeté-vel és A rútság történeté-vel rokonít a benne foglalt szemelvénygyűjteményt is segítségül híva, arról tanúskodik, hogy a mindenkori irodalomtörténetben, Hésziodosztól Joyce-ig és Ezékieltől Gaddáig, se szeri, se száma a listáknak. Ki a felsorolás puszta élvezetéért állít össze listákat, ki a lista énekelhetőségének ihletésére, ki pedig ahogy az úgynevezett kaotikus felsorolásokban látjuk az egymással különösebb kapcsolatban nem lévő tárgyak összegyűjtésében talál gyönyörűséget. A lista mámora azonban ebben is a két nagy sikerű előzményhez hasonlóan nem csupán egy ritkán elemzett irodalmi forma felfedezésére invitál, hanem azt is bemutatja: milyen módon képesek végtelen listák érzékeltetésére a képzőművészeti alkotások is, holott az ábrázolásnak a kép kerete például nyilvánvaló határokat szab. A művek listájának íve Hieronymus Boschtól Salvador Dalíig, a gótikus székesegyházaktól Andy Warholig… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Európa, Budapest, 2009
408 oldal · ISBN: 9789630788434 · Fordította: Sajó Tamás

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Vénusz

Helyszínek népszerűség szerint

Argentína


Hirdetés

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

+
>!
Black_Venus P

A Szépség és a Rútság történetéhez hasonlóan ez is nagyon szép könyv, jól összeválogatott idézetekkel és képekkel. Kicsit erőltetettnek érzem azonban azt a halmazképzési kényszert, amelyből ez a könyv született: valóban vannak olyan irodalmi és képzőművészeti alkotások, az ókortól a kortárs művészetig, amelyek külkönböző okokból vagy céllal felsorolnak dolgokat, helyeket, személyeket, egymás mellé sorolnak összefüggő vagy egymástól teljesen független dolgokat, valamilyen művészi hatás elérése érdekében. (Ebben az áramlatban Eco is részt vesz, több saját regényéből is idéz.) A felsorolások tipológiáját próbálja megteremteni ez a könyv. Ez, mármint tipológia megteremtése azonban szerintem nem éppen sikeres: valóban sokan éltek a felsorolás eszközével, de ettől ez még nem vált egy önálló esztétikai kategóriává.
Ha azonban valaki átfogó, korszakokon és nemzetállamokon át- ás túlnyúló műveltséget szeretne szerezni, akkor mindenképpen érdemes elolvasni Eco-nak ezt a könyvét is.

+
>!
Adam_Taylor

A (filmes) kánonról írt szakdolgozatom miatt olvastam el gyorsan, gondoltam biztos megáld pár használható gondolattal vagy idézettel – ebben a tekintetben csalódnom kellett (bár egyelőre nem állítom hogy egyáltalán nem fogom használni), másrészt viszont remek könyv és az olvasása is remek móka.
Szeretem az olyan könyveket, amelyekben egy hatalmas tudású, biztos értékítéletű szerző idéz ezer meg ezer hozzá hasonló koponyát, vagy legalábbis témához kapcsolódó alapműveket (amelyek persze nekem kimaradtak) és mindezt a saját gondolatával is megfűszerezi. Ezért élmény Eco-t, vagy például Hankiss-t olvasni: olyan mértékben kinyitja a szemem és rávilágítja a figyelmem dolgokra, hogy elképesztő. Most is vagy 20 címmel gazdagodott a kívánság- és happolási listám.
De egyébként meg: létezik hogy valaki Eco-t google nélkül olvassa? Nekem nem ment, muszáj voltam minden apró érdekességre rákeresni.


Népszerű idézetek

+
>!
Black_Venus P

Rubén Darío: Ének Argentínához (részlet)

Elmondom azt is, milyen a nők bája
és szépsége. Ahogy
a jó kertésznek sikerül
egyedülálló művészettel
párosítva és beoltva,
szétosztva és átültetve
kitenyészteni kertjében
soha nem látott rózsákat
krizantémot és jácintot
ritka szép formákat, illatot,
ragyogó szépségű pártát
formát és árnyalatot:
a sokféle tőből sarjadt
argentin nő, e ragyogó,
megelevenedett virág is
így tündököl és illatoz.
Termetét a bécsi keringőtől,
mór szemét Spanyolországtól,
sűrű, göndör szempilláját
a latin szirénektől kapta,
Britanniától bőrét, amely
mint a liliom szirma,
s amely a missek angyali
arcán rózsaszínben játszik:
hullámzó eleganciája
a csillagok Párizsáé,
fénye, illata az ország
szűz belsejéből fakad.
Ezerfél bűbáj párlata
esszenciák és erők keveréke,
északi aranyé, márványpatióké,
csipetnyi gyönggyel és liliommal,
testet öltött zene, látomás,
a legelbűvölőbb gyötrelem,
érzékiség, délibáb, mindent
lecsillapító nyugalom vagy
felkavaró szenvedély,
szerelmes nőstény oroszlán
vagy édes ellenség – ez
a győzhetetlen kreol Vénusz.

Kapcsolódó szócikkek: Argentína · szépség · Vénusz

Hasonló könyvek címkék alapján