Nehéz kutya 4 csillagozás

Teslár Ákos: Nehéz kutya

Van egy ország, ahol senki sincs a helyén; ahol senki sem ért semmihez, így mindenki mindenhez érthet. Van egy ország, ahol egy fiatalember kamaszkora utolsó napjaiban barátságról, szerelemről és pályáról álmodozik, majd erőltetett menetben felnő, mert fel kell nőni, mondják, „nagypályás” lesz, és az államgépezet csikorogva akadozó fogaskerekei őt is megőrlik. Ha hagyja. Van ez az ország, ahol az igazságot nem mondják ki, vagy csak részben, olyan kis részben, hogy az már hazugságnak minősül.

Teslár Ákos könyve erről az országról szól, benne erről a fiatalemberről és a nagybetűs igazságról, szerelemről, törvényről, álmokról és Balatonról meg persze a csupa kisbetűs korrupcióról, drogról, politikáról, egyszóval a valóságról.

„Itt senki sem ért alapjában semmihez. Itt az a baj, hogy mindenki olyan helyen áll, ahová nem készült. S aki ért valamihez, az sehol sincs.” (Móricz Zsigmond: Rokonok, 1932)

Ulpius-ház, Budapest, 2009

Elcserélhető
mági könyve
800 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
vikiniki2 könyve

egy_ember MP

Prekoncepcióval fogtam neki az olvasásnak, és erről nagyrészt a fülszöveg mellett elhelyezett fotó tehet. Szerzőnk egy íróasztal mögött ül. Haja szépen befésülve, nyakkendője pont középen. Jobbját szája előtt tartva, gondolkodó pózban mered a baljában lazán tartott pisztolyra. (Muhaha! Hihetetlenül mesterkélt.)
DE! Végül nem sikerült maradéktalanul utálnom ezt a könyvet, mert magával ragadott a sztori: szerelem, karrier, barátság felbomlása – igazi bildungsroman. Sőt politikai krimi! Amiben még az engem általában zavaró politizálás sem idegesített, mert Teslárnak nagyjából olyan az álláspontja, mint nekem. (Akkor higgy politikusnak, ha ló legel a sírján!) És a regénybeli Teslár könyökvédős Robin Hood figurája is egyre szimpatikusabbá vált az olvasás során.
DE! Sajnos a mesterkéltség nem csak a fotóra jellemző, hanem az írásra is, főleg a vége felé közeledve. A kétféle befejezés meg szerintem egyszerűen döntésképtelenség.

gesztenye

Ki tudja, mi az igazság? Én nem tudom. Szerintem ti se, ember nem tudja. Iszonyatosan komplex kérdés ez. Ha pedig nem ismeri az ember az igazságot, nehéz hazudni.

Renee

Ez a helyzet. Ez a magyarázat rá, hogy miért nem voltak benn ma. Beiratkoztak, megszerezték a diákigazolványt, amire kedvezmény jár a bérletnél, és most újra visszasüppedhetnek az életük nem-egyetemista lényegébe. Újra sikerült egy félévvel odább tolni a felnőtt létet.

115

Renee

Kézben tartani az életed történetét? Akkor jobban teszed, ha bezárkózol egy dobozba, és viszed magaddal mindazokat, akiket a történetben szerepeltetni akarsz, csak jó legyen a meggyőzőképességed, hogy hajlandóak legyenek veled tartani a dobozba…

142