!

Legenda a nyúlpaprikásról 37 csillagozás

Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Hőse Gazsi, afféle megöregedett, faluvégre rugdalt, mindenki szolgája, valójában egyszerű, gyermeteg, tisztalelkű öregember. Egyetlen vágya, szinte már rögeszméje: egyszer nyúlpaprikást enni. Már-már hozzájuthat óhajtott tárgyához, ám a sors közbeszól. Megbetegszik, nem szerezheti meg a nyulat. És innen kezdődik a „legenda”: maga a nyúl jön el hozzá, de Gazsi megszánja, minden kísértésnek ellenállva életben hagyja, megszelidíti, magához emeli. Ezzel válik azután méltóvá a csodára: arra, hogy a grófkisasszony alászálljon érte a kastélyból, nyulastól magához vigye a „paradicsomba”, uradalmi kanásszá tegye.
A kisregény a már érett szerző alkotása, „állattörténetei” közül a legjobb.

Eredeti megjelenés éve: 1936


Hirdetés

Kedvencelte 5

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 8

Elcserélné vagy eladná


Kiemelt értékelések

+
>!
ppeva MP
Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról

Hogy ez milyen kedves, szívmelengető (nép)mese volt! :) Volt benne szegény Gazsi kondás, grófkisasszony, ármány és szerelem (ja, szerelem az nem volt, hacsak a papucs mezőőr és kardos neje házasságát nem vesszük szerelemnek), egy kétballábas, Paprikás névre hallgató tapsifüles, és még a jók is elnyerik valamennyire a jutalmukat. Mindez olyan szép nyelvezettel megírva, hogy öröm volt olvasni. Kár, hogy olyan rövid volt. De két hosszú olvasmány között olyan jól esett.
Tersánszkyt eddig még sajnos csak tévéfilm és színház élményekből ismertem, azok pedig nem csináltak kedvet az olvasásához. Most viszont hamarosan betervezek egy újabb Tersánszky könyvet olvasásra.

3 hozzászólás
+
>!
hóvirág P
Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról

Kedves, szép és szívmelengető történet, örülök neki nagyon.
Tetszett az író stílusa, a meseszerűség, a mondanivaló. És főleg Gazsi karaktere, mert ezt a „faluvégre rugdalt, mindenki szolgája, gyermeteg” szereplőtípust mindig kipécézem magamnak, mondhatni ez a kedvencem. :D Szóval természetesen Gazsi is bevonult a kedvencek közé. Nagyon tetszett a Paprikás nyúllal való barátsága is, az ember-állat kapcsolat szépen van ábrázolva a könyvben.
Tuti, hogy fogok még olvasni Tersánszky Józsi Jenőtől. :)

Bővebben itt: http://hoovirag.blogspot.hu/2014/01/tersanszky-jozsi-jeno-legenda.html

>!
Magyar Helikon, Budapest, 1974
142 oldal
+
>!
Hatodik_Alabardos 
Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról

Mese ez. Jóféle, szívet melengető mese. Egy cseppnyi boldogság. Bármikor, bárhol, bárkinek.
Akárhányszor.

>!
Magyar Helikon, Budapest, 1974
142 oldal
5 hozzászólás
+
>!
Almost_Zed
Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról

Első könyvem Tersánszky-tól, és a mesés történetet olvasva arra jutottam, hogy tényleg nagy kópé lehetett ő. Egyszerű, rövid történet, de olyan ízesen és nagy kedvvel elmesélve, hogy végig lehet mosolyogni az egészet. Na, ha ezentúl az út mentén nyulat látok, Paprikás és Gazsi tuti eszembe fog jutni :)

++
>!
Pruntyi
Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról

Ez volt az elso (de hatarozottan allitom, hogy nem utolso) konyvolvasasom Tersanszky-tol. Kifejezetten szorakoztato, olvasmanyos kis konyv volt. Nagyon tetszett a stilusa es a tortenet is nagyon aranyos volt. Kulonosen, hogy nekunk is van nyuszink, ez a Paprikas tortenet (ezzel a talalo nevvel) teljesen a szivembe lopta magat,

+
>!
acélpatkány
Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról

Érdekes kis „legenda” volt ez. Kezdetben nem akart érdekessé válni, valahogy olvastam, de nem nagyon érdekelt. Egészen addig, amíg maga a nyúl be nem futott a képbe. Bizony, a történet felénél megjelenő Paprikás olyan módon megfogott, hogy szabályszerűen szurkoltam a tapsifülesnek – és ez engem lepett meg a leginkább. Az igazi szereplő nálam ő volt, a kis bumfordi nyuszi, akinek a rohanása megfordította a paprikásra éhező falusi öreg, Gazsi életét. Mesebeli ez a történet, és igencsak ízes, de milyen is legyen egy olyan legenda, ami egy ennyire prózai és mégis már-már mitikus dolog körül bonyolódik, mint a nyúlpaprikás…

+
>!
Adam_Taylor
Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról

Zseniálisan egyszerű, szórakoztató, megható, vicces és mégis szomorkás.

+
>!
Greywind
Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról

Olyan, mint egy modern népmese, szinte látom magam előtt rajzfilmként. Szívet melengetően kedves és emberi.

+

Népszerű idézetek

++
>!
ppeva MP

A völgynek a fenekét kivált fölverte laboda, fagyalbokor, iszalagos hecsepecs-cserje.

1. oldal

+
>!
ppeva MP

Rémes kátyús, kerékvágásos, csáraferdült dűlőút volt ez a szekérút a mezőőri lakig. A hintó vágtában akkorákat zökkent rajta, hogy a szegény grófkisasszony úgy heppengetett föl a kocsipárnán, mint a teniszlabdát táncoltatják a labdaverőn.

+
>!
myaurelia 

Paprikás egyet gondolt! Végre olyat, ami hasonlított az okoshoz. A szorongattatás nagy pedagógus.

84. oldal Magyar Helikon, 1974

+
>!
psn 

A nyúlszív tartja a rekordot a pánikban. Paprikás pánikja a nyúlszívek pánikjának rekordját is lehengerelte.

+
>!
psn 

A varjú rossz ómen, nyúlbabona szerint. Viszont kényszerű szövetségese a nyúlnak minden madár. Veszély közeledtét leghamarabb jelzi a légi posta.

+
>!
ppeva MP

A mezőőrné az uránál is jobban táplált, tagosabb, pozsgásabb menyecske volt. Gyönyörű egy darab nőség.

+
>!
ppeva MP

Aj! Be finom-finom étek is lehet egy ilyen nyúlpaprikás! Már a párája is milyen andalító! Hát még az íze?
Bizony, Gazsi, ahogy néha szemét behunyva a nyúlpaprikásról ábrándozott, majdnem hajlandó volt azt a pillanatot, amikor a nyúlpaprikáshoz hozzájut, olyasfélének tartani, mint a lelki üdv. Amiről oly sokat hallott, a templom leghátsóbb zugában kucorogva, a paptól. Ennyire áhított Gazsi a nyúlpaprikásra.

+
>!
ppeva MP

Az öreg nyulak a nyúltaktika tetes-tetejének tartják azt a szokást, hogy a világért sem szabad rögtön fölugrani minden gyanús közeledésre, zajra. Nem! Ellenkezőleg, mikor az ember, illetve a nyúl valami fenyegetőt észlel, legjobban akkor lapuljon oda éppeni búvóhelyéhez. Mert a fekvő, környezet színével összemosódott nyulat nehezen venni észre, ámde a mozgó, futó nyulat biztosan észreveszik. – És a puska messze hord az emberek kezében, sőt még a kő, a bot is veszedelmes olyiknál.

+
>!
myaurelia 

Ha embertömeg ovációt rendez valakinek a nagyszívűsége, bátorsága mellett, ha a sajtó, a nyilvánosság betűkbe burkolt szuggesztiója valakit iszonyatokat, gyöngeségeket legyűrő válságos percekben erélyes léleknek dicsér meg, akkor, ha az illető sosem volt olyan, akkor is azzá válik.

100. oldal Magyar Helikon, 1974


Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is