!

Legenda a nyúlpaprikásról 33 csillagozás

Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Hőse Gazsi, afféle megöregedett, faluvégre rugdalt, mindenki szolgája, valójában egyszerű, gyermeteg, tisztalelkű öregember. Egyetlen vágya, szinte már rögeszméje: egyszer nyúlpaprikást enni. Már-már hozzájuthat óhajtott tárgyához, ám a sors közbeszól. Megbetegszik, nem szerezheti meg a nyulat. És innen kezdődik a „legenda”: maga a nyúl jön el hozzá, de Gazsi megszánja, minden kísértésnek ellenállva életben hagyja, megszelidíti, magához emeli. Ezzel válik azután méltóvá a csodára: arra, hogy a grófkisasszony alászálljon érte a kastélyból, nyulastól magához vigye a „paradicsomba”, uradalmi kanásszá tegye.
A kisregény a már érett szerző alkotása, „állattörténetei” közül a legjobb.

Eredeti megjelenés éve: 1936


Hirdetés

Kedvencelte 4

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 6

Elcserélné vagy eladná


Kiemelt értékelések

+
>!
hóvirág P
Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról

Kedves, szép és szívmelengető történet, örülök neki nagyon.
Tetszett az író stílusa, a meseszerűség, a mondanivaló. És főleg Gazsi karaktere, mert ezt a „faluvégre rugdalt, mindenki szolgája, gyermeteg” szereplőtípust mindig kipécézem magamnak, mondhatni ez a kedvencem. :D Szóval természetesen Gazsi is bevonult a kedvencek közé. Nagyon tetszett a Paprikás nyúllal való barátsága is, az ember-állat kapcsolat szépen van ábrázolva a könyvben.
Tuti, hogy fogok még olvasni Tersánszky Józsi Jenőtől. :)

Bővebben itt: http://hoovirag.blogspot.hu/2014/01/tersanszky-jozsi-jeno-legenda.html

>!
Magyar Helikon, Budapest, 1974
142 oldal
+
>!
Hatodik_Alabardos 
Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról

Mese ez. Jóféle, szívet melengető mese. Egy cseppnyi boldogság. Bármikor, bárhol, bárkinek.
Akárhányszor.

5 hozzászólás
++
>!
Pruntyi P
Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról

Ez volt az elso (de hatarozottan allitom, hogy nem utolso) konyvolvasasom Tersanszky-tol. Kifejezetten szorakoztato, olvasmanyos kis konyv volt. Nagyon tetszett a stilusa es a tortenet is nagyon aranyos volt. Kulonosen, hogy nekunk is van nyuszink, ez a Paprikas tortenet (ezzel a talalo nevvel) teljesen a szivembe lopta magat,

+
>!
acélpatkány
Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról

Érdekes kis „legenda” volt ez. Kezdetben nem akart érdekessé válni, valahogy olvastam, de nem nagyon érdekelt. Egészen addig, amíg maga a nyúl be nem futott a képbe. Bizony, a történet felénél megjelenő Paprikás olyan módon megfogott, hogy szabályszerűen szurkoltam a tapsifülesnek – és ez engem lepett meg a leginkább. Az igazi szereplő nálam ő volt, a kis bumfordi nyuszi, akinek a rohanása megfordította a paprikásra éhező falusi öreg, Gazsi életét. Mesebeli ez a történet, és igencsak ízes, de milyen is legyen egy olyan legenda, ami egy ennyire prózai és mégis már-már mitikus dolog körül bonyolódik, mint a nyúlpaprikás…

+
>!
Miestas
Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról

Egy délután befaltam, mert letehetetlen, nagyon tetszett. Humoros, bájos, emberi vagyis inkább állati :-))

+
>!
myaurelia
Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról

Édes-bús történet arról, hogy milyen kis dolog elég a boldogsághoz. Bár alapvetően pozitív a végkicsengése, de van benne némi szomorúság is, persze csak annyi, hogy az Olvasó még jobban rokonszenvezzen a főszereplővel. A történet igazi báját véleményem szerint a mesés elemek adják, amelyek lehetővé teszik, hogy csoda történhessen a hétköznapokban.

+
>!
Greywind
Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról

Olyan, mint egy modern népmese, szinte látom magam előtt rajzfilmként. Szívet melengetően kedves és emberi.

++
>!
csobi SP
Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról

Két ajánlás közül a konkurencia (A Pendragon legenda) leteperte ezt akkoriban.. :)


Népszerű idézetek

+
>!
myaurelia

Paprikás egyet gondolt! Végre olyat, ami hasonlított az okoshoz. A szorongattatás nagy pedagógus.

84. oldal Magyar Helikon, 1974

++
>!
myaurelia

Iszonyúan erőltette Gazsi kevés, jóhiszemű, együgyű eszét, hogy világot derítsen maga előtt erre az Istenáldásos nyúlleletre.
De nem ment semmire!

25. oldal Magyar Helikon, 1974

+
>!
Balogh_László_2

A gyilkos ösztönben is szép a nagyság, nemesség és állhatatosság.

113. oldal

+
>!
myaurelia

Ha embertömeg ovációt rendez valakinek a nagyszívűsége, bátorsága mellett, ha a sajtó, a nyilvánosság betűkbe burkolt szuggesztiója valakit iszonyatokat, gyöngeségeket legyűrő válságos percekben erélyes léleknek dicsér meg, akkor, ha az illető sosem volt olyan, akkor is azzá válik.

100. oldal Magyar Helikon, 1974

+
>!
myaurelia

De az eseményeket sorjában illik tartani. Eltekintve attól, hogy egy történetben nem maradhatnak rejtelmek. Mert hiszen annak fő virtusa éppen az élet, a lélek minden rejtelmének a kibogozása.

101. oldal Magyar Helikon, 1974

+
>!
psn

A nyúlszív tartja a rekordot a pánikban. Paprikás pánikja a nyúlszívek pánikjának rekordját is lehengerelte.

+
>!
psn

A varjú rossz ómen, nyúlbabona szerint. Viszont kényszerű szövetségese a nyúlnak minden madár. Veszély közeledtét leghamarabb jelzi a légi posta.

+
>!
Miestas

Minden falunak van ilyen Gazsija. Egy olyan megrugdalt, utolsó, toprongyos nyomorult, akinek se rokona, se komája, se tanyája, se babája, mintha az égből pottyant volna. Miből tengődik? Hogyan is nem veszejti el a kegyetlen ínség? Honnan a türelme, jókedve, alázata? Honnan tudja, hogy a Világ Üdvözítője a magafajta egyszerű lelkeket nevezte meg a Mennyek Országa főnemeseinek? Miben bízik, mihez ragaszkodik az ilyen Gazsi, hogy szakadatlan testi és lelki megpróbáltatások elől nem ugrik bele az első kútba, amit talál? Csakis merész képtelen álmok tarthatják a lelket egy ilyen Gazsinak a testi burokjában!

6-7. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is