!

Vadkanapó (Korongvilág 20.) 66 csillagozás

Terry Pratchett: Vadkanapó

Vadkanlesés előestéje van. Csendes éj. Túl csendes.

Hol lehet Vadkanapó, a vidám, pufók, nagyszakállú öregúr? Miért mászik le a Halál a kéményeken, lelkesen próbálkozva a ho-ho-hóval? Az év legsötétebb éjszakája egyre sötétebbé válik…

Zsuzsának, a rendhagyó nevelőnőnek meg kell oldania a helyzetet hajnalhasadtáig, különben nem lesz reggel.

Soha többé…

A huszadik Korongvilág-regény a sötétség és a Halál nagyszabású fesztiválja (de vannak benne cuki vörösbegyek és flitterek is).

Ahogy a dal is mondja: jöjj el hozzánk, várunk(?) rád(?!)…

Eredeti mű: Terry Pratchett: Hogfather

Eredeti megjelenés éve: 1996

Szereplők népszerűség szerint

Halál · Göcsört Görcsi · Sto Heliti Zsuzsa · Albert · Pöcetata · Rettentheő Mustrum, Főrektor · Hex · Meghatározhatatlan Tudományok Tanszékvezetője · Újkeletű Rúnák Adjunktusa · Dékán · Féloldalas Arnold · Harák Henrik · Irtássy Halmos Jonatán · Kacsaember · Ozsonna · Ponder Stibbons · Szólt · Vadkanapó

Hirdetés

Kedvencelte 7

Most olvassa 4

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 2

Elcserélné vagy eladná

>!
1.000 Ft ★★★★☆ Eladó Elcserélhető
ppayter könyve
>!
1.900 Ft ★★★★☆ Eladó Elcserélhető
eibh könyve

Kiemelt értékelések

+
>!
Amrita_noita IP
Terry Pratchett: Vadkanapó

Az egyébként rettentő pocsék hangulatomat próbáltam vele felhúzni, több-kevesebb sikerrel. Tulajdonképpen jó ez így, hogy bele lehet burkolózni Pratchett köpenyébe a disznólesési hideg idő saját rosszkedvünk ellen. Mondjuk közel se fogott meg annyira, mint jónéhány korábban olvasott könyv, nem nevettem rajta annyit, de azért jó volt viszontlátni Zsuzsát és a Halált is. De hiányzik Széltoló, és hiányoznak a boszorkányok.

Ja. És szeretnék olvasni egyszer egy regényt, amiben van egy ajtó, amire az van írva, hogy „Soha, semmilyen körülmények között nem szabad kinyitni” és NEM nyitják ki.

+
>!
imma AP
Terry Pratchett: Vadkanapó

zavart, főleg az elején, hogy előbb láttam a filmet, ami pontosan rá volt illesztve a könyvre, így az agyam végig a film jeleneteit pörgette a szemem előtt. jó lett volna elvonatkoztatni, de ez csak a végére sikerült. persze, ha ez nem lett volna elég, a nagy hűhák is kimaradtak, mivel már ismertem a történet velejét, az összes csavart és csigolyát. ezért, meg amúgy is, javaslom, hogy aki teheti, előbb olvasson, és csak utána nézzen.
ha viszont így nézzük, egy igazán jó könyvvel állunk szemben, mert így is nagyon élveztem, faltam. ez a Zsuzsa lány továbbra sem a kedvemre való, de a könyv többi szereplője, meg a szokásos színvonal kárpótolt mindenért.

+
>!
pat
Terry Pratchett: Vadkanapó

Egy zseninek sem lehet minden könyve a legjobb, nemdebár? (Szorított a határidő, mert disznólesésre meg kellett jelennie?) (Vagy nekem jobban tetszenek azok az újak, amiket Járdán Csaba fordít?)
(Igen, a négy csillag azt jelenti, hogy tetszett, elég jó a könyv.) (Igen, Pratchett-től minden csalódás picit, ami négyésfélnél alacsonyabb.)

4 hozzászólás
+
>!
gyoengyi
Terry Pratchett: Vadkanapó

Először filmen láttam, ami elég jól sikerült szerintem. A könyv a sorozat többi darabjához képest kicsivel gyengébb, de azért ebben is bőven akadnak jó poénok és elgondolkodtató gondolatok. :)

4 hozzászólás
+
>!
Melani
Terry Pratchett: Vadkanapó

Zseniális, nagybetűkkel! Lehet, hogy ezt már mondtam, de nem találok rá jobb szót :) Imádom a Halált, és a beszólásait, meg, hogy nem tudja mire való a kilincs :D Izgalmas, pörgős, humoros, rendkívüli könyv, persze Pratchett mester minden könyve kiváló. Hihetetlenül jó, ahogy a Halál a Vadkanapót játssza, a film is jó lett, de közel se tudja olyan jól visszaadni a könyvet. És a HO-HO-HÓ visz mindent! :D

+
>!
Sonja
Terry Pratchett: Vadkanapó

Újabb nagyszabású Pratchett regény… Nagyon csípem a halált.:D HO-HO-HÓ! És elgondolkoztató.

+
>!
Szávitrí SP
Terry Pratchett: Vadkanapó

A szokásos színvonal. Kicsit zavart, hogy nemrég láttam a filmet, de a végére megbirkóztam vele. Hihetetlen, hogy Pratchett annyira filmszerűen ír, hogy az az agyamban sokkal jobban működik, mint a képernyőn. És még a varázslókat is sikerült megkedvelnem végre. :)

3 hozzászólás
+
>!
kalamáris
Terry Pratchett: Vadkanapó

Néha elvesztettem a fonalat, de egyébként a szokásos Pratchett-színvonal.

+
>!
Taknyos
Terry Pratchett: Vadkanapó

Nagyon tetszett, bár kicsit zavart, hogy nem voltak elkülönített fejezetek, nehezen rázódtam bele, hogy egy sor kihagyás után már más beszél. Ezt leszámítva nagyon eredeti könyv, az első Korongvilág könyvem, de máris szerelmes vagyok Ankh-Morporkba és főleg a varázslókba. Alig várom a következőt.

+
>!
Carun
Terry Pratchett: Vadkanapó

Mivel a filmet láttam először (2-szer is), így nagyon vártam már, hogy ehhez a könyvhöz érjek. Nem is csalódtam benne, kellemes kis mese a karácsony igazi szelleméről, az emberi hit teremtő erejéről, istenekről, tündérekről és manókról… és persze a Halálról :D Lehet, hogy az idei Disznóleséskor… izé… Karácsonykor újraolvasom :)


Népszerű idézetek

+
>!
Lobo P

– Én mindig csak fürdősót kapok – panaszkodott Göcsört. – És fürdőszappant, habfürdőt, növényi szivacsokat és rengeteg fürdőholmit, elképzelni sem tudom, miért, mert szinte soha nem fürdök. Az ember azt hinné, egy idő után megértik a célzást, nem?

160. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Göcsört Görcsi
+
>!
Lobo P

– Neked hasznodat lehet venni, ha harcra kerül a sor?
– Igen. Le tudok hányni embereket.

248. oldal

+
>!
imma AP

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

– Rendben – felelte Zsuzsa. – Én nem vagyok ostoba. Azt mondod, az embereknek… fantáziára van szükségük, hogy elviselhető legyen az életük.
CSAKUGYAN? MINTHA AZ VALAMI RÓZSASZÍN TABLETTA LENNE? NEM. AZ EMBEREKNEK AHHOZ VAN SZÜKSÉGÜK A FANTÁZIÁRA, HOGY EMBEREK MARADJANAK. HOGY OTT LEGYENEK, AHOL A BUKOTT ANGYAL TALÁLKOZIK A FELEGYENESEDETT MAJOMMAL.
– Fogtündérek? Vadkanapók? Kis…
IGEN. A GYAKORLÁST AZZAL KELL KEZDENI, HOGY ELHISSZÜK A KIS HAZUGSÁGOKAT.
– Hogy utána a nagyokban is tudjunk hinni?
IGEN. AZ IGAZSÁGBAN. A KEGYELEMBEN. A KÖTELESSÉGBEN. ILYESMIKBEN.
– Ezek egyáltalán nem ugyanazok!
AZT HISZED? AKKOR FOGD AZ UNIVERZUMOT, DARÁLD LE A LEGFINOMABB HOMOKKÁ, MAJD SZITÁLD ÁT A LEGSŰRŰBB SZITÁN, ÉS UTÁNA MUTASS EGYETLEN ATOMNYI IGAZSÁGOT, EGYETLEN MOLEKULA KEGYELMET! ENNEK ELLENÉRE… A Halál intett. ENNEK ELLENÉRE ÚGY VISELKEDTEK, MINTHA LENNE A VILÁGNAK VALAMIFÉLE IDEÁLIS RENDJE, MINTHA LENNE VALAMI… VALAMI HELYESSÉG A MINDENSÉGBEN, AMI ALAPJÁN EZT MEG LEHETNE ÍTÉLNI.
– Igen, de az embereknek hinniük kell, különben mi értelme…
PONTOSAN ERRŐL BESZÉLEK.

384. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Halál · Sto Heliti Zsuzsa
6 hozzászólás
+
>!
Szávitrí SP

Belőle nevelőnő lett. Ez az egyik olyan szakma, amit egy rangosabb nő is űzhet. És nagyon jól csinálta. Megesküdött magában, hogy ha valaha háztetőkön kezd táncolni kéményseprőkkel, akkor agyonveri magát a saját esernyőjével.

33. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mary Poppins · Sto Heliti Zsuzsa
11 hozzászólás
+
>!
Szávitrí SP

– Tényleg beszélnem kell vele, uram. Halálközeli élménye volt!
– Mindannyiunknak az van. Életnek hívják – vágta rá a Főrektor tömören.

369. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rettentheő Mustrum, Főrektor
+
>!
Evione

Őt gondolkodós, türelmes embernek ismerték Ankh-Morpork alsóbb köreiben, és egyfajta entellektüelnek tartották, mert a tetoválásainak egy része nyelvtanilag helyes volt.

44. oldal

+
>!
imma AP

Minden elkezdődik valahol, bár ezzel sok fizikus nem ért egyet.

(első mondat)

+
>!
Pippin

MENJÜNK ODA, SZÁN-ALOMBÓL. HO-HO-HÓ.
– Rögtön, Főnök.
EZ EGY SZÓ VICC VOLT, VAGY JÁTÉK A SZAVAKKAL, ALBERT. NEM TUDOM, ÉSZREVETTED-E.
– Mélyen legbelül viharosan kacagok, Főnök.
HO-HO-HÓ.

Kapcsolódó szócikkek: Albert · Halál
+
>!
Lobo P

– Te gondolsz bármire valaha a szemgolyókon kívül?
– Nos… ott vannak a belek is.

139. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szólt
+
>!
Lobo P

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A varázslók izgatottan kiáramlottak, otthagyva Zsuzsát, az ó,istenemet, a szemölcsmanót és a kopaszodástündért.
– Meséld el még egyszer, kik voltak ezek! – kérte az ó,istenem.
– Páran a világ legokosabb emberei közül – felelte a lány.
– Én meg józan vagyok, mi?
– Az okos nem egyenlő az értelmessel – felelte a lány – , és van egy ilyen mondás, hogy ha a bölcsesség ösvényén akarsz sétálni, akkor az első lépéshez kisgyermekké kell válnod.
– Szerinted ők hallottak már valaha bármit a második lépésről?
Zsuzsa felsóhajtot. – Valószínűleg nem , de néha átesnek rajta, miközben kiabálva rohangásznak összevissza.

184-185. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sto Heliti Zsuzsa

Ha tetszett ez a könyv, akkor ezeket is olvasd el