Bűbájos bajok (Korongvilág 5.) 75 csillagozás

Terry Pratchett: Bűbájos bajok

Volt egyszer egy szegény ember, s annak nyolc fia. A nyolcadik fiú felnőtt, megházasodott, és lett nyolc fia, s mivel csupán egyetlen foglalkozás jöhet szóba egy nyolcadik fiú nyolcadik fiának esetében, hát varázslónak állt. És bölcs lett meg hatalmas, na jó, mindenesetre hatalmas, s viselte a csúcsos kalapot, és itt a vége, fuss el véle? Itt kellett volna vége legyen?
Ám a férfi elmenekült a varázslatok csarnokából, szerelembe esett, megházasodott – nem feltétlen ebben a sorrendben. És lett neki hét fia, mind már a bölcsőben olyan hatalmas, mint akármelyik varázsló kerek e világon. És aztán lett egy nyolcadik fia! Egy varázsló a négyzeten. Az igézés, bűvölés, bájolás, varázsolás, egyszóval a mágia forrása.
Egy bűbájos.

Eredeti mű: Terry Pratchett: Sourcery

Eredeti megjelenés éve: 1988

Cherubion, Debrecen, 1999
248 oldal · ISBN: 9639110388 · Fordította: Sohár Anikó

Halál · Poggyász · Széltoló · Nagy A’Tuin · Cohen a barbár · Könyvtáros · Conina

Ankh-Morpork · Korongvilág

Minden enciklopédia-szócikk 11

Sempere_Targaryen

Árnyalatnyit kevésbé találtam viccesnek, mint mondjuk a Mortot, ennek ellenére jól szórakoztam rajta. Természetesen. Hiszen újfent régi barátaink, Széltoló és a Poggyász kalandjaiba csöppentünk, megspékelve némi barbárleánnyal és a Könyvtárossal.
Rájöttem, hogy eddig a kedvenc karakterem a Poggyász. (De most komolyan! Melyik másik varázstárgy [jobb híján] esik szerelembe és aztán issza le magát a sárga földig?) Eredeti jelenség, ragaszkodási vággyal és foggal-körömmel harcol azért, hogy kövesse a gazdáját.
Ugyanakkor Széltolót is kedvelem, pedig a gyávus mágusok általában nem a szívem csücskei. Ez a Varászló viszont megéri a pénzét: abszolút gyávának tűnik, aztán mindig jobb belátásra bír. Kétségkívül hatalmas szíve (esetleg: alacsony intelligenciahányadosa) van.
Csípem még a Könyvtárost is. Sajátos döntést hozott, de hiszi, hogy neki az a legjobb – váljék egészségére.
Egyik kedvenc momentumok a kötetből: „az Apokapszis Egy Lovasa és Három Gyalogosa”; a pöttyöm mocsári rózsaszín elefántok; a kígyóverem.

Egyébként meg – pár évvel később Arthur abszolút tökéletesen összefoglalja a tanulságot: "…ne bízz meg semmiben, ami gondolkodik, de nem látni, hogy hol tartja az eszét!"

amnaen +SP

hatványok és fraktálok.
oktarin izzás.
tornyok.
könyvek.
varászlo.
a varázsbagás sanda banda. tetszett ez is.

Kalyber I

Magam ellen beszélek, mert semmi affinitásom nincs megnézni a korongvilág filmeket (félek, hogy rossz szájízt hagyna maga után…) s, mégis azt érzem, hogy ebből egy nagyon működő filmet lehetne készíteni. SPOILER A végén Zseton és Ipszilór harca, a Tömlöc Dimenzió és az exhumált lópolipra emlékeztető Izé, a Jégóriások (mégha már-már őket soknak is éreztem), a Bűbájos ön-száműzése és a részben nyitott „Birodalom Visszavág-szerű” befejezés mind-mind klasszikus mozivásznas matéria.
Első olvasásra kissé zavaros lehet a varázsháborús-szál, főleg a megfoghatatlan ízű és illatú képek, majd a végkifejlet fordulatai. Aztán kis visszalapozással, odafigyeléssel összeáll egy teljesen logikus cselekménnyé. Arany-anyag. :)

Aloha

Széltoló Pratchett szereplői közül szerintem messze a leggyengébb (és ugyanezt érzem a mellékszereplők közül a varázslókra vonatkozóan), ebből következik, hogy azok a regények, amelyeknek ő a főszereplője, nem feltétlenül tartoznak a kedvenceim közé. Ugyanez a helyzet a Bűbájos bajokkal is, bár hozza az elvárt és megszokott szintet, mégsem hagyott bennem mély nyomot. Conina viszont nagyon jó kis karakter, kár, hogy nem tér vissza több történetben.

Morelight

Sir Terry Practhett…. asszem ennél több nem is kell a garantált szórakozáshoz :D

Eltiron

Kissé csalódás volt, itt már kezdtem unni Rincewind karakterét. Semmiképp sem a jobb Korongvilág-regények közé tartozik.

krlany IM×SP

Egyszerűen kacagás nélkül nem megy.
újraolvasás után:
Rengeteg jó poén van benne, amit majd elfeledtem, pl. az apokalipszis négy lovasának rakenrollja a kocsmában, miközben lekésik a világvége bulit:), vagy a türelem, ami még épp a baltás gyilkosságon innen található.:) Ááá nagyon rendben van ez a könyv, sorban eddig a legjobb!
Idézet:

Tigrincs

Nekem még mindig Széltoló a kedvencem – és persze a banánevő könyvtárosunk.
Egyik legjobban tetsző részlet lett a kígyóvermes rész. :)

Morilinde

Garantált szórakozás, mint mindig. Egyedül Kerőzust éreztem egy idő után fölöslegesnek. A Poggyász örök kedvenc.

silex

– És ugyan milyen lenne az ember szerelem nélkül?
– RITKA – válaszolta a Halál

9. oldal (Cherubion Könyvkiadó, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: Halál · szerelem
Amrita_noita P

‎NINCS REMÉNY A JÖVŐBEN.
– Hát akkor mi van benne?
– ÉN.
– Úgy értem, rajtad kívül!
A Halál értetlen pillantást vetett rá.
– TESSÉK?
– Úgy értettem (…) hogy mi az ezen a világon, amiért érdemes élni?
A Halál eltöprengett.
– A MACSKÁK. – nyilatkozta végezetül. – A MACSKÁK HELYESEK.

10,

Kapcsolódó szócikkek: Halál
krlany IM×SP

Életbevágó emlékezni arra, hogy ki vagy valójában. Ez nagyon fontos. Egyáltalán nem jó ötlet más emberekre vagy dolgokra számítani, hogy majd ők megteszik ezt helyetted, tudod. Mindig eltévesztik.

krlany IM×SP

Olyan volt az arca, amibe csak egy traktorkerék szerethetett volna bele …

psn

– Gyorsan, velem kell jönnöd! – mondta. – Nagy veszélyben vagy!
– Miért?
– Mert megöllek, ha nem jössz.

Sempere_Targaryen

– Ez jó mulatság – jegyezte meg Kerőzus. – Jómagam, amint kirabolom saját kincstáram. Ha elkapom magam, akkor a kígyóverembe vettethetem magam.
– De a saját könyörületére is bízhatja magát – javasolta Conina, végigfuttatva egy paranoiás tekintetet a poros köveken.
– Ó, nem. Azt hiszem, móresre kéne tanítsam magam, hogy jó példát mutassak magamnak.

krlany IM×SP

Nem arról volt szó, hogy eltévedt volna. Mindig pontosan tudta, hogy hol van. Mindig itt volt.
Csak valahogy úgy tűnt, hogy minden más helyet ideiglenesen elpakoltak valahova, s most nem lehet őket megtalálni.

Evione

A Korongon nyolc szintje van a varázslóságnak; tizenhat esztendő elteltével Széltolónak még mindig nem sikerült eljutnia az elsőre sem. Valójában néhány oktatójának az a megfontolt véleménye, hogy a fickó még arra is képtelen, hogy elérje a nulladik szintet, amivel a legtöbb normális ember születik; más szavakkal megfogalmazva, már fölmerült, hogy amikor Széltoló majd meghal, az emberi faj átlagos okkult képessége ténylegesen növekedni fog egy csipetnyit. Magas, vékony, és azt a fajta csenevész szakállat viseli, ami úgy néz ki, mint amit azok az emberek viselnek, akiket a természet nem szánt szakállasnak. Öltözéke egy sötétvörös köntös, ami valaha jobb napokat, esetleg jobb évtizedeket, látott. De nyilvánvaló, hogy varázsló, mert van egy csúcsos fövege kajla karimával. Nagy ezüst betűkkel rá van hímezve a „Varászlo” szó, olyan valaki által, akinek kézimunkázási készsége még rosszabb, mint a helyesírása.

Kapcsolódó szócikkek: Korongvilág · Széltoló
Sempere_Targaryen

Néhányan hajóra szálltak, de a menekülés eme módja hamarosan megszűnt, amikor a kikötő nagy része mocsárrá vált, amiben, minden különösebb ok nélkül, két, pöttöm, rózsaszín elefánt épp fészket rakott.

psn

Ha a sikertelenséggel nem járna bűnhődés, a siker nem lenne jutalom