!

Puskák és galambok 79 csillagozás

Tatay Sándor: Puskák és galambok Tatay Sándor: Puskák és galambok Tatay Sándor: Puskák és galambok Tatay Sándor: Puskák és galambok Tatay Sándor: Puskák és galambok Tatay Sándor: Puskák és galambok Tatay Sándor: Puskák és galambok Tatay Sándor: Puskák és galambok
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Dunántúl egyik romantikus kisvárosában vagyunk, 1919 őszén. Meleg vízű, kristálytiszta patakok csörgedeznek a dombok tövében, s a szőlőhegyek alatt titokzatos barlangok várnak felfedezőikre. A regény hat hőse egy nagy kaland során egy feltáratlan barlangra bukkan; ez a felfedezés és még sok-sok más közös titok, kaland fűzi össze a hat fiút, Tatay Sándor szép és izgalmas regényének hőseit. Ahány fiú, mind más. Akad köztük jó tanuló, akad közepes is; az egyik gyógyszervegyész akar lenni, a másiknak minden álma, hogy lakatos és feltaláló lehessen; van köztük bányászgyerek és úrifiú – egy dologban azonban egyformák – mind a hatban egyformán erős a közös élményekből, közösen végrehajtott feladatokból született barátság és hűség, mely, mikor sor kerül rá, hőssé teszi a hat fiút.

Eredeti megjelenés éve: 1960


Enciklopédia 5


Hirdetés

Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 7

Elcserélné vagy eladná

>!
300 Ft ★★★☆☆ Eladó Elcserélhető
todd7 könyve Tatay Sándor: Puskák és galambok
>!
200 Ft ★★★★☆ Eladó Elcserélhető
Pilla21 könyve Tatay Sándor: Puskák és galambok
>!
300 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Jean könyve Tatay Sándor: Puskák és galambok
>!
300 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Kicc22 könyve Tatay Sándor: Puskák és galambok

Kiemelt értékelések

+
>!
Gregoria_Hill MP
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Sajnos nem nagyon tetszett, bár izgalmas, kalandos történet valóban. Csak azokat a szép kerek mondatokat tudnám feledni, ahogy ember nem beszél, maximum mikor házi fogalmazást ír.
Ritkán mondok ilyet, de ehhez tényleg nem árt tizenkét évesnek lenni. Kicsit elkéstem vele.
A címe viszont továbbra is marad a toplistámon, szerintem az egyik legklasszabb könyvcím!
Továbbá szerepel benne a dzsiu-dzsicu szó, mint mostanában mindenben, amit kinyitok. Úgy érzem, a dzsiu-dzsicu roppant népszerűségnek örvendett a századelőn. Haladéktalanul utánajárok!

8 hozzászólás
+
>!
Aelius_Triccianus MP
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Kemény propagandaregény, de gyerekkoromban szerencsére ebből semmit nem vettem észre, mert különben nagyon tetszett, és sokszor újraolvastam.

1 hozzászólás
+
>!
memoir
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Ezen a könyvön tanultam meg olvasni. Istenem, de jól esett, hogy megtaláltam itt.

+
>!
ppayter
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Úgy rémlik, hogy egyszerolvasós sztori, nem is maradt meg igazán…volt helyette sok jobb :)

+
>!
Lahara SP
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Régen olvastam már, de azt tudom, hogy egész jó volt. Persze ismeretlen könyv volt, azt hiszem, antikváriumból szereztem.

+
>!
Bálint_Kapos
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Meglepett, mennyire megérint az ifjúsági irodalom eme könyve – mert korkép ez, s bár továbbra is magával ragad a lendületes cselekmény, mint a műfaj sajátja (főleg érezhető egy Victor Hugo könyv után), de közben ott van a társadalom, a politika adott korai jellemző minden vonása. Nagyszerű könyv volt, köszönöm.

+
>!
Gelso
Tatay Sándor: Puskák és galambok

negyedikben vagy talán ötödikben volt ajánlott olvasmány? nem nagyon kedveltem olvasni, szenvedtem, mint a távolban egy fehér vitorlán…:-(

+
>!
padamak
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Amikor együtt fociztunk és bunkereztünk, csavarogtunk és bicajoztunk az utcabeli „pajtásokkal”, nekem ez nagyon inspiráló könyv volt. Azóta elköltöztünk…

++

Népszerű idézetek

+
>!
Gregoria_Hill MP

Ezen az estén moziszkeccs volt. A moziszkeccs, az olyan volt, hogy a fővárosból lejöttek a színészek, akik a filmben szerepeltek, és azokat a jeleneteket, amelyek szobában vagy kisebb térségben játszódtak, személyesen adták elő, a darab többi része pedig a vásznon folytatódott.

178. oldal (1970)

4 hozzászólás
+
>!
imma AP

Mátis szerint az akaraterő edzését úgy kell elkezdeni, hogy például kitesz az ember az asztalra három krémest, gyönyörűen meghintve porcukorral, aztán nem eszik sem reggelit, sem ebédet, sem vacsorát, csak nézi a krémeseket. Eleinte csorog a nyála. Később kiszárad a torka. Majd égni kezd a szeme, és megfájdul a könyöke. (Ezt a könyökfájást sosem értettem meg, de olyan meggyőződéssel mondta, hogy elhittük neki.) Utoljára viszont már nem érez éhséget, és nem is érdekli a krémes. Ez az akaraterő győzelme…

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: akarat · krémes
1 hozzászólás
+
>!
Gregoria_Hill MP

Jól tudjátok, hogy a gróf királypárti, és ha ez a cédula hozzá jut, azt hiszi, hogy valamilyen összeesküvőkről van szó, akik Károly királyt vissza akarják hozni. Csak nem gondolod, hogy erre a célra sajnál egy ócska gyümölcsszedő létrát?

126. oldal (1970)

+
>!
imma AP

Szép a piros terméssel ékes cseresznyefa, és jó dolog tavasszal cseresznyét szedni. De még jobb ősszel a kemény húsú, hamvas szilvát markolászni a fáról, és minden, terméstől roskadó gyümölcsfánál szebb a kéklő szilvafa. Különösen ha ágai között felnézel a szeptemberi égre, amely megint csak kékebb és mélyebb minden idők egénél. Aztán az orrodat is megcsapja az érett szilva illata. Számítsd hozzá még a színesedő őszi faleveleket és a lepergő levelek játékát a széllel.
Finom gyümölcs a szilva, és áldott a fák között a szilvafa.

54. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szilva
+
>!
Gregoria_Hill MP

…ha megkérdeztük tőle, mi akar lenni, nem azt mondta ám, hogy filozófus vagy tanár, hanem mindjárt az elején kijelentette, hogy ő gyógyszervegyész lesz. Igaz, hogy ezért egy kicsit tiszteltük is, mert ilyen foglalkozás eszébe se jutott volna egyikünknek sem. […]
– Ugyan -vont vállat Zoli-, azt hiszed, a tanárnak vagy a bírónak több ész kell, mint egy gyógyszervegyésznek? Tudd meg, hogy a gyógyszervegyésznek kell a legtöbb ész. Még a filozófusnál is több észre van szüksége. Mert ha a filozófus valami marhaságot ír, mi lesz abból? Semmi baj. De ha a gyógyszervegyész valamit eltéveszt, attól megkrepálhat egy csomó ember…

13-14. oldal (1970)

4 hozzászólás
+
>!
A_mordályos_nyul

– Nem szeretem az ilyen dolgokat; aki ellenség, az legyen ellenség, és ne nyavalyogjon!

Szerencsétlen ellenségünk (19. fejezet)

+
>!
imma AP

– Oda nézz, mennyi istentehene – mondta, mikor már feszült lett kettőnk között a hallgatás.
Valóban, előttünk egy korhadó faágat egészen elleptek ezek a pettyes, piros hátú bogarak. Felvettünk két pálcikát, utat kapartunk az avarban, és elkezdtük terelni rajta a színes bogarakat. Még párba is álltak, úgy engedelmeskedtek az akaratunknak. Úgy lehetett terelni őket, mint a háziállatokat. Talán ezért is nevezik ezeket a jámbor állatkákat istentehenének.

115. oldal

Kapcsolódó szócikkek: katicabogár
+
>!
A_mordályos_nyul

Sőt, nem is tudhattak mindenre felelni, mert elvégre a tanárok feje sem kalendárium, sem nem lexikon, hogy minden gizgazt ismerjenek.

Találkozás az erdőben (12. fejezet)

+
>!
A_mordályos_nyul

Az utókornak az a dolga, hogy törje a fejét a régi elnevezéseken, és ha téved, hát tévedjen, az utókor rendszerint úgyis téved.

A barlang (14. fejezet)

+
>!
A_mordályos_nyul

A nevetésből ráismertem a főhadnagy hangjára, és azt is megállapítottam, hogy a rumos üvegnek már a vége felé járhatnak.

Szerencsétlen ellenségünk (19. fejezet)


Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is