!

Puskák és galambok 78 csillagozás

Tatay Sándor: Puskák és galambok Tatay Sándor: Puskák és galambok Tatay Sándor: Puskák és galambok Tatay Sándor: Puskák és galambok Tatay Sándor: Puskák és galambok Tatay Sándor: Puskák és galambok Tatay Sándor: Puskák és galambok Tatay Sándor: Puskák és galambok
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Dunántúl egyik romantikus kisvárosában vagyunk, 1919 őszén. Meleg vízű, kristálytiszta patakok csörgedeznek a dombok tövében, s a szőlőhegyek alatt titokzatos barlangok várnak felfedezőikre. A regény hat hőse egy nagy kaland során egy feltáratlan barlangra bukkan; ez a felfedezés és még sok-sok más közös titok, kaland fűzi össze a hat fiút, Tatay Sándor szép és izgalmas regényének hőseit. Ahány fiú, mind más. Akad köztük jó tanuló, akad közepes is; az egyik gyógyszervegyész akar lenni, a másiknak minden álma, hogy lakatos és feltaláló lehessen; van köztük bányászgyerek és úrifiú – egy dologban azonban egyformák – mind a hatban egyformán erős a közös élményekből, közösen végrehajtott feladatokból született barátság és hűség, mely, mikor sor kerül rá, hőssé teszi a hat fiút.

Eredeti megjelenés éve: 1960


Enciklopédia 5


Hirdetés

Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 7

Elcserélné vagy eladná

>!
300 Ft ★★★☆☆ Eladó Elcserélhető
todd7 könyve Tatay Sándor: Puskák és galambok
>!
200 Ft ★★★★☆ Eladó Elcserélhető
Pilla21 könyve Tatay Sándor: Puskák és galambok
>!
200 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Kicc22 könyve Tatay Sándor: Puskák és galambok

Kiemelt értékelések

+
>!
Hatodik_Alabardos 
Tatay Sándor: Puskák és galambok

A korábban adott négy csillagot fenntartom.
Tulajdonképpen nem is annyira propagandamű. Nem foglal állást. Nem agitál… bár sejtet. Hiszen a „jó” felnőttek nem szidják, hanem segítik a kommunistákat….

Na jó pontosítsuk, Boda Feri apukája, a könyv menekülő embere, nem is biztos, hogy kommunista. A bűne, az, hogy a Tanácsköztársaság vívmányára utalva sztrájkot kezdeményez, amikor egy csille oldalára felírja, hogy 3x8=24, azaz három műszak, pont egy nap. Lássuk be a Tanácsköztársaságban (is) nem csak a kommunisták, hanem a szocdemek és még sokan mások vállaltak szerepet…

A történetet egy másodikos gimnazista Simeon Tamás meséli el… kicsit iskolásan, pont ahogy a szerepére büszke kiskamasztól elvárnám.

Mellesmeg a cselekmény, a kaland meg kellőképpen izgalmas.

>!
Móra, Budapest, 1979
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631117006 · Illusztrálta: Reich Károly
+
>!
Gregoria_Hill
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Sajnos nem nagyon tetszett, bár izgalmas, kalandos történet valóban. Csak azokat a szép kerek mondatokat tudnám feledni, ahogy ember nem beszél, maximum mikor házi fogalmazást ír.
Ritkán mondok ilyet, de ehhez tényleg nem árt tizenkét évesnek lenni. Kicsit elkéstem vele.
A címe viszont továbbra is marad a toplistámon, szerintem az egyik legklasszabb könyvcím!
Továbbá szerepel benne a dzsiu-dzsicu szó, mint mostanában mindenben, amit kinyitok. Úgy érzem, a dzsiu-dzsicu roppant népszerűségnek örvendett a századelőn. Haladéktalanul utánajárok!

8 hozzászólás
+
>!
Turms MP
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Kemény propagandaregény, de gyerekkoromban szerencsére ebből semmit nem vettem észre, mert különben nagyon tetszett, és sokszor újraolvastam.

1 hozzászólás
+
>!
memoir
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Ezen a könyvön tanultam meg olvasni. Istenem, de jól esett, hogy megtaláltam itt.

+
>!
ppayter
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Úgy rémlik, hogy egyszerolvasós sztori, nem is maradt meg igazán…volt helyette sok jobb :)

+
>!
Lahara SP
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Régen olvastam már, de azt tudom, hogy egész jó volt. Persze ismeretlen könyv volt, azt hiszem, antikváriumból szereztem.

+++
>!
ziutomi
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Amikor először olvastam még kicsi voltam hozzá, nemrég újraolvasva pedig már túl idős, hogy érdekeljen a történet ideológiai háttere. Másodszorra azért tetszett nagyon, mert magamra ismertem a regény mesélőjében, tizenévesen én is hozzá hasonlóan elgondolkodva próbáltam a politikai és társadalmi kérdéseket megérteni. És a cselekményt ebbe a zűrös történelmi időszakba helyezve, ez a „gondolkodás” nagyon is valóságos.

+
>!
Gábor_Novák
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Kár volt elrontani ezt a jó ifjúsági kalandregényt mindenféle propaganda-szövegekkel :/


Népszerű idézetek

+
>!
Gregoria_Hill

Ezen az estén moziszkeccs volt. A moziszkeccs, az olyan volt, hogy a fővárosból lejöttek a színészek, akik a filmben szerepeltek, és azokat a jeleneteket, amelyek szobában vagy kisebb térségben játszódtak, személyesen adták elő, a darab többi része pedig a vásznon folytatódott.

178. oldal (1970)

4 hozzászólás
+
>!
imma AP

Mátis szerint az akaraterő edzését úgy kell elkezdeni, hogy például kitesz az ember az asztalra három krémest, gyönyörűen meghintve porcukorral, aztán nem eszik sem reggelit, sem ebédet, sem vacsorát, csak nézi a krémeseket. Eleinte csorog a nyála. Később kiszárad a torka. Majd égni kezd a szeme, és megfájdul a könyöke. (Ezt a könyökfájást sosem értettem meg, de olyan meggyőződéssel mondta, hogy elhittük neki.) Utoljára viszont már nem érez éhséget, és nem is érdekli a krémes. Ez az akaraterő győzelme…

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: akarat · krémes
1 hozzászólás
+
>!
Gregoria_Hill

…ha megkérdeztük tőle, mi akar lenni, nem azt mondta ám, hogy filozófus vagy tanár, hanem mindjárt az elején kijelentette, hogy ő gyógyszervegyész lesz. Igaz, hogy ezért egy kicsit tiszteltük is, mert ilyen foglalkozás eszébe se jutott volna egyikünknek sem. […]
– Ugyan -vont vállat Zoli-, azt hiszed, a tanárnak vagy a bírónak több ész kell, mint egy gyógyszervegyésznek? Tudd meg, hogy a gyógyszervegyésznek kell a legtöbb ész. Még a filozófusnál is több észre van szüksége. Mert ha a filozófus valami marhaságot ír, mi lesz abból? Semmi baj. De ha a gyógyszervegyész valamit eltéveszt, attól megkrepálhat egy csomó ember…

13-14. oldal (1970)

4 hozzászólás
+
>!
Gregoria_Hill

Jól tudjátok, hogy a gróf királypárti, és ha ez a cédula hozzá jut, azt hiszi, hogy valamilyen összeesküvőkről van szó, akik Károly királyt vissza akarják hozni. Csak nem gondolod, hogy erre a célra sajnál egy ócska gyümölcsszedő létrát?

126. oldal (1970)

+
>!
imma AP

Szép a piros terméssel ékes cseresznyefa, és jó dolog tavasszal cseresznyét szedni. De még jobb ősszel a kemény húsú, hamvas szilvát markolászni a fáról, és minden, terméstől roskadó gyümölcsfánál szebb a kéklő szilvafa. Különösen ha ágai között felnézel a szeptemberi égre, amely megint csak kékebb és mélyebb minden idők egénél. Aztán az orrodat is megcsapja az érett szilva illata. Számítsd hozzá még a színesedő őszi faleveleket és a lepergő levelek játékát a széllel.
Finom gyümölcs a szilva, és áldott a fák között a szilvafa.

54. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szilva
+
>!
A_mordályos_nyul

– Nem szeretem az ilyen dolgokat; aki ellenség, az legyen ellenség, és ne nyavalyogjon!

Szerencsétlen ellenségünk (19. fejezet)

+
>!
imma AP

– Oda nézz, mennyi istentehene – mondta, mikor már feszült lett kettőnk között a hallgatás.
Valóban, előttünk egy korhadó faágat egészen elleptek ezek a pettyes, piros hátú bogarak. Felvettünk két pálcikát, utat kapartunk az avarban, és elkezdtük terelni rajta a színes bogarakat. Még párba is álltak, úgy engedelmeskedtek az akaratunknak. Úgy lehetett terelni őket, mint a háziállatokat. Talán ezért is nevezik ezeket a jámbor állatkákat istentehenének.

115. oldal

Kapcsolódó szócikkek: katicabogár
+
>!
A_mordályos_nyul

…az embernek néha butábbnak kell tettetni magát a felnőttek előtt, mint amilyen.

Pofonok a lugasban (4. fejezet)

+
>!
Gregoria_Hill

Nehéz gyerek volt Mátis Zoli, de amint már mondtam, puhány. Most meg kétnapos kínjaiban még jobban legyengült. Nagy nehezen, de sikerült elráncigálnom a korláttól. Valamit értettem a dzsiu-dzsicu-fogáshoz is. Hátraszorítottam a karját, és elindítottam magam előtt.

180. oldal (1970)

+

Hasonló könyvek címkék alapján

Erich Maria Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan
E. L. Doctorow: Ragtime
Janette Oke: Ha szólít a szív
A. Mitta – J. Dunszkij – V. Frid: Ragyogj, ragyogj csillagom
Kőszegi Imre: A diákszázad becsülete
Tompa Andrea: Fejtől s lábtól
Zalka Máté: Doberdo
Móricz Zsigmond: Égi madár
Merényi László: Pisztolylövés Bécsben
Liviu Rebreanu: Lázadás

Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is