!

Puskák és galambok 76 csillagozás

Tatay Sándor: Puskák és galambok Tatay Sándor: Puskák és galambok Tatay Sándor: Puskák és galambok Tatay Sándor: Puskák és galambok Tatay Sándor: Puskák és galambok Tatay Sándor: Puskák és galambok Tatay Sándor: Puskák és galambok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Dunántúl egyik romantikus kisvárosában vagyunk, 1919 őszén. Meleg vízű, kristálytiszta patakok csörgedeznek a dombok tövében, s a szőlőhegyek alatt titokzatos barlangok várnak felfedezőikre. A regény hat hőse egy nagy kaland során egy feltáratlan barlangra bukkan; ez a felfedezés és még sok-sok más közös titok, kaland fűzi össze a hat fiút, Tatay Sándor szép és izgalmas regényének hőseit. Ahány fiú, mind más. Akad köztük jó tanuló, akad közepes is; az egyik gyógyszervegyész akar lenni, a másiknak minden álma, hogy lakatos és feltaláló lehessen; van köztük bányászgyerek és úrifiú – egy dologban azonban egyformák – mind a hatban egyformán erős a közös élményekből, közösen végrehajtott feladatokból született barátság és hűség, mely, mikor sor kerül rá, hőssé teszi a hat fiút.

Eredeti megjelenés éve: 1960

Hirdetés

Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 9

Elcserélné vagy eladná

>!
Elcserélhető
Zama könyve
>!
300 Ft ★★★☆☆ Eladó Elcserélhető
todd7 könyve
>!
100 Ft Eladó Elcserélhető
marléne könyve
>!
200 Ft ★★★★☆ Eladó Elcserélhető
Pilla21 könyve
>!
Elcserélhető
Oresz könyve
>!
300 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Jean könyve
>!
400 Ft Eladó
kissrenata könyve
>!
400 Ft ★★★★☆ Eladó
KeineZeit könyve
>!
300 Ft Eladó
Tündi_06 könyve
>!
200 Ft ★★★★★ Eladó
menthaa könyve

Kiemelt értékelések

+
>!
Gregoria_Hill MP
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Sajnos nem nagyon tetszett, bár izgalmas, kalandos történet valóban. Csak azokat a szép kerek mondatokat tudnám feledni, ahogy ember nem beszél, maximum mikor házi fogalmazást ír.
Ritkán mondok ilyet, de ehhez tényleg nem árt tizenkét évesnek lenni. Kicsit elkéstem vele.
A címe viszont továbbra is marad a toplistámon, szerintem az egyik legklasszabb könyvcím!
Továbbá szerepel benne a dzsiu-dzsicu szó, mint mostanában mindenben, amit kinyitok. Úgy érzem, a dzsiu-dzsicu roppant népszerűségnek örvendett a századelőn. Haladéktalanul utánajárok!

8 hozzászólás
+
>!
Aelius_Triccianus P
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Kemény propagandaregény, de gyerekkoromban szerencsére ebből semmit nem vettem észre, mert különben nagyon tetszett, és sokszor újraolvastam.

1 hozzászólás
+
>!
memoir
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Ezen a könyvön tanultam meg olvasni. Istenem, de jól esett, hogy megtaláltam itt.

+
>!
ppayter
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Úgy rémlik, hogy egyszerolvasós sztori, nem is maradt meg igazán…volt helyette sok jobb :)

+
>!
Lahara SP
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Régen olvastam már, de azt tudom, hogy egész jó volt. Persze ismeretlen könyv volt, azt hiszem, antikváriumból szereztem.

+
>!
Bálint_Kapos
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Meglepett, mennyire megérint az ifjúsági irodalom eme könyve – mert korkép ez, s bár továbbra is magával ragad a lendületes cselekmény, mint a műfaj sajátja (főleg érezhető egy Victor Hugo könyv után), de közben ott van a társadalom, a politika adott korai jellemző minden vonása. Nagyszerű könyv volt, köszönöm.

+
>!
Gelso
Tatay Sándor: Puskák és galambok

negyedikben vagy talán ötödikben volt ajánlott olvasmány? nem nagyon kedveltem olvasni, szenvedtem, mint a távolban egy fehér vitorlán…:-(

+
>!
padamak
Tatay Sándor: Puskák és galambok

Amikor együtt fociztunk és bunkereztünk, csavarogtunk és bicajoztunk az utcabeli „pajtásokkal”, nekem ez nagyon inspiráló könyv volt. Azóta elköltöztünk…

++

Népszerű idézetek

+
>!
Gregoria_Hill MP

Ezen az estén moziszkeccs volt. A moziszkeccs, az olyan volt, hogy a fővárosból lejöttek a színészek, akik a filmben szerepeltek, és azokat a jeleneteket, amelyek szobában vagy kisebb térségben játszódtak, személyesen adták elő, a darab többi része pedig a vásznon folytatódott.

178. oldal (1970)

4 hozzászólás
+
>!
Gregoria_Hill MP

Jól tudjátok, hogy a gróf királypárti, és ha ez a cédula hozzá jut, azt hiszi, hogy valamilyen összeesküvőkről van szó, akik Károly királyt vissza akarják hozni. Csak nem gondolod, hogy erre a célra sajnál egy ócska gyümölcsszedő létrát?

126. oldal (1970)

+
>!
Gregoria_Hill MP

…ha megkérdeztük tőle, mi akar lenni, nem azt mondta ám, hogy filozófus vagy tanár, hanem mindjárt az elején kijelentette, hogy ő gyógyszervegyész lesz. Igaz, hogy ezért egy kicsit tiszteltük is, mert ilyen foglalkozás eszébe se jutott volna egyikünknek sem. […]
– Ugyan -vont vállat Zoli-, azt hiszed, a tanárnak vagy a bírónak több ész kell, mint egy gyógyszervegyésznek? Tudd meg, hogy a gyógyszervegyésznek kell a legtöbb ész. Még a filozófusnál is több észre van szüksége. Mert ha a filozófus valami marhaságot ír, mi lesz abból? Semmi baj. De ha a gyógyszervegyész valamit eltéveszt, attól megkrepálhat egy csomó ember…

13-14. oldal (1970)

4 hozzászólás
+
>!
A_mordályos_nyul

– Nem szeretem az ilyen dolgokat; aki ellenség, az legyen ellenség, és ne nyavalyogjon!

Szerencsétlen ellenségünk (19. fejezet)

+
>!
A_mordályos_nyul

Mert mit is tehetett róla szegény Zoli, hogy az ő apjának olyan állása volt és olyan tekintélye, hogy a tekintélyét is meg az állását is folyton félteni kellett?

A kulcs (7. fejezet)

+
>!
A_mordályos_nyul

Mi arra az álláspontra helyezkedtünk, hogy hacsak lehet, meg kell bocsátani a felnőttek hibáit, mert sokkal nehezebb helyzetben vannak, mint mi, gyerekek. Annyi minden akadályozza őket például a júszívűségük kimutatásában is, hogy azt nem is jó végiggondolni.

A kulcs (7. fejezet)

+
>!
A_mordályos_nyul

Útközben azzal szórakoztunk, hogy egymás sarkára léptünk, majd ezért halkan, de erélyesen lehülyéztük egymást.

Találkozás az erdőben (12. fejezet)

+
>!
A_mordályos_nyul

Sőt, nem is tudhattak mindenre felelni, mert elvégre a tanárok feje sem kalendárium, sem nem lexikon, hogy minden gizgazt ismerjenek.

Találkozás az erdőben (12. fejezet)

+
>!
A_mordályos_nyul

Az utókornak az a dolga, hogy törje a fejét a régi elnevezéseken, és ha téved, hát tévedjen, az utókor rendszerint úgyis téved.

A barlang (14. fejezet)

+
>!
A_mordályos_nyul

A nevetésből ráismertem a főhadnagy hangjára, és azt is megállapítottam, hogy a rumos üvegnek már a vége felé járhatnak.

Szerencsétlen ellenségünk (19. fejezet)


Ha tetszett ez a könyv, akkor ezeket is olvasd el