!

Bölcső és bagoly 42 csillagozás

Tamási Áron: Bölcső és bagoly Tamási Áron: Bölcső és bagoly Tamási Áron: Bölcső és bagoly Tamási Áron: Bölcső és bagoly Tamási Áron: Bölcső és bagoly Tamási Áron: Bölcső és bagoly Tamási Áron: Bölcső és bagoly Tamási Áron: Bölcső és bagoly

A három részesre tervezett regényes önéletrajzi mű első kötete. Szíves kalauzként Székelyföldre, időben a század elejére viszi el az olvasót, szülőföldjére, a Nyikó völgy Farkaslakára. Megismerkedünk a falu keletkezésének legendájával, a környező községekkel, a székelyek eredetével, majd az író őseivel, akik a többi székely család életét példázzák. Gyűrkőznek a sovány földdel, őrzik egy zárt világ hagyományait, de minden nemzedékükben akad valaki, aki kiemelkedik; a nép követeként kiröppen a világba. A könyv az első emlékezetes betegségtől a kiröppenésig, az elemi iskola végéig mutatja be hősét. Gyermekkori csínyek, szorongások, ráeszmélések mögül kirajzolódik a felnőtteket kritikával szemlélő, a munkát korán megtanuló és jókedvvel végző kisfiú embersége. Megelevenedik az anya „szenvedő s mégis derűs tekintete”, az apa „komoly és értelemben díszes arca”, de nem hiányoznak a család és a falu életének komor, nehéz pillanatait felidéző oldalak sem. Néha úgy tűnik, hogy az emlékezés… (tovább)

Hirdetés

Kedvencelte 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 4

Elcserélné vagy eladná

>!
300 Ft ★★★★★ Eladó
whetuu könyve
>!
400 Ft Eladó
kissrenata könyve

Kiemelt értékelések

+
>!
Szávitrí SP
Tamási Áron: Bölcső és bagoly

Szeretem a székelyek világát, így, ismeretlenül is. Olyan tiszta, igazi, őszinte. Tamási Áron megerősített benne, hogy nekem oda egyszer el kell jutnom. Sőt, minden embernek el kellene oda jutnia egyszer.
Gyönyörű a nyelvezete is. Mintha egy egészen más magyar nyelvet használna, melyet még megértünk, de mi már nem beszéljük. Kicsit sajnáltam is, hogy hangoskönyvként hallgattam, mert így nem tudtam elidőzni egy-egy szép kifejezésen, vagy ismeretlen szón. Fogok még olvasni tőle.

+
>!
Goofry 
Tamási Áron: Bölcső és bagoly

Mottó: Az emberrel az életnek minden fontos dolga megtörténik már gyermekkorában.

Tamási Áron regényes életrajzában gyerekkorát visszaidézve, világának legféltettebb bensőjébe, a földkerekségének középpontjába invitálja olvasóját. Naná, hogy a Székelyföld vadregényes, mesébe illő tájára, a Gordon-hegy lábához, a Nyikó folyó völgyében csendesen meghúzódó Farkaslakára.
Zegzugos utakon át, a virtuális gyalogvándort követve, fokozatosan érkezünk meg a faluba, és amint szemeiket a „betűk szántóföldjein” így sorról sorra járatjuk, hát úgy a családfa ágain is szépen, ágrúl-ágra ugorva kerül látóterünkbe a legifjabb sarj, a zöld ágacska, vagyis a kis írópalánta.
A legényke korát újraélő író, a gyermek csodalátó lelkével mutatkozik előttünk. Néhol tündökletes szépséggel, az egyszerű dolgokra is örömteli, rákerekedő szemekkel láttatja magát, míg máshol a munka, a mindennapi gondok méregpoharából csepegtet apránként, keserűség és mellékíz nélkül, a kikerülhetetlen bajokat megélő ember belenyugvásával.
„A szokott élet szirtes partjai között, a gondok és a ritka örömök váltakozó hullámain, lassan és valahogy előre eveztünk az időben.”
És hogy mivé lett a cserebogár? Bizony a bölcsőből kikerülvén megindul a megbaglyosodás útján, a „megsegítő tudomány tarka mezői” felé.

Azon spekulálok hogy, hangoskönyvként ezt az írást Berecz András előadásában hallgatnám legszívesebben.

Végül el kell, hogy mondjam hogyan is jártam: Míg Tamási Áron életrajzát olvastam, nem ügyeltem magamra eléggé, és aközben székellyé váltam magam is.
Így volt!

+
>!
pwz SP
Tamási Áron: Bölcső és bagoly

Szeretem az ilyen történeteket és szerencsére van hová kötnöm az itt elhangzott dolgokat :)! Egy kicsit „arrébb”, a Sepsiszentgyörgyhöz közeli Kálnokon, még a múlt században, én is belekóstolhattam egy nyáron az ehhez hasonló életbe – no meg gyerkőcként Mezőkövesden is :D. Örök emlék marad és így könnyedén bele tudom élni magam az ilyen helyzetekbe. Lényegében Tamási Áronnak ez „Az én falum” könyve! :)

+
>!
ratkays
Tamási Áron: Bölcső és bagoly

Ez a világ még mindig nem tud igazán lenyűgözni. A nehéz paraszti élet szépsége nem, csak a nehézsége derült ki.

++
>!
DTimi 
Tamási Áron: Bölcső és bagoly

Csodálatos írás! Annyira egyszerű, finom ismertetése a szegénységnek, a nehézségnek, a családi összezörrenéseknek, hogy szinte fel sem merül, itt bizony komoly gondok is akadtak sokszor. Ahogyan a serdülő, kis Áron kezd rácsodálkozni a világra és a benne uralkodó, nem mindig igazságos törvényekre, próbálja kivívni édesapja elismerését, nem vádol, nem keres elégtételt, nem akar senkit megbántani, csak mesél. Elolvastam volna még sok-sok oldalon keresztül. Határozottan ez az írása lett a kedvencem.

+
>!
malenca
Tamási Áron: Bölcső és bagoly

no, ez a miénk, atyám fiai! A helyzet az, hogy IGAZÁN élvezni nem tudtam… Mit tehetnék? De ezt illik elolvasni, és azért olyan rossz nem volt…

+
>!
Heni_Granger
Tamási Áron: Bölcső és bagoly

Nem lett a kedvenc könyvem és nem tartozik a szeretteim közé!A leiró részek eléggé untattak,akik viszont azt szeretik ajánlom nekik!:)


Népszerű idézetek

+
>!
Ancsulino

Olyan ember szeretnék lenni, aki az élethez holtig gyűjti a kedvet. :)

… ahol van egy kicsi kapu, ott egy kicsi élet is van mögötte. :)

+
>!
Goofry 

Anna azonban nem sokat törődött azzal, hogy mihez és mennyi kedvem van, hanem reggeltől estig úgy dolgoztatott engem, mintha este napszámot adott volna nekem. Mondtam is magamban, amikor jöttünk hazafelé, hogy necsak a betegségtől és a hirtelen szerencsétlenségtől mentse meg az Isten az embert, hanem mentse meg a női zsarnokságtól is.

119. oldal

+
>!
Goofry 

Távol a hegyek komoly és boldog derűben sütkéreztek, a földek felett aranyosan lebegett a lég. A kertek bő reménységben lélekzettek és a fák sütkéreztek mindenfelé. De leginkább mégis a fény volt káprázatos, ahogy közel és távol változatosan játszva libegett. Amott áradozva tündöklött, emitt pedig színeket váltva bújkált, mintha nem is tudná, hogy nagy kedvében mit tudjon csinálni.
Nemcsak örülni, hanem vigadni látszott az egész világ.
Azt kellett gondolnom, hogy csupa ámulatos játék az egész mérhetetlen mindenség, ami nemcsak csodálatomra van, hanem azért is, hogy egy életre kedvet és erőt zuhintson belém.
Alig bírtam magammal.
Úgy tetszik, hogy igazándiból és embernek akkor születtem meg, mert értelmes-lelkes lény gyanánt csak akkor találkoztam a világgal. S a nagy öröm mellett, hogy lám, milyen gyönyörű az élet, még jó dolgom is volt akkoriban. Mert kímélettel, gyöngéd szóval és jó falatokkal mindenki a kedvembe járt, hogy minél jobban és hamarébb erőre kapjak.

49-50. oldal

+
>!
Goofry 

…messzire kellett mennünk, főleg egy „Bálinté” nevű nagy és igazi erdőbe, mely fent a Nyikó nyakában és a havasi fennsík alatt feküdt. Fiatal fák nem is voltak benne, csak óriási öreg bükkfák, amelyek úgy hallgattak a mélységes csendben, ahogy csak nagy fák és nagy emberek tudnak hallgatni.

138. oldal

+
>!
Goofry 

Sok időbe telt, amíg megtudtam, hogy a szerelem húsvéti dolog, szenvedéssel és hozsannával; s hogy a két szerelmes olyan, mint két piros tojás. Csakhogy nem mint a valódiak, hanem csalóka és bolond piros tojások, mert ha folyton koccannak és ütődnek is egymáshoz, nem törnek el. Mihelyt azonban valaki más megfogja az egyiket, akkor a másik összetörik.

191. oldal


Ha tetszett ez a könyv, akkor ezeket is olvasd el