!

Huszadik századi skandináv novellák (Modern Dekameron) 8 csillagozás

Szöllősi Adrienne (szerk.): Huszadik századi skandináv novellák
Könyvtár

A kötet több, mint harminc svéd, norvég, dán és izlandi szerző művét tartalmazza.


Hirdetés

Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

+
>!
Piintyő
Szöllősi Adrienne (szerk.): Huszadik századi skandináv novellák

Jó sokáig kotlottam rajta – de hát úgy látszik, mostanában így mennek a dolgaim…..
Érdemes volt elolvasni, mert, bár nem különleges, mint a latin-amerikai kötet, inkább olyan földhözragadt, de egyrészt számomra fehér folt volt eddig a skandináv irodalom, s ez egy jó ki/betekintés volt, másrészt azért ebben is voltak érdekes, értékes írások. Meglepett, hogy több Nobel-díjas (talán 6 is?, vajon hazai pálya? – ez egy kis *gonoszkodás* volt), és aránylag több női író (ez biztosan hat – a könyv végén lévő életrajzi adatokból vettem – egyik-másik névről nem tudtam volna megállapítani, hogy az nő) szerepel a kötetben.
Nem tudnék egyet választani, ami a legjobban tetszett: változatosak voltak témában, stílusban. Talán ami a legmélyebb nyomot hagyott bennem: Ninni Holmqvist: Halálszoba c. írása – végig viszolyogva olvastam, de le nem tudtam tenni – azt sem tudtam eldönteni csak egy bizonyos ponton, hogy a *főhős* nő-e vagy férfi – inkább férfira tippeltem, de nem az, sőt azt sem gondoltam, hogy nő írta, annyira nem nőies. Kemény írás. Profi megfogalmazás.
Két novelláról már karcoltam, azokról csak annyit, hogy a Haldór Laxness írás olyan, mintha egy természetfilmet néznénk (persze ez, mint kiderült, csak részlet az azonos című regényből), a másik, a vasútvonal avatása túlmutat a próbaúton – négy különböző ember összezárva a vasúti kocsiban, s idővel mindenki kimutatja a *foga fehérjét*.
Érdemes megemlíteni Kjell Askildsen: Ingrid Langbakke c írását: egy házasság hétköznapjait, a feleség egyenrangúságra való törekvését, s az ebből eredő konfliktust írja le – forgatókönyvszerüen, hogyismondjamcsak – mintha egy drámát nézne az ember, olyan feszült légkörű.
Több figyelemreméltó írás van még benne, vagy olyanok, melyek emlékeztetnek egy-egy magyar íróra pl. Knut Hamsun: Karácsony a hegyen – nagyon Móra Ferencre emlékeztet, vagy Artur Lundkvist: Parasztdrámája akár nálunk is játszódhatna.
Többségében tetszettek az írások, noha az egy Selma Lagerlöf-ön kívül -szégyen, nem szégyen- ismeretlenek voltak számomra – de ha jól meggondolom, ez is csak egy icike-picike kóstoló :)

6 hozzászólás
++

Népszerű idézetek

+
>!
darkfenriz

Hogy Aaslaug hajadonná serdült, Husaby fenekestül felfordult. Éjről éjre ott verekedtek-marakodtak a szállás legdelibb legényei. Szombat éjjel ott volt a legnagyobb dulakodás; de olyankor az öreg Knut Husaby le sem vetette bőrnadrágját, és nyírfahusángot tett ágya elé. – Ha már leányom van, hát meg is őrzöm- mondogatta.

5. oldal (Bjornstjerne Bjornson - Veszedelmes leánykérő)

+
>!
darkfenriz

A konyhából égett gumi szagához hasonló kellemetlen bűz árad befelé. Gloire vacsorát készít. Rovarok és újra csak rovarok. Fatetőpástétom. Poloskacsülök lárvamajonézzel, feketehangya-kaviár, vöröskabócaszemsaláta. Többen ülünk az asztalnál. Gloire-on, rajtam és másik énemen kívül – aki mostanra vicces álnevet választott magának: Monsieur Mitavenin – a rovarvilág üzleti életének, kulturális intézményeinek és fegyveres erőinek számos kiemelkedő képviselője is megjelent, mindegyikük teljes embernagyságban. Az előkelő vendégek között ott van pl. a világhíres orvos, Fürkészdarázs professzor, aki hírnevét Maidanekben és Auschwitzban folytatott korszakalkotó hernyókísérleteinek köszönheti. A lakatlan szobák felől, ahol a közrovarok fogyasztják egyszerű étküket, jókedvű társaság ricsaja hallatszik, egymás szavába vágó kiáltozás, nevetésfoszlányok, önelégült magamutogatás, kisebb veszekedések, tetszésnyilvánítás, kacérkodás, sikamlós daltöredékek, éljenzés. És a csikorgó és nyikorgó kitin állandó kísérőzenéje…

201. oldal (William Heinessen - A legyek)

+
>!
darkfenriz

Hisz ez a hazug morál, az egészséges természet ellen lázadozó emancipációs őrület, az idealizmusnak, a kereszténységnek a tizenkilencedik századba átcsempészett aszketikus elméletei – mindez csak arra jó, hogy a pokol rothadását álcázzák vele!

36-37. oldal (August Strindberg - Készpénz ellenében)

+
>!
gybarbii P

– A szerelem – mondta – vándorserleg. Szájról szájra jár. Sokan megkapták már, de nem maradt meg senkinél.

Hjalmar Söderberg: A Szibilla barlangja, 69. oldal

+
>!
darkfenriz

Megtömtem a pipám, és egy pillanatra átadtam magam az egyedüllét – a tökéletes magány élvezetének. A gyönyör állapota, ritkán és váratlanul látogatja meg az embert. A vadon peremén, az orozva szerzett boldogság és feledés időtlen elidőzése…

173. oldal (William Heinessen - A legyek)

+
>!
darkfenriz

A szúnyog érzéki fuvolaszólója sokkal személyesebb. Sokkal drámaibban provokálja a hallgatót. Romantikus operaária. A kis cinikus hárpiák nem kevesebbet, a szíved vérét akarják, és szellemesen kiagyalt fegyvereikkel, egy veszedelmes, fertőbe mártott tőrrel, ezzel az injekciós tűvel gyógyíthatatlan betegségeket oltanak életnedveidbe.

177. oldal (William Heinessen - A legyek)

+
>!
gybarbii P

Gyűlölte Hélène lelkét, mert gyűlölte a gondolatait! És mégis szerette! Mit szeretett hát rajta?

August Strindberg: Készpénz ellenében, 43. oldal

+
>!
gybarbii P

– Nem tűnt fel neked, Fredrik, hogy ami szót kimondanak vagy papírra vetnek, okosat vagy ostobát, igazat vagy hamisat, mind csak olyan, mintha folyóvízbe írnák? Semmit nem jelentenek. Gondolj csak a legolvasottabb, legnagyobb hitelű könyvre, az Újtestamentumra. Mi annak a veleje? Hogy az élet semmi, s az eljövendő a minden. Ne törődjünk a holnappal, ne vessünk, ne arassunk, csak bizalmunkat az Úrba vessük, adjunk mindenünket a szegénynek, kamatra ne kölcsönözzünk, kölcsönt vissza ne kérjünk, a bántalomért bosszúval ne fizessünk, ne ítéljünk, ne álljunk ellen a gonosznak. Ezrek meg ezrek olvassák, és Isten szavát látják benne. De az életükön semmi nyomot nem hagy. Ha pedig a mi derék tiszteletesünk, Sundius az evangélium igéje szerint kezdene élni, azt hinné az egész gyülekezet, hogy elment a józan esze. Törődik is a könyvekkel az élet! Az élet hús és vér, nem nézetek és gondolatok összessége.

Hjalmar Söderberg: A Szibilla barlangja, 61. olda

+
>!
gybarbii P

– Igen, a szerelem olyan, mint a napsugár meg az isteni kegyelem. Válogatás nélkül hullik akárkire.

Hjalmar Söderberg: A Szibilla barlangja, 69. oldal

+
>!
gybarbii P

De milyen hosszú időnek is kellett eltelnie addig, amíg végre egy szó esett köztük. Így van ez már. A szerelem tréfás játéka, ó, a két szerelmes szívvidító bújócskája! Mindketten ugyanazt érzik, de egyik sem akar kipakolni. A két lélek vonzódik egymáshoz, egymáshoz feszülnek belső vágyódásban, szólongatják egymást, mint a csicsergő madarak, mint esténként az állatok a tehénistállóban.

Pär Lagerkvist: Lakodalom, 122. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján


Ha tetszett a könyv, olvasd el ezeket is